A kutya szívbetegség jelei, leírása és megelőzése

kutya szívbetegség jelei, tünetei és megelőzése

A kutyák szíve csak kis mértékben tér el az emberi szívtől. Egy egészséges, felnőtt kutya szíve körülbelül 80-130 alkalommal ver percenként, azonban kedvenceinknél is előfordulhat, hogy szívük kiesik a ritmusból. Az alábbi cikkből meg tudhatja, hogy mik a kutya szívbetegség jelei illetve egy rövid áttekintést olvashat a betegségről.

Tünetek: Milyenek a kutya szívbetegség jelei, tünetei kutyáknál? 

A rendszeres állatorvosi kontrollvizsgálatok alkalmával állatorvosa mindig figyeli a gyanús szívzörejeket. Ha időben felismerik, sok szívbetegség jól kezelhető a kutyáknál.

Ha kutyája az alábbi tünetek valamelyikét produkálja, vagy akár közülük többet is mutat, feltétlenül keresse fel állatorvosát:

  • Légszomj
  • Szapora légzés 
  • Köhögés 
  • Ájulás
  • Kékülő nyálkahártyák 
  • általános gyengeség (teljesítmény csökkentése) 

A veleszületett kutya szívbetegség jelei gyakran már kölyökkorban felismerhetőek, bár számos egyéb esetben csak későbbi életszakaszban, előrehaladottabb stádiumban mutatkoznak tünetek.

Milyen szívbetegségek jellemzőek a kutyákra? 

A kutyák legfontosabb szívbetegségei közé az alábbiak tartoznak:

Patent Ductus Arteriosus (PDA) 

A leggyakrabban előforduló szívrendellenességek között tartják számon a patent ductus arteriosus. Ennél a betegségnél egy érről van szó, ami az aortát összeköti a tüdőartériával. Ennek az artériának a kutya születése előtt még van funkciója, hiszen ezen keresztül kap a kölyök oxigént az anyától. Normális esetben ez a születés után bezáródik, amikor a kölyökkutya már magától lélegzik.

Ha ez azonban nem így történik, a tüdő túl sok vért kap, a szervezet többi része pedig túl keveset. Így amennyiben nem veszik észre időben, akár fiatal kutyák esetében is okozhat szívelégtelenséget. Mivel azonban a fiatal kutyák tipikus szívzörejt mutatnak ilyenkor, a kontrollvizsgálatok során már kölyökkorban jól diagnosztizálható.

Ma már egy kisebb operatív beavatkozással, egy katéter segítségével is helyrehozható, míg korábban nyitott szívműtétre volt szükség hozzá. Ha még a szív károsodása előtt megműtik a kutyát, a négylábú végül teljesen átlagos várható élettartamra számíthat.

Aortaszűkület

Ha a kutya szíve pumpál, a vér a bal kamrából az aortába folyik, és így tovább az állat testének vérkeringésébe. Hogy az aortából nehogy visszafollyon a vér, a kamra és az aorta találkozásánál úgynevezett aortabillentyűk találhatóak.

Egy aortaszűkületnél ezeknek az aortabillentyűknek a veleszületett vagy szerzett szűküléséről van szó, ami által a vér csak korlátozott mértékben tud a bal kamrából kifolyni.

Az állatorvos ennek ugyan hallja a tipikus szívzörejét, mindazonáltal a biztos diagnózis felállításához egy ultrahangos vizsgálat is szükséges. Ha időben felismerik a rendellenességet, enyhe és közepes súlyosságú esetekben gyógyszeres kezeléssel még gyakran hosszú a várható élettartam.

Tüdőartéria szűkület

Az aortabillentyűkhöz hasonlóan a jobb szívkamra és a tüdőartéria találkozásánál is található billentyű, a tüdőbillentyű.

Egy tüdőartéria szűkület esetében a tüdőbillentyűk területén szűkület alakul ki a megvastagodott billentyűvitorlák miatt. Így a szívnek nagyobb nyomás ellenében kell pumpálnia, mely középtávon számos káros következménnyel járhat, és akár szívelégtelenséghez is vezethet.

Egy szívspecialisták által végzett minimálinvazív beavatkozás segítségével azonban az ilyen betegségben szenvedő állatok többségén segíteni lehet.

Cardiomyopathia

A cardiomyopathia esetében a szívizomzat károsodásáról van szó. Kutyáknál általában az úgynevezett dilatatív cardiomyopathia előfordulása a leggyakoribb. Itt a kutya szívének kamrái és pitvarai is érintettek.

Ez a betegség mindenekelőtt a nagyobb termetű kutyákat érinti. Különböző kimenetelei vannak, melyek szívelégtelenséghez vagy hirtelen halálhoz is vezethetnek.

A cardiomyopathia genetikai hibák vagy megbetegedések következtében is kialakulhat, például egy fertőzés miatt, vagy egyéb hiányjelenségek okán.

A betegség minden életkorban előfordulhat, azonban nem okoz feltétlenül szívzörejt, sokkal inkább az általános tünetek (lásd fent) alapján ismerhető fel az állatorvos számára.

Végleges diagnózist csak ultrahangos vizsgálat segítségével lehet felállítani. Megfelelő gyógyszeres kezeléssel gyakran jelentősen javul a prognózisa. Mivel mindenekelőtt a dobermannok és a boxerek szenvednek cardiomyopathiaban, ezeket a fajtákat érdemes gyakran vinni 24-órás EKG-vizsgálatra.

Mitrális regurgitáció

Amennyiben a bal pitvar és a kamra közti billentyű nem zár megfelelően, a vér itt visszafolyik a pitvarba – ekkor egy mitrális regurgitációról beszélünk. Tartós fennállás esetén ez a betegség szívelégtelenséghez és tüdőödémához is vezethet.

Főként idősebb korú, kisebb termetű kutyákat érint. Kivételt képez ezalól a cavalier king charles spániel, akinél már fiatal korban is gyakori.

Súlyossági fokától függően dönti el az orvos, hogy szükséges-e gyógyszeres terápia.

Meg lehet előzni a kutyák szívbetegségeit? 

A veleszületett kutya szívbetegség jelei gyakran már kölyökkorban felismerhetőek. Itt az a legjobb döntés, ha olyan tenyésztőt választ, aki rendszeresen hordja állatait szűrővizsgálatokra, hogy kizárhassa a szív- és vesebetegségeket, az esetlegesen érintett egyedeket pedig nem pároztatja.

Különben pedig az emberekhez hasonlóan itt is érvényes, hogy a túlsúly megterheli a szívet – a mozgás és a kiegyensúlyozott étrend kombinációja pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy kutyája szíve idős korában is egészséges legyen.

Ha fennáll a gyanú, hogy kutyája valamilyen szívbetegségben szenved, érdemes kardiológiára specializálódott állatorvoshoz fordulnia. Mára már Nagybritanniában, Hollandiában és Ausztriában is megtalálhatóak például a Németországban alapított Collegium cardiologicum e.V. (Veterinary Society for diagnostic of hereditary heart disease – Veleszületett szívbetegségek diagnosztikájára specializálódott állatorvosi egyesület) tanúsítvánnyal rendelkező diagnosztái.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.