Mérgező a tölgy makk a kutyákra? This article is verified by a vet

tölgy makkot szimatoló kutya

Gyermekkorában Ön is játszott a makkokkal, vagy ősszel szép díszítésnek használta őket? Akkor biztosan nem aggódik, ha négylábú barátja is játszik ezekkel az őszi termésekkel. De vigyázat: a makkok veszélyt jelenthetnek a kutyára!

Mérgezés: Mérgező a tölgy makk a kutyákra?

Ha kutyája séta közben időnként makkot talál, azonnal meg kell akadályoznia, hogy ezeket az apró barna terméseket megegye. A makk, ahogy a tölgyfa levelei és kérge is, úgynevezett tanninokat tartalmaz. Ezek a keserű tanninok védik a növényt az állatoktól. Veszélyesek a kutyákra, de más állatokra, például a macskákra, tehenekre vagy lovakra is.

Már öt-tíz darab makk is elég egy 10 kilogramm súlyú kutya megmérgezéséhez.

A makkokkal ellentétben a gesztenye vagy a szentjánoskenyér nem mérgező a kutyákra. Ennek ellenére ezek esetében is óvatosnak kell lenni, mert a kutya lenyelheti őket.

tölgy makk © fabianammer / stock.adobe.com

Tünetek: Melyek a mérgezés tipikus jelei a kutyáknál?

Ha kutyája makkot evett, a tünetek az elfogyasztott termések számától függnek. Így a mennyiség döntő abban a tekintetben, hogy kutyája a makkmérgezéstől szenved-e majd, és milyen mértékben.

A mérgezés jellegzetes tünetei:

  • általános állapotromlás (gyengeség) és tántorgás,
  • étvágytalanság és fokozott ivásigény,
  • nyáladzás és hányinger,
  • emésztőrendszeri panaszok, például hányás, (véres) hasmenés és székrekedés.

Ha a kutyája nagy adag tannint fogyaszt, az károsíthatja a máját és a veséit. Ennek eredményeként a kutya nyálkahártyája (pl. a szájnyálkahártya, a szemhártya) sárgára színeződik, amit az állatorvosok sárgaságnak (icterus) neveznek.

A károsodott májsejtek nem tudnak elegendő epesavat kiválasztani, amely sárga-barna elszíneződést okozva halmozódik fel a vérben. Ráadásul a veseelégtelenség már rövid időn belül halálos kimenetelű lehet a kutya számára!

Kezelés: Hogyan kezelhető a makkmérgezés a kutyáknál?

Az Ön kutyája makkot evett, és mérgezésre utaló jeleket mutat? Akkor siessen vele az állatorvoshoz! Az orvos speciális gyógyszerekkel meghánytathatja a kutyát, vagy kimossa a gyomrát, hogy a még ott található makkmaradványok kikerüljenek a gyomorból, és megszakadjon a további méreganyagok felszívódása.

Ha a négylábú barát keringése már összeomlott, az állatorvos életmentést végezhet. Mivel a mérgek károsíthatják a kutya máját és veséit, a kutyát a biztonság érdekében néhány napig állatorvosi megfigyelés alatt kell tartani. Így az állatorvos vérvizsgálatokkal naponta ellenőrizheti e létfontosságú szervek működését, és negatív eredmények esetén azonnal kezelheti a kutyát.

A következő bejegyzésekben elolvashatja, mit tehet kutyamérgezés esetén, és mely növények mérgezőek a kutyák számára: Mérgezés a kutyánál és mérgező növények a kutyák számára

kutya szaglászik az őszi falevelek között © Karoline Thalhofer / stock.adobe.com

Figyelem: A tölgy makk a bélre is veszélyt jelent!

Mérgező hatása mellett az elfogyasztott makk bélelzáródást (ileus) is okozhat a kutyánál. Ha például a kutya egészben eszi meg a makkot, az megrekedhet a beleiben.

Ha a makk ily módon akadályozza az emésztést, vagy becsípődés következtében megsérti a bélfalat és az abban futó ereket, a kutya belehalhat a következményekbe!

A bélelzáródás fontos jelei a hirtelen fellépő hasi fájdalom, amely gyengeséggel és pánikszerű viselkedéssel párosul.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.