Kutya fogínygyulladás (gingivitis) This article is verified by a vet

kutya fogíny vizsgálat

Nem bírja tovább kutyája rossz leheletét? Akkor érdemes felkeresni az állatorvost. Ugyanis a rossz lehelet hátterében a kutyák fogínygyulladása (gingivitis) is állhat. Ebből a cikkből megtudhatja, hogyan alakul ki a fogínygyulladás, és kedvence hogyan szabadulhat meg tőle.

Tünetek: milyen jelei vannak a kutyák fogínygyulladásának?

A fogíny begyulladhat csak egy helyen (lokálisan), de akár kiterjedt területen. Ilyenkor jellemzően kipirosodik, megduzzad és fájdalmas. Az érintett kutyák gyakran csak a betegség néhány jelét mutatják.

Ha az íny azonban súlyosan begyullad, a következő tüneteket figyelheti meg kedvencénél:

  • A kutya kevesebbet eszik vagy tovább rág a szokásosnál.
  • Vérzik az ínye.
  • Nagyon kellemetlen szájszaga

Ha a gyulladás átterjed a közeli struktúrákra is, fennáll a veszélye a teljes fogágy gyulladásának. Ebben az esetben a fog meg is lazulhat és ki is eshet. Ha a baktériumok a véráramon keresztül a belső szervekbe jutnak, ez legrosszabb esetben akár a szívbillentyűk vagy a vesék veszélyes gyulladásához is vezethet.

kutya fogínygyulladás

Diagnózis: hogyan ismeri fel az állatorvos a kutyák fogínygyulladását?

Ahhoz, hogy az állatorvos belenézhessen négylábú barátja szájába, először oldalra húzza az ajkakat. Így meg tudja vizsgálni az elülső fogak külső és részben alsó oldalát.

Ha fennáll a gyanú, hogy az őrlőfogak rossz állapotban vannak, vagy ha kutyája nem együttműködő, az orvosnak ekkor el kell altatnia kutyáját. Csak így láthatja ugyanis jól a teljes szájüreget, ha pedig szükséges, a fogászati vizsgálatot követően meg is tisztíthatja a fogakat.

Ezt megelőzően azonban szondával ellenőrzi az íny állapotát. Röntgenvizsgálatot is végez, hogy a teljes csontos állkapocs állapotát felmérhesse.

Terápia: hogyan kezelik a kutyák fogínygyulladását?

A kutyák fogínygyulladásának enyhítése érdekében az állatorvosnak meg kell tisztítania a fogakat. Ezt általában a fogászati vizsgálat után végzi el, így megkíméli kutyáját egy újabb stresszes és kockázatos altatástól.

A fogászati kezelés során a szakember egy speciális eszközzel távolítja el a fogköveket a fogak felszínéről és a szűk fogközökből. Az állapot súlyosságtól függően fájdalomcsillapítót és antibiotikumokat is ad kutyájának. Ez utóbbiak elsősorban a súlyos bakteriális fertőzés megelőzésére szolgálnak.

Milyen a kutyák fogínygyulladásának prognózisa?

Ha rendszeresen ellenőrzi kutyája fogainak egészségét, akkor már korai stádiumban felléphet a fogínygyulladás ellen, és így megelőzheti az állapot romlását. Ha azonban az íny már nagyrészt begyullad, illetve már más struktúrák is érintettek, a baktériumok az egész szervezetben elterjedhetnek, és életveszélyesek lehetnek.

Okok: milyen kiváltó okai vannak a kutyák fogínygyulladásának?

A specialisták az ínyt ginigivának  is hívják. Ha begyullad, akkor azt gingivitisnek nevezik. Az íny általában akkor gyullad be, ha az alatta lévő fog beteg.

Ennek gyakori kiváltója a lepedék és a fogkő. Ezek akkor keletkeznek, amikor ételmaradékok és baktériumok rakódnak le a fog felszínén.

Erről a témáról bővebben a következő cikkben olvashat: Fogkő a kutyáknál

Megelőzés: így óvhatja meg kutyáját a fogínygyulladástól

A kutyák fogínygyulladása ellen a megfelelő szájhigiénia a legjobb fegyver! A rendszeres fogmosás és az állatorvosi ellenőrzés csökkenti a fogkő és ezáltal az ínygyulladás kialakulásának kockázatát. Arról, hogy a speciális snackek, rágócsontok stb. szintén pozitív hatással vannak-e kutyája fogainak egészségére, az alábbi cikkünkből tájékozódhat: A kutyák fogápolása.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.