Prebiotikum és probiotikum kutyáknak This article is verified by a vet

probiotikum kutyáknak

Rendetlenkedik kutyája bélflórája? Akkor a prebiotikum és a probiotikum kutyáknak támogathatja a természetes bélflórát. Az alábbiakból megtudhatja, mire érdemes figyelnie, ilyen készítményeket ad kutyájának.

Tulajdonképpen mi is az a prebiotikum és a probiotikum?

A prebiotikum és a probiotikum kutyáknak készült étrendkiegészítők. A konkrét készítménytől függően akár közvetlenül, akár közvetve is hathatnak a gyomor- bélrendszer bélflórájának működésére.

Röviden összefoglalva ezek az anyagok jótékony hatással vannak a vastagbélre. De hogy is történik ez pontosan?

Prebiotikum kutyáknak: emészthetetlen anyagok

A prebiotikumok olyan alkotóelemei az eledelnek, amit a szervezet saját enzimei nem tudnak megemészteni. Ezek általában bizonyos szénhidrátok (pl. inulin vagy frukto-oligoszacharidok). Az ilyen rostok tápanyagot nyújtanak a bélmikrobiomnak, s így támogathatják a jó bélbaktériumokat.

Természetes prebiotikumot sok jó minőségű száraz és nedves eledelben találni. Ezt az anyagot különösen gyakran vonják ki növényekből, mint például sárgarépa, cikória gyökér vagy articsóka. Ezenkívül megtalálható még a csicsókában, almában és egyéb gyökérzöldségekben is.

Probiotikum kutyáknak: élő mikroorganizmusok

Probiotikumnak az eledelben lévő olyan hozzáadott anyagokat hívjuk, amik élő vagy életképes mikroorganizmusok. Ha a kutya megeszi ezeket a tápjával együtt étrendkiegészítőként, segíthetnek a bélflórát egyensúlyba hozni.

Vannak olyan élelmiszerek, melyekben a probiotikus baktériumtörzsek természetesen megtalálhatóak. A fermentált ételek, például a savanyúkáposzta vagy a joghurt, melyeket bizonyos kezdőkultúrák segítségével állítanak elő, csak csekély mennyiségben tartalmaznak probiotikus baktériumokat. Éppen ezért ezeknek az élelmiszereknek a potenciálisan pozitív hatása a bélflórára gyakran vitatott.

Ezzel szemben az étrendkiegészítőként szedett probiotikum nagy mennyiségben tartalmaz ilyen baktériumokat; továbbá ezeket gyakran védik az ellen is, hogy a gyomorsav szétroncsolja őket. Ezek a különböző baktériumtörzsek számos kombinációban kaphatóak.

Jó tudni:

A pre- és probiotikumok kombinációja a szinbiotikum. Ez mindkét anyag pozitív tulajdonságait egyesíti magában. Gyakran érdemes ezt választani, hiszen a prebiotikum és a probiotikum remekül kiegészítik egymást.

Nem gyógyszer

A különböző baktériumtörzsek hatása az emberek és az állatok egészségére számtalan kutatási projekt tárgya. A bélflóra komplex viszonyban van a külső behatásokkal, mint például a bél egészsége, a fizikai aktivitás, a táplálék és a pszichés egészség.

Éppen ezért a prebiotikum és a probiotikum kutyáknak sem számít sosem gyógyszernek – ahogyan egyik étrendkiegészítő sem. Csak egyedileg kiválasztva, támogatásként adhatóak.

kutya bélflóra © Alex / stock.adobe.com

Milyen funkciót tölt be egy egészséges bélflóra?

Normál esetben a kutyák majdnem 10 m hosszú belében számtalan baktérium megtalálható, mint például a Enterobacteriaceae baktériumcsalád (pl. az Escherichia coli), melyek nagyon is fontosak a bél egészségéhez.

A bélmikrobiomhoz tartozó bélbaktériumok többek között az alábbiakért felelősek:

  • Tápanyagok felvétele és termelése (pl. B2-, B12- és K-vitamin)
  • Az emésztés támogatása
  • A betegséget okozó (patogén) baktériumok elleni védelem
  • Az immunrendszer védekezőképesésgének támogatása
  • A nem megemészthető táplálék kiválasztása
  • Gyógyszerek átalakítása (aktivizálás, inaktivizálás)

Mikor lehet hasznos prebiotikumot és probiotikumot kutyának?

Nagyon sok külső és belső tényező befolyásolja a bélflóra működését. A negatív hatások okozhatják a bélbaktériumok elpusztulását. Ennek pedig lehet az a következménye, hogy a vastagbélben különböző működési zavarok lépnek fel.

Amennyiben emésztési zavarok vagy a bél egyéb megbetegedései miatt a bélflórában zavarok állnak be, a prebiotikum és a probiotikum segítségével erősíthetjük a kutya bélbaktériumait.

Antibiotikum alkalmazása

Az állatorvosok gyakran írnak fel béltámogató szereket akkor is, ha a kutyáknak antibiotikumot kell szedniük bakteriális fertőzés miatt. Az antimikrobiális gyógyszerek ugyanis nem csak a betegséget okozó baktériumokat ölik meg, s ilyenkor érdemes megelőző jelleggel védeni a bélflórához tartozó bélbaktériumokat prebiotikus vagy probiotikus anyagokkal.

Csak állatorvossal történő egyeztetés után

Általánosságban véve érdemes tudni, hogy a prebiotikus és probiotikus étrendkiegészítőket csak indokolt esetben, állatorvossal történő egyeztetés után szabad adni a kutyáknak.

Amennyiben kutyája súlyos emésztési zavarban vagy más megbetegedésben szenved, szintén tanácsos kivizsgáltatni kedvencét az állatorvossal.

Tipp: A diétás eledel vagy étrendkiegészítő kiválasztása támogathatja a kutya természetes testi funkcióit. Kérjük legyen azonban tudatában annak, hogy ezek sem meggyógyítani, sem megakadályozni nem tudják a betegségeket. A kutya helyes táplálását továbbá mindig az állatorvosi utasításoknak megfelelően kell kialakítani. Speciális diétás tápokat a zooplus Online Shopjában is talál.

Milyen hosszú ideig kell prebiotikumot és probiotikumot adni a kutyának?

A prebiotikum és a probiotikum alkalmazási időtartama függ az alkalmazás okától. Ha kutyája széklete hirtelen megváltozik vagy hasmenése van, általában elegendő 1-2 napig, maximum 2 hétig támogatni a bélflórát az étrendkiegészítővel.

Krónikus bélbetegségek (pl. gyulladásos krónikus bélbetegség azaz Inflammatory Bowel Disease, röviden IBD) esetén azonban több héten keresztül is érdemes lehet alkalmazni a prebiotikumot és a probiotikumot.

Az alkalmazás időtartamát mindig egyeztesse előre a kezelést végző állatorvossal.

Felléphetnek mellékhatások?

A probiotikum élő baktériumtörzs. A kutya egészségi állapotától és a bélflóra állapotától függően különböző hatással lehet kutyája szervezetére.

Ezek a hatások nem mindig támogatják kedvence egészségét. A túlzott alkalmazást vagy a nem megfelelő probiotikum-kultúra kiválasztását mindenképpen el kell kerülni, különben ezek problémákat és hasfájást okozhatnak.

A prebiotikum alkalmazását nem kell ennyire átgondolni, hiszen az első sorban a ,,jó” bélbaktériumokat táplálja. Mindazonáltal vonatkozik rá az ismert mondás, miszerint jóból is megárt a sok. Ha túl sok fermentálható rost kerül ugyanis a bélbe, az puffadást és hasmenést is okozhat.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.