Kutya pajzsmirigy túlműködés This article is verified by a vet

Kutya pajzsmirigy túlműködés

A pajzsmirigy kutyája légcsöve mellett, jobb és baloldalon található. Amilyen kicsi szervről van szó, olyannyira nagy hatással van kedvence egészségére. Hogy hogyan alakulhat ki a kutya pajzsmirigy túlműködés, és mi köze van hozzá a nyershússal való táplálásnak, kiderül rövid összefoglalónkból.

Milyen veszélyes a kutyáknál a pajzsmirigy túlműködés?

Az embereknél az úgynevezett tireotoxikus krízis akár életveszélyes is lehet. Ennek során a pajzsmirigy hormonok szintje hirtelen megemelkedik, és veszélyes anyagcsere problémák alakulnak ki.

Egy pajzsmirigy túlműködés (hipertireózis), vagy a tireotoxikus krízis kutyáknál azonban csak ritkán fordul elő. Mindazonáltal ez a hormonzavar még okozhat károsodást kutyájának. Ez különösen akkor érvényes, ha egy rosszindulatú tumor áll a háttérben.

Tünetek: Mik a pajzsmirigy túlműködés tipikus jelei kutyáknál?

A pajzsmirigy túlműködés kutyája szinte minden szervére hatással van. Így ha a pajzsmirigy károsodott, ennek megfelelően rengeteg tünet léphet fel.

A legyakoribb tünetek a következőek:

  • Kutyája nyugtalan és többet liheg.
  • Normál, vagy megnövekedett étvágy ellenére is veszít súlyából. 
  • Emelkedik a szívverése (tachikardia).
  • Problémát okoz neki a nyelés.
  • Nagyon szomjas, vizeletének mennyisége pedig megnövekedett (polydipsia és polyuria).
  • Alkalmanként viselkedése is megváltozik (például hirtelen agresszív vagy félős lesz).
  • Szőre bozontos.
  • Gyakran öklendezik vagy hány

A legtöbb gazdinak először az tűnik fel, hogy kutyája természete megváltozik. Néhány kutyánál az is feltűnő lehet, hogy hirtelen agresszívak lesznek. Egy tumor esetén pedig egy csomó is kitapintható a pajzsmirigynél.

kutya iszik egy kútból

Milyen gyakran fordul elő a kutya pajzsmirigy túlműködés?

A pajzsmirigy túlműködése (glandula thyroidea) sokkal ritkábban fordul elő, mint az alulműködés. Macskáknál ez másképp működik. Náluk pont a túlműködés gyakoribb.

Diagnózis: Hogyan ismerhető fel a hipertireózis a kutyáknál?

Ha kutyája máshogy viselkedik, vagy a betegség bizonyos jeleit mutatja, érdemes felkeresnie állatorvosát. Ő az általános klinikai vizsgálat mellett (például légzésfrekvencia mérése és a pajzsmirigy kitapogatása) számos további tesztet is elvégezhet, amik a pajzsmirigy működését ellenőrzik.

Vérkép elemzése

Az állatorvos ezenkívül vért is vesz kutyájától. Különleges laborgépek segítségével meg lehet határozni a pajzsmirigy értékek szintjét. Ide tartoznak például: tiroxin (T4), szabad tiroxin (ft4), és a thyreoideastimuláló hormon (TSH).

Ha a T4-szint megemelkedett, az igazolja a kutyánál a pajzsmirigy túlműködés gyanúját. Mindazonáltal az is előfordulhat, hogy ez a paraméter normál értéket mutat.

További vizsgálatok

Ezért hasznosak a további vizsgálatok (például ultrahangos vizsgálat), mert így a háttérben megbúvó tumor is kiszűrhető. A szcintigráfia során radioizotópok segítségével állapítják meg, hogy károsodott-e a pajzsmirigyszövet.

Terápia: Hogyan kezelhető a pajzsmirigy túlműködés a kutyáknál? 

A kutya pajzsmirigy túlműködés kezelésének célja a hormonszintek normalizálása. Ehhez pedig szükséges, hogy a pajzsmirigybetegség okát kezeljék.

Egy tumor esetében ez például operációval, azaz a hormontermelő szövet eltávolításával, vagy sugárzással (radiojód-terápia) kivitelezhető. A tumor nagyságától, kiterjedésétől és a rákbetegség stádiumától függően kemoterápiás kezelés és különböző módszerek kombinálása is célravezető lehet.

Milyen gyógyszert kapnak a kutyák pajzsmirigy túlműködés esetén?

Ha kutyájánál elkerülhetetlen a pajzsmirigy teljes eltávolítása, az operáció után egész életében szüksége lesz gyógyszerekre. Egy ilyen hormonpótló terápia keretein belül tiroxint kap az állat.

A dózist állatorvosa kutyája egyéni igényeihez igazítja. Így elkerülhető, hogy a túlműködésből aztán alulműködés legyen.

Táplálkozás: Hogyan etesse kutyáját, ha az állat pajzsmirigy túlműködésben szenved? 

Ha a BARF (nyers) etetési módszert követi, mindenképpen oda kell figyelnie rá, hogy a kutyának adott húsban már ne legyen pajzsmirigyszövet. Ez ugyanis gyakori kiváltó oka a túlműködésnek. Legbiztosabb tehát, hogyha nyelőcső környéki húst egyáltalán nem ad kutyájának. Ez természetesen még inkább ajánlatos, ha már tudja, hogy kedvence pajzsmirigy túlműködésben szenved.

kutya eszik a kertben

Okok: Milyen kiváltó okok állhatnak a kutya pajzsmirigy túlműködés mögött?

Ha kutyája pajzsmirigye túl sok hormont bocsát ki, akkor pajzsmirigy túlműködés (hipertireózis) áll fenn. Ezért ennek a hormonális betegségnek más okok állhatnak a hátterében, mint ellenpárjának, a pajzsmirigy alulműködésnek (hipotireózis).

A hipertireózis hátterében a leggyakrabban a következő okok állnak:

1. Táplálkozás miatti hipertireózis

Ha a BARF etetési módszert követi, akkor megnő a pajzsmirigy túlműködésének kockázata. A nyelőcső környéki hús ugyanis ismert arról, hogy növeli a T4-szintet. Ennek az az oka, hogy itt gyakran található még a levágott állat pajzsmirigyéből.

2. Pajzsmirigytumor 

Ennek a hormonális megbetegedésnek a második oka a pajzsmirigytumor (karcinóma) lehet. Ez befolyásolja a pajzsmirigy működését, melynek következtében az több hormont bocsát ki.

3. Gyógyszerek túladagolása

Ha kutyája bizonyítottan pajzsmirigy alulműködésben (hipotireózis) szenved, és erre gyógyszereket szed, azoknak a túladagolása túlműködéshez is vezethet.

Prognózis: Milyenek a gyógyulási esélyek?

A prognózis a megbetegedés kiváltó okától függ. Így például a táplálkozás miatti hipertireózis egy egyszerű tápváltással megoldható.

Ha viszont kutyája pajzsmirigytumorban szenved, a terápia sikeressége a tumor fajtájától és agresszivitásától függ. Ha a rák már áttétes, azaz más szervekben is megjelent – mint például a tüdőben – akkor a prognózis jelentősen rosszabb.

Ezért fontos, hogy kutyáját rendszeresen kitapogassa, és minden változást időben átbeszéljen állatorvosával.

Megelőzés: Így előzhető meg a kutya pajzsmirigy túlműködés

Hogy kutyája ne szenvedjen ettől a hormonális megbetegedéstől, BARF etetési módszer esetén inkább mondjon le a nyelőcső környéki húsok etetéséről. Ha kutyájánál már kialakult a pajzsmirigybetegség, érdemes az ezzel kapcsolatos értékeit rendszeresen ellenőrizteti állatorvosával. Így elkerülheti a hormonszint ugrásszerű elmozdulását.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.