Kennel köhögés This article is verified by a vet

kennel köhögés

Négylábú barátja gyakran köhög és kedvetlen? Akkor jusson eszébe a kennel köhögés (fertőző tracheobronchitis). Alábbi cikkünkből megtudhatja, hogy tulajdonképpen mi is ez a betegség, és hogyan védheti meg kutyáját tőle:

Mennyire veszélyes a kennel köhögés a kutyákra nézve?

A kennel köhögés (fertőző tracheobronchitis, azaz hörghurut) prognózisa attól függ, hogy mely kórokozók okozzák a betegséget, és hogy a kutya mennyire gyengült le a környezeti hatások miatt. A legtöbb esetben azonban a tünetek néhány héten belül javulnak.

Ha viszont kutyája már legyengült más alapbetegségek miatt, súlyos szövődmények (pl. tüdőgyulladás) alakulhatnak ki, és ennek következtében akár el is pusztulhat.

Sajnos azonban még egy esetleges felgyógyulás után is el lehet kapni újra a betegséget, hiszen nem alakul ki hosszú távú immunitás.

Tünetek: Milyen jelei vannak a kennel köhögésnek?

A kennel köhögés általában enyhe vagy lappangó. Ez azt jelenti, hogy a kórokozók elrejtőznek a szervezetben hosszabb ideig, és nem okoznak betegségre utaló jeleket (tüneteket). Ennek ellenére négylábú barátja ebben az időszakban is erősen fertőző más kutyákra.

A megfertőződéstől az első tünetek megjelenéséig eltelt idő (lappangási idő) a kórokozó spektrumától függően körülbelül három-tíz nap hosszúságú. A fertőző hörghurut jellemzői a súlyos megfázásos tünetek – beleértve a rohamszerű száraz köhögést is.

Sokan ezt a köhögést ,,ugató köhögésként” írják le. Stressz hatására, de akár spontán is előfordulhat. A beteg kutyák különösen gyakran köhögnek, ha a nyakörv nyomja a gégéjüket. Öklendező köhögést szintén megfigyelhet ilyenkor kedvencénél.

Attól függően, hogy milyen kórokozók okozzák a betegséget, kutyája egyéb tüneteket is mutathat. Ezek közé tartoznak az alábbiak:

 • általános közérzet romlása és láz
 • bakteriális kórokozók esetén: a mandulák (tonsillitis), a garat, a légcső és a tüdő gyulladása, általában gennyes orrváladékkal
 • 1-es típusú Canine Herpesvirus (CaHV 1) esetén: gyomor-bélrendszeri megbetegedésre utaló tünetek, mint például hányás, hasmenés és hasi fájdalom

Diagnózis: Hogyan mutatható ki a kennel köhögés kutyáknál?

Ha azt gyanítja, hogy kutyája kennel köhögésben szenved, azonnal keresse fel állatorvosát. Miután a szakember kikérdezte Önt és általánosságban megvizsgálta kutyáját, speciális légúti vizsgálatot fog végezni.

Ezután a kennel köhögés lehetséges jeleit keresi majd, például az orrváladékot, a szemváladékot vagy a köhögést. Sztetoszkóppal meghallgatja a légcsövet és a tüdőt.

A vírusok és baktériumok által okozott akut fertőzés kimutatására egy steril kenettel mintát vesz a torokból és az orrból. A laboratórium ezután tenyésztéssel közvetlenül, vagy polimeráz-láncreakció (PCR) teszttel mutatja ki a kórokozókat.

A lappangó fertőzés kimutatásához a laboratóriumnak vérmintára is szüksége van. Ezt antitestek (védőfehérjék) jelenlétére vizsgálják be.

Terápia: Hogyan kezelik a kennel köhögést a kutyáknál?

A betegséget okozó baktériumok elleni küzdelem érdekében állatorvosa antibiotikumokat (pl. Doxiciklint) fog adni kutyájának. A veszélyes rezisztencia kialakulásának megelőzése érdekében azonban az antibiotikumok beadása előtt rezisztenciatesztet (antibiogramot) fog javasolni.

A célzott antibiotikumos kezelés mellett az állatorvos tüneti kezelésben is részesíti négylábú barátját. Köhögéscsillapító gyógyszert és lázcsillapítót fog felírni kutyájának. Ha kedvencének a szeme is váladékozik, abban szemkenőcs lesz a segítségére.

Az állatorvos a kezelés teljes időtartama alatt rendszeresen ellenőrizni fogja kutyája belső testhőmérsékletét. Ez azért fontos, hogy meg tudja állapítani a terápia sikerességét.

Az immunrendszer tehermentesítése érdekében a tartási körülmények és a higiénia hiányosságait is orvosolnia kell. Ezenkívül ilyenkor le kell mondania a kutyás sportokat és programokat, így ugyanis elkerülheti, hogy más kutyák megfertőződjenek és megelőzheti, hogy kedvence a stresszes legyen.

kennel köhögés vizsgálata állatorvosnál © didesign / stock.adobe.com

Okok: Mi okozza a kennelköhögést a kutyáknál?

A szakemberek a különböző vírusok és baktériumok által okozott kennelköhögést fertőző tracheobronchitis komplexnek vagy kutyainfluenzának is nevezik.

Ez a légúti betegség világszerte kutyák, farkasok, rókák és mosómedvék körében fordul elő. A már legyengült állatok (pl. kölyökkutyák, idős vagy beteg kutyák) pedig különösen

Mely kórokozók okozzák a betegséget?

A kennel köhögés fő kórokozói a kutya parainfluenza vírus (CPiV 2) és a Bordetella bronchiseptica baktérium. A betegség kialakulásában azonban más kórokozók is szerepet játszhatnak:

A kennel köhögést okozó vírusos kórokozók:

 • kutya parainfluenza-vírus (CPiV 2),
 • 2-es típusú kutya adenovírus (CAdV 2),
 • 1-es típusú kutya herpeszvírus (CaHV 1),
 • A -típusú influenzavírus,
 • a szopornyicavírus (CDV),
 • a reovírusok,
 • a kutya légúti koronavírus (CrCoV).

A kennel köhögést okozó bakteriális kórokozók:

 • Bordetella bronchiseptica
 • ritkább esetben: Mycoplasma, Klebsiae, Pseudomonas

Terjedés: Hogyan fertőződnek meg a kutyák kennel köhögéssel?

Ha a kutya cseppfertőzéssel vagy szennyezett tárgyakkal (pl. kutyajátékokkal vagy vizes tállal) való érintkezés útján fertőződik meg a vírusokkal, azok a felső légutak nyálkahártyájára kerülnek. Ott aztán helyben szaporodnak el, különösen a nyirokcsomókban.

A nyirokcsomókon keresztül a kórokozók ezután a véráramba jutnak, ahol nagyon rövid idő alatt elérik a különböző szerveket. Odaérve pedig károsítják a szöveteket, és növelik a másodlagos bakteriális fertőzések kockázatát. Ezek aztán ismételten súlyosbítják a betegség lefolyását.

A fertőző tracheobronchitis egy multifaktoriális betegség

Ezt a légúti betegséget nem ok nélkül nevezik ,,kennel köhögésnek”. Ez azért van így, mert jellemzően több kutya csoportos tartása esetén (pl. kennelekben, állatmenhelyeken, állatklinikákon vagy kutyakiállításokon) fordul elő.

Tehát a kórokozóval való megfertőződés önmagában még nem vezet a kennel köhögés kitöréséhez, mert ebben más tényezők is szerepet játszanak. Ezek közé tartoznak például az olyan fizikai tényezők, mint a hőmérséklet vagy a páratartalom. A nem megfelelő higiénia vagy a súlyos stressz – például a hosszú szállítás miatt – szintén növeli a betegség elkapásának kockázatát.

Megelőzés: Így óvhatja meg kutyáját

Mivel a kennel köhögés multifaktoriális betegség, a megelőzés különböző szinteken történik. Ügyeljen a tartási körülmények hiányosságainak javítására és a kutya stresszfaktorainak csökkentésére.

Emellett rendszeresen tisztítsa és fertőtlenítse kutyái etetőhelyét és játékait, valamint kerülje a magas páratartalmat és a hideget.

A fertőző Tracheobronchitis ellen be is oltathatja kutyáját. Erre kétféle vakcina áll rendelkezésre:

 • kutya parainfluenza-vírus + Bordetella bronchiseptica
 • kutya parainfluenza-vírus + 2-es típusú kutya adenovírus + szopornyicavírus.

A megfelelő immunitás kialakításához az állatorvos a kedvence életének nyolcadik hetétől adja be kutyájának az első injekciót. További injekciók következnek négy hét múlva és kétévente.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.