Koronavírus kutyáknál This article is verified by a vet

koronavírus kutyáknál

cute jack russell dog lying on bed listening with funny ear

A kutyák koronavírusos betegsége – canine coronavirus (CcoV) – világszerte elterjedt, s főleg a ketrecben tartott állatokat és kölyökkutyákat érinti. Összehasonlítva az ember koronavírusos betegségét a kutyákéval, azt mondhatjuk, hogy míg a koronavírus az embernél komoly légzési nehézségeket okoz, addig a kutyáknál túlnyomórészt gyomor-bélpanaszokhoz vezet. Bár a koronavírus fertőzés kutyáknál gyakran enyhébb lefolyású, gyenge immunrendszerű állatok esetében azonban komolyabb ill. súlyosabb lefolyása is lehet erős hasmenéssel, s az is előfordulhat, hogy a kutya életét veszíti.

Veszélyes kutyámra a Covid-19?

2020.03.31.: A Covid-19-et emberek esetében a kínai eredetű SARS-CoV-2 újgenerációs koronavírus okozza. A Friedrich-Löffler-Institut (FLI) mint állategészségügyi szövetségi kutatóintézet felügyeli az aktuális járványhelyzetet, s nyilvánosságra hozza a legújabb tudományos ismereteket. Ezidáig úgy vélik a kutatók, hogy a koronavírust denevérek, tobzoskák vagy kígyók vitték át az emberre.

Röviddel ezelőtt már két tünetmentes kutya orrán és szájában is kimutatták a vírust. A tudósok mindenesetre abból indulnak ki, hogy a koronavírusok szoros testi kapcsolat útján kerültek a megbetegedett kutyatulajdonostól a kutyára. Olyan megnövekedett antitest-termelést sem mértek a kutyáknál, amely mérvadó a SARS-CoV-2-fertőzés szempontjából.

Ezért a kutatók kizárják, hogy kutyákat is megbetegítene a Covid-19. Ha azonban Önnek feltűnne, hogy kutyájánál influenza-szerű tünetek lépnek fel, mégis elvégezhető az embernél is használatos, egy esetleges SARS-CoV-2 vírusfertőzésre vonatkozó teszt.

Röviddel ezelőtt úgyszintén bizonyítást nyert egy eset, amikor is egy belga macska esetében pozitív eredményt mutatott a rajta elvégzett SARS-CoV-2 teszt. Azonban csupán egyedi esetről van szó, így a tudomány továbbra is extrém kivételnek tekinti, hogy az újgenerációs koronavírust ember vigye át háziállatokra.

Kell valamitől tartanom, ha kutyámat kiengedem a szabadba?

A kutyák és más hazai háziállatok nem játszanak szerepet az újgenerációs koronavírus terjesztésében, így azután minden gond nélkül kiengedhetők a friss levegőre. Sőt, ez – a jelenlegi korona-krízis ellenére – nagyon fontos is négylábú barátaink számára, hiszen a mozgás és a friss levegő erősíti az immunrendszert, és stresszoldó hatású is.

Milyen elővigyázatossági intézkedésekre kell ügyelnem a séták során?

A séták során – az aktuális korona-járványtól függetlenül is – érdemes odafigyelnie kutyája magatartására. Gyorsan megtörténik, hogy szőrös barátaink valami mérgező vagy éles dolgot vesznek a szájukba. Továbbá a földön heverő ürülék betegséghordozókat – így parazitákat, vírusokat, baktériumokat terjeszthet, ezért a székletet mindig össze kell szedni.

Ha pedig közben más kutyatartókkal is találkozna, legalább 1,5 méteres távolság betartása az előírt. Séta után nem szükséges fertőtleníteni az állat mancsait, mert az erősen kiszáríthatja a bőrt, s különféle bőr-problémákhoz vezethet.

Mi történik a kutyámmal, ha karanténba kell vonulnom?

Mivel nem lehet kizárni a vírusok kutyával való szoros testi kapcsolat útján történő átvitelét, karantén esetén tanácsos a rizikó-csoportokon (idősek, betegek, stb.) kívüli, közel álló személyt megkérni, hogy a séták keretében nyújtson támogatást a háziállatok gondozásában.

Ha van kertje, az természetesen jól használható arra, hogy kutyája kis és nagydolgát ott elvégezze, s a kert az állat foglalkoztatására is lehetőséget kínál. Ha ismerősei körében nem tud támogatást kapni, átmenetileg kérheti kutyapanzió vagy privát kutya-sitter segítségét is. Azonban semmiképp nem helyénvaló az aktuális korona-krízis alapján leadni egy kutyát.

Röviden: amíg mi magunk nem kényszerülünk karanténba, továbbra is kimehetünk kutyáinkkal a szabad levegőre. Mivel szinte kizárólag csak a fertőzött emberekkel való kapcsolat útján tudunk megfertőződni az újgenerációs koronavírussal, nem segít és nem is tesz jót a kutyamancsok fertőtlenítése, vagy a séták mellőzése. A Friedrich-Löffler-Institut véleménye szerint nagyon valószínűtlen, hogy a Covid-19 kutyákat is megbetegítene. Azonban más koronavírusok mégis nagy szerepet játszanak a kutya egészsége szempontjából:

A canine coranavirus átvitele, tulajdonságai és kórlefolyása

Koronavírusok sok emlős állat esetében előfordulnak, így a kutyák mellett macskáknál (FEVC und FIPV), sertéseknél, marháknál is, de mi, emberek is megbetegedhetünk a koronavírus következtében. Mindenesetre kutyák esetében nem mutatkoznak minden fertőzés után megbetegedés jelei. Az erős immunrendszerű kutyák gyakran megfertőződés után sem mutatnak tüneteket, viszont direkt vagy indirekt kontaktussal megfertőzhetik a immungyenge kutyákat (pl. kölyköket):

Azoknak szájukon vagy orrukon keresztül canine coronavirus (CcoV) részecskék kerülhetnek a szervezetükbe, amelyek a nyelőcsövön keresztül a gyomor-bélrendszerben landolnak. Lehetséges fertőzési forrást jelenthetnek: a fekáliával szennyezett ivóvíz, a szennyezett tárgyak (pl. kutyajátékok), valamint a fertőzött kutyaürülékkel való közvetlen kapcsolat. A gyomor valamint a vékony- és vastagbél nyálkahártyájában elszaporodnak a vírusrészecskék, s gyulladásos folyamatok által részben masszív károkhoz vezethetnek. Ennek következménye az eledelben lévő víz és tápanyagok felszívódási képességének csökkenése, ami különösen a kis energiaraktározásal bíró kölyökkutyák esetében lehet veszélyes. Az újonnan képződött vírusrészecskék székleten keresztüli kiválása a tünetek fellépésétől számított max. 2 hétig tarthat, ezért főleg ezen idő alatt rendkívül fontos a higiéniai intézkedésekre való odafigyelés.

Koronavírus kutyáknál: milyen tünetek jelentkeznek?

A kutyák immunrendszerük állapotától függően különféle módon reagálnak a canine coronavirus-fertőzésre. Így a kölykök és valami mástól (pl. mint parvovirose) megbetegedett kutyák estében a fertőzés lefolyása súlyosabb, mint az erős immunrendszerű állatok esetében. A koronavírussal fertőzött kutyáknál az alábbi gyomor-bél-panaszok jelentkezhetnek:

 • Általános szimptómák, mint fáradtság, gyengeség, étvágytalanság, adott esetben láz
 • Gyakran vizes hasmenés – részben véres vagy nyálkás váladékkal, valamint hányás
 • Az erős vízveszteség (dehidratáció), valamint az elektrolit-háztartás ingadozásai keringési problémákat és szívritmuszavarokat válthatnak ki
 • Rossz immunrendszerű állatok el is pusztulhatnak a fertőzés következtében

Ha egy kutya egyszer már megbetegedett a canine coronavirus fertőzés következtében, sajnos nem zárható ki az újbóli megbetegedés esélye,

Hogyan diagnosztizálható a koronavírus kutyáknál?

Kutyáknál sokféle megbetegedés válthat ki gyomor-bél-panaszokat. Így a kutya gazdájának kikérdezése (anamnézis) és az általános klinikai vizsgálatok keretében többek között a következőket kell vizsgálni: általános egészségi állapot (szájnyálkahártya, vízháztartás, szív- és légzésfrekvencia, belső testhőmérséklet), valamint a kutya oltási státusza, tartási és táplálkozási szokásai, és pl. az állatorvos által végzett féregtelenítés.

Ha a víz- és elektrolitveszteség miatt a kutya keringése erősen korlátozott, a további vizsgálat helyett először is a keringést kell stabilizálni – folyadék- és elektrolit-terápia útján. Csak ezután igazolható a canine coronavirus-fertőzöttség vér- vagy székletvizsgálat útján:

 • A manapság általánosan elismert módszer a vírus közvetlen kimutatása elektronikus mikroszkóppal vagy RT-PCR (real time polimeráz-láncreakció) útján
 • Ritkábban indirekt víruskimutatást is végeznek, amikor is a vérben mérik a szervezet által  képzett antitestek (az immunrendszer védelmező fehérjéi) koncentrációját

A tesztek mellett kiegészítésképp javasolt a széklet parazitológiai vizsgálata is.

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

A hasmenést  – különösen kölykök esetében – nem szabad alábecsülni. Hiszen a kiskutyák csekély energiatartalékaik miatt gyorsan életveszélyes helyzetbe kerülhetnek. Így azután a terápia fókuszában olyan támogató intézkedések állnak, amelyek igyekeznek minimalizálni a hasmenést, és stabilizálni a kutya keringését:

 • Folyadék- és elktrolit-terápia intravénás infúzió vagy  vagy a bőr alatti bolus (gyorsított gyógyszeradagolás) útján
 • Eledelelvonás (két napnál nem tovább)
 • A másodlagos bakteriális fertőzések elkerülése: antibiotikumok adása
 • Vírusellenes hatóanyagok adagolása a vírusfertőzés leküzdésére
 • Alacsony testhőmérsékletű kutyák felmelegítése melegítő párnákon vagy fűtött takarókon  (ügyelve a túlhevülés elkerülésére)
 • A terápia után több napig kímélő táplálékot kell kapnia az állatnak. Erre alkalmas pl. a főtt (nem illatosított) rizs főtt csirkével
 • A stressz kerülése

Milyen a prognózis, vagyis a kilátások?

A koronavírus kiváltotta fertőzéses betegség prognózisa kutyák esetbén erőteljesen függ az immunrendszer állapotától. Ezért a kölykök, a parvovirose vagy szopornyica által már érintett, abban megbetegedett kutyák roszabb gyógyulási esélyekkel számolhatnak, mint az erős immunrendszerű állatok. Emellett nagyon fontos a korai diagnózis és a hatásos terápia, hogy a víz- és elketrolit-veszteséget lehetőség szerint alacsony szinten lehessen tartani.

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a kutya koronavírussal fertőződjön?

Létezik olyan oltóanyag, ami a kutyákat megvédi a canine coronavirus (CCoV) fertőzéstől, ez azonban pl. Németországban pillanatnyilag nem engedélyezett kutyák számára, mivel a specialisták vitatkoznak az oltóanyag hatását illetően. Ennek ellenére a Friedrich-Löffler-Institut (Intézet) Állatgyógyászati Oltási Állandó Bizottságának (StIKo Vet) ajánlása szerint a kutyáknak védőoltást kell kapniuk olyan fertőző betegségek ellen, mint  a  parvovirose, szopornyica és leptospirose. Ezeknek az oltásoknak a célja egyrészt a mindenkori kórokozó fertőzésének célzott megelőzése, másrészt az immunrendszer elnyomásának, leromlásának elkerülése. Ezáltal a beoltott kutyák indirekt módon védettek a  canine coronavirus súlyosabb lefolyásától.

Kiegészítésképpen az alábbi higiéniai intézkedések javasoltak a fertőzéses megbetegedések elkerülése érdekében:

 • Az eledel felkínálási helyének, a kutya székletürítési helyszíneinek, valamint a kutyajátékoknak  és más felületeknek vírusspecifikus fertőtlenítőszerekkel történő tisztítása és dezinfikálása
 • Az ivóvíz rendszeres kicserélése
 • A fertőzött kutyák karanténban való tartása legalább 2 héten át
 • Az ürülék összegyűjtése és zárt zacskóban történő szemétkezelése

Szives figyelmébe ajánljuk a kutyatartozékok trisztítására ajánlott termékeket.

Források:

tieraerzteverband.de, tierklinik.de, erste-hilfe-beim-hund.de


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.