Öreg macska: Hogyan ismerjük fel az idősödés tünetei kedvencünkön This article is verified by a vet

öreg macska

Aggódik, hogy idős bársonytalpúja már nem hallgat a nevére? Vagy azon tűnődik, miért nem találja már meg az etetőtálját? Az alábbiakban elmagyarázzuk, hogyan ismerheti fel időben az öreg macska időskori tüneteit, és hogyan biztosíthat macskájának egy hosszú és egészséges életet.

Meddig élnek a macskák?

Fő szabály szerint a macskák átlagéletkora körülbelül 15 év. Ez azt jelenti, hogy egyesek akár néhány évvel idősebb kort is megélhetnek is lehetnek.

Az azonban, hogy egy házimacska valóban hány évig élhet, a génjeitől és az életmódjától függ. És persze attól is, hogy a macskát mennyire érinti az időskori gyengeség. Minél egészségesebben él az állat, annál nagyobb a valószínűsége, hogy az időskori gyengeség tünetei lassabban alakulnak ki. Tény, hogy az alultápláltság vagy a helytelen táplálkozás, valamint az alapbetegségek azonban megrövidíthetik a macska élettartamát.

Érdekesség: A Guinness Rekordok Könyve szerint a valaha volt legidősebb macska ,,Creme Puff” a büszke 38 éves kort érte el. Ez azonban persze abszolút ritkaság.

A macskák időskori gyengeségének tipikus jelei

Az idős macskák az öregedés bizonyos jelei miatt különböznek fiatalabb társaiktól. Ezek hétéves kortól figyelhetők meg. A jeleket két csoportra bonthatjuk: külső jegyekre és a viselkedésükben bekövetkezett változásokra.

Külső jegyek

Az időskori gyengeség jeleként a macskáknál gyakran megfigyelhető a szőrzet szürkésfehér elszíneződése, különösen a fej területén. Általában a kor előrehaladtával a szőrzet fakóbbá válik és veszít fényéből.

Az időskori gyengeség miatt a macskák szőrzete gyakran összefilcesedik, mivel az érintett macskák idős korukban már nem képesek megfelelően ápolni magukat.

Megfigyelhető továbbá, hogy az izomzat is csökken, a testtartás pedig instabilabbá válik. Az időskorban gyakran előforduló alapbetegségek (pl. az ízületi kopása) további negatív hatással lehetnek a külső megjelenésre.

 

Egy öreg macska viselkedésbeli változásai

Az, hogy a macskák életkoruk előrehaladtával különböző viselkedési formákat mutatnak, teljesen normális. Ezek nem számítanak kórosnak, egyszerűen csak az öregedés velejárói:

  • a látás és a hallás elvesztése miatti zavart járkálás
  • hirtelen vizelés a lakáson belül is
  • fokozott fáradtság
  • memóriavesztés
  • csökkent étvágy és kevesebb folyadék fogyasztása
idős macska © Mahlebashieva / stock.adobe.com

Lehetséges megelőzni a macskák időskori gyengeségét?

A macskák életkorát két tényező befolyásolja: a környezeti hatások és a genetikailag öröklött életkor. Míg az örökletes tényezőt egyedül célzott tenyésztéssel lehet befolyásolni, addig egy egészséges életmóddal növelheti a macska várható élettartamát, s így a macskák időskori gyengeségét is befolyásolhatja.

A megfelelő étrend

A macskák húsevők, és magas fehérjetartalomra van szükségük. Fontos továbbá, hogy biztosítsa nekik az A-vitamin és a taurin bevitelét is, mivel a macskák szervezete ezt a két anyagot nem képes maga előállítani. Az arginin és az arachnidonsav szintén olyan tápanyagok, amelyek fontosak a macskák egészséges táplálkozásához és hosszú életéhez.

Elegendő testmozgás

A mozgás elengedhetetlen az egészséges macskaléthez – ezt a tudomány már régóta tudja. A testmozgásnak azonban nem kell mindig teljesítménysportot jelentenie bársonytalpúja számára. Ha macskája bejárhatja a szomszédságot, az általában elegendő mozgásnak minősül. Amennyiben viszont lakásban tartja cicáját, játékokkal vagy érdekes akadálypályákkal is érdemes szórakoztatni. Így megelőzheti, hogy túlságosan korán alakuljanak ki az időskori gyengeség tünetei.

Rendszeres egészségügyi vizsgálatok

Sok idős macska szenved szisztémás betegségekben, például cukorbetegségben (diabétesz) vagy veseproblémákban. Az ízületi betegségek, például az ízületi gyulladás (artrózis) szintén gyakori az idős macskáknál. Célszerű tehát rendszeresen állatorvoshoz járni, hogy a szakember minél korábban felismerje és kezelje ezeket a betegségeket. Segíthet például idős macskáján fájdalomcsillapítók alkalmazásával is.

Stresszmentes környezet

A felnőtt macskákkal ellentétben az idős macskáknak gyengébb az immunrendszerük. Ha ráadásul még stresszesek is, még fogékonyabbak lesznek a fertőzésekre és más betegségekre. Ez pedig azt is jelenti, hogy az időskori gyengeség is gyorsabban előre haladhat.

Biztosítson stresszmentes környezetet kedvencének, ne költöztessen új háziállatot otthonába, s ne tartson zajos ünnepségeket. Ha ez elkerülhetetlen, érdemes valahogy oldani a stresszt, például alkalmazhat feromonokat.

Mentális kihívások

Az, hogy a macskák memóriája a kor előrehaladtával romlik, egy teljesen normális folyamat. Ezt a fejlődést azonban lelassíthatja, ha gondolkodásra ösztönző feladatokat ad macskájának. Az eledel elrejtése és az intelligenciajátékok segíthetnek fokozni az agyi teljesítményt.

Milyen folyamatok mennek végbe egy öreg macska szervezetében?

Minden élőlény több milliárd sejtből áll. A sejtek típusuktól függően meghatározott funkciót látnak el a szervezetben. Az osztódással szaporodnak, és a már elhalt sejteket pótolják – ez a működési elvük.

Fiatalon a szervezet sejtjei még nagyon életerősek. Az életkor előrehaladtával azonban fokozatosan veszítenek funkcionalitásukból és élettartamukból. Ekkor kezdődik a macskáknál időskori gyengesége.

Ennek következtében az egyes szervek veszítenek funkcionalitásukból. Ezek közé tartoznak különösen a vesék, a máj és az agy. Ennek megfelelően a csökkent szervi funkciók, mint például a halláscsökkenés vagy a fokozott vizeletürítés, a macskák időskori gyengeségének jelei.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Es gibt wohl kaum etwas Niedlicheres auf der Welt als Katzenbabys. Doch leider finden nicht alle Kitten ein schönes Zuhause. Wenn sich Katzen unkontrolliert paaren und vermehren, ist für ihren Nachwuchs ein Leben im Elend quasi vorprogrammiert. Indem Sie Ihre Katze kastrieren lassen, beugen Sie daher unnötigem Leid vor. Wie eine Kastration bei Katzen abläuft, was es zu beachten gilt und wie sich die Sterilisation davon unterscheidet, haben wir für Sie zusammengefasst.