Macska kiszáradás: Eleget iszik a macskám? This article is verified by a vet

Dehydration bei Katzen

Die Dehydration bei Katzen tritt vor allem in den Sommermonaten auf.

Általános érvényű, hogy nekünk, macskatulajdonosoknak naponta körülbelül két-két és fél liter vizet kellene meginni. Ez viszont nem mindig sikerül, így esténként olykor fejfájás és rossz hangulat gyötör bennünket. De mennyi folyadékot kell meginniuk macskáinknak ahhoz, hogy ne szenvedjenek vízhiányban? És hogyan állapíthatom meg, hogy cicám eleget ivott-e, vagy éppenséggel vízhiányos? Az alábbiakban igyekszünk rávilágítani a macskák kiszáradásával kapcsolatos minden fontos tényre, és a témához kapcsolódóan adunk Önöknek néhány hasznos tippet.

Mennyit is kellene macskámnak innia?

A következő tényezők figyelembe vételével kiszámíthatja, hogy mennyi vízre van szüksége kedvencének:

 • Súly (a macskák átlagosan 45 millilitert isznak testsúlykilogrammonként)
 • Az eledel víztartalma
 • Környezeti hőmérséklet
 • A cica aktivitása

Hogyan állapíthatom meg, hogy dehidratált-e a macskám?

Sok macska szabadban (is) tartózkodik, és területének mindennapi bejárása során vizet vesz magához – például tócsákból, úszó- és pancsolómedencékből, más víztartályokból. Ilyenkor szeretik az itatótálat érintetlenül hagyni, így otthon csak az esetleges nedvestápból származó folyadékot veszik magukhoz. Ez áll annak hátterében, hogy gyakran nem tudhatjuk, mennyi vizet is fogyasztott valójában a cicánk.

Hogyan tudja macskatulajdonosként megbecsülni macskája vízháztartását? Erre van egy egyszerű trükk, ami előzetes állatorvosi ismeretek nélkül is működik:

A vizet a test minden sejtje, így a bőr is magába szívja. Ha sok víz van a szervezetben, a sejtekben is van bőven, s a bőr feszes. Ha pedig a macska dehidratált, a sejtekben sincs víz, a bőr petyhüdtnek és ráncosnak mutatkozik.

Ezt a tényt úgy használhatja ki, hogy a macska nyakán lévő egyik redőt finoman felhúzza, és egyből el is engedi. Ha a bőr gyorsan visszaugrik a helyére, kizárható a macska dehidratáltsága. Ha azonban a bőr nagyon lassan éri el előzetes állapotát, az a vízhiány jele.

Ugyanilyen megfigyelést végezhet egyébként a cica szemén is. A kiszáradt macskák szemei beesettek – azaz a szemgolyók visszahúzódnak a szemgödörbe.

Mi a dehidratáltság?

A dehidratáció szó alatt az orvosok a szervezet víztartalmának csökkenését értik. Tehát vízhiányról van szó. Mivel hátterében sokféle ok állhat, ez nem önálló betegség, hanem egy tünet (betegség jele).

A vízháztartás központi szerepet játszik minden élőlény esetében A víz adja meg ugyanis a test sejtjeinek a szükséges formát, ugyanakkor a forró napokon hűsítő szerepe is van. Ezenkívül fontos ásványi anyagokat is tartalmaz – így például nátriumot.

A nátrium elektrolitként az étkezési só egyik fő összetevője, és szükséges az idegi ingerületátvitelhez, a szív és az izmok működéséhez. Normál esetben a nátriumot a vesék visszatartják a szervezetben, míg a víz vizelet formájában kiürül. A veseműködés problémái ezért a víz- és elektrolit-egyensúly megbomlásához és zavaraihoz vezethetnek.

A kiszáradás keletkezési módjának függvényében az elektrolit-egyensúly megváltozásával járhat együtt, ezért a vízveszteség három formáját különböztetjük meg:

Izotóniás dehidratáció: Az “izo” szó görög eredetű, és azt jelenti: “egyenlő”. A “tonus” viszont “nyomást” jelent. A vízhiányosság ezen formája esetén tehát a víz- és nátriumtartalom egyensúlyban marad, a víz- és a nátrium-hiány azonos mértékű.

Hipertóniás dehidratáció: ha csak a folyadékmennyiség csökken, viszonylag sok nátrium van a szervezetben. Ennek a formának ismert oka a diabetes insipidus, melynél fokozott a vizelettel történő vízkiválasztás.

Hipotóniás dehidratáció: ebben az esetben a sóveszteség nagyobb, mint a vízveszteség. Ilyenkor vízvisszatartás történhet a szövetekben, s például agyi ödéma alakulhat ki.

Megjegyzés: a dehidratáció és dehidratáció kifejezéseket gyakran szinonimaként használják, ami nem teljesen helytálló. Kémiában a dehidratáció alatt a hidrogén kivonását, ill. a megfelelő kémiai reakciót értik.

A macska kiszáradás okai

A legtöbb macska az ivóvízhiány miatt dehidrált: minél kevesebbet iszik, annál kevesebb folyadék van a szervezetében. Ez különösképp a forró nyári hónapokban figyelhető meg gyakran.

De vannak más okai is a macskák kiszáradásának. Ezek közé tartoznak például a következő tünetek vagy alapbetegségek:

 • Hányás (vomitus) és hasmenés (diarrhoe) fertőzéses betegségek vagy mérgezések következtében
 • Erős vesekárosodás
 • Mellékvese-elégtelenség (morbus addison)
 • Égések
 • Vízhajtó gyógyszerekkel történő kezelés (diuretika)
 • Diabetes insipidus
macska kiszáradás

Mi történhet, ha a macskám kiszárad?

A vízhiányos állapotot gyakran alábecsülik, és nem csupán a forró nyári napokban fordulhat elő. A macskák vízháztartásában ugyanis még hidegben is fordulhatnak elő zavarok. Az októl függően súlyos tünetek jelentkezhetnek. Különösen nagy mértékű vízveszteség esetén elkerülhetetlen az állatorvos felkeresése!

A dehidrált macskák esetében a következő súlyos következmények jelentkezhetnek:

 • Rossz közérzet – legrosszabb esetben akár eszméletvesztés
 • Vizeletürítés csökkent mivolta vagy elmaradása
 • Urémia (húgyvérűség: mérgezés tünetei a vizelettel ürülő anyagok (pl. karbamid, húgysav vagy kreatinin) kiválasztásának hiánya miatt
 • Alacsony vérnyomás (hipotónia)

A különösen súlyos vízhiány egyébként exszikkózishoz, a szervezet kiszáradásához vezethet, ami akár életveszélyessé is válhat a macska számára.

Hogyan kezelhetjük a macskák kiszáradását?

Ha macskája súlyos kiszáradás jeleit mutatja, az állatorvos folyadékterápia útján kíméletesen vízhez juttathatja az állatot. A folyadékot (infúziót) a bőr alá vagy a vénákba is lehet adni.

Az infúzió összetétele a kiszáradás típusától függ:

 • Izotóniás dehidráltság: izotóniás infúziós oldatok, mint például Ringer-oldat
 • Hipertóniás dehidráltság: izotóniás infúziós oldat plusz öt százalékos cukoroldat
 • Hipotóniás dehidráltság: izotóniás infúziós oldat plusz nátrium

Macska kiszáradás megelőzése

A szárazeledellel táplált macskák hajlamosabbak a vízhiányra. A kiegyensúlyozott víz- és elektrolit-háztartás érdekében ezért célszerű nedvestápot is kínálni a macskának. Egyes eledelfajták nedvességtartalma pedig még magasabb is az átlagosnál. Emellett célszerű naponta megtisztítani a cica itatótálját, valamint a házban, lakásban több ponton több itatótálat vagy itatókutat elhelyezni.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Es gibt wohl kaum etwas Niedlicheres auf der Welt als Katzenbabys. Doch leider finden nicht alle Kitten ein schönes Zuhause. Wenn sich Katzen unkontrolliert paaren und vermehren, ist für ihren Nachwuchs ein Leben im Elend quasi vorprogrammiert. Indem Sie Ihre Katze kastrieren lassen, beugen Sie daher unnötigem Leid vor. Wie eine Kastration bei Katzen abläuft, was es zu beachten gilt und wie sich die Sterilisation davon unterscheidet, haben wir für Sie zusammengefasst.