Az ideális eledel ivartalanított macskáknak

Az ideális eledel ivartalanított macskáknak

Egy kismacskának más mennyiségű tápanyagra van szüksége, mint egy felnőtt macskának vagy akár egy idős cicának. Vannak nagyon aktív cicák, de olyanok is, amelyek szívesebben töltik idejüket a kényelmes, meleg radiátoron. A kasztrált macskák etetésénél figyelembe kell venni az adott állat egyéni tulajdonságait. Az ivartalanítás egy nagyon fontos esemény egy macska életében, ami sok változással jár. De mit is jelent ez pontosan? Milyen az összetétele az ideális ivartalanított vagy sterilizált macskáknak való eledelnek?

Az ivartalanítás

Vitathatatlan, hogy a nem tenyésztésre szánt macskák ivartalanítása szükséges. Már csak állatvédelmi okokból is idejében kell ivartalaníttatni a macskákat. Az állatorvos által végzett műtét rutinnak számít, a legritkább esetekben akadnak csak problémák. Az ivartalanított macskák kevésbé hajlamosak a rákos megbetegedésekre és a stresszre. Az ivartalanítás azonban megváltoztatja a macska anyagcseréjét és hormonháztartását, ami bizonyos változásokkal járhat: a nemi hormonok, amik addig részt vettek az étvágy és az anyagcsere szabályozásában, nem termelődnek többé. Ezért csökken az energiaszükséglet, de az étvágy ugyanolyan marad, mint korábban.
A kasztrált macskák nyugodtabbak, a kijárós cicák pedig nem kóborolnak el több kilométerre, mint azelőtt. Sok gazdi ezért súlygyarapodást észlel kedvencénél a műtétet követően.

futter für kastrierte katzen

A megfelelő eledel ivartalanított macskák számára

Az ivartalanított macskáknak kevesebb kalóriára van szükségük ahhoz, hogy a napi szükségletüket fedezzék. Természetesen a fontos vitaminokra és tápanyagokra továbbra is szükségük van, ahhoz, hogy egészségesek maradjanak. Az eledel mennyiségének egyszerű csökkentése általában ahhoz vezet, hogy az állat nem jut elegendő tápanyaghoz, hogy a testének fontos funkcióit ellássa. Ennek ellenére kicsivel kevesebb kalóriát adjon cicájának, a túlsúly elkerüléséért. Végezetül pedig az ivartalanítást követően a cica energiaszükséglete is lecsökken. Dilemma? Nem feltétlenül.

Az ideális ivartalanított macskáknak való eledelnek figyelembe kell vennie a vitamin és tápanyagszükségletet, valamint a kalória és zsír szükségletet is.

Egyes eledelek pontosan ilyenek és pluszban még tartalmaznak más fontos összetevőket is. Az olyan aminósavak, mint az L-carnitin jótékony hatással vannak a testsúlyra. A megfelelő kálcium/foszfor arány fontos az ásványi anyagok egyensúlya miatt. Az értékes fehérjék eltelítik az állatot és segítenek megőrizni az izomzatot még a nem túl aktív macskák esetében is. Végül, de nem utolsó sorban az antioxidánsokkal gazdagított eledel segíti a sejtek javítómechanizmusát. Gyakran azonban elegendő egy minőségi eledel használata is a testsúly megtartásához.

katze bekommt leckerlis aus hand

A táplálás megreformálása

Az első lépés, hogy megtalálja a megfelelő eledelt. Második lépés pedig a táplálás megreformálása. Mint bizonyára tudja, a macskákra sok mindent lehet mondani, csak épp azt nem, hogy kooperatívak lennének, főleg, ha arról van szó, hogy a kedvenc eledelüket egy speciálisra kell lecserélniük.
Lépésenként haladjon. Először keverjen egy teáskanálnyit az új eledelből a régi, megszokott eledelbe majd a következő étkezéseknél mindig emelje meg egy kicsit az új táp arányát, addig amíg végül csak az új eledel marad a tálkában. Adjon kevesebb jutalomfalatot és snacket, amíg a cica meg nem szokja az új eledelt.

Minden jót kívánunk Önnek és macskájának!

A leghasznosabb cikkeink
3 min

Kiscica etetése

A kiscicáknak is speciális tápanyagokra van szükségük az egészséges növekedéshez. Ez az igény fajtától, életkortól és temperamentumtól függően változó lehet.
3 min

Ihatnak a macskák tejet?

A tej és a macska nagyon sok ember fejében elválaszthatatlanok. A cicák tej utáni sóvárgása sok gyerekkönyvből és filmből ismert tény. A kérdés, hogy ihatnak-e a macskák tejet vagy sem?
3 min

Házi macskakeksz – gyors, egyszerű és finom

Macskakeksz sütése egyáltalán nem is olyan nehéz. S a saját sütésű cicakeksz előnyei: már maga a sütése is örömöt okoz, pontosan tudja, mi van benne, s a cicának pedig ízlik. Az alábbiakban majd 3 ízletes cicakeksz-receptet is megosztunk Önnel.