Eledel váltás macskáknál

Az eledel cseréje macskáknál

Eledel váltás macskáknál

A macskaeledel piaca rengeteg lehetőséget kínál a macskatartóknak: legyen szó akár nedves, akár száraz macskaeledelről, tömérdek márka különböző minőségű, íz világú és fajtájú eledelei között válogathatnak a gazdik.
A nagy választék azonban sokszor túl nagy kihívást jelent. Melyik eledel ajánlott a macskának és milyen mennyiségben? Ezen kívül még ott van a BARF módszer is és az otthon főzött eledel. A macskaeledel piaca pedig egyre csak növekszik. Nem csoda tehát, ha a gazdi időnként le akarja cserélni az addig használt eledelt és újat szeretne kipróbálni. Ha a macska intoleránssá válik valamilyen összetevőre vagy egészségügyi okokból speciális eledelre van szüksége, akkor a váltás elkerülhetetlen.

A macskák azonban nagyon válogatósak és hajlamosak egy adott eledelhez ragaszkodni és minden mást elutasítani. Ezért az új eledelhez szoktatás minden, csak nem egyszerű. Emiatt csak nagyon óvatosan álljon neki az eledel leváltásának. Így macskája hozzászokhat az új ízhez és a gyomrát, illetve a beleit sem terheli meg a változás. Ezen kívül pedig kikerülheti azt is, hogy macskája elutasítsa az eledelt.

Hogyan vigyem végbe az eledel leváltását?

Eltart egy darabig, amíg macskája megszokja az új ízt, ezért sok türelemre lesz szüksége. Ajánlott, hogy az eledel cseréje fokozatosan, 8-10 nap alatt menjen végbe. Minden nap egy kicsit többet keverjen az új eledelből a régibe: az első nap a keverék 80%-ban az ismert eledelből és maximum 20%-ban az új eledelből álljon. Majd lépésről lépésre addig emelje az új táp arányát, amíg teljesen le nem cseréli a régit.

A macskám nem fogadja el az új eledelt – Mitévő legyek?

Sajnos léteznek olyan macskák, akik akkor is elutasítják a keveréket, ha az új eledelből csak egészen kevés van benne. Ilyen esetben megengedett a csalás! Ahhoz, hogy macskája elfogadja az új eledelt, bizony a trükkös láda legaljára kell nyúlnia. Ilyen trükk lehet, ha egy kis lazacolajjal vagy marhazsírporral hinti meg az eledelt. Macskája így hamar elfelejti a szokatlan ízt.

Ha sikeres volt a váltás

Macskája végre rákapott az új eledelre? Gratulálunk! Sikerrel vitte véghez a küldetést! Váltás esetén tartsa magát két-három márkához vagy típushoz. Csak így maradhat a biztos oldalon, hiszen minél több márkát ismer macskája, annál exkluzívabb igényei lesznek és még könnyebben utasítja el az új tápokat.

A Zooplus-on óriási kínálatot talál nedves, száraz és speciális macskaeledelből, illetve táplálékkiegészítőkből is! Minden terméket részletes termékleírással, pontos elemzéssel és az összetevők ismertetőjével láttunk el, hogy Ön könnyebben megtalálja a tökéletes eledelt .

A leghasznosabb cikkeink

Házi macskakeksz – gyors, egyszerű és finom

Macskakeksz sütése egyáltalán nem is olyan nehéz. S a saját sütésű cicakeksz előnyei: már maga a sütése is örömöt okoz, pontosan tudja, mi van benne, s a cicának pedig ízlik. Az alábbiakban majd 3 ízletes cicakeksz-receptet is megosztunk Önnel.

Kiscica etetése

A kiscicáknak is speciális tápanyagokra van szükségük az egészséges növekedéshez. Ez az igény fajtától, életkortól és temperamentumtól függően változó lehet.

Ihatnak a macskák tejet?

A tej és a macska nagyon sok ember fejében elválaszthatatlanok. A cicák tej utáni sóvárgása sok gyerekkönyvből és filmből ismert tény. A kérdés, hogy ihatnak-e a macskák tejet vagy sem?