Fajtaspecifikus eledelek macskáknak

Fajtaspecifikus eledelek macskáknak

A macskaeledel választék igen nagy, a macskagazdi sokszor nem tudja eldönteni, hogy melyik termék illik legjobban macskájához. Különösen egy dolog bizonytalanítja el a gazdikat: tényleg fajta szerint kell eledelt választani? Olvassa el, hogy milyen előnye van annak, ha fajta specifikus eledelt választ.

A macskafajták kialakulása

Minden ma létező macskafajta a vadmacskától származik. Egyes fajták természetes úton jöttek létre, másokat az ember hozott létre célzott tenyésztéssel. A macskák háziasítása azzal kezdődött, hogy a macskák az ember közelébe „költöztek”, hogy egeret fogjanak, hiszen az egerek szívesen tartózkodnak az ember élelmiszertartalékánál. Ezért az emberek hamar értékelni kezdték a macskák vadászképességeit. Így lett a macska egyre szelídebb és egyre kevésbé félt az embertől. Az úgynevezett természetes fajták, az idő múlásával, maguktól, emberi beavatkozás nélkül jöttek létre. A helyi körülményekhez és időjárási viszonyokhoz alkalmazkodtak. Mivel a macskák (a vadászattól eltekintve) nem voltak hasznosak, az ember csak későn kezdte meg célzott tenyésztésüket. A tenyésztés során meghatározott tulajdonságokat és testi különlegességeket „dolgoztak ki”. Ezért a különböző fajtáknak nem csak a tulajdonságaik, hanem a szükségleteik is egyediek. Érdemes tehát eszerint választani az eledelt.

Milyen előnyei vannak a fajtaspecifikus eledelnek?

A fajtaspecifikus eledel hozzájárul macskája egészségének megőrzéséhez. Hiszen az eledel összetételének kiválasztásakor figyelembe veszik az adott fajta egyéni táplálékigényeit. Azoknál a fajtáknál, amelyek hajlamosak a túlsúlyra, az energiacsökkentett eledelek megakadályozzák a tápanyagok túladagolását. Ilyen módon a macska könnyebben tarthatja meg ideális súlyát, ezzel megelőzve azokat a betegségeket, amelyek a túlsúly következtében alakulnak ki. Egyes fajtaspecifikus betegségeknél is hasznos lehet a speciális eledel. Ilyen például az ízületi megbetegedés is. Összefoglalva tehát a fajtaspecifikus eledel célja, hogy az adott fajta tápanyagprofiljára választ adjon. További előnye, hogy az ilyen eledelt az adott fajta állkapcsának méretéhez igazították. Az eledel darabkái tehát fajta szerint más méretűek.

Példa: Maine Coon eledel

maine coon futter

A maine Coon a legnagyobb macskafajták egyike. Súlya miatt az ízületei érzékenyebbek, mint más fajtáknál. A fajtaspecifikus eledel olyan összetevőket tartalmaz, amelyek erősítik az ízületi funkciót, ezzel megelőzi az ízületi betegségek kialakulását. A maine coon ezen kívül a szívbetegségekre is hajlamos. A speciális eledel olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segítenek a szív egészségének megőrzésében.

Termékajánló: Concept for Life Maine Coon Adult

A Concept for Life Maine Coon Adult eledel a maine coon macskák táplálkozási profiljához igazított.

concept for life maine coon

Példa: British Shorthair eledel

british shorthair futter

A brit rövidszőrű is hajlamos az ízületi problémákra és a szívbetegségekre is több esélye van, mint más fajtáknak. Ideális esetben tehát a speciális brit rövidszőrű eledel olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek támogatják az ízületeket és a szív egészségét is. Ezen kívül fogékony a húgyúti kövekre. A speciális eledel segíthet a vizelet PH értékének csökkentésében és a kövek megelőzésében.

Terméktipp: Concept for Life British Shorthair Adult

A Concept for Life British Shorthair Adult speciális eledel a brit rövidszőrűek étkezési profiljába illeszkedik.

concept for life british shorthair

További macskafajták

A következő macskafajták számára nyújtunk széles eledel kínálatot:

A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.