Nem mérgező növények macskák számára This article is verified by a vet

Nem mérgező növények macskák számára

Néha megfigyelhetjük, ahogy a macskánk, a szépen gondozott kerti virágaink között fentereg. Ha közelebb lépünk láthatjuk, hogy olyan, mintha teljesen megőrült volna. Miért van ez? A növények fontos táplálék kiegészítők macskánk számára. Egyes növények azonban kábítóan hatnak a cicákra. Pont ezeket tartjuk előszeretettel a kertben, hiszen olyan szépek! Bemutatunk Önnek néhány olyan növényt, ami nem mérgező a kis négylábúak számára.

Ez egy olyan növény amit a kis tigrisek egyszerűen imádnak, biztosan tartalmaz valami rabul ejtő, bódító anyagot. A macskamenta vagy Catnip (lat. Nepeta Cataria) az első a listánkon. Élénkítő hatása a macskákat játékosan eufórikus hangulatba varázsolja. Egyes macskákra azonban semmilyen hatást sem gyakorol. Hogy ez mitől függ, eddig még nem tisztázott. Azokat a macskákat, akik ettől a növénytől repülni tudnának, könnyen rávehetünk a növény segítségével szinte bármire.

Könnyebben elfogadják az új kaparófát , ha macskamentával szórjuk be. A macskamentával töltött játékokat egyenesen imádják és az egyébként sűrűn kaparásra használt bútorokat, mint például a kanapé, teljesen elfelejtik, ha beszórjuk macskamentával a kaparódeszkát.

Macskagamandor

Hasonlóan a macskamentához a macskagamandor (Teucrium marum) illata is sok macskának ellenállhatatlan. Ez a növény a nyugati mediterrán térségből származik és cserepes virágként gondozható. Ennek a lilán virágzó növénynek erősen éter szaga van az emberi orr számára. A macskák ellenben még kiszárított változatában sem tudnak ellenállni neki.

A macskagyökér

Listánk harmadik helyezettje a macskagyökér (lat.: valeriana officinalis), amit magdolnafűnek is neveznek.
A macskák oda és vissza vannak ezért a növényért. Nekidörgölőznek ennek a kámfor illatú növénynek és látványosan élvezkednek. Ennél a növénynél sem ismertek a viselkedés okai.

Szobanövények

A fent említett három kábító növényt a macskák nem fogyasztják el, a füvek viszont a cicák képzeletbeli listáján legfelül állnak. Ezekre a lenyelt szőrcsomók miatt van szükség. A macskás háztartásban tehát sajnos nem nagyon tarthatóak szobanövények, mert a legtöbb ilyen elfogyasztása mérgező a macska számára. Ezért nagyon fontos, hogy ügyeljünk arra, hogy cicánk ne egyen mérgező növényt. Ilyen növények például a : zöldliliom, a hibiszkusz és a ciprusfű. Kevésbé vagy nagyon mérgezőek a ciklámenek, az azélea növények, a karácsonyi rózsa, a buzogányvirág, a borostyán, a páfrány, a ficusok leve, a gumifa levelei, a jácint, a sáfrányok, a krókuszok, a rákvirág, a leander, a philodendron, a havasszépe, a tulipánok, a mikulásvirág és a fehér kála.

A macskafű

A macskák a tisztálkodás közben érdes nyelvükkel rengeteg szőrszálat nyelnek le. A gyomorban ezek a szőrszálak összecsomósodnak a nyállal és szőrgolyókat képeznek. A hosszúszőrű cicák ebben még érintettebbek, mint rövidszőrű társaik. Ezek a golyók legtöbbször nem tudnak eljutni a belekbe, ezért az állatnak fel kell őket öklendeznie. A nem mérgező növények segítik ezt a folyamatot.
Egyes fiatal nem mérgező növények szálai támogatják a labdácskák felöklendezését. Így a macska gyomra kitisztítódik, ami megelőzi a belek elzáródását. Ezért hasznos lehet a frissen vetett gabonaféléket, citrusfüvet vagy a készen vásárolható macskafüvet megismertetni a macskával és így megóvhatja saját szobanövényeit is.
A fűfélék között azonban nagy különbség van. Ügyeljen a levelek széleire, hogy azok ne legyenek élesek. A túl éles levelek csúnyán megsérthetik a macska száját vagy a nyálkahártyát.

A szőrgolyók csökkentése

Fésülés és kefélés

Sok macskatartó negatívumként éli meg a szőrgolyók felöklendezését. A napi gyakoriságú fésülés és kefélés megelőzheti a csomók képződését. Fésű helyett akár használhat fésülő kesztyűt is. Ezekkel az eljárásokkal elérheti, hogy macskája kevesebb szőrszálat nyeljen le tisztálkodás közben. A hosszúszőrű macskáknak különösen nagy segítségre van szükségük a bundájuk ápolásánál és ezzel egyben a szőrük nemezesedését is megelőzheti.

Malátapaszta

További lehetőséget jelent a malátapaszta. A növényben található zsírok segítenek a szőrgolyó továbbjutásában a gyomorból a bélbe. Így a macska az öklendezés helyett, kiürítheti a szőrcsomót. A malátapaszta heti sűrűségű adagolása teljesen helyettesíti a macskafüvet, ráadásul cicája imádni fogja az ízét. További előnye az ásványi anyag- és vitamintartalom, amit a malátapasztával együtt ad macskájának. Így tehát a malátapaszta és a mindennapos fésülés a hagyományos macskafű jó alternatívája lehet.


Franziska G., állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
5 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!