Táplálékkiegészítők macskáknak

Táplálékkiegészítők macskáknak, macska táplálékkiegészítő, macska vitamin, vitamin macskáknak

Szüksége van a macskámnak táplálékkiegészítőre?

De hát egy konzerv eledelben minden megvan, amire a szeretett macskámnak szüksége van az egészségéhez, vagy nem?

Tény, hogy a törvények úgy definiálják a „teljes értékű eledel” fogalmat, hogy a macska az eledel vitamin és ásványi anyag tartalmával mindent megkap, amire az egészséges macskaélethez szüksége van. Azonban életkor, egészségi állapot vagy betegség függvényében sok macskának plusz tápanyagokra van szüksége, táplálékkiegészítők formájában. Szerencsére nagy kínálat van macskáknak való táplálékkiegészítők terén, amelyekkel a gazdik kiegészíthetik macskájuk eledelét. Készítettünk egy útmutatót a táplálékkiegészítőkről, amely segítségére lesz abban, hogy kiválassza a megfelelő terméket macskája számára.

Egy egészséges macskának is sok különböző vitamin és tápanyagra van szüksége. A speciális összetétel különösen fontos:

nahrungsergänzungsmittel für katzen © DoraZett / stock.adobe.com

Vitaminok

  • A-vitamin: A macska szemeinek, bőrének és szőrének A vitaminra van szüksége. Az A vitamin alacsony szintje mindenféle szembetegséghez, bőrproblémához vezethet. A túladagolás azonban szintén nagyon veszélyes: a csontváz megváltozását és növekedési zavart idézhet elő. Egy kifejlett felnőtt 3 kilós macskának 300 NE (nemzetközi egység) A vitaminra van szüksége egy nap.
  • A D-vitamin támogatja a beleket, a csontokat, a veséket, az emlőket és a méhet, kontrollálja a kálcium- és a foszforháztartást. Túladagolásnál az erek falán lerakódás képződhet, a hiánya pedig angolkórt okoz. A lakáscicák esetében gyakoribb a D vitamin hiány, hiszen a kijárós macskák a napfényből képesek D vitamint szintetizálni.
  • E-vitamin Csakúgy, mint az A vitamin, az E vitamin is zsírban oldódik. Ez egy úgynevezett antioxidáns, amely védi a testzsírt és a lipideket a támadásoktól. Egy felnőtt macskának napi 2 mg E vitaminra van szüksége, a vemhes vagy fiatal állatoknak többre.
  • A C-vitamint a macskák saját maguk is elő tudják állítani, de, ha nem megfelelő a mennyisége, akkor ki kell azt egészíteni. 100-300 mg C-vitamin támogatja az immunrendszert és fontos a stressz, a betegségek leküzdésében illetve különösen fontos idős állatok számára.

Táplálékkiegészítők macskáknak: ásványi anyagok

A macskák táplálásában nem csak a vitaminok, hanem az ásványi anyagok is nagyon fontosak.

  • Az ásványi anyagok olyan tápanyagok, amelyek ionokként vagy szervetlen vegyületekként vannak jelen. A macska szervezetének esszenciális részét képezik. Hiányuk súlyos zavarokat eredményez.
  • Különösen fontos a kálcium-foszfor aránya. Az optimális csontanyagcsere érdekében ennek 1,2 és 1 között kell lennie.
  • A nátrium, a klór és a kálium koordinálják a vízháztartást és a tápanyagfelvételt.

Az esszenciális aminosavak

Szintén nagyon fontos tápanyagok az úgynevezett „asszenciális aminosavak“ , amelyeket a macska szervezete nem tud élelmiszer összetevőkből előállítani. Ennek ellenére az anyagcsere folyamatoknak nagy szüksége van ezekre az aminosavakra. Különösen fontos esszenciális aminosav a taurin. A taurin felelős az idegrendszerért és irányítja a szívverést.

A taurin esetében nem beszélhetünk túladagolásról, mivel a felesleg azonnal kiválasztódik. A hiánya viszont vaksághoz, rossz immunrendszerhez és a szívizmok merevedéséhez vezethet. Az ajánlott napi adag 100-200 mg. Sok macskabarát ezért taurinnal egészíti ki a macska étkezését.

Aggodalomra azonban semmi ok: a minőségi macskatáp legtöbb esetben nagy mennyiségű vitamint és ásványianyagot tartalmaz, különösen akkor, ha teljes értékű eledelként van feltüntetve. Egy egészséges, felnőtt macskának tehát nincs feltétlen szüksége táplálékkiegészítőkre.

Macskájának különleges szükségletei vannak és biztos akar lenni a dolgában? Keresgéljen üzletünkben: táplálékkiegészítők macskák számára!

A leghasznosabb cikkeink
3 min

Ihatnak a macskák tejet?

A tej és a macska nagyon sok ember fejében elválaszthatatlanok. A cicák tej utáni sóvárgása sok gyerekkönyvből és filmből ismert tény. A kérdés, hogy ihatnak-e a macskák tejet vagy sem?
3 min

Kiscica etetése

A kiscicáknak is speciális tápanyagokra van szükségük az egészséges növekedéshez. Ez az igény fajtától, életkortól és temperamentumtól függően változó lehet.
3 min

Házi macskakeksz – gyors, egyszerű és finom

Macskakeksz sütése egyáltalán nem is olyan nehéz. S a saját sütésű cicakeksz előnyei: már maga a sütése is örömöt okoz, pontosan tudja, mi van benne, s a cicának pedig ízlik. Az alábbiakban majd 3 ízletes cicakeksz-receptet is megosztunk Önnel.