Harapós kiskutya nevelése

miért harapja meg a kiskutya a gazdáját, harapós kutya, harap a kutya, harapós kiskutya nevelése

A kiskutyák kb. hat hetes koruktól 28 éles foggal rendelkeznek, amelyeket nagyon szívesen használnak. Ezek a tejfogak a kezdetben csak kellemetlenül szúrnak, de nem okoznak komoly sérüléseket. Ennek ellenére minden kutyagazdi nagy hangsúlyt kell fektessen arra, hogy a négylábú kedvence megtanulja a harapásgátlást. Tehát mit tehetek, ha a kiskutyám harap?

Mit jelent a harapásgátlás a kiskutyák esetében?

A harapásgátlás a viselkedéskutatásból ered. A kutatók korábban azt gondolták, hogy ez egy veleszületett védelmi mechanizmus. Ez a mechanizmus arra szolgál, hogy a harcban alul maradt állatok ne kapjanak több sérülést. Azonban a harapásgátlás semmi esetre sem egy veleszületett viselkedési forma. Egy kiskutya először meg kell tanulja.

Manapság a harapásgátlás fogalom azt takarja, hogy a kiskutya ne harapjon túl erősen. A kiskutyák természetszerűen a szájukkal tájékozódnak a környezetükről. Egy kiskutya tehát mindenképpen kell használja a fogait, de meg kell tanulnia, hogy hol és milyen erősen teheti ezt.

Mikor hagyja abba egy kiskutya a harapást?

A kiskutyák már korán játékosan megtanulják szabályozni a természetes fegyvereiket. Ha az egy alomból származó kiskutyák együtt játszanak és az egyik kiskutya megharapja a másikat, a megharapott kiskutya azonnal reagál. Visszaharap vagy visszavonul a játékból. A harapó kiskutya szemszögéből mindkettő kellemetlen.

Így tanulják meg a kiskutyák, hogy a meggondolatlan harapások negatív következményekkel járnak. Csak körültekintően használhatják az új fogaikat. A természetes fejlődés és a szocializáció az ilyen leckék által az alomban tehát megfelelő alapot biztosít a felnőtt kutya egészséges és biztonságos harapásgátlásához.

Sajnos sok kutyatulajdonos a kis kedvence beköltözése után sajnos nem folytatja a kiskutyanevelés ezen fontos részét. Minden kutyafajta esetén hatalmas jelentősége van. Mivel ugye a kis és nagyon barátságos kutyáknak is vannak fogaik és megharaphatnak.

Welpe beißt in Hand © Magryt / stock.adobe.com
Jeder Welpe muss unbedingt die Beißhemmung erlernen.

A kiképzés: Hogyan taníthatom meg a kiskutyámnak, hogy ne harapjon?

A kutyák már kiskutyaként meg kell tanulják, hogy az embereknek érzékeny a bőrük. Játék közben sem harapdálhatja meg az embereket. Ha a kiskutyája harap, akkor egyértelművé kell tegye számára a határokat. Szakítsa meg a játékot egy hallható jelzéssel, például „jaj“, amint beleharap a bőrébe vagy a ruházatába.

Ezt követően vonja meg tőle rövid időre a figyelmét, hogy közvetlenül megtanulja a harapása következményeit. Legtöbbször kb. egy perc elég. Ha a négylábú kis kedvence ezen idő alatt újra megharapja, a legjobb ha rövid időre elhagyja a szobát. A kiskutyája a játék szüneteltetése által meg fogja érteni, hogy a túl erős harapás negatív következményekkel jár.

További teendők, ha a kiskutya harap

Alapjában véve viselkedjen nagyjából úgy, mint ahogyan egy kutya hasonló helyzetben viselkedne. Ha a kiskutyája különösen makacs, akkor – a kutyákhoz hasonlóan – egyszer „vissza is haraphat“. Egy kis csípés a kutya oldalánál vagy a mancsánál teljes mértékben elegendő. A pofon és a komoly ütés természetesen tabu!

ütés természetesen tabu!

Ezenkívül mutasson neki egy alternatívát: Adjon a négylábú kis kedvencének a fent leírt játékszüneteltetés után például egy rángatós játékot. Ezen kitombolhatja magát a fogaival, és megtanulja, hogy ebben a helyzetben nyugodtan harapdálhat. Erre a célra a rágójátékok is megfelelőek.

kutya rágcsálás © manushot / stock.adobe.com

Melyek a kihívások a harapásgátló kiképzés során?

Ha kis gyerekek is vannak otthon, a képzés további kihívásokat is tartogat. A kis kutyák szívesen harapdálják a kis gyerekeket vagy a ruházatukat. Tehát a kiskutyákat csak felügyelet alatt hagyja játszani a gyerekekkel. A gyermeke nagyjából iskolás kortól végezheti a játékos kiképzést.

A siker kulcsa a következetesség

A gyakorláshoz a legtöbb kiskutya esetén sok türelemre van szükség: Ne feledje, hogy csak következetesség által lehet elérni hatékony sikereket. Ha a kiskutya harap, minden egyes alkalommal következnie kell a megfelelő reakciónak.

Ezenkívül a család összes tagjának ugyanúgy kell cselekednie. Ha az egyik gazdi „jaj“-t mond, de egy másik családtag nem, akkor nem lesznek hosszútávú sikerek. Ezek a sikerek sem egyik napról a másikra következnek be, hanem lassan.

Figyelem: Körülbelül négy hónappal az előtt, hogy a maradandó fogak felváltanák a tejfogakat, a kiskutyáknak ellenőrzés alatt kell tudniuk tartani a fogaikat.

Kutyakiképzők általi segítségnyújtás

Kérjen professzionális segítséget, ha tartósan problémai vannak ezzel a témával. Amúgy is legjobb, ha kutyáját hetente legalább egyszer kutyaiskolába viszi. Ott konkrétan megemlítheti a kutyakiképzőnek a témát.

Sok közös vidám játszást kívánunk Önnek és a kiskutyájának, hatékony tanulással!

A leghasznosabb cikkeink
12 min

Kölyökkutya nevelése

Minél előbb, annál jobb? Garantáltan helytálló ez a mottó, ha egy kölyök neveléséről van szó. A zsenge korú kutyák rendkívül kíváncsiak és még előítéletektől mentesen tekintenek a világra.