Harapós kiskutya nevelése

miért harapja meg a kiskutya a gazdáját, harapós kutya, harap a kutya, harapós kiskutya nevelése

Harapós kiskutya nevelése

Sokakban felmerülhet, hogy miért harap a kutya, különösképpen a gazdáját? Még a legaranyosabb kölyöknek is legalább 28 foga van körülbelül hathetes korában, melyeket elég hatékonyan használ is. Bár a pici, hegyes fegyvereivel egyelőre inkább csak kellemetlenségeket okoz mintsem komoly sérüléseket. Ennek ellenére minden kutyatulajdonosnak komoly hangsúlyt kell fektetnie arra, hogy a harapós kiskutya nevelése során következetes és határozott legyen, valamint ismerje a nevelés lépéseit és az ezzel járó kihívásokat is.

A legtöbb kutyus már a testvérkékkel együtt töltött idő alatt szerez ezen a téren tapasztalatok. Hallani olyan véleményeket, melyek szerint a harapás fékezése veleszületett képesség és nem kell erre nevelni a kutyát. Ez azonban tévedés, mely súlyos következményekkel járhat. Ember és kutya együttélése során nagyon fontos, hogy ez a képesség adott legyen, ugyanis - kivételes helyzetekben - a súlyos sérülések elkerülhetők.

Első lépés: A harapás fékezésének gyakorlása természetes módon

A legbarátságosabb kutyák is odakaphatnak, például ha valaki véletlenül rálép a lábukra és megijednek a fájdalomtól. Már a legkisebb négylábúak is játékosan megtanulják, hogyan uralják természetadta fegyverüket. Ha egy alomban az egyik kiskutya megharapja a testvérét a közös játék során, a másik azonnal reagál. Visszaharap vagy kivonja magát a játékból. A harapós kutya szempontjából mindkettő kellemetlen, ezzel megtanulja, hogy az óvatlan harapásnak rá nézve is negatív következménnyel jár. A testvérek gyorsan rájönnek, hogy új fogacskáikat csak megfontoltan használhatják. A természetes fejlődéssel és szocializációval járó, alomban eltöltött idő megfelelő alapot nyújt a harapás egészséges és biztonságos módon fékező képességének kialakulásához. Sajnos sok ember nem folytatja ezt a fontos nevelést miután hazavitte a kiskutyát. Pedig még a kis testű fajtáknál vagy a nagyon szociális és barátságos kutyáknál is nagy a jelentősége, hiszen ők is kerülhetnek olyan stresszes helyzetbe amikor váratlanul odakapnak. Ezzel szemben egy olyan négylábú, akiben már kialakult a harapást fékező képesség, ilyenkor csak elhárító harapást produkál.

Második lépés: játékos gyakorlás otthon

  • Egy kutyának már kölyökkorában meg kell tanulnia, hogy az emberek bőre érzékeny, amit még játékból sem lehet „harapdálni“. Ha a harap a kutya, egyértelmű határokat kell mutatni neki és amint a fogaival ruhája vagy bőre felé közelít egy „au“ hang kíséretében abba kell hagyni a játékot.
  • Ezt követően röviden vonja magára a figyelmét, hogy a harapás következményeivel a kutya azonnal tisztában legyen. Legtöbbször elég 15 másodperc. Ha a kutya ezalatt ismét harap a kutya, hagyja el a helyiséget egy percre.
  • Ismételje meg ezt a gyakorlatot 15 percen belül maximum háromszor, majd fejezze be az adott játékot, különben négylábúja figyelme túlterhelődik. A szidás vagy ütés természetesen tilos a gyakorlás során. Már csak azért is, mert ezt félreértelmezve kutyusa újabb féktelen játékra invitálásnak gondolná, hiszen egymással is szeretnek vadócul birkózni. Éppen ezért kerüljön vele minden durva játékot, ahol bevethetné fogait vagy harapását.
  • Fontos, hogy legyen alternatíva: a fent leírt játékidő után ajánljon kiskutyájának valamilyen széttéphető játékot, ezzel is mutatva, hogy a fogait ezen trenírozhatja. Így megtanulja, hogy ezt nyugodtan rágcsálhatja. A rágójátékok is hasznosnak bizonyulnak.
Welpe beißt

Milyen kihívások jelentkezhetnek a harapós kutya fékezésére?

Ha kisgyerekek is élnek a háztartásban, további nehézségek léphetnek fel, mivel a kiskutyák szeretik játékosan harapdálni a gyerekeket vagy ruhájukat. Éppen ezért csak felügyelet mellett hagyja játszani a gyerekeket a kutyával. Körülbelül iskoláskorban lehet megtanítani nekik, hogyan hagyja abba a játékot, ha a kutyus hozzáér a fogával.

Első pillanatra furcsának tűnhet azonban további kihívást jelentenek a túl békés kölykök a harapós kiskutya nevelése során. A harapás fékezésének elsajátításához elengedhetetlen, hogy a kutya először akarjon odakapni. Azok a kölykök, akik a játékban még csak meg sem mutatják a fogaikat, nem kínálnak lehetőséget a gyakorlásra – kölyökkori próbálkozás nélkül nincs alkalom a gyakorlásra. Az ilyen kölyköket érdemes harapásra ösztönözni játékkal vagy finom jutifalatokkal, amire azonnal ráharap.

A legtöbb kutyussal a gyakorlás sok türelmet igényel. Mindig tartsa szem előtt, hogy csak következetességgel érhet el hatásos sikert. Aki egyszer hangosan feljajdul, a következő fogpróbálkozásnál viszont lelkesen játszik a kutyával, ne csodálkozzon, hogy tartósan elmarad a siker. Ezek a sikerek nem is várhatóak egyik napról a másikra, hanem lassan jönnek el. Különösen az eredendően vadászkutyának számító fajoknál húzódhat el hosszan a harapós kutya nevelése. Figyeljen rá, hogy egy fiatal kutyának uralkodnia kell a harapásán mielőtt a maradó fogak felváltják a tejfogakat. Ha ez nem alakul ki, javasolt szakavatott segítséghez fordulni, például kutyatrénerhez.

Sok közösen eltöltött boldog játékidőt és pozitív tanulási élményt kívánunk Önnek és kölyökkutyájának!

A leghasznosabb cikkeink
22 min

Kölyökkutya nevelése

Minél előbb, annál jobb? Garantáltan helytálló ez a mottó, ha egy kölyök neveléséről van szó. A zsenge korú kutyák rendkívül kíváncsiak és még előítéletektől mentesen tekintenek a világra.