A munkakutyák áttekintése: négylábúak bevetésen

munkakutya bevetésen

A kutyákat az ember legjobb barátjának tartják. Néhány kutya azonban sokkal több, mint hűséges társ az oldalunkon. Fontos feladatokat látnak el, és különleges kiképzéssel rendelkeznek. Az alábbiakban eláruljuk Önnek, hogyan segítenek minket a munkakutyák.

Milyen munkakutyák léteznek?

A munkakutyák általában olyan négylábúak, akik meghatározott feladatokat látnak el gazdáik számára. Ilyenek lehetnek például a vakvezető kutyák vagy a rendőrkutyák.

Ezeknek az állatoknak rendszerint le kell tenniük egy vizsgát, mielőtt hivatalosan is engedélyezik számukra a feladatuk ellátását. A Fédération Cynologique Internationale (FCI) számos ilyen vizsgát ismer el, például a mentőkutyák vizsgáját.

A köznyelvben azonban minden olyan kutyát munkakutyának neveznek, akit meghatározott célra tenyésztettek ki, beleértve a vadászkutyákat és az házőrző kutyákat is.

Munkakutyák vs. haszonkutyák

Néha a ,,haszonkutya” kifejezést szinonimaként használják a ,,munkakutya” kifejezésre. Az FCI szerint a haszonkutyák teljesítőképes munkakutyák.

Általánosságban véve minden olyan kutyát, amely elismert egy haszonkutya-fajtához tartozik, haszonkutyának neveznek. Ide tartozik például a dobermann, a német juhászkutya és a border collie.

Ezzel szemben a ,,munkakutya” kifejezés több minden takar. Minden olyan kutyát magában foglal, amely valamilyen munkavizsgával rendelkezik.

Miért alkalmasabbak a kutyák bizonyos feladatokra, mint az emberek?

A munkakutyák feladatai változatosak. Finom orruknak és érzékeny fülüknek köszönhetően a kutyák számos feladatra sokkal jobban alkalmasak, mint az emberek.

A speciálisan kiképzett négylábúak képesek kiszimatolni az olyan betegségeket, mint például a cukorbetegség, és hűséges segítőként támogatják az embert vadászat vagy juhterelés közben.

Hogyan lehet egy munkakutyát lefoglalni?

A munkakutyák okosak, hűségesek és szeretnek tanulni. A kiképzés során megtanulják vezetőjükkel együtt, hogyan használják az orrukat és a fülüket rendeltetésszerűen.

Ha nem szeretne munkakutyájával munkavizsgát tenni, akkor is érdemes az állatot a fajtának megfelelő módon – például megfelelő kutyasportok vagy szaglófeladatok révén – gyakorolni.

vakvezető kutya © SasaStock / stock.adobe.com

Segítőkutyák testi fogyatékkal élők számára

A segítőkutyák a testi fogyatékkal élő emberek mellett élnek, és támogatják őket mindennapi életükben. Segítenek például a bevásárlásban, de az öltözködésben és a vetkőzésben is. Kezelik a villanykapcsolókat és kinyitják az ajtókat. Feladataik attól függenek, hogy éppen hol van szükség a segítségre.

Kiválasztás és kiképzés

A segítőkutyát általában egy adott személy számára képzik ki. A legismertebb segítő kutyák valószínűleg a vakvezető kutyák.

Nem minden kutya alkalmas azonban segítőkutyának. A megfelelő kutyákat kölyökkutyaként választják ki, és ennek megfelelően képzik ki őket fiatal korukban. A kiképzés hossza változó, és attól függ, hogy a kutyát milyen célra képzik ki.

Vakvezető kutyák látássérültek számára

A vakvezető kutyák is a segítőkutyák közé tartoznak. Ők a vak és súlyosan látássérült embereket támogatják mobilitásukban. Ezeknek az embereknek ugyanis nagyon nehéz tájékozódniuk a megszokott környezetükön kívül. A vakvezető kutyák ebben segítenek, kísérve gazdájukat a mindennapi életben.

A vakvezető kutyákat általában csak szükség szerint képzik ki. Kiképzésük pedig több hónapot vesz igénybe.

Ezt követi a leendő gazdi többhetes ismerkedési szakasza. Ez idő alatt az ember és a kutya megtanulnak bízni egymásban és kijönni egymással. A végén általában egy vizsga következik, ahol a kutyának és gazdájának be kell bizonyítania, hogy egy csapattá váltak.

Orvosi jelzőkutyák cukorbetegek és epilepsziások számára

Az orvosi jelzőkutyákat szintén segítőkutyáknak nevezik. Ide tartoznak például a cukorbetegek mellett élő diabetikus jelzőkutyák. Ők idejekorán felismerik a vércukorszint bármilyen ingadozását.

Tanulmányok igazolják, hogy a kutyák reagálnak a beteg csökkent oxigéntelítettségére. Erre azért képesek, mert érzékeny fülükkel hallják, ha megváltozik a légzés

Orvosi vészhelyzeteket felismerő munkakutyák

Ha a cukorszint életveszélyes tartományokba esik, a kutya időben figyelmezteti gazdáját. A gazdi ezután ennek megfelelően tud reagálni, és bevesz egy szőlőcukrot vagy valami hasonlót. Ugyanakkor a kutya a hiperglikémiát is jelzi, hogy szükség esetén inzulint lehessen beadni.

A jelzőkutyákat olyan betegségek esetén is használják, mint az epilepszia vagy az asztma. A kutyák kiképzésének időtartama változó, és a kiképző szervezettől és a kiképzés céljától függ.

Mentőkutyák: életmentő munkakutyák

A keresőkutyákat szintén mentőkutyáknak nevezik. Különböző területekre képzik ki őket, és mentőkutyás vizsgát tesznek.

Különösen ismertek a lavinakutyák és a katasztrófakutyák, amelyek túlélők után kutatnak a romok között. Vannak például területkereső kutyák is, amelyek kiterjedt területet kutatnak át, vagy vízikutyák, amelyek a vízben bukkannak eltűnt személyek nyomára.

Csapatjátékosok

A mentőkutyák mindig egy kutyavezetővel dolgoznak csapatban, illetve más kutyákkal együtt mentőkutyás csapatokban is bevethetők.

A mentőkutyák hagyományos, háziasított kutyák, amelyek családban élnek. Mind a kutyát, mind a kutyavezetőt az adott célra képzik ki. A képzés körülbelül két-három évig tart, és számos vizsgát tartalmaz.

Lavinakutyák: Semmi sem kerüli el az érzékeny kutyaorr figyelmét

A lavinakutyák is mentőkutyák. Akkor alkalmazzák őket, amikor egy lavina embereket temet el. Bár ma már léteznek technikai eszközök is az eltemetett emberek felkutatására, az érzékeny kutyaorr még mindig a legmegbízhatóbb.

Ezek a kutyák még akkor is képesek kiszagolni éles szaglásukkal az embereket, ha az eltemetett áldozatok négy méteres hó alá vannak temetve. A lavinakutyákat havas területeken vetik be – a kiképzés a helyszíntől függően változhat.

Rendőr- és vámszolgálati kutyák

A rendőrség is támaszkodik az állatok segítségére. A rendőrkutyák az úgynevezett szolgálati kutyák közé tartoznak. Követik a nyomokat, és például bizonyítékokat, robbanóanyagokat, kábítószereket és embereket kutatnak fel, illetve a rendőrök védelmére is alkalmazzák őket.

Nem minden kutya alkalmas azonban rendőri munkára. Száz kutyából átlagosan csak egy kutya kerül be a rendőrséghez. A megfelelő állatok speciális kiképzésen vesznek részt, majd rendőrkutya-vezetőjükkel élnek együtt. A kiképzés egyéves kortól lehetséges, és több évig tart.

A vámszolgálati munkakutyák kiszimatolják az illegális árukat

A vámszolgálati kutyák segítik a vámtisztviselők munkáját, és védő, illetve és keresőkutyaként használják őket. Kiszimatolják az országhatárokon engedély nélkül áthozott árukat – például kábítószert vagy cigarettát.

A vámszolgálati kutyákat a vámkutya-vezetők vezetik és speciálisan képzik ki. A vezetők és a munkakutyák a szolgálatban és magánéletben is szövetséget kötnek. A csapat kiképzése több hónapot vesz igénybe.

rendőrkutya © Africa Studio / stock.adobe.com

Egyéb munkakutyák az emberek szolgálatában

  • A terelőkutyákat jószágok, például juhok vagy tehenek terelésére használják. Ők biztosítják, hogy az egyes állatok csordaként együtt maradjanak. Így a csordában lévő egyes állatok jobban védve vannak a természetes ellenségektől, például a medvéktől vagy a farkasoktól.
  • Az ilyen támadókat elhárító négylábú barátokat pedig jószágőrző kutyáknak nevezik. A klasszikus jószágőrző kutyák általában kicsik és mozgékonyak, és kevésbé alkalmasak a védelemre. Azokat a kutyákat, amelyek mind terelésre, mind védelemre alkalmasak, juhászkutyáknak nevezik.
  • A haszonálaltok tartása során használt kutyák a gazdák mellett élnek. Számukra speciális szemináriumok vannak, ahol a kutyák igényeiknek megfelelő kiképzéséhez szükséges szaktudást sajátítják el.

A házőrző kutyák ugatással jelzik a betolakodókat

A házőrző kutyák egy előre meghatározott területet őriznek. Ez lehet egy ház, egy ingatlan vagy akár egy legelő állatokkal. A területük általában elkerített. Vannak olyan házőrző kutyák, amelyek ugatással jelzik a betolakodókat, és vannak olyan állatok is, amelyek támadással vagy területük védelmével reagálnak.

A házőrző kutyák általában egyedül, állandó emberi jelenlét nélkül látják el feladatukat, illetve elsősorban elrettentő célt szolgálnak. Kiképzésük nem szabványosított.

Fontos: a kutya és a gazdája együtt kell, hogy dolgozzon egy profi kiképzővel. Egyes országokban tilos az embereken történő magánkiképzés.


Natalie Decker
Profilbild Natalie Decker (mit Pferd)

"Az élet mopsz nélkül lehetséges, de értelmetlen" - mondta egyszer Loriot. Ezzel fenntartás nélkül egyetértek, és hozzáteszem: "Egy élet ló, macska és nyúl nélkül is hasonló!". A szívem minden kis és nagy állatért dobog, és abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy szabadúszó szerzőként írhatok szenvedélyemről. Cikkeimmel szeretném felhívni a figyelmet az állatvédelemre és hasznos tippeket adni az állatbarátoknak.


A leghasznosabb cikkeink
12 min

Kölyökkutya nevelése

Minél előbb, annál jobb? Garantáltan helytálló ez a mottó, ha egy kölyök neveléséről van szó. A zsenge korú kutyák rendkívül kíváncsiak és még előítéletektől mentesen tekintenek a világra.
7 min

Agresszív kutya kezelése

Ha a kutya ugat, morog, a fogait csikorgatja vagy akár még harap is, akkor agresszív kutyáról beszélhetünk. Az ilyen viselkedés próbára teheti az ember és a kutyus együttélését.