Miért nyalogat engem a kutyám?

egy kutya nyalogat egy nőt

Egyes kutyabarátok kedvelik a nyálas nyelv érintését a bőrükön, mások nem annyira. Egy kérdés azonban mindenképpen felmerül: Miért nyalogat engem a kutyám? mit jelent, amikor a kutya nyalogat és miért gyakorolják a kutyák ezt a gesztust olyan gyakran.

Ha a kutya nyalogat átadhat vele betegségeket?

A legtöbb kutyatulajdonosnak ismerős a jelenet: Ön éppen hazajön a bevásárlásból, vagy este a kanapén pihen. Kutyája odajön, és a nyelvével végigsimít a kezén vagy talán még az arcán is. Gyakran merül fel a kérdés tehát, hogy veszélyes-e, ha a kutya megnyalja a gazdáját. Terjeszthet például betegségeket?

Sajnos, mint oly gyakran, a válasz nem teljesen egyértelmű. Természetesen nem minden nyalogatás jelent egészségügyi kockázatot. Mindazonáltal tisztában kell lennie azzal, hogy kutyája a nap folyamán sok olyan dolgot szaglászik és nyalogat, amelyek kórokozókat tartalmaznak.

Egyes kutyák például szívesen eszik más állatok ürülékét, amely parazitákat tartalmazhat. A saját feneküket szintén szívesen nyalogatják.

Kerülje a nyálkahártyák érintkezését

Éppen ezért fontos, hogy kerülje a nyálkahártya és nyálkahártya közötti érintkezést (pl. száj és száj között). A kutyanyelvnek szintén nemszabad hozzáérnie sebekhez vagy kisebb mikrosérülésekhez. A bélparazitákon kívül a kutya baktériumokat (pl. Pasteurella multocida) is átadhat Önnek vagy családjának.

Bár kutyája hordozza ezeket a kórokozókat, előfordulhat, hogy maga nem mutatja a betegség jeleit (tüneteit). Ön azonban a legrosszabb esetben akár súlyos bakteriális fertőzést is kaphat, melyek veszélyes agyhártyagyulladáshoz is vezethetnek.

Bár a kutyák által terjesztett fertőzések nagyon ritkák, ha kutyája megnyalta Önt, mindig alaposan mosson kezet. A veszélyeztetett csoportoknak, például a gyerekeknek, betegeknek, terhes nőknek és időseknek mindig be kell tartaniuk a legfontosabb higiéniai szabályokat.

Már kiskortól kezdve: A nyalogatás mint szociális interakció

A nyalogatás az egyik első szociális interakció, amellyel a kutyák megismerkednek. Röviddel a kölykök megszületése után az anya alaposan megnyalogatja a kölykeit. Ez nemcsak a kötődést segíti, hanem tisztítja is őket, illetve étkezés után masszírozza a pocakjukat.

A kölykök aztán ezt utánozzák, és egymást nyalogatják. Ettől kezdve a nyalogatás a kutya tanult viselkedésének része.

Egyes kutyák idősebb korukban is szívesen nyalogatnak. Mások inkább ritkábban használják a nyelvüket. Az tehát, hogy a kutya szeretetét odaadó nyalogatással fejezi-e ki, a természetétől függ.

Olvasótipp a kutya fejlődésének egyes szakaszairól: A kölyökkutyák fejlődése

Okok: Miért nyalogat engem a kutyám?

Számos oka van annak, hogy a négylábúak miért használják a nyelvüket és nyalogatják az gazdájukat – vagy egymást. Ugyanakkor figyeljünk kutyánk többi testbeszédére is, és figyeljük meg az összképet. Egy kis háttérismeret birtokában így jobban megértheti majd kutyája nyalogatását:

1. Kutyája ezzel jelzi az Ön iránti ragaszkodását

A kutyák gyakrabban fejezik ki a szeretetüket nyalogatással, mint más háziállatok, például macskák. Ez a kutyafalkáknál is megfigyelhető, amelyek tagjai pihenés közben nyalogatják egymást. A nyalogatás tehát barátságos üdvözlésként vagy az öröm jeleként is alkalmazható.

2. Nyalogatás a békesség jegyében

A kutya nyalogat akkor is, amikor alacsonyabb rangú állatként egy magasabb rangú falkatagot akarnak megbékíteni. Ez a viselkedés az emberrel való érintkezés során is előfordulhat. A kutya például megnyalhatja Önt, ha Ön hangosan szidja, vagy feszült.

Ez azonban nem csak akkor fordul elő, ha Ön kutyájával szemben viselkedik idegesen. Egyes kutyák akkor nyalják meg kétlábú barátaikat, amikor azok vitatkoznak valakivel – vagy hangosan és hamisan énekelnek. A nyalogatás célja a megnyugtatás.

Fordítva is előfordulhat, tehát kutyája lehet, hogy saját magát akarja megnyugtatni azzal, hogy megnyalja Önt. Ezt a viselkedést megfigyelheti például az állatorvosnál vagy más stresszes helyzetekben.

miért nyalogat a kutyám

3. Játékra, szórakozásra és ölelésre invitálás

Néhány négylábú megtanulta, hogy kétlábú társaik rájuk figyelnek, ha megnyalják a kezüket. Ily módon juttatják kifejezésre, hogy azt szeretnék, ha simogatnák őket. Ez akkor történik, ha annyira unatkoznak, hogy a nyalogatással követelik a figyelmet.

Az sem ritka, hogy a nyalogatás eredménye egy kis játék vagy jutalomfalat lesz. Ne feledje: a nyalogatásra adott reakciója határozza meg, hogy a kutya milyen jelentést társít hozzá. Ezért alaposan gondolja át, hogyan reagál.

4. Egyedülálló ízélmény

Esetleg sült kolbászt és zsemlét evett, vagy megsimogatott egy másik kutyát? Négylábú barátja szívesen szívesen megtudakolná – ezért nyalogatja Önt. Ennek oka, hogy nyalogatás közben képes felvenni és értelmezni az illat- és ízmolekulákat.

Kedvence más kutyák szagát is megérzi a kezén, nyalogatás közben pedig jobban érzékeli azt. A kezén lévő sós emberi izzadságot ízét szintén érzi, különösen nyáron.

Hogyan érdemes reagálnia, ha a kutya nyalogat?

Mint oly gyakran, itt is igaz: a kívánt viselkedést erősítsük meg, a nemkívánatos viselkedést pedig hagyjuk figyelmen kívül. Tanítsa meg kutyájának már kölyökkortól kezdve, hogy örül-e a nyalogatásnak vagy sem. Hiszen ami egy kis berni pásztor kölyöktől még aranyos, az egy óriási, nyolcéves példánytól kevésbé kellemes.

Ha le akarja szoktatni kutyáját a nyalogatásról, azt neveléssel és jó kommunikációval érheti el:

  • Forduljon el a kutyájától.
  • Ezután körülbelül 30 másodpercig ne törődjön vele.

Ez fokozatosan megtanítja majd kedvencének, hogy ha arcon nyalja Önt, akkor az általa remélt hatással éppen ellenkezőt vált ki – megszakítja a szociális interakciót. Természetesen használhat jutalmat is (pl. kutyatápot).

Arra is ügyeljen, hogy ne bátorítsa azt sem, hogy kutyája a nyalogatás segítségével akarja felhívni magára a figyelmet – ilyenkor inkább ignorálja a kutyát. Ha viszont Önt nem zavarja, akkor egy kiadós simogatás nagyszerű válasz a kutya ilyesfajta szeretetteljes ragaszkodására.

A leghasznosabb cikkeink
12 min

Kölyökkutya nevelése

Minél előbb, annál jobb? Garantáltan helytálló ez a mottó, ha egy kölyök neveléséről van szó. A zsenge korú kutyák rendkívül kíváncsiak és még előítéletektől mentesen tekintenek a világra.
7 min

Agresszív kutya kezelése

Ha a kutya ugat, morog, a fogait csikorgatja vagy akár még harap is, akkor agresszív kutyáról beszélhetünk. Az ilyen viselkedés próbára teheti az ember és a kutyus együttélését.