Hagyjam, hogy a cicám az ágyban aludjon?

Hagyjam, hogy a cicám az ágyban aludjon

Macskások körében jól bevett szokás, hogy a cica az ágyban alszik. Abban, hogy matracunkat valóban meg kell e osztanunk négylábúnkkal azonban nem mindenki ért egyet.
Ebben a cikkben bemutatjuk Önnek a pro és kontra érveket. Ilyen módon Ön is átgondolhatja, hogy melyik oldallal ért egyet és eldöntheti, hogy hogyan fog eljárni saját háziállatával kapcsolatban.

Mik a közös alvás pozitívumai?

Mi macskások már csak tudjuk, hogy a cicás összebújásnak rengeteg pozitívuma van:

  • Az összebújás erősíti a köztünk és szőrös kis barátunk közötti kapcsolatot, a dorombolás és a közelség pedig nyugtató hatással van az idegrendszerre. Nem véletlenül mondják tehát, hogy azok a szinglik, akik egy macskával osztozkodnak a lakáson sokkal nyugodtabbak, mint azok, akik macska nélkül élnek.
  • Akik egyetértenek azzal, hogy a macska az ágyban aludjon, azzal érvelnek, hogy a cicák jó hatást gyakorolnak a belső békére és megnyugtatják gazdájukat. Pozitívan hat az ember általános közérzetére, ha a cica este az ágytakarón alszik el vagy reggelente felugrik az ágyra, hogy gazdiját üdvözölje (vagy a reggeli idejére emlékeztesse). Különösen a dorombolásnak van az emebrre gyakorolt egészségügyi gyógyító hatása. A macska nyugalma átszáll a kétlábúra.
  • Fontos megemlíteni, hogy nem a macska feladata az ember problémáinak megoldása. Cél, hogy mindkét fél jóllétnek örvendjen, szükségleteiknek egyenrangúnak kell lennie. Akkor beszélhetünk „win-win” szituációról, ha mind a gazdi, mind pedig a cica szívesen bújik egymáshoz.

A macsák semlegesítik a negatív dolgokat és a legjobbat kívánják gazdijuk számára.

  • Létezik egy olyan teória is, ami arról szól, hogy a macskák a házban mindig oda fekszenek, ahol valamilyen zavar van az emberek számára. Ismert egy olyan eset, amikor is a macska reggelente mindig a gazdi párjának a fejére kuporodott. Ezen teória szerint nem sok jóra számíthat a gazdi a párjától.
  • Egy ezoterikus nézet szerint, a macska minden úgynevezett „negatív energiát” felfog gazdája elől és semlegesíti azt. Ez a tevékenység a macskát nem terheli meg. Ezáltal a macska a ház energikus légkörére is pozitívan hat.
  • Sok macska mutat törődést gazdája irányába, és érdeklődése gazdája hogyanléte iránt érezhető is. Természetesen a gazdit jó rézéssel tölti el, ha érzi, hogy cicája figyel a hangulatára és támaszként szolgál, csakúgy, mint ahogy a cica is számíthat gazdájára.
katze im bett

Hogy fér össze a “Hygge” a higiéniával?

Természetesen hátulütői is vannak annak, ha a cicus az ágyban éjszakázik. Könnyen megtörténhet például, hogy a macska parazitái megfertőzik az embert is.

Ha Ön rendszeresen oltatja és féregteleníti macskáját, akkor viszonylag kevés az esély a fertőzésre. A kijárós macskák azonban behozhatják a házba és – a gazdi ágyába is – más állatok parazitáit.
A túl közeli kapcsolat eredményeképpen tehát a gazdi is könnyen elkaphatja ezeket a parazitákat. A fogorvostudományi irodalomban még azt is leírták, hogy a fogakban lévő reszorpciós folyamatok sűrűbben fordulnak elő macskatartóknál. Ezek az észrevételek azonban még nem lettek bizonyítva.

A tökéletes megoldás: Külön kis ágyikó a macskának

Óriási macskaágy kínálatunkban biztos talál, olyat, ami kellően kényelmes ahhoz, hogy macskája az egész éjszakát, sőt az egész napot szívesen töltse el benne.

Ha kezdetektől egyértelműen a cica tudtára adja, hogy nem szabad az ágyban aludnia, akkor valószínűleg könnyen el fogja fogadni a döntését. Azonban, ha csak egy idő után dönt úgy, hogy mégsem szeretné az ágyba engedni macskáját, akkor ezt a megváltozott szabályt már nem minden esetben fogadják el könnyen. Ezért már a kezdetektől ajánljon fel számára egy kényelmes fekhelyet.

A saját ágyikójában egész nap biztonságban, védve érzi majd magát. A visszavonulásra alkalmas hely nagyon fontos ahhoz, hogy bundás kis barátja boldog lehessen.
Az ágyról való leszoktatás nagy megpróbáltatást okozhat a cica és gazdája számára egyaránt. Azonban pozitív megerősítéssel, esetleg klikkerrel vagy egyszerűen csak jutalomfalattal alapvetően nem lehetetlen.

Mire kell figyelnem akkor, ha megengedem cicámnak, hogy velem aludjon?

Elengedhetetlen a macska féregtelenítése – legalább negyedévente – és az élősködők, bolhák írtása is. Ha ezek nincsenek meg, akkor akár még a Lyme-kórt is elkaphatja macskájától. Ilyen esetben a macska közelségének pozitívumai könnyen negatívumokká válhatnak.
Ha macskája az ágyban aludhat, akkor egyébként is több takarításra van szükség, mint egy olyan hálószobában, ahova nincs bejárása háziállatnak. Az állatok ugyanis rengeteg szőrt hullajtanak el. Különös figyelemmel kell lennie akkor, ha allergiás vagy asztmás. Ilyen esetben egyáltalán ne engedje fel a macskát az ágyra.
Mint ahogy mindig, Önnek kell meghoznia a döntést, mi mindenesetre nagyon boldog együttélést kívánunk Önnek és cicájának!

A leghasznosabb cikkeink
6 min

A macska kommunikációjának megértése

Kétfajta cicakommunikációt különböztetünk meg, az egyik a verbális, a másik pedig a non-verbális kommunikáció. A második alatt a macska testbeszédét értjük és főleg a farok különböző tartását jelenti.