Itatótál vagy itatókút

Itatótál vagy itatókút

Itatótál vagy itatókút?

Ezzel is vízhez jut a cica, meg azzal is – vagy mégsem egészen ugyanaz? Nem bizony. A csobogó víz nemcsak hangulatos légkört teremt a lakásban, hanem emellett macskáját is fokozott vízfogyasztásra inspirálja. De a klasszikus itatótálnak is megvannak a maga előnyei!

Miért kell inniuk a cicáknak?

A macskák természetükből adódóan sivatagi állatok: őseik Észak-Afrika sivatagjaiban barangoltak. Mai legközelebbi rokonaik, az afrikai vadmacskák (felis silvestris lybica) is olyan környezetben élnek, ahol csak ritkán áll rendelkezésükre ivóvíz. Ahogyan mai macskáink ősei, ők is az eledelen keresztül veszik magukhoz a szükséges folyadék nagy részét. Végül is a macska természetes zsákmányállata, az egér mintegy 70% vízből áll! Ezzel ellentétben a szárazeledel csak kevés nedvességet tartalmaz: max. 10% nedvességtartalmát a cicának nagyobb mértékű ivással kell kiegyensúlyoznia. Ha a cica túl keveset iszik, vizelete besűrűsödik, aminek húgyúti kövek, vesehomok és más vesemegbetegedések lehetnek a következményei. A legjobb megelőzés a kellő mennyiségű víz elfogyasztása. De hogyan is tudja kedvencét nagyobb mértékű vízivásra ösztönözni?

Beszerzés

Míg néhány évvel ezelőtt a cica etetőtálja mellé helyezett itatótálka volt az általános megoldás, manapság egyre inkább teret hódítanak a piacon a direkt négylábú barátainknak kifejlesztett itatókutak. Ezek a szobai, dekorációs csobogókkal ellentétben nem tartalmaznak semmiféle mérgező anyagot, könnyen tisztíthatóknak kell lenniük, és minél nagyobb élménnyé kell tenniük a macska számára az ivást. Itatókutak sokféle méretben, kivitelben és árkategóriában kaphatók – minden cica ill. gazdi-ízlés számára megtalálni a legmegfelelőbbet.

Az itatókutak azonban általában jóval drágábbak az egyszerű itatótálaknál. A legtöbb itatókutat előzetesen össze kell szerelni – ami alapvetően egész egyszerű -, s a hálózathoz csatlakoztatni. De az itatókutak meghálálják ezt a kis anyagi és munkabeli többlet-ráfordítást:

Attraktivitás a macska számára

Sivatagi állatként a cicák csak ritkán keresik fel a vizestálat. A mozgásban lévő víz azonban a legtöbb bársonyostalpú számára igen attraktív. Az itatókút csobogásának kíváncsi szagolgatása közben pedig gyakran lecsúszik egy-két korty is a cica torkán a hűvös vízből.

Ezzel szemben a klasszikus itatótálat a macskák előszeretettel hagyják figyelmen kívül. Különösen igaz ez, ha az etető- és itatótál közvetlenül egymás mellett található.

katzentrinkbrunnen © sharafmaksumov / stock.adobe.com

A víz frissessége

Az itatókút állandó mozgásban lévő vize folyamatosan oxigénnel gazdagodik, s így íze sokkal frissebb, mint a vizestálka gyakran kissé már állott vize.

Azonban a klasszikus itatótálat is vonzóvá teheti, ha naponta friss, tiszta vizet tesz bele. Ha pedig több tálat is elhelyez a lakás különböző pontján, a cica számára lehetővé válik, hogy olykor-olykor itt vagy ott lenyeljen egy kortyocskát.

Klíma

A fűtés okozta száraz levegő károsítja a bőrünket és tüdőnket. Egy szobai itatókút csobogó vizének párolgása által egészségesebb levegőről is gondoskodik a lakásban – de még hasznosabb az egész, ha azt cicája ivási lehetőségként is használhatja. Vagyis jól gondolja át, mielőtt valami dekoratív szobai csobogót rendelne, s keressen inkább valamilyen speciális, a cica igényeinek megfelelő változatot! Így két legyet üthet egy csapásra: jót tesz kedvencével, s a lakás levegőjét is egészségesebbé teszi.

Higénia

Akár vizestál, akár itatókút – mindkettő csak rendszeres tisztítás mellett lehet higiénikus. Az állott víz és az algák könnyen egészségi kockázatokat okozhatnak, s teljesen elrontják a víz ízét. Ezen a területen a klasszikus itatótál kapja a plusz pontot: anyagától függően gyorsan tisztítható kézzel vagy mosogatógépben. Ezzel szemben az itatókutak tisztítása gyakran komplikáltabb és hosszadalmasabb.

Hogy Ön melyiket választja, egyéni ízlés ill. döntés dolga. Főleg a nyári hónapokban rendkívül fontos, hogy cicája elegendő vizet vegyen magához. De az ivás élményét sima itatótálkát használva is szebbé teheti kedvencének, ha – s ez alapvető fontosságú – naponta friss, tiszta vízről gondoskodik, s még jobban segít a cél elérésében, ha több tálat helyez el a lakás különböző pontján. Macskája iránt érzett szeretetből – s a lakás klímájának javítására.

Minden jót kívánunk Önnek és Cicájának!

A leghasznosabb cikkeink
6 min

A macska kommunikációjának megértése

Kétfajta cicakommunikációt különböztetünk meg, az egyik a verbális, a másik pedig a non-verbális kommunikáció. A második alatt a macska testbeszédét értjük és főleg a farok különböző tartását jelenti.