Saját készítésű adventi naptár macskáknak

adventi naptár macskáknak házilag

Egyre közeledik a karácsony, az esték egyre sötétebbek és hosszabbak, mindez pedig jóleső barkácsolással, saját készítésű dolgok lehetőségével eltöltött órákra hívogat. És miért ne hozna most össze Ön is saját kezűleg egy adventi naptárt cicájának? Megmutatjuk, hogyan is teheti.

Már egyáltalán nincs olyan sok idő karácsonyig, s hamarosan újra elkezdődik az adventi időszak. Ha odakinn kellemetlen hidegre fordul az időjárás, eljön a mézeskalács, karácsonyi aprósütemény és forralt bor ideje. S ismét több idő jut arra, hogy néhány dolgot magunk készítsünk el.

Egy DIY naptárral nemcsak embertársainknak tudunk örömöt okozni, hanem macskánknak is. A cicás adventi naptár 24 kis csomagocskából áll, melyek mindegyikébe apró meglepetések kerülnek. Kedvence az advent időszakában minden nap kicsomagolhat belőlük egyet.

Az adventi naptárhoz szükséges anyagok

A saját készítésű macska-adventi naptárhoz szüksége lesz 24 kisebb cica-ajándékra. Erre a célra kiválóan alkalmasak a macskasnackek vagy a kisebb cicajátékok.

A zooplus online shopjában kedvezően vásárolhat pl. különböző labdákból és játékegerekből álló macskajáték-szettet.

Emellett még szüksége lesz karácsonyi hangulatú csomagolóanyagra, hogy az ajándékokat azokba rejtse.

A következők kellenek ahhoz, hogy adventi naptárt készíthessen cicájának:

  • Olló
  • Csomagolópapír
  • Kötözőszalag
  • Karácsonyias cimke a feliratozáshoz
  • Írószer
  • 24 kis ajándék (finomságok és macskajátékok)

Hogyan is készítse az adventi naptárat?

Egyedi és ezért aztán különleges cicás adventi naptárához először is vágja 24 darabra a csomagolópapírt az egyes ajándékok becsomagolására! Majd vágjon le a kötözőszalagból 48 darabot – mindegyik kb. 25 cm hosszú legyen!

Ezután mindegyik csomagolópapír-darabba göngyöljön be lazán néhány darab cicasnacket vagy játékot, s a kis henger mindkét végét kösse össze 1-1 darab kötözővel! Így egyfajta „cica-szaloncukor“ keletkezik. Ügyeljen rá, hogy ne csomagolja be túl szorosan, hogy macskájának meglegyen az esélye, hogy hozzájuthasson, azaz „ki tudja csomagolni“ az ajándékát.

Ragasszon a saját készítésű adventi naptár minden „bonbonjára“ egy karácsonyi hangulatú cimkét, s feliratozza azokat 1-től 24-ig! Különösképp ünnepi hangulatú, ha ehhez egy arany színnel fogó filctollat használ.

Alternatíva: selyempapír

A kis ajándékok begöngyölésére ajándékcsomagoló papír helyett használhat selyempapírt is. Ez ugyan nem néz ki különösebben ünneplősen, ám nagyszerűen zizeg és zörög a kicsomagolás során. S a cicák imádják az ilyesmit!

Alternatíva: Kis csomagocskák

A „szaloncukrok“ helyett 24 kis apró csomagot is készíthet. Ehhez még kíegészítésképp szüksége lesz egy kis cellux ragasztószalagra. Ha nem egészen biztos benne, hogy macskája megeszi vagy sem a műanyagot, inkább maradjon csak az első vagy második, azaz papír + kötözőszalag verziónál!

Az ajándékkötöző szalagot soha ne hagyja széjjel, felügyelet nélkül!

A kötözőszalagok fantasztikus játéklehetőségnek tűnne egy cica számára. Soha ne hagyja azonban, hogy cicája felügyelet nélkül játsszon ezekkel a szalagtekercsekkel, vagy hosszú szalagokkal! A játék hevében a cicus nyaka köré tekeredhet a szalag, s akár még meg is fulladhat.

Päckchen für den Katzen Adventskalender basten. © ChristArt / stock.adobe.com
Bei einem selbstgemachten Geschenkkalender für Katzen können Sie sich kreativ austoben und dem Kalender einen individuellen Touch verleihen.

Ötletek a házi adventi naptár 24 ajándékára

A macskának készülő adventi naptárt finomságokkal vagy kis cicajátékokkal töltheti meg. Erre a célra kiválóan alkalmasak a ropogós snackek vagy a szárazeledel-krokettek. A cicalabdákkal és kis plüssfigurákkal is nagy örömöt okozhat kedvencének. Az alábbiakban szeretnénk Önnek néhány tippet adni, mivel is töltheti meg azt a csomagolópapírt:

Nincs ideje arra, hogy önmaga „barkácsolja össze“ az adventi naptárt cicájának? Akkor 24 kis papírzacskót is megtölthet macskájának való ajándékokkal. Csupán számozza meg a kis zacskókat 1-től 24-ig egy arany színnel fogó tollal, és máris elkészült a gyors verziójú adventi naptár.

Ne mindent egyszerre!

A cicáknak való adventi naptár nem csupán tartalmában különbözik az embereknek szánt adventi naptáraktól. Míg mi, emberek (remélhetőleg) szép sorban nyitjuk kis a 24 kis ablakot, cicáink nem biztos, hogy ennyire türelmesek. A macskák megpróbálják a házi készítésű adventi naptár mind a 24 csomagját egyszerre kibontani.

Még ha olyan jó adventi dekoráció is a 24 kis csomagocska – tartsa csak inkább az adventi naptárat jó távol kedvencétől, s csak egy csomagot adjon neki oda naponta!

A megvásárolt adventi naptárt sem hagyhatja szét csak úgy, minden felügyelet nélkül. Hiszen így egyik-másik cica mind a 24 ablakot egyszerre kinyitná, a naptár pedig darabokra hullana.

Mire ügyeljen, hogy macskája biztonsággal túlélje a karácsonyt? Erre kaphat néhány hasznos tippet Karácsony macskával: Tippek a biztonságos ünnepléshez című cikkünkből.

A leghasznosabb cikkeink
6 min

A macska kommunikációjának megértése

Kétfajta cicakommunikációt különböztetünk meg, az egyik a verbális, a másik pedig a non-verbális kommunikáció. A második alatt a macska testbeszédét értjük és főleg a farok különböző tartását jelenti.