Macska fotó: 10 tipp a még jobb fényképért

macska fotó mobillal

A macskák a legnépszerűbb fotómodellek közé tartoznak. Kifejező tekintetük, bársonyosan puha mancsaik, selymesen csillogó szőrük és kecses mozdulataik lenyűgözően hatnak a fényképeken. Van azonban egy bökkenő: ezek a szőrmók modellek meglehetősen öntörvényűek. A következő 10 tanács azonban segít Önnek abban, hogy ennek ellenére tökéletes legyen a macska fotó kedvencéről.

Nyugodt szunyókálás a meleg ablakpárkányon, nyújtózkodós ásítás, önfeledt mókázás egy gombolyaggal vagy az otthoni kert kíváncsi felfedezése: egy macska rengeteg témát kínál a fotózáshoz, de mire az ember a fényképezőgépet vagy az okostelefont megfogja, a bársonytalpú már fel is pattant, és a fénykép-készítéshez alkalmas pillanat már a múlté… Szerencsére van néhány egyszerű tippünk és trükkünk arra, hogyan készíthet remek fotókat a macskájáról akár drága tükörreflexes fényképezőgép, teleobjektív vagy állvány nélkül is.

  • Macska fotó kompozíció: Hogyan szeretné macskáját megörökíteni?

Fényképfal a nappaliban, online fotóalbum a FacebookonInstagramon, stb. – se szeri se száma az imádott cicákat ábrázoló képeknek. A háziállatokról készült fotók minősége azonban gyakran hagy kívánnivalót maga után: rossz megvilágítás, bemozdult állat, homályos háttér vagy egyszerűen csak halálunalmas képek. Ha egy macskát jó fényviszonyok közepette és érdekes pózban szeretne lefényképezni, akkor hobbifotós macskatulajdonosként néhány dologra figyelnie kell, mert a macskának általában kevés érdeke fűződik ahhoz, hogy a potréfotó jól sikerüljön.

Mielőtt a fényképezőgép vagy a mobiltelefon után nyúlna, a szép és érdekes fényképek érdekében érdemes átgondolnia, hogy mit szeretne a képpel kifejezni. Hogyan szeretné macskáját megörökíteni? Egy jól sikerült portréfotót akar készíteni, amelyen érvényesülnek a macska gyönyörű szemei? Vagy akció közben szeretné a cicát lekapni, miközben az játszik, mászik vagy ugrik? A természetben akarja lefényképezni az állatot vagy inkább otthon a kanapén? Néha segít, ha az interneten más macskafotókból merít ihletet. De ne próbálja meg egy az egyben lemásolni a látott képet, mert az ilyesmi általában nem szokott sikerülni. Hiszen minden macska más, és a fénykép az állat egyediségét hivatott hangsúlyozni.

Ahhoz, hogy megfelelő témát találjon a kedvence számára, inkább azt kell átgondolnia, hogy mitől különleges a macskája. Van esetleg egy szép foltos bundája? Mi a cica legkedvesebb elfoglaltsága? Még kölyök és imád játszani? Akkor a kedvenc játékával készített dinamikus fénykép, vagy a kíváncsian a kamerába tekintő kiscica remek választás lehet. A kismacskákról készített fényképeken jól mutat, ha látszanak az arányok, például ha a kicsit az anya emlőin vagy mancsai között örökíti meg. Felnőtt macskája igazi szabad lélek, aki legszívesebben egész nap csak egerészik? Akkor érdemes a kertben vagy a szabadban lefényképeznie. Vagy kedvenc szokása, hogy az Ön ölében fekve simogattatja magát? Akkor tökéletes képet készíthet kedvencéről, amint kényelmesen fekszik a napon.

  • Ügyeljen arra, hogy a háttér semleges legyen

Akármilyen témát és „pózt” szeretne választani a fényképezéshez, természetesen a macska a lényeg. És ennek a képeken is tükröződnie kell. Az emberekkel vagy autókkal teli mozgalmas háttér, egy mintás tapéta vagy a bekapcsolt tévé elvonja a figyelmet a bársonytalpúról, ezért az ilyesmit érdemes elkerülni. Ha a lakásban fényképezi le a macskáját, akkor legyen az állat (egy képek vagy poszterek nélküli) fehér vagy sima fal előtt, vagy egy szép fapadlón. Alternatívaként felakaszthat egy lepedőt, vagy lefesthet egy nagy kartonpapírt, és használhatja ezeket háttérként. De egyszínű párnák vagy takarók is ideálisak lehetnek a háttér elrendezéséhez.

Fontos, hogy a kiválasztott háttér előtt a macska érvényesüljön. Például egy fekete macskát inkább egy világos fapadlón vagy egy színes takarón kell fényképezni, nem pedig a sötét járólapon. A barnás-vöröses szőrű macskák viszont egyes fa- vagy laminált padlón nem igazán mutatnak jól. Ha fehér macskája van, természetesen használhat háttérként egy sötétebb takarót vagy fekete párnát. Ha szívesebben örökítené meg a macskáját a szabadban, ügyeljen arra is, hogy a háttér a lehető legsemlegesebb legyen, például egy zöld rét.

  • Gondoskodjon elegendő fényről is a macska fotó készítésekor

A gyönyörű háttér, a jó póz és a legjobb fényképezőgép mit sem ér, ha a fényviszonyok nem megfelelőek. A jó megvilágítás és a lehető legtöbb természetes fény minden gyönyörű fénykép alfája és ómegája. Akinek nincsen stúdióvilágítása, annak a macskát lehetőleg egy nagy ablak közelében kellene lefényképeznie, vagy a képet kint a kertben elkészítenie. A csúnya árnyékok elkerülése érdekében ne álljon háttal a fénynek, hanem inkább az ablakból vagy a napból érkező fényt oldalról kihasználva készítse el a fényképet. Ha a macskája közvetlenül az ablak felé néz, az elkészült képeken fehér pötty látható majd a pupilláján, ami nagyon népszerű effektus a portréfotókon.

Beltéren a természetes nappali fény kiegészítéseként kissé megnövelheti a fényképezőgép ISO-értékét, vagy használhat felcsatlakoztatható vakut. Magát a vakut mindig felfelé kell irányítani, és a fényképet csak közvetve, a mennyezetről visszaverődő fényen keresztül kell megvilágítani. Soha ne vakuzzon közvetlenül a macskája arcába, mert az megijedhet és elmenekül.

két cica a kamera előtt © bennymarty / stock.adobe.com
  • Macskaportré: elöl éles, hátul elmosódott

Egy másik hasznos tipp az állat hangsúlyosabb kiemelésére, ha elmossa a hátteret, miközben a macska arca tűéles. A profik ehhez A vagy AV módban a lehető legkisebbre állítják a rekeszértéket. F2,8 vagy f3,2 közötti értéknél a rekesz szélesre nyílik, így a mélységélesség kisebb. Ezáltal a háttér elmosódott lesz, az Ön macskája pedig éles körvonalakkal jelenik meg a képen. Fontos, hogy a macska szemein legyen a fókusz – egy portréfotó különösen az éles és kifejező szeme miatt lesz jól sikerült, és azonnal magára irányítja a szemlélő tekintetét.

Mindazok számára, akik nem ismerik az olyan szakkifejezéseket, mint a fókusz, a mélységélesség, a rekesz és a zársebesség, de mégis egy szép portréfotót szeretnének készíteni a macskájukról, a portré mód használatát javasoljuk, amely a legtöbb digitális fényképezőgépen könnyen beállítható (a portré módot általában egy fej ikonnal jelölik). De vannak már olyan okostelefonok is, amelyekkel megfelelő portréfotók készíthetők elmosódott háttérrel. Ha ez az üzemmód nem érhető el az Ön okostelefonján, akkor letölthet rá mélységélesség csökkentéséhez megfelelő alkalmazásokat. Vagy utólag elmoshatja a hátteret egy képszerkesztő programmal vagy alkalmazással.

  • Macskák mozgásban: gyorsan, de bemozdulás nélkül

Egy macska fotózásánál különös nehézséget jelent, hogy az állatmodell általában nem olyan együttműködő, mint ahogyan azt szeretnénk. Ahelyett, hogy mozdulatlanul ülne és a kamerába nézne, inkább a kamera mögötti világ érdekli: felugrik a kaparófára, vagy elszalad a lakás egy másik területére. A futó vagy ugró macska és a mozgás fényképen történő megörökítése természetesen különösen izgalmas téma. Van azonban egy bökkenő: Az ilyen fényképek gyakran életlenek vagy bemozdultak, ezért sokszor a digitális szemeteskosárban végzik.

Ennek elkerülése érdekében a fényképezőgép zársebességének a lehető legkisebbnek kell lennie. Aki fél a kamera kézi beállításától, alternatívaként használhatja a fényképezőgép sport üzemmódját. Amikor a macska hancúrozik és játszik, a folyamatos üzemmód is megfelelő lehet. Ezzel a macska egyetlen jellegzetes pózát sem szalasztja el. A fotózást követően természetesen időt kell szánnia a fényképözön leválogatására. Nagyon fontos: időben gondoskodjon elegendő tárhelyről a fényképezőgépen vagy az okostelefonon.

  • Legyen szemmagasságban a macskájával

A macskákról lőtt fényképek természetesebbnek hatnak, ha visszaadják. a macska nézőpontját.  Azok a képek, amelyeken a fotós madártávlatból, azaz felülről, álló helyzetből fényképezte a macskát, ritkán jók, mert általában a környezet elvonja a figyelmet a tényleges témáról, és a macska túlságosan kicsi rajtuk. Hogy mit jelent ez az Ön számára? Térdeljen le!

Tartsa a kamerát a macska szemmagasságában, és igyekezzen az állat pillantását vízszintesen megörökíteni. Ha térdproblémái vannak, próbálja meg magasabb pozícióba helyezni a macskát, és például egy asztalon vagy a kaparófán lefényképezni.

Ha különösen fenséges macskája van, például egy perzsa vagy maine coon, érdemes még lejjebb ereszkednie és fekve, úgynevezett békaperspektívából fotózni. Ezáltal a gyönyörű macskát impozáns beállításban fényképezi le. De vigyázat: a macskák alulról fotózva a ténylegesnél kövérebbnek tűnhetnek.

  • Így néz a macska közvetlenül a kamerába

Nagyon szépek azok a képek, amelyeken a macska egyenesen a kamerába néz. De hogyan lehet erre rávenni egy önfejű bársonytalpút? Csak várni, és a megfelelő pillanatban kattintani igazi türelempróba. Szerencsére van néhány olyan trükk, amelyekkel a macska tekintete a kívánt irányba terelhető.

Ez akkor sikerül a legjobban, ha valaki tud Önnek segíteni a macskafotózásnál. A cél érdekében egy érdekes játékot kell rögzíteni egy botra. Miközben Ön az ujját az exponálón tartja, a segítője megpróbálja a macska figyelmét a játékra irányítani. Ha sikerült, a botot a kamera lencséje felé rántja, amit a macska követ a tekintetével, Ön pedig a kellő pillanatban lenyomhatja a gombot! Ha a fotózáskor egyedül van kedvencével, és nincs „asszisztense”, akkor az ujjával megkocogtathatja a fényképezőgép házát, és ezekkel a hangokkal megpróbálhatja magára irányítani a kedvence figyelmét. A macskák természetüknél fogva kíváncsiak – használja ki! Végül, de nem utolsósorban készenlétben tarthat egy finom jutalomfalatot, amelyet a fényképezőgép lencséje felé vihet. A macska mindent megtesz, hogy megszerezze, és kis szerencsével egyenesen a fényképezőgépbe néz.

macska fotó telefonnal © ChenPG / stock.adobe.com
  • Lépjen közelebb

Most már tudja, hogy a jó macskafotókhoz a macskának kell a középpontban lennie, és a lehető legkevesebb háttérnek szabad látszania. A tájfotózással ellentétben a lehető legközelebb kell vinni a fényképezőgépet a négylábú modellhez. A macska nyugodtan észreveheti a kamerát, végül is közvetlenül abba kell néznie. Menjen közel, és hagyja, hogy a macskája kíváncsian „megvizsgálja” a fényképezőgépet – egy kis szerencsével remek pillanatképet készíthet róla közelről.

A részletfotók, amelyek például a macska egyik mancsát vagy az orrán lévő különleges foltot ábrázolják, szintén nagyon érdekesek, és felnagyítva bármelyik fotófalon jól mutatnak. Mindig a lehető legjobb képminőségben készítse el a fényképeket. Így utólag is megvághatja a képméretet anélkül, hogy a felvétel a nagyításkor túl pixelessé válna.

  • Pont az i-re: Effektusok és utómunka

Még ha a #nofilter hashtaggel kedvező benyomást tud kelteni az Instagramon és a közösségi oldalakon, a fotók néha csak különleges effektekkel válnak igazi műalkotásokká. És miért is ne: A magazinokban minden híresség fotója fotoshopolva van, akkor Ön is nyugodtan szebbé teheti a macskáját a képszerkesztő programokkal vagy az erre szolgáló alkalmazásokkal.

A fényképek attól válnak érdekessé, ha beállítja a kontrasztokat vagy kissé módosít a színeken. Például néhány macskás kép fekete-fehérben még profibbnak tűnik, mint színesben. Nagyon jól néznek ki a fényképek az úgynevezett vignettálással is. Ennek során a kép széle árnyékolással sötétebb lesz, a fotó középpontjában látható macska pedig még jobban kiemelkedik.

  • Gyakorlat teszi a mestert

Most már rengeteget tud arról, hogy hogyan készíthet gyönyörű fényképeket szeretett bársonytalpújáról. Ennek ellenére természetesen előfordulhat, hogy nem azonnal sikerül tökéletes macskafotót készíteni.  Ilyenkor ne bosszankodjon, hanem emlékeztesse magát: a legnagyobb mesterek is kisinasként kezdték! A sportban, a zenében a festészetben vagy macskafotózásban is érvényes: a tehetség önmagában nem elég. A profivá váláshoz sok gyakorlásra és tanulásra van szükség.

Tehát ragadja meg a fényképezőgépét, és próbáljon ki különböző beállításokat és perspektívákat. Minél jobban elsajátította a technikát, annál gyorsabban tud reagálni a macskája érdekes pózaira megörökítve azokat egy nagyszerű fotón.

Jó szórakozást, sok türelmet és persze remek fényeket kívánunk a bársonytalpú fotózásához!

A leghasznosabb cikkeink
6 min

A macska kommunikációjának megértése

Kétfajta cicakommunikációt különböztetünk meg, az egyik a verbális, a másik pedig a non-verbális kommunikáció. A második alatt a macska testbeszédét értjük és főleg a farok különböző tartását jelenti.