Hogyan kényeztessük cicánkat télen: Tippek a hideg évszakra

kinti cica télen

Attól függetlenül, hogy elvben a macskáknak vastag bundája van, sokan közülük télen mégis inkább a jó melegben szeretnek feküdni. Most elolvashatja, mire van szüksége szobatigrisének és kijárós cicájának, hogy békésen átvészelhesse a telet. Ezenkívül tippeket is talál, hogyan kényeztetheti cicáját a hideg évszakban.

adventi naptár

Képesek a cicák fázni?

Arra kíváncsi, hogy vágyik-e bársonytalpú kedvence egyáltalán különleges törődésre a hideg évszakban? Vagy hogy tulajdonképpen képesek-e a macskák fázni? Egy kijárós cica, aki egészévben sok időt tölt a szabadban, bundája leváltásával már időben, ösztönösen elkezd készülni a télre.

Így a hideg korántsem árthat cicájának olyan sokat. Ennek ellenére azért biztos örülni fog, ha biztosít számára egy meleg búvóhelyet, ahová télen visszavonulhat. Fontos, hogy kedvencének mindig legyen lehetősége rá, hogy bent a házban felmelegedjen, ha esetleg fázna.

Ha cicája mégis fázna, a következő testi jelekből veheti észre:

  • Cicája összegömbölyödik.
  • Mancsait teljesen teste alá rejti.
  • Felborzolja szőrét.
  • Szemeit csak résnyire nyitja ki.

Bár a lakásban tartott cicák ugyebár ritkábban fáznak, mint kijárós társaik, az ő szervezetük is alkalmazkodik a télhez. A következőkben arról olvashat néhány jótanácsot, hogyan gondoskodhat cicájáról a legjobban a hideg évszakban – kint és bent egyaránt. A macskák sokat alszanak télen és örülnek a pihe-puha, meleg fekvőhelyeknek.

macskatartás télen

Az alvás, mint elsőszámú téli hobbi

Ha a hőmérséklet a nullához közeledik és lehull az első hó, mi emberek is legszívesebben egész nap egy puha takaró alatt kuckózunk. Sok kijárós cica szintén így van ezzel, és a téli időszakban legszívesebben a nap legnagyobb részében bent alszik a házban. Még a lakásban tartott cicák is hirtelen sokkal többet szundikálnak.

Miért alszanak többet télen a macskák?

Normál esetben a macskák naponta 12-16 órát alszanak. Télen azonban nem ritka a 20 óra sem. A tartalmasabb élelem és kevés nappali fény kombinációja miatt a macskák ilyenkor könnyebben elfáradnak. Ezenkívül fontos megemlíteni, hogy ennek a nyugalmi állapotnak köszönhetően energiát spórolnak, amit aztán arra használnak, hogy testhőmérsékletük alkalmazkodjon a hideghez.

Biztosítson kedvence számára meleg fekvőhelyet, hogy ne kelljen fáznia és spórolhasson energiájával. Kiváló alvóhely lehet például egy puha macskaágy az ablakpárkányon vagy egy fűtőtestre függeszthető fekhely. Hogy kedvence azért télen se aludja át a macskalét szépségeit, szellőztessen rendszeresen és játsszon vele. Ezek segítenek kicsit felébreszteni életkedvét és elűzik a téli melankóliát.

Hogyan etesse a cicáját télen?

Bár lehet, hogy macskája nem bánná, ha magára szedhetne egy kis téli tartalékot, a rengeteg alvás és a kellemes benti hőmérséklet miatt a szobacicáknak nincs szüksége több eledelre télen, mint nyáron. Ezzel ellentétben több mozgásra viszont igen: foglalja le cicáját jobban a téli időszakban, például hívja gyakrabban az ölébe feküdni, vagy lepje meg új macskajátékokkal karácsony alkalmából.

Első karácsonyát ünnepli cicájával? Olvassa el tippjeinket, hogyan töltheti nyugodtan az ünnepeket..

Ha azonban kedvence kijárós cica, bátran adhat neki egy kicsit több eledelt. Figyeljen rá, hogy a macskatáp tartalmas legyen. Végtére is négylábú barátjának sok energiára lesz szüksége, hogy megbirkózzon a téli hideggel. Mindazonáltal fontos, hogy ne vigye az etetést túlzásba sem, hiszen cicájának nehéz lesz majd leadnia a télről maradt extra kilókat tavasszal.

Helyes szőrápolás szőrváltáskor

Kétség sem fér hozzá, a macskák profin védik magukat a dermesztő hidegtől. Nem csak alvásritmusukat igazítják a hőmérséklethez, hanem bundájukat is. Mi emberek ezt úgy érzékeljük, hogy szőrük tapintása sokkal dúsabb, valamint a lakásban hirtelen megsokszorozódik az elhullajtott macskaszőr.

Ha macskája téli bundát növeszt – mely különösen dús és extra meleg aljszőrzettel van ellátva – különösen érdemes alaposan átfésülni. A lakásban tartott cicák téli bundája nem olyan hangsúlyos, mint kijárós társaiké. Ennek ellenére a szobacicák szőre is gondos ápolást igényel. A szőrlabdák kialakulását megelőző speciális eledellel megelőzhető továbbá a kellemetlen székrekedés is.

A kutyákhoz hasonlóan a kijárós cicák mancsai is meglehetősen sok figyelmet és ápolást igényelnek, hogy ne repedezzenek be. Hogy az útszóró só, a hó és a hideg által meggyötört tappancsokat megfelelően ápolja, használhat például egy mancsápoló krémet.

Macska Magazinunkban még többet olvashat arról, hogy a megfelelő szőrápolás mellett mi tartozik még a fajtának megfelelő macskatartás témakörébe.

Hogyan óvja meg kijárós cicáját a téli hidegtől?

Ha télen is kint szeretné tartani cicáját, fontos, hogy ettől függetlenül mindig biztosítson számára lehetőséget, hogy kicsit felmelegedhessen bent a házban. Erre a legegyszerűbb megoldás egy macskaajtó. Így kijárós cicája saját maga eldöntheti, mikor van elege a hóból és a jégből. Az idősebb cicákat és a kölyökmacskákat inkább bent ajánlatos tartani, hogy a jó melegben vészelhessék át a telet. Kevésbé védekezőképes immunrendszerük, illetve vékonyka bundájuk nem nyújt már elegendő védelmet ugyanis a téli hideggel szemben.

Normál esetben a hó nem okoz problémát a cicáknak. A túlzott nedvesség azonban egészen az aljszőrzetig elérhet, így lehűtve a macskák testét. Ennek megoldására kiváló téli búvóhely lehet például egy helyes kis macskaház. Ezekben a cicák télen is védve vannak a hidegtől és a különböző időjárási körülményektől, így nyugodtan kipihenhetik magukat és megerősödhetnek.

macskaház

A macskaház tartozékai:

  • Egy talapzat megvédi a macskaházat az alulról jövő hidegtől.
  • A szalma vagy takarók további kényelmet biztosítanak.
  • Különösen luxusnak számít, ha a házikó fűthető.
  • Készítsen be friss vizet és száraztápot. Fémből készült etetőtálakat azonban ne használjon.
  • Legyen a ház hőszigetelt és készüljön vízálló anyagból.
  • Legjobb, ha egy macskaalmot is kitesz mellé a szabadba.

Mindegy, hogy cicája javarészt bent vagy kint van – ha jó szokásához híven kellő figyelmet szentel cicájának, gyorsan rá fog jönni, ha kedvencének szüksége van valamire. Használja ki a meghitt karácsonyi időszakot és a kuckózós hónapokat, és töltsön minél több időt cicájával. Ez nem csak fagyoskodó cicáját melegíti majd fel, hanem Önnek is sok örömet és elfoglaltságot nyújt majd, és cicájával együtt vészelhetik át a hideg évszakot.

A leghasznosabb cikkeink
6 min

A macska kommunikációjának megértése

Kétfajta cicakommunikációt különböztetünk meg, az egyik a verbális, a másik pedig a non-verbális kommunikáció. A második alatt a macska testbeszédét értjük és főleg a farok különböző tartását jelenti.