Karácsony macskával: Tippek a biztonságos ünnepléshez

Karácsony macskával Tippek a biztonságos ünnepléshez

A “Csendes éj, szentséges éj” miatt a meghitt karácsonyi időszak a macskák számára gyakran sok stresszel és veszélyekkel teli. Megmutatjuk, hogy miben kell elővigyázatosnak lennie és hogyan lehet a veszélyes helyzeteket időben megelőzni. Ha az alábbi öt tanácsot betartja, garantáltan biztonságos és nyugodt karácsonya lesz macskájával közösen.

Villogó fényfűzérek, csillogó karácsonyi gömbök, színes díszek és fodros ajándékszalagok mindenütt! Nincs még egy olyan izgalmas időszak a macskák életében mint a karácsony. Az állatkórházak és állatorvosok baleseti statisztikái szerint azonban az advent ideje a legveszélyesebb a macskák számára az évben. A karácsonyt megelőző sütisütéssel, gyertyagyújtásokkal, fafaragással és üdvözletek küldésével teli zűrzavarban, sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a sok változás nem csak megterheli a bolyhos lakótársakat, hanem veszélyes is lehet nekik. Aggodalomra azonban semmi ok, kis körültekintéssel és odafigyeléssel Ön is kellemessé teheti macskájának ezt a különleges időszakot. Ehhez adunk Önnek az alábbiakban öt tanácsot:

5 tanács, hogy a karácsony biztonságosan és nyugodtan teljen a macskával

1. Menekülés a stressz elől: alakítson ki számára egy helyet, ahova visszavonulhat

Egy színesen feldíszített fa a nappaliban, villogó fényfűzér az ablak körül, sütőből áradó édes illatok, hangos karácsonyi zene szól a rádióban, ráadásul még egy csomó izgatott vendég is – karácsonykor a négylábú barátaink nem igazán értik az őket körülvevő világot. A szokásokhoz ragaszkodó állatok, mint például a macska is rosszul viselik a környezetükben bekövetkező változásokat. Rendkívül fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül háziállatunk igényeit a karácsonyi készülődés közepette sem. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem lehet megünnepelni a Karácsonyt. Gondoljon azonban arra, hogy a hangerőtől, a nyüzsgéstől – különösen szenteste- a macskák hamar telítődnek. A szabadon kijáró cicák gyakran meglógnak a macskaajtón át és a szabadságot választják, a szobatigrisek viszont ilyenkor is ki vannak téve a házban uralkodó zűrzavarnak.

A lakásban alakítson ki egy kényelmes, nyugodt helyet, ahova macskája szükség szerint visszavonulhat. Ez lehet akár a hálószóba, alagsor vagy egyszerűen egy kis „zug“ az ágy vagy szekrény alatt. Egy vastag takarókkal kibélelt letakart használt kartondoboz is megfelel a célnak. A macskák szeretnek atakaró alatt vagy a kaparófa zugaiban elbújva pihenni, különösen a karácsonyi időszakban nagyra értékelik ezt. Fontos, hogy macskája igénye szerint kereshesse fel vagy hagyhassa ott ezt a nyugodt és biztonságot adó búvóhelyet. Nem kényszerítheti arra hogy maradjon a vendégekkel, és nem is „zárhatja el“. Annak érdekében, hogy macskája mindig jól érezze magát, amacska wc-t, eledelt és esetleg a megszokott kosarát is biztosítani kell számára. Aki szeretne még többet megtenni macskája kényelméért, vásárolhat egy konnektorba dugható levegőillatosítót is. Ezek a termékek szintetikus feromon-utánzatokat (saját test által előállított hírivőanyagok) bocsátanak ki, melyek nyugtatóan és stresszet mérséklően hatnak.

Fedezze fel macskák számára készült Feliway termékeinket!

Azoknak a tulajdonosoknak, akik maguk is elmenekülnek a karácsonyi stressz elől, vagy távoli rokonaikat szeretnék meglátogatni, időben gondoskodniuk kell macskájuk gondozásáról. Általában nem jó ötlet a macskát is magunkkal vinni a karácsonyi üdülésre, mivel már maga az utazás és a környezetváltozás is stresszet okoz nekik. Többnyire egy cicaszitter a megfelelő választás, aki szívesen ellátja kedvencét a megszokott otthonában.

Katze spielt mit mit Baumschmuck © annaav / stock.adobe.com
Katzen lieben es, mit dem Christbaumschmuck zu spielen. Doch Vorsicht: Unsere Vierbeiner können sich an zerbrochenen Kugeln leicht schneiden.

2. El a mancsokkal: az égő gyertyákat és fényfűzéreket tegyük elérhetetlen helyekre

A gyertyák, fényfűzérek kellemes fényforrásként szolgálnak a sötét hónapokban, ám a macskák számára beláthatatlan veszélyforrást jelentenek. Melyik macska tudja, hogy amikor lerántja az asztali futót, amire az ádventi koszorút helyezték az égő gyertyától akár a terítő is meggyulladhat? A vidáman lobogó lángocska egyszerűen túl izgalmas, különösen a kiscicákat vonzza, hogy egy kicsit közelebbről is megvizsgálják. Jónéhány macskának van már gyertyákkal szerzett fájdalmas karácsonyi tapasztalata és kíváncsiságukért mancsukon vagy bundájukon elszenvedett súlyos sérülésekkel kellett fizetniük. Az adventi koszorún, a karácsonyfán vagy a gyertyatartóban elhelyezett égő gyertyákat feltétlenül a macska által nem elérhető távolságba kell tenni. Mi lenne, ha az adventikoszorút idén az ebédlőasztal fölé lógatná, és biztonságosan rögzítené a magas mennyezeten? Ebben az esetben se hagyja az égő gyertyákat felügyelet nélkül a macskájával egy helyiségben, mivel nagyon ügyesen másznak és ha a kíváncsiságuk hajtja őket, bárhova feljutnak.

Ma már jó alternatívának bizonyulnak a gyertyalángot utánzó LED-lámpák, ezért nem is veszélyesek a macskákra. A konnektorba dugható fényfüzérek továbbra is veszélyt rejtenek számukra. Az kábellel folytatott izgalmas játék során belegabalyodhatnak és megfojthatják magukat vele. Egy életveszélyes áramütés sem kizárható, amikor a cica felfedező vágytól vezérelve beleharap a kábelbe. A fényfűzéreket ezért helyezze a karácsonyfa felsőbb részére, alul ne hagyjon a macska számára vonzó játéknak tűnő hosszan lelógó vezetékeket. Az ablakra vagy az erkélyre szánt égősort is biztonságosan rögzíteni kell, hogy a cica ne tudja lebontani a mancsával. Az elektromos készülékeket csak akkor dugja be a konnektorba, ha Ön is ott van és ne hagyja macskáját a fényárban úszó karácsonyfával egyedül.

3. Amikor a karácsonyfából mászófa lesz: gondoskodjon a biztonságról

A macskák igazi mászó és egyensúlyozó akrobaták – mindegy, hogy a keskeny kerítés tetejéről van szó, vagy a kedvelt szobai mászófáról. Nem csoda, hogy a kivilágított, csillogó gömbökkel, szalagokkal feldíszített karácsonyfára személyes „játékszerükként“ tekintenek, amin csodásan lehet mászkálni és vakarózni. Az erre a célra kialakított kaparó- és mászófákhoz képest a karácsonyfák némi veszélyt jelentenek a játékoskedvű, kíváncsi szobatigriseknek.

Egy törött gömbdísszel fájdalmasan megvághatja a mancsát vagy akár a száját. Ha véletlenül lenyel egy szilánkot, még akár belső sérülései is lehetnek. Nem kevésbé veszélyesek a lametták és ajándékszalagok, melyektől –ha lenyeli- bélelzáródása is lehet, ami nem megfelelő ellátás mellett akár a halálához is vezethet. A karácsonyfáról lehulló tűlevelek szintén veszélyeket rejtenek magukban, mivel az állat számára emészthetetlenek, ami szélsőséges esetben bélperforációt is okozhat. Ha iszik az öntözővízből vagy lenyalja a fenyőgyantát, akár mérgezést is kaphat. Ha mászófaként használja a karácsonyfát, vagy rángatja a fényfűzért, előfordulhat, hogy feldől.

Annak érdekében, hogy csökkentse a fenyőfa miatt bekövetkező balesetek esélyét, állításkor és díszítéskor az alábbiakra figyeljen:

  • Győzödjön meg róla, hogy a fa biztosan áll. Használjon gyerekbiztos karácsonyfatalpat, a fát rögzítse kötéllel a falhoz, hogy biztos tartása legyen és megakadályozza annak felborulását.
  • Díszítésként használjon inkább fából, szalmából, vagy erős műanyagból készült tárgyakat. Az üveggömbökről sem kell azonban lemondania, helyezze ezeket elérhetetlen távolságba és erősen rögzítse őket az ágon. Biztonsági okokból a macskabarátoknak inkább le kell mondaniuk a lamettákról.
  • Ügyeljen rá, hogy a fényfűzérek gondosan rögzítve legyenek az ágakon és ne lógjon le kábel amibe a macskája bele tud gabalyodni. Inkább ne rakjon valódi gyertyákat a fára. Helyette jó választás lehet a vezetéknélküli LED-lámpácska, melyet távirányítóval ki-be kapcsolhat.
  • Ha macskája hozzáférhet a karácsonyfatalpba töltött vízhez, fedje le valami nagyobb lappal (pl. karton), hogy ne tudjon inni belőle.
  • Amint lehet, söpörje össze a lehullott tűleveleket, nehogy macskája lenyelje.

A karácsonyfa alatt is lehetnek veszélyek a macska számára. Ajándékszalagok és széttépett, színes csomagolópapírok különösen nagy hatással vannak a játékos kölyökcicákra. Éppen ezért ajándékbontás után rögtön rakja el a szalagokat, papírokat. Túl nagy az esélye annak, hogy macskája megfojtja magát, vagy lenyel egy darabkát, amikor a szalagokkal vagy a papírdarabkákkal játszik. Persze a szalagokkal nyugodtan játszhatnak akár közösen is, de mindig csak az Ön felügyelete mellett. A kötözőket nem szabad a szájában vennie. Ha mégis lenyelt egy darabkát belőle, azonnal forduljon állatorvoshoz, vagy menjen vele a legközelebbi állatkórházba. Semmi esetre se próbálja meg saját maga eltávolítani a szalagdarabot, még akkor se próbálja kihúzni, ha egy darabka még kilóg a szájából, mert belső sérüléseket okozhat.

Katze spielt mit Geschenk © annaav / stock.adobe.com
Raschelnde Geschenke sind ein willkommenes Spielzeug für Stubentiger. Sie sollten allerdings immer aufpassen, dass Ihr Liebling kein Plastik frisst oder sich in den Bändchen verheddert.

4. Vigyázat, mérgező: ezekről a növényekről és illatokról kell lemondania

Mikulásvirág, fagyöngyág, fekete hunyor – a karácsonyi hagyományokhoz kapcsolódóan rengeteg növény érkezik a lakásokba, melyek azonban a macskákra nézve mérgezők. Ha macskája azok közé tartozik, akik szívesen lenyelik a zöldféleségeket, a fenti növényeket inkább ne vigye be az otthonába. Hasmenéssel, hányással vagy erős görcsökkel járó mérgezési tünetek, illetve komoly vesekárosodás léphet fel, ha macskája egy óvatlan pillanatban akár egy levelet is elmajszol a mikulásvirágról vagy fagyöngyágról.

Hasonlóan veszélyes lehet a lakás karácsonyi illatfelhőjéről gondoskodó párologtatótál kinyalintása is. A biztonság kedvéért macskatartóként a karácsonyi növényekhez hasonlóan az illatos olajoktól is tartsa távol magát. Egyébként sok más szobanövény és virág is mérgező a macskák számára, mint például a liliom. Új növény vásárlása előtt ezért mindig tájékozódjon vajon ártalmas-e a macskára nézve.

5. Csokoládé és ünnepi sütemények nem valók a cicáknak

Csokoládéval, nugáttal, süteményekkel és mézeskaláccsal megrakott színes karácsonyi tál. A karácsonyt mindenki szeretné élvezni, anélkül, hogy a mérlegre gondolna. Tulajdonképpen nincs is ezen semmi kivetnivaló, azonban a macskatulajdonosoknak minden „édes bűnözésnél“ gondolniuk kell cicájukra is. Csokoládé semmilyen körülmények között nem kerülhet a mancsok közé, mivel a benne található theobromin mérgező a négylábúakra nézve, elfogyasztásuk olyan életveszélyes tünetekkel járhat, mint görcsök, hányás, hasmenés, megnövekedett vérnyomás. Attól függően, hogy mekkora az elfogyasztott mennyiség, a macskák akár bele is halhatnak a következményekbe. Sose hagyja kibontva a csokoládét és azonnal rakja el az édességekkel teli tálat, ha elhagyja a helyiséget.

A macskáknak emészthetetlenek és veszélyesek az ünnepi sütemények maradványai. Mégha kedveskedni is akar macskájának és a karácsonyi menüből rak egykét falatocskát az etetőtáljába, gondoljon arra, hogy a mi ételeink túl zsírosak és sósak a négylábúak számára. Emésztési problémák, a hasnyálmirigy és a máj túlterhelése, valamint túlsúly lehet ennek a “nagyvonalúságnak” a következménye. A szárnyasételekből megmaradó csontokból se kínálja meg macskáját. A vékony csontok szétforgácsolódhatnak és komoly belső sérüléseket okozhatnak. Ha tényleg valami jót szeretne tenni macskájával, szerezzen be neki különleges macskafinomságokat, melyekhez nem minden nap juthat hozzá, így a karácsony számára is egy kulináris élvezetet nyújt majd. Ezeket akár maga is elkészítheti.

Alapos felkészülés után jöhet a karácsony

A sok veszélyforrás ellenére a karácsony egy közösen eltöltött kellemes élmény lehet Önnek és macskájának. Aki a fenti biztonsági előírásokat betartja és a –sütisütés illetve fadíszítés ellenére is- szentel rá egy kis figyelmet és gondoskodást, felhőtlenül élvezni fogja ezt a különleges időszakot. Szeretteinek szánt ajándékok mellett az ünnepek előtt vásároljon elegendő macskaeledelt és szükség esetére szerezzen be megfelelő gyógyszereket is. Nézzen utána az ügyeletes állatklinika címének és telefonszámának, hogy ha mégis baleset történik, ne kelljen hosszasan keresgélnie. Minden készen áll, semmi sem sülhet el balul!

Kellemes és nyugodt karácsonyi ünnepeket kívánunk Önnek és macskájának!

A leghasznosabb cikkeink
6 min

A macska kommunikációjának megértése

Kétfajta cicakommunikációt különböztetünk meg, az egyik a verbális, a másik pedig a non-verbális kommunikáció. A második alatt a macska testbeszédét értjük és főleg a farok különböző tartását jelenti.