Koronavírus macska This article is verified by a vet

koronavírus macska

A koronavírus nemcsak nálunk gazdiknál, hanem szőrös négylábú barátainknál is előfordulhat. Az emberre veszélyes újgenerációs koronavírussal ellentétben a macska koronavírus már sok éve jelen vannak. Ide tartozik az enterális koronavírus (FECV) és a sokkal jobban ismert Feline Infectious Peritonitis Virus (FIPV). Az utóbbi okozza a macskák halálos kimenetelű fertőző hashártyagyulladását (FIP), ami az érintett állatoknál a gyulladáson kívül folyadék felhalmozódásához vezet a hasüregben (hasvízkór). Az emberek, különösen a legyengült immunrendszerrel rendelkező idősek vagy betegek, ezzel szemben influenzához hasonló tüneteket tapasztalnak.

A Covid-19 veszélyes a cicámra?

2020.03.31.: 2019 végén számoltak be Kínában az újkeletű fertőzés, a Covid-19 első eseteiről embereknél. Azóta világszerte több tízezren betegedtek meg és az még a mai napig nem teljesen tisztázott, hogy honnan származik a SARS-CoV-2 koronavírus. A SARS-CoV-2 által előidézett légzőszervi betegség a tudomány jelenlegi álláspontja szerint denevéren, tobzoskán vagy kígyón keresztül terjedt át emberre. A német Szövetségi Állategészségügyi Kutatóintézet (Friedrich Löffler Institut) a legfrissebb kutatások szerint nem tartja valószínűnek, hogy az ember SARS-CoV-2-vel fertőzze meg a macskát vagy fordítva.

Habár pár nappal ezelőtt kiderült, hogy egy Covid-19-cel fertőzött belga nő macskája légzési nehézségekkel és hasmenéssel küzdött és kimutatták nála a SARS-CoV-2-t, az FLI továbbra is azt hangsúlyozza, hogy egyedi esetről van szó. A cicát jelenleg állatorvosi megfigyelés alatt tartják és a körülményekhez képest jól van, Hongkongban két kutya orrán és száján keresztül végzett koronavírusteszt is pozitív lett. Mivel a vírus ellen képzett antitestek alacsony koncentrációban voltak jelen a szervezetükben, ezért abból indulnak ki, hogy fertőzött emberrel való szoros érintkezés útján környezeti szennyeződésként került rájuk kórokozó.

Félnem kellene attól, hogy kiengedjem a cicámat?

Jelen pillanatban nincs arra tudományos bizonyíték, hogy a macskák az új típusú koronavírust átadhatnánk embernek. Ha macskája jól van, akkor továbbra is elhagyhatja a házat és felfedezheti a környéket. Ennek ellenére a háziállatokkal való érintkezés során is tanácsos betartani olyan alapvető higiéniai intézkedéseket, mint például kézmosás az állattal való érintkezés után, az etetőhelyek, tálak, illetve illemhelyek rendszeres tisztítása.

Mi történik a cicámmal, ha nekem karanténban kell lennem?

A karantén alá kerülő emberek legalább két hétig nem hagyhatják el a lakást vagy házat. Ha benti cicája van, akkor ugyanúgy tudja végezni a dolgát a karantén alatt is, mint eddig. Ha macskája kijár, továbbra is kiengedheti a kertbe vagy a környékre a macskaajtón vagy az ajtón keresztül. Ha nem rendelkezik elegendő állateledellel vagy foglalkoztató játékkal számára, akkor nyugodtan rendelhet online vagy megkérheti egy közeli hozzátartozóját, hogy intézze el Önnek a bevásárlást. Mostanság sok szállító cég lehetőséget biztosít az érintkezés nélküli csomagszállításra úgy, hogy leteszi a csomagot a bejárat elé

A Covid-19 mellett a régóta ismert macskakoronavírusok (FCoV) fontos szerepet játszanak a cicák életében, mivel nagyon veszélyesek is lehetnek. A következő cikk elmagyarázza, mely koronavírusokról van szó a cicák esetében, milyen tünetek jelentkeznek, és hogyan lehet megvédeni kedvencét mindettől:

A macska koronavírus terjedése és tulajdonságai

A macska-koronavírusnak két fő típusa létezik: az enterális koronavírus (FECV) és az ebből mutálódott FIP-et okozó koronavírus (FIPV). Mindkét vírus további két különböző típusba osztható (I. és II. szerotípus), melyek szintén különböznek egymástól tulajdonságaikban.

Enterális koronavírus (FECV)

Ez a vírus széles körben elterjedt a macskáknál, ami különösen gyakran a macskatenyészeteket érinti. A légúti váladékkal, ürülékkel és vizelettel való közvetlen és közvetett érintkezés útján fertőződhet meg kedvence. A cicák például etetőtáljukon, toalettjükön vagy játékaikon keresztül fertőzhetik meg egymást. Szájukon keresztül a vírus bekerül a gyomor-bél rendszerbe, ahol először elszaporodnak, majd elérik a regionális nyirokcsomókat és az immunrendszer falósejtjeit (makrofágok).

Feline Infectious Peritonitis Virus (FIPV)

Míg az enterális koronavírus széles körben elterjedt, addig ez a vírus jelentősen ritkábban fordul elő. Ez arra vezethető vissza, hogy ez a vírus sem közvetlen, sem közvetett érintkezés útján nem terjed. Az enterális koronavírus véletlenszerű mutációjával alakul ki a falósejtekben, így minden olyan cicánál, aki FECV-vel fertőzött, potenciálisan veszélyt jelenthet az FIPV. Ha egy állat megfertőződik, nem szükségszerű, hogy tüneteket is produkáljon. Az érintett macskák csak kb. 5-10%-a betegszik meg élete során az FIP-vel, ami a macskák többségénél az első életévükben fordul elő, és olyan immungyengítő tényezők, mint más fertőzések (pl. macskaleukózis – FeLV, macska-AIDS – FIV) nagy szerepet játszanak benne.

Ha a megfertőződött falósejtek a véráramba kerülnek, a vírus az egész szervezetben elterjed és súlyos károkat okoz. Ezek az adott vírusformának megfelelően különbözőek lehetnek:

 • A nedves (exsudatív) forma a savós hártyák gyulladását eredményezi, melyek többek között a mellkas-, a has- és medenceüreget bélelik. Elnevezését az úgynevezett poliszeroszitisz következtében fellépő sárgásbarna szekrétum fokozott termeléséről kapta.
 • A száraz (granulomatosus) forma csomószerű gócokat (granulomák) okoz többek között a májban, a lépben, a hasnyálmirigyben, valamint a nyirokcsomókban.

A macska koronavírus tünetei: milyen klinikai jelei vannak a fertőzött macskának?

Az FIPV-vel való fertőzés első jelei pár nap után vagy akár csak több hónap után jelentkezhetnek.

Mivel sok belső szervet, mint pl. a vesék, a máj, vagy a központi idegrendszert károsítja, ezért az FIP nagyon sokféleképpen megmutatkozhat. Így a formától függően a következő tünetek figyelhetők meg:

 • Általános tünetek: visszatérő láz, gyengeség és fáradtság
 • Viselkedésbeli változások, mint a hirtelen agresszivitás vagy a félelem
 • Mozgászavarok, mint pl. nem teljes bénulás (parézis) vagy koordinációs problémák (ataxia)
 • Sárgás elszíneződés (icterus) a nyálkahártyán, mint pl. a szájban és a szem különböző részeinek gyulladása
 • Fogyás a haskerület egyidejű megnövekedésével (a hasvízkórnak köszönhetően), valamint ebből származó légszomj

Míg a macskáknál az FIP pár hét leforgása alatt halálhoz vezet, addig az enterális koronavírus szerencsére csak enyhe bélgyulladást okoz hasmenéssel és lázzal kísérve.

Hogy ismerhetők fel a koronavírusok a macskánál?

Ha az utóbbi időben cicája többet alszik vagy központi idegrendszeri vagy egyéb súlyos tünet jelentkezik nála, akkor ajánlott állatorvossal konzultálni.

Ha a gazdi kikérdezése (anamnézis) és az általános klinikai vizsgálat arra utal, hogy a cica koronavírussal fertőződött meg, az állatorvosnak három lehetőség áll rendelkezésére a diagnózis felállításához:

 • Közvetett kórokozó-detektálás: a punkcióval nyert vérszérum- vagy hasi szekrétummintákkal végzett speciális teszt (ELISA vagy immunfluoreszcencia) segítségével mérhető az immunrendszer által termelt antitestek mennyisége.
 • Közvetlen kórokozó-detektálás: széklet-, vér- vagy hasi szektrétummintával állatorvosi laboratóriumban molekuláris biológiai vizsgálat (RT-PCR, valós idejű polimeráz láncreakció) végezhető el. A már elhunyt cicáknál patológiásan megvizsgálhatók a granulómák, ez a legbiztosabb kimutatási módszer.
 • Laboratóriumi diagnózis: a vörös vérsejtek (eritrociták), egyes immunsejtek (pl. limfociták, vérlemezkék) és az albumin csökkenése, valamint a plazmafehérje és a fibrinogén megemelkedett koncentrációja mind az FIP jele.

Hogyan kezelhető a koronavírus macskáknál?

Az FECV-vel való fertőzés következtében fellépő hasmenés és láz gyógyszeres terápiával kezelhető. Ezzel szemben az FIP sajnos nem gyógyítható. Rendelkezésre állnak olyan csupán támogató intézkedések, amelyek az állat hátralévő életének minőségét javíthatják és szenvedése csökkenthető. Ha ez már nem lehetséges, akkor érdemes megfontolni, hogy állatorvos segítségét kérje kedvence szenvedéseinek végleges megszüntetése érdekében.

Macska koronavírus – mi a prognózis?

A FECV-fertőzés prognózisa általában jó, azonban mindig fennáll az FIPV-vé való mutáció veszélye. Ha végül klinikai FIP-re kerül sor, sajnos azzal kell számolnia, hogy kedvence hamarosan elhalálozik.

Hogy védhetem meg cicámat a koronavírustól?

Az alábbi megelőző intézkedések megvédhetik cicáját a koronavírus-fertőzéstől:

 • A macskatoalett, itató- és etetőtál rendszeres tisztítása
 • Stressz kerülése
 • Vemhes macskák és almok rendszeres vizsgálata, valamint fertőzött állatokkal való érintkezés kerülése
 • FIP ellen rendelkezésre áll egy 16 hetes kortól beadható védőoltás, ami azonban még elég vitatott

Fedezze fel a macskatartozékokhoz való tisztítószer- és szagtalanítókínálatunkat!

Források:

kleintierpraxis-wandsbek.de, kleintierpraxis-ninamueller.de


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!