Csengős macska nyakörv: Ártalmas a cicák számára?

csengős macska nyakörv

Hogy óvják a kerti madarakat a cicáktól, sok gazdi csengős macska nyakörvet tesz kedvencére. Abban a reményben, hogy amint az csilingel, figyelmezteti a madarakat, így azok megmenekülnek a macskától. Sajnos ez azonban mégsem olyan jó ötlet.

Csengős macska nyakörv: Megvédi a madarakat?

A lakásban tartott cicák rendszerint nem vadásznak egyébre, csak legyekre és pókokra. A kijárós macskák azonban nagyobb zsákmányokat is hoznak haza – és sajnos nem csak egereket. Így aztán sok gazdinak nem túl jó kilátás, hogy szeretett macskája egy halott vagy félholt madárral térjen haza.

Hamar beugrik a megoldás: Kapjon a macska egy csengettyűs nyakörvet! A csengettyű majd figyelmezteti a potenciális áldozatokat és így megakadályozza a ,,madárgyilkosságot”. Ez azonban kínzás a macskáknak, s a madarakat sem óvja túlságosan hatékonyan.

Ártalmasak a csengettyűk a cicáknak?

A csengettyűk valóban ártalmasak a macskáknak. Ők ugyanis akár négyszer hangosabban is hallhatják a hangokat, mint az emberek. A csengettyű állandó hangja tehát folyamatosan óriási terhet jelent a cicáknak, így stresszt okozhat.

Szuper érzékeny hallás

A macskák egyértelműen jobban hallanak, mint az emberek. Míg az emberek maximum 20.000 hertz magasságig hallják a hangokat, a felnőtt macskák akár 65.000, a kölyökmacskák pedig akár 100.000 hertzig hallanak.

A hangok intenzitását tekintve szintén felülmúlnak minket a macskák: Az egerek halk cincogását akár 20 méterről is észrevehetik. Szakértők szerint a macskák háromszor-négyszer jobban hallanak, mint az emberek.

Csengős macska nyakörv: mint a fülzúgás

Így tehát az apró csengettyű hangja is háromszor-négyszer hangosabb az érzékeny macskafülek számára. További súlyosbító tényező pedig, hogy a csengettyű a fejük közelében található. Így az a nap 24 órájában cseng körülöttük, legrosszabb esetben a hét minden napján. Ez pontosan olyan érzés a macskák számára, mint a fülzúgás.

kijárós cica nyakörv © valleyboi63 / stock.adobe.com

Mennyire veszélyes egy csengős macska nyakörv?

Már maga a nyakörv is veszélyes lehet a macskákra. Nem kényelmetlen, vagy zavaró, hanem – szorítás vagy fojtogatás esetén – egyenesen halálos veszélyt is jelenthet.

A szorítás veszélye

Miközben a cicák megpróbálják levenni magukról a nyakörvet, gyakran súlyosan is megsérülnek. Néhányuknak sikerül például az első mancsukat bedugni a nyakörv alá, azonban kivenni már nem tudják. Ha a macskának pechje van, akár olyannyira beszorulhat a mancsa, hogy akár mély sebeket is szerezhet.

Ha a vérellátás teljesen elzáródik, legrosszabb esetben amputálni kell a cica mancsát. Feltéve, hogy a macskának egyáltalán sikerült ilyen állapotban hazaérnie, majd aztán az állatorvosig is eljutnia.

A fojtogatás veszélye

Az is gyakran előfordul, hogy a nyakörv beszorul a cicák szájába, mint a lovak zablája. Vagy esetleg fennakad egy ágon, az állat pedig nem tud kiszabadulni. Sajnos ekkor fennáll a fájdalmas fulladás veszélye.

Kölyökmacskák esetében, akik valamilyen okból nem találnak haza, az is előfordulhat, hogy a nyakörv benő és lassacskán összeszorítja a torkukat.

A biztonsági zárak nem mindig működnek

Pontosan ezekből az okokból legjobb, ha teljes egészében lemond a nyakörvekről – nem csak a csengettyűs verzióról. A biztonsági záras nyakörvek szintén rizikósak, ugyanis vészhelyzetben ezek sem nyílnak mindig azonnal ki.

Csengős macska nyakörv: Nem segít a madarakon sem

Egy csengős macska nyakörv nem csak kínzás macskáknak, de nem igazán óvja a madarakat sem.

Sok madárfajnak ugyanis megvannak a maga hangjai, melyekkel egymást figyelmeztetik a veszélyekről. Egy csengőhangot azonban nem biztos, hogy figyelmeztető jelzésként fognak értelmezni.

Ha a kismadarak éppen egyedül vannak a fészekben, akkor sem segít rajtuk sokat a csengettyű. Ha még nem tudnak repülni és így menekülni sem, nincs túl sok esélyük a macskával szemben.

Folyton hallhatunk olyan macskákról is, akik megtanultak csengettyűs nyakörvvel vadászni. Olyan óvatosan közelítik meg zsákmányukat, hogy csengettyű már meg sem szólal.

Tény: A csengős macska nyakörv sok hátránnyal jár

Lehet, hogy egyik vagy másik csengettyűs macskanyakörvet nagyon aranyosnak, vagy éppen hasznosnak találja, de mindig macskája érdeke kell, hogy az első helyen álljon.

Legjobb esetben csak a folyamatos csengettyűhang zavarja macskáját. Legrosszabb esetben pedig a nyakörv akár életveszélybe is sodorhatja cicáját. Mondjon tehát le ennek a kiegészítőnek a használatáról – hiszen még a madarakat sem óvja.

A leghasznosabb cikkeink
6 min

A macska kommunikációjának megértése

Kétfajta cicakommunikációt különböztetünk meg, az egyik a verbális, a másik pedig a non-verbális kommunikáció. A második alatt a macska testbeszédét értjük és főleg a farok különböző tartását jelenti.