Az elutasított és üldözött fekete macska

fekete macska

A régi babona és előítélet szerint szerint a fekete macskák balszerencsét hoznak. Különböző okokból még ma is sokan elutasítják a fekete szőrszínű macskákat. Igencsak jogtalanul, mert a “lakkfekete szőrű” bársonyostalpúak ugyanolyan szeretetre méltóak, mint a fehér vagy “tarka“ cicák.

A fekete macskáknak mindenféle előítélettel kell megküzdeniük: az ördög cinkosaiként évszázadokon át üldözöttek voltak Európában. A babonás emberek még manapság is úgy tartják, hogy balszerencsét hoznak. Az állatmenhelyeken ezek a cicusok az átlagosnál hosszabb ideig várnak új otthonra.
Másrészt a fekete bársony bundájú macskákat misztikusnak és titokzatosnak tartják. Mi is a helyzet ezekkel az elképzelésekkel, és honnan származnak?

Balszerencsét hoz egy fekete macska?

Max O’Rell francia író egyértelmű választ ad erre a kérdésre: “Az, hogy a fekete macska szerencsét vagy balszerencsét hoz-e, attól függ, hogy jómagad ember vagy egér vagy-e”.
Csak az egereknek kell óvakodni tőlük – akárcsak a többi macskától. Az embereknek nincs mitől tartaniuk. Éppen ellenkezőleg – az összefüggés fordított irányú: az európai történelmet áttekintve évszázadok során pont a fekete macskáknak volt sok balszerencséjük az emberekkel.

A fekete macskák és a babona

A babona, miszerint a fekete macskák balszerencsét hoznak, nagy hagyományokkal bír Európában. Már a középkorban a fekete mágiával és a boszorkánysággal hozták összefüggésbe a macskákat.

A z újkor elején elkezdődtek a boszorkányüldözések. Becslések szerint 40.000-60.000 embert végeztek ki azért, mert boszorkánysággal gyanúsították őket. Velük együtt legalább ennyi macskát is elégettek a máglyákon.

fekete macska fotó

Ha balról jön a fekete macska

Ha egy fekete macska balról keresztezi az utat, az állítólag különösen nagy balszerencsét hoz – ez a babona a keresztény eszmevilágra vezethető vissza.
A Biblia azt mondja, hogy az utolsó ítéletkor a jók a jobb, a rosszak pedig a bal oldalon sorakoznak fel (vö. Máté Evangéliuma 25:31-46). A macska tehát éppen a rossz, bajt hozó oldalról jött.

Életmentő fehér szőrszálak

Más kegyetlen szokások is fennmaradtak évszázadokon át: június 24-én, Szent János napján a fekete macskákat mint “ördögi teremtményeket” élve elégették. A Szent János-tűzbe dobott macskáknak azonban teljesen feketének kellett lenniük. Csak akkor tekintették őket igazi ördögöknek, ha egyetlen fehér szőrszál sem volt a testükön.

Ennek eredményeként a teljesen fekete macskák idővel egyre ritkábbá váltak. A fehér foltokkal rendelkező példányok viszont túlélték, és képesek voltak a következő generációkra is átörökíteni a színüket. Még ma is nagyon ritka, hogy teljesen fekete szőrű bársonytalpúakat találjunk. A legtöbbjük szőrében valahol fellelhető több-kevesebb, kisebb-nagyobb fehér folt.

Veszély Halloweenkor

Szerencsére az ilyen kegyetlen rituálék már a múlt rossz emlékei. Az állatvédők azonban azt javasolják, hogy a fekete macskákat a biztonság kedvéért tartsuk otthon Halloween idején. Újra és újra előfordul ugyanis, hogy állatkínzók és sátánisták ezen a napon visszaélnek ezekkel az állatokkal, s “fekete mágiához” használják őket.

Angliában szerencsét hoznak

Angliában úgy tartják, hogy a fényes fekete “lakkszőr” szerencsét hoz – különösen a nőknek. Egy angol közmondás például így szól: “Ha a házimacska fekete, nem lesz hiány kérőkből”.

Egyébként a brit Midlandsben egy fekete szőrű macskát tökéletes nászajándéknak tartanak, mert szerencsét és örök szerelmet hoz a menyasszonynak.

Egy fekete macska elhelyezési esélyei rosszabbak

A “lakkfekete” cicusok általában hosszabb ideig maradnak az állatotthonokban, amíg új otthonra találnak. A Német Állatvédő Egyesület felmérése szerint a megkérdezett állatmenhelyek 48 százaléka megerősítette, hogy a fekete szőrű macskákat nehezebb kiközvetíteni, szerető gazdit és békés otthont találni számukra.
Az elutasítás okai után érdeklődve az állatotthonok képviselőinek csaknem fele (47 százalék) a babonákra és előítéletekre hivatkozott. 32 százalékuk esztétikai szempontokat említett. Vagyis úgy tűnik, sokan kevésbé találják szépnek és vonzónak a fekete macskákat, és inkább a más színű, nem fekete szőrű állatokat részesítik előnyben.

Kevésbé Instagram-attraktívak

Úgy tűnik, az elhelyezést az is nehezíti, hogy a fekete macskákkal nem könnyű jól mutató fényképet készíteni. Az Instagramon és társain a macskákkal készített szelfikhez valószínűleg jobban megfelelnek a “színes” macskák.

A “lakkszőrűektől” való félelem

Egyesek félnek a fekete macskáktól. A fekete bársony bundájú cicusokat kevésbé barátságosnak, sőt agresszívnek tartják. Erre azonban semmiféle tudományos bizonyíték nem létezik.
Lehetséges, hogy az arckifejezésüket a színük miatt nem olyan könnyű értelmezni. Ez félreértésekhez vezethet az emberek és macskák között, és hozzájárulhat ahhoz is, hogy titokzatos teremtményekként tartsák őket számon.

Fekete párduc mini formátumban?

Azonban a fekete macskáknak is vannak rajongóik. A Dzsungel könyve fekete párduca, Bagira mintájára jött létre az USA-ban a a bombay macska.

A bombay macskák közepes méretűek és rövid szőrűek. Kíváncsi és intelligens családi macskáknak számítanak. A fajta egyetlen engedélyezett szőrszíne a fekete.

A fekete macska ünnepe

Az előítéletek eloszlatására és a fekete macskákról kialakult rossz kép javítására az angol nyelvterület állatvédői kitaláltak valami hasznosat: minden augusztus 17-én megünneplik a “Fekete Macskák Megbecsülésének Napját” (Black Cat Appreciation Day). Nagy-Britanniában október 27-én pedig a “Nemzeti Fekete Macska Napot” (National Black Cat Day) is megtartják.

Talán valamikor nálunk is bevezetésre kerül a fekete bársonyostalpúak ünnepe. Nagyon megérdemelnék ezek a macskák, hisz módfelett rászolgáltak egy kis elégtételre és nagyobb megbecsülésre.

A leghasznosabb cikkeink
6 min

A macska kommunikációjának megértése

Kétfajta cicakommunikációt különböztetünk meg, az egyik a verbális, a másik pedig a non-verbális kommunikáció. A második alatt a macska testbeszédét értjük és főleg a farok különböző tartását jelenti.