Bombay macska

Bombay macska

A bombay macska még manapság is nagyon ritkának számító, rövidszőrű cica. Mindenekelőtt Európában tartanak keveset ebből a macskafajtából, amely amennyire ritka, olyannyira elbűvölő. A bombay cica olyan, mintha az embernek lenne otthon egy kis fekete párduca. Ha Önt is elbűvölik az elegáns nagymacskák, és szívesen látna egyet nappalija szófáján egy minitigris-verzió képében, talán a bombay macska a legjobb megoldás Önnek. Hiszen ez a cica tényleg egy szép, ám veszélyes kis párduc benyomását kelti, valójában azonban egy simulékony házimacska.

Története és tenyésztése

1950-ben a Louisville, Kentucky-ben élő macskatenyésztőnő, Nikki Horner szeretett volna kitenyészteni egy “szoba-párducot”. Ehhez aztán fekete amerikai rövidszőrű macskákat keresztezett – végül is sikerrel – sötétbarna burma macskákkal. Csak 1965-ben sikerült Mrs. Hornernek a burma macska felé irányuló állandó visszakeresztezéssel kitenyésztenie egy mélyfekete szőrű és rézszín szemű macskát. Ez az óra vált a barátságos karakterű, fekete szőrű szépség születésének időpontjává, melyet kitenyésztője az indiai kikötőváros, Bombay (ma Mumbai) neve után keresztelt el bombay-nek. Eleinte azonban azt kellett tapasztalnia Mrs. Hornernek, hogy a bombay-t nem ismerték el azon nyomban. 1976-ig tartott, amíg a “Cat Fancier’s Association” megítélte ennek a macskának a shampionship (bajnoksági) státuszt, majd 3 évvel később az “International Cat Association” is elismerte.

Kinézete

A fajtatiszta bombay macska külső jellemzőjeként mindenekelőtt megemlítendő nagyon fényes, lakk-fekete szőrzete, amely szorosan a testéhez simul, s abban semminemű fehér foltokat nem lehet látni. A “Cat Fancier’s Association” fajtaszabványában nagy, kerek, rézszínű szemeket ír elő. Még ha a cica szeme kora előrehaladtával ki is fakulhat, még úgy is igazi szépség maradhat, azonban a szigorúan vett szabvány szerint már nem igazi bombay. Mivel a réz szemszín nagyon nehezen érhető el, sok bombay macska szeme aranyszín illetve aranysárga vagy mélysárga. Általánosságban ezeket is bombay macskákként ismerik el, azonban a legértékesebb és legkívánatosabb szemszín ennél a fajtánál a rézszín.

A kecses szépség kifejező szemei kissé távolabb ülnek egymástól, tendenciálisan kisebb fülei lekerekítettek, távol ülnek egymástól, és kissé előre hajlanak. A bombay feje az ametrikai rövidszőrű behatását visszatükrözve meglehetősen széles és gömbölyded. Farka relatív rövid. Orra a homlokba való átmenetnél jól láthatóan ívelt, orra hegye kissé lekerekített. Orra és szemkontúrja fekete.
A fajtaszabvány szerint szőre csak egyszínű lehet. Ennek értelmében a fajtatipikus bombay macska szőrének a szőrszálak csúcsától azok gyökeréig feketének kell lennie. Néhány tenyésztő értelmezése szerint egy bombay macska csak akkor igazi bombay, ha szőrzete a fajtaszabvány szerint mélyfekete, s családfájában már nem láthatók burma macskák. Ez viszont kifejezetten ritka. Bár ezen fajta kölykeinél olykor előfordulnak rozsdabarna satírozások, ezek a felnőtt cicákon eltűnnek.

A bombay macska szőre szorosan testéhez simul, és nagyon selymes, fényes. Szinte semmi aljszőrzete sincs. Testalkata közepes, izmos és inas. Csekély méretéhez képest kompakt teste miatt ez a különleges kis párduc kissé többet nyom a mérlegen, mint ahogyan finom megjelenéséből első pillantásra gondolnánk. A nőstények kb. 4 kg-osak, míg a hímek súlya mintegy 5 kg. A bombay macska lábai és farka közepes hosszúságú.

A bombay macska karaktere

A bombay érzékeny, intelligens, játékos, nagyon hízelgős, ragaszkodó, s kötődik emberi családjához. Mivel kötődése a vele együtt élő emberekkel ennyire erőteljes, nem szívesen fogadja, ha több órán át egyedül hagyják. Ez az emberbarát cica nagyra tartja a családhoz való tartozást, illetve keresi gazdája figyelmét, s tartóját örömmel követi. Azt is szívesen megmutatja a gazdinak, hol van az etetőtálkája. Ha pedig azt az általa szeretett emberek finom eledellel töltik meg, a tál tartalmának elfogyasztása utána szívesen gömbölyödik a gazdi ölébe, mivel keresi annak közelségét. Szeretne teljes értékű családtag lenni, s élénken részt kíván venni a családi történésekben. Alapvetően és kiválóan alkalmas családi macskának. Az effajta élet sokkal inkább megfelel lényének, mint a csupán egy emberhez való kötődés.

Bármennyire ragaszkodó és hízelgős is a bombay macska, természete igencsak élénk, és szeret játszani. Viszont közel sem annyira vad és aktív, mint sok más fajtájú macska. Mégis nagyon fontos számára, hogy gazdája igyekezzen segíteni abban, hogy kiélhesse erős játékösztönét. Nagy örömet okozhat cicájának egy jó macskajátékkal – mint pl. egy játékpálca -, s ez egyúttal érezteti is az állattal gazdája figyelmességét. De Ön is nagy élvezetet fog találni a kis fekete párducával közös játékokban.

A bombay imádja, ha meleg veszi körül. Gondoskodjon róla, hogy szépséges kedvencének igazi meleg helye legyen, ahová mindig visszavonalhat, ha arra támadna kedve. Egy fűtőtestre vagy ablakpárkányra szerelhető ágyon a kellemes meleg miatt minden bizonnyal rendkívül jól érzi magát. Ez a fajta macska nagy örömmel fogad egy finoman puha ágyikót is, de akár egy jó meleget adó takarót is alátétnek. A bombay macska igencsak alkalmas benti, lakásban tartott macskának, viszont gazdáitól nagy figyelmet igényel, hogy valójában jól érezze magát. A vele együtt élő embereknek sok időt kell tudniuk szentelni erre a szófa-változatú párducra.

S a bombay ezt sok-sok hízelgéssel fogja meghálálni Önöknek. Ez a macskafajta lényéből adódóan nagyon toleráns és tűrőképes, így azután jól megérti magát más cicákkal, kutyákkal és gyerekekkel is. Ezen jellembeli vonásai igen nagyrabecsült, ugyan manapság is csak kis számban képviselt háziállattá teszik ezt a fekete szőrű szoba-párducot. Hangja inkább csendesebbnek mondható, s emellett kellemesen dallamos is.

A bombay macska táplálása

A bombay macska hajlamos lehet súlygyarapodásra. Különösképpen a lakásban tartott cicáknál mutatkozik a túlsúlyra való tendencia .
Ebből a szempontból is fontos, hogy aktívan játsszon cicájával. Figyeljen oda súlyának alakulására is, s kedvence táplálásánál vegyen figyelembe néhány szempontot. Így pl. a macskatápban nem lehet túl magas a szénhidrátok részaránya. Ugyanis az arra vezetne, hogy a cicára túl sok zsír rakódik. Nagy jelentőséggel bír, hogy minőségi eledelt kínáljon – az állat egyedi igényeihez szabott mennyiségben.
Ismerkedjen meg a zooplus-on kínált diétás macskaeledelekkel is!

Ápolása

Ápolását tekintve ez a cicafajta alapvetően könnyű eset. Ezen ritka fajtatiszta macska szőrzete ideális esetben szurokfekete és nagyon fényes, s kevéske ráfordítással ápolt állapotban tartható. A csillogás megőrzése érdekében elegendő rendszeresen ledörzsölni a szőrzetet egy bőrkendővel. A cica bundája karakteres csillogásának erősítésére használhat egy kefét is az ápolásra. A szőrzet egészséges csillogására természetesen a minőségi eledellel történő táplálás is nagy hatást gyakorol. Karmainak ápolására és területének megjelölésére Bombay cicájának szüksége van egy kaparófára vagy kaparódeszkára/a> is. Ezek segítségével jól ki tudja nyújtóztatni szépen fejlett itzmait is.

Szeretett macskája egészségének megőrzése érdekében rendszeres időközökben vigye le kedvencét állatorvoshoz! A bombay macska alapvetően nem túlságosan hajlamos betegségekre. Olykor előfordulhatnak olyan öröklött betegségei, mint a hypertrophe kardiomyopathie (HCM), ami a szívizomzat egyfajta örökletes megbetegedése. Amennyiben bombay cicája esetében légszomjat vagy ájulást tapasztalna, azonnal keressék fel az állatorvost!

A betegség első tünetei legtöbbször olyannyira nem feltűnőek, hogy gyakran a bombay gazdája észre sem veszi azokat. Ahhoz pedig, hogy ezek a megbetegedések létre se jöjjenek, nagyon fontos kedvezően befolyásolni a macska teljes egészségi állapotát – mégpedig helyes táplálkozással, és más egészségtámogató szempontokkal. Mivel hajlamos a megfázásra, óvja bombay macskáját a huzattól, biztosítson számára meleg, védett helyett, ahová bármikor visszavonulhat. Ez a macskafajta átlagban relatív magas kort tud megérni: kb. 17-20 évet.

A megfelelő tenyésztő kiválasztása

A fekete szépség tenyésztői között is akadnak olykor fekete bárányok. Ezekre pl. úgy lehet ráismerni, hogy online hirdetésekben kínálnak törzskönyv nélküli bombay macskákat, vagy annak titulált keverékeket. Az efféle akciós ajánlatokat nagy ívben kerülje el! A teljesen fajtatiszta bombay macska világszerte – de főleg Európában – továbbra is ritkaságnak számít. Így azután csekély a tenyésztésével foglalkozó, komoly tenyésztők száma. A komoly tenyésztő ismertetőjegye, hogy tagja valamely bejegyzett macskaegyesületnek. Emellett egy komoly tenyésztő tudja igazolni a cica családfáját, amelyből visszakövethetők a macska elődei. A családfa szolgáltatja az egyetlen megbízható bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az adott kis párduc esetében ténylegesen egy fajtatiszta bombay kiscicáról van szó. A megbízható tenyésztő nem adja túl korán új gazdi kezébe kis védenceit, hanem csak kb. 12. hetes koruktól. Akkorra a kiscicák már megkapják a védőoltásokat, féregtelenítésen és ivartalanításon esnek át, chippel is ellátottak, s rendelkeznek az aktuális papírokkal, egészségügyi tanúsítványokkal, s csak ezután kerülnek új otthonukba.

Néhány tenyésztő ezen túlmenően életre szóló kapcsolatot is vállal a saját tenyésztéséből származó állatokkal. Ez azt jelenti, hogy ha Ön esetleg valamikor bármilyen okból is nem tud tovább gondoskodni a cicáról, visszaadhatja azt a tenyésztőnek – függetlenül attól, hogy az állat milyen korú, amennyiben ezt a tenyésztő korábban felajánlja. Ha pedig a tenyésztő már nem tudja integrálni a macskát, legalább segít abban, hogy megbízható és megfelelő új gazdit sikerüljön számára találni.

Véleményünk szerint a fekete párduc szobai változata abszolút szeretetre méltó – s sok “cicás” örömöt kívánunk mindazoknak, akik amellett döntenek, hogy életüket szeretnék megosztani egy ilyen simulékony családi macskával.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
9 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából