Macskaalom teszt: szilikát- vagy csomósodó macskaalom legyen?

Szilikát vagy csomósodó macskaalom

Macskaalom-teszt: szilikát- vagy csomósodó legyen?

„Katzenklo, Katzenklo – ja das macht die Katze froh!“ - hallhatjuk a német slágerben: vagyis „macska wc, macska wc, igen, ez boldoggá teszi a cicát“. De a helyzet még nem megoldott a helyes macskatoalett beszerzésével. Minden állatbarát tudja: a jó macskatoaletthez megfelelő macskaalom is tartozik, ami a cica „produktumát“ magába szívja, s ideális módon a szagokat is semlegesíti. Azonban megtalálni a macskának az igazi almot minden, csak éppenséggel nem egyszerű. Az állatkereskedések polcain az állattartók különböző alomfajtákkal találkozhatnak - a természetes, csomósodó bentonit alomtól kezdve a csomósodó almokon át a növényi anyagokból és szilikátból készült almokig. A macskatartók és négylábú kedvenceik körében a szilikát-kristályokból álló almok és a természetes agyagból készülő csomósodó macskaalmok a legnépszerűbbek. De mégis: melyik a legjobb macskaalom a cicának, gazdájának és a környezetnek? Megtudhatja macskaalom-összehasonlító elemzésünkből.

Az anyagok

A csomósodó alom agyagásványokból készül. Az agyag porózus, és sok nedvességet megköt, mivel szemcséi felpuhulnak, ha nedvességgel kerülnek kapcsolatba, egymáshoz ragadnak, és csomókat képeznek, melyeket a macskatartó el tud távolítani a macska wc-ből. Az pedig, hogy ezek a csomók mennyire kemények és fixek, s mennyire könnyen eltávolíthatók a macskatoalettből, a gyártón múlik.

A szilikát-alom szódával kevert kvarchomokból áll. A szilikát a szilícium és az oxigén vegyülete. Minden szilikát alap-építőeleme az ún. tetraéder: egy szilícium atomot négy oxigén atom vesz körbe, s egy kalitka-szerű képződmény jön létre. Ez az alom egyedi struktúrájának köszönhetően nagy mértékben képes megkötni a nedvességet, s sok esetben szinte maradéktalanul semlegesíti a szagokat.

Kiadósság

Egy csomósodó alom esetében csak a létrejött csomókat kell eltávolítani a macskatoalettből. Így azután a jó csomósodó alom nagyon takarékos, mivel a nem szennyezett macskaalom tovább használható, csupán mindig az eredeti szintjére kell feltölteni a cicaalmot.

Ezzel szemben a szilikát-alom másféle módon fejti ki hatását: az alom minden „produktumot“ felszív – maradék nélkül. Ha rendszeresen eltávolítja a macskaürüléket, az alom és a megkötött nedvesség akár 4 hétig is a macska wc-ben maradhat. Így azután ez az alom rendkívül kiadós is – 5 liter szilikát-alom mintegy háromszoros mennyiségű csomósodó alomnak felel meg.

Macskaalom-teszt: súly

Egy zsák macskaalom akár néhány kilogramm is lehet. Az agyag viszonylag nehéz, így a csomósodó alom a legnehezebb macskaalom-fajták közé tartozik.
Ellenben a szilikát-alom nagy előnye a csomósodó alommal szemben a csekély súly - mindenesetre súlya növekszik a magába szívott nedvességgel.

Higiénia

A macskák tiszta állatok és nagyon érzékenyek a szagokra. Így azután az ideális alomnak nemcsak a hátrahagyottakat kell maradéktalanul magába szívnia, hanem a szagokat is el kell nyelnie. A természetes anyagokból készülő csomósodó almok felszívják a nedvességet, s az így létrejött csomók maradéktalanul eltávolíthatók a cica wc-ből.

A szilikát-alom felszívja a nedvességet, és egyedülálló struktúrájának köszönhetően meg is köti azt. Nem képződnek csomók, melyek célzottan eltávolíthatók a macska wc-ből, ennek ellenére a vizelet mégis 4 hétig is a cica wc-ben maradhat – anélkül, hogy azt a bizonyos jellegzetes szagot árasztaná. Végülis azt tényleg nem mindenki viseli jól.
Mindkét alternatíva higiénikus – s hogy Ön melyiket részesíti előnyben, az elsősorban ízlés dolga.

kattegrus sammenligning

Macskaalom-teszt: környezet

A csomósodó alom természetes agyag-anyagai biológiailag lebomlóak, s így környezetbarát megoldást jelentenek. De időközben már sok szilikát-alapú alomfajta is komposztálható.

Egészség

A szilikát-alom előnye az agyag-almokkal szemben, hogy csaknem teljesen pormentes, így azután olyan háztartásokban is használható, ahol allergiás gondokkal küzdenek.
Az agyagból készülő csomósodó almokhoz gyakran adnak kvarcot, szilikát-ásványt, kalcitot, s kis mennyiségű szerves anyagot. Ennek ellenére egy 2000-ben végzett Öko-teszt vizsgálat 20 tesztelt alomból kettőben talált olyan anyagokat, amelyeket rákkeltőként kerültek besorolásra. Még ha sok termék meg is kapja az „arzénmentes“ minősítést, ez egyszerűen félreérthető: a „mentesség“ tulajdonképpen a kimutathatóság elve szerint értendő: a „kimutathatóság határán belül“.

A választás kínja: szilikát- vagy csomósodó alom?

A macskatoalettbe való legjobb macskaalom keresése nem egyszerű dolog. Viszont amellett, hogy a macskatartó számára mi a jobb, igazából maga a cica is mérvadó. Meglehet, Ön, mint macskabarát, kellemesnek találja a babapúder illatú almot, közel sem biztos azonban, hogy ezt kedvence is így találja. Az is előfordulhat, hogy cicája érzékenyen reagál a padlón lévő szilikát-szemcsékre.

Meglehet, Ön elégedett azzal az alommal, amit most használnak. Vagy talán sem Önnek, sem cicájának az aktuálisan használt fajta az igazi, s éppen valami újat keresnek. Egyet azonban ne feledjen: a cicák a szokások hívei. Nem ritkán fordul elő olyasmi, hogy vonakodnak használni az új, egészségesebb, ökológiai szempontból is jobb alom-variációt. Így azután az alom fajtájának megváltoztatására is igaz az, ami az új eledelre való átállásra is érvényes: adjon némi időt kedvencének, s az új változatot szép lassan keverje a régi, megszokott alomfajta közé!
Minden jót kívánunk Önnek és macskájának!

A leghasznosabb cikkeink
6 min

A macska kommunikációjának megértése

Kétfajta cicakommunikációt különböztetünk meg, az egyik a verbális, a másik pedig a non-verbális kommunikáció. A második alatt a macska testbeszédét értjük és főleg a farok különböző tartását jelenti.