Macskaház házilag: Tippek és trükkök

macskaház házilag

Nemcsak a kutyák, hanem a macskák számára is biztosíthatunk olyan házikókat, amelyek megvédik őket a rossz időjárástól. Egy macskaház házilag is készülhet, ha az ügyes macskatulajdonosok saját maguk megépítenék. Ebből a cikkből megtudhatja, hogy mire kell figyelnie, ha saját maga szeretne macskaházat építeni.

Mire szolgál egy macskaház?

A macskaházak menedéket kínálnak a kijárós cicáknak rossz időjárás esetén – például, ha a gazdájuk gyakran nincs otthon, és nem tudja őket mindig beengedni. Ha a bejárati ajtóra nem lehet macskaajtót szerelni, a kültéri macskaház jó alternatívát jelent.

Egy macskaházzal ráadásul nem csak a saját macskájával tehet jót. Néhány ember a kóbor macskákkal is törődik, akik több kevesebb rendszerességgel megjelennek, nála és szívesen fogadnak egy tál ételt.

A kidobott macskák pedig különösen hálásak egy olyan menedékért, ahol zavartalanul gondozhatják az utódaikat.

Miért érdemes saját kezűleg macskaházat építeni?

Természetesen kész macskaházakat is vásárolhat. De ha saját maga építi, a házikó a helyi körülményekhez igazítható. Ráadásul a barkácsolás remek szórakozás a tehetséges amatőr barkácsolók számára.

Az, hogy ezzel pénzt is spórolhat-e, az más kérdés. A saját készítésű macskaház ára nagymértékben függ a felszereltségétől és a felhasznált anyagoktól.

Tervezés: Mire van szükség, ha a macskaház házilag készül?

A macskaház alapvetően egy fából készült, négyzet alapú építmény, rajta egy tetővel, egy bejárattal és egy ablakkal. Egy ilyen házikó nem lehet se túl nagy, se túl kicsi.

Mekkora legyen a macskaház?

Aki saját maga akar macskaházat építeni, annak először is át kell gondolnia, hogy mekkora legyen. A megfelelő alapterület kb. 780 x 430 mm, nagyjából 460 mm-es magassággal. A méret meghatározásakor a hőszigetelés is fontos szerepet játszik. Ahhoz, hogy a macskaházban kellemes meleg legyen, viszonylag vastag falakra van szükség.

Egy másik támpont: A macskaszállító doboz térfogata túl kicsi. Mérje meg a szállítódobozát, majd adjon hozzá 15-20 cm-t minden irányban. Így a ház kényelmes méretű lesz.

Hogyan szigeteljük le a macskaházat?

A házikó célja, hogy megvédje négylábú lakóit a hidegtől. Ezért elengedhetetlen a falak szigetelése.

A legjobb, ha két rétegelt lemez közé egy réteg kemény habot (például polisztirolt) tesz. Ahhoz, hogy a meleg bent maradjon a saját építésű macskaházban, el kell kerülni a hőhidak kialakulását a tetőn és az ablakokon.

Használjon strapabíró anyagokat

A macskaház kialakításakor döntő fontosságú, hogy időjárás ellen védett helyen, például egy teraszon áll-e, vagy esőnek és hónak lesz-e kitéve.

Ha a házikó eső ellen védett helyre kerül, akkor például egy vízszintes tető tökéletes rá, amelyet polárszövettel is bevonhat. Ezen a ház lakója kényelmesen szundikálhat a napon.

Ha viszont a ház ki van téve az időjárásnak, a tetőt kátránypapírral kell befedni, máskülönben nem tart ki sokáig. Ilyen esetekben célszerű a tetőfelületet lejtősen felszerelni vagy nyeregtetőnek tervezni, hogy az eső és a hó le tudjon róla folyni.

Stabil és megfelelő lábak

Ideális esetben a macskaház nem érintkezik közvetlenül a padlóval,mert úgy túl gyorsan lehűl. Ezért érdemes lábakat szerelni rá. Egy lábon álló macskaháznak más előnyei is vannak: az egerek és más kisállatok nem költöznek bele túl gyorsan.

Katzenhütte selber bauen

Gyors és egyszerű tisztítás

A macskaház tetejének nyithatónak vagy levehetőnek kell lennie. Néha ugyanis ki kell kergetni belőle a hívatlan látogatókat, vagy ki kell takarítani. Érdemes az aljára egy kivehető, puha huzattal ellátott alsó lapot is fektetni. Ha egy betolakodó a kunyhóba vizel, ennek sajnálatos eredményét gyorsan fel lehet takarítani.

Ablakoknak lenniük kell

A macskák imádnak védett helyen heverészni és az ablakon át nézelődni. Ezért a kis ház mindenképpen rendelkezzen ablakkal, lehetőleg a keskeny oldalán és a bejáratnál. Ilyen dupla üvegezésű ablakokat készen is lehet vásárolni, de Ön is elkészítheti őket két réteg plexiüvegből.

Macskaajtó vagy sem?

A hőszigetelés szempontjából a macskaajtóval ellátott bejáratnak megvannak a maga előnyei. Másrészt sok macska nem szereti az ilyen bejáratot, és nem mer rajta belépni.

Elektromos ágymelegítő a fűtéshez

Ha azt szeretné, hogy odabent meghitt és meleg legyen, akkor a lakot elektromos ágymelegítővel is felszerelheti. Ezt elég egy polárhuzatba tenni, és a házikó padlójára helyezni.

Ehhez egy 230 voltos tápellátásra van szükség, a mellékelt tápegység azonban gondoskodik arról, hogy belül ne alakuljon ki veszélyes feszültség. A körülbelül 12 W-os áramfogyasztásnak köszönhetően egy ilyen fűtés alig észrevehető a villanyszámlán.

A zooplus webáruházában talál elektromos ágymelegítőt macskáknak.

Milyen szerszámokra van szükség egy saját készítésű macskaházhoz?

Ha saját maga szeretne macskaházat építeni, ideális esetben általános szerszámokra, például fúróra, csavarhúzóra és egy kis kézifűrészre lesz szüksége, pl.:

 • Asztali körfűrészre a macskaház falainak pontos kivágásához.
 • Dekopírfűrészre az ablak- és az ajtókivágások elkészítéséhez.
 • Sniccerre a keményhab-lapok vágásához
 • Tűzőgépre a huzat padlóra vagy tetőre történő rögzítéséhez.
 • Egy gyalura az éles szélek eldolgozásához. Ezt a műveletet szükség esetén egy fadarabra feszített csiszolópapírral is végrehajthatja.

Tipp: Szerszámkölcsönzés
Nem mindenkinek van otthon körfűrésze, dekopírfűrésze vagy tűzőgépe. Sok barkácsáruház azonban szerszámokat is kölcsönöz. Ha okosan tervez, a barkácsáruházban is méretre vágathatja a lapokat.

Anyagok saját készítésű macskaházhoz

Ha saját maga szeretne macskaházat építeni, természetesen szüksége lesz a megfelelő anyagra. De milyen anyagok kellenek a macskaházhoz? Az alábbi dolgoknak nem szabad hiányozniuk az anyaglistáról:

 • 18 mm vastag, ragasztott rétegelt lemez a ház külső falaihoz, a padlóhoz és a tetőhöz
 • 20 mm vastag keményhab-lapok a hőszigeteléshez
 • 20 mm vastag falécek a külső és a belső fal közötti távolság biztosításához
 • 6 mm vastag ragasztott rétegelt lemez a belső falakhoz
 • Bútorlábak vagy 50 x 50 mm-es lécek a lábak elkészítéséhez
 • L-profil lécek az ablakhoz és a bejárathoz.
 • 4 mm vastag plexilapok az ablakhoz
 • Bolyhos polár- vagy műszőrme huzat a padlóhoz és a tetőhöz
 • Kátránypapír az időjárásálló tetőhöz
 • Fapác vagy festék a külső felületekhez
 • Elektromos ágymelegítő a fűtéshez
 • Szögek, csavarok, tiplik, kétoldalas ragasztószalag és faenyv

Azokon a helyeken, amelyek később nem fognak látszani, például a padlón vagy a tetőn, szükség esetén olcsóbb préselt forgácslemezeket (OSB-lapokat) is használhat.

Macskaház házilag: Útmutató 12 lépésben

Íme egy rövid elvi útmutató a műveletekhez. A macskaház házilag készült verziójának a pontos kialakítását az Ön elképzelései és igényei határozzák meg. A telepítési helyen uralkodó körülmények is meghatározóak. Ezért nem adtunk meg pontos méreteket.

 1. Szerelje össze a ház oldalait a (tető nélkül) a rétegelt lemezekből. A lapokat csavarozza vagy ragassza össze.
 2. Tegyen faléceket minden sarokba és a felső szegélyekre.
 3. Vágja ki a keményhab-lapokat úgy, hogy pontosan illeszkedjenek a lécek közötti térbe.
 4. Vágjon ki a vékony, 6 mm-es rétegelt lemezekből olyan darabokat, amelyek pontosan lefedik a keményhab-lapokat és az azokat körülvevő falécek területét. Szögelje őket a falécekhez. Most már van egy felfelé nyitott háza szigetelt falakkal.
 5. Vágjon ki a rétegelt lemezből vagy a forgácslapból egy tetőt, amely befedi a házat – hagyjon a széleknél öt-tíz centiméter ráhagyást. Rögzítsen a tető alsó széleire 20 milliméteres falécet, amelynek mérete pontosan egyezik a nyitott ház oldalaival. Vágjon ki egy akkora keményhab-lapot, amely pontosan beleillik a lécek által határolt területre, majd vágjon ki a vékony rétegelt lemezből egy akkora lapot, amely pontosan beborítja a keményhab-lapot és a körötte lévő léceket. Most már van egy tetője, amelynek alsó részén egy fából készült, hőszigetelt kazetta található.
 6. Ha időjárásálló házra van szüksége, rögzítse a kátránypapírt a tetőre. Ha a macskaház házilag készült verziója időjárás ellen védett, a tetőt műszőrme huzattal is bevonhatja. Ehhez használjon kétoldalas ragasztószalagot, majd hajtsa be a szövetet a széleinél, és tűzze a tetőlapra.
 7. Vágjon ki a 18 milliméteres rétegelt lemezből vagy forgácslapból egy olyan lapot, amely mindegyik oldalán egy-egy centiméterrel kisebb, mint a ház belső alapterülete. Fedje be a műszőrme anyaggal, a rögzítéshez használjon kétoldalas ragasztószalagot és tűzőgépet. Ez a lemez a macskaház belső padlója.
 8. Vágja ki dekopírfűrésszel a téglalap alakú nyílásokat az ablakhoz és a ház bejáratához. Javasolt méretek: 200 x 200 mm a bejárathoz, 250 x 250 mm az ablakhoz. Vágja megfelelő méretre az L-profil léceket a kivágások széleinek elfedéséhez.
 9. Fesse le a ház külső felületét falazúrral vagy fafestékkel. Használjon olyan környezetbarát termékeket, amelyek nem károsak a macskára.
 10. Ragassza fel belülről a megfelelő méretre vágott plexiablakokat az L-profilokra, rögzítse őket a házhoz majd ragassza le őket stabilizáló faenyvvel. Ha két plexilapot használ, az jobban szigetel, és nem is párásodik olyan gyorsan.
 11. Csavarozza fel a bútorlábakat kívülről a ház padlójára. Ha négyszögletes fadarabokat használ, azokat a ház széleihez kell rögzíteni.
 12. Ha elektromos ágymelegítőt is beépít, fúrjon egy lyukat a megfelelő helyen a házra, ahol át tudja vezetni a tápkábelt.

Alternatívák: Macskaház vásárlása

Egy macskaház házilag építéséhez több órányi munkaidővel kell számolnia – a kézügyességétől függően. Csak akkor vágjon bele ebbe a projektbe, ha tényleg szeret barkácsolni.

De ha nem szeretne saját maga macskaházat építeni, természetesen vásárolhat is egyet. A zooplus webáruházban különböző kialakítású, nagyon praktikus kültéri macskaházakat talál.

A macskája mellett kutyája is van, aki szintén örülne egy saját készítésű kutyaháznak? Akkor olvassa el a „Kutyaház saját kezűleg” című cikkünket is.

A leghasznosabb cikkeink
6 min

A macska kommunikációjának megértése

Kétfajta cicakommunikációt különböztetünk meg, az egyik a verbális, a másik pedig a non-verbális kommunikáció. A második alatt a macska testbeszédét értjük és főleg a farok különböző tartását jelenti.