Kutyaház házilag: építsen egyet saját kezűleg

kutya házilag

Kedvence sokat van a kertben, így szeretné meglepni egy időjárásálló kutyaházzal? Ha van egy kis kézügyessége, kalapácsa és néhány szöge, akár saját maga is megépítheti. A következőkben minden ehhez szükséges tippet megtalál, hogy a kutyaház házilag elkészülhessen.

Miért van szüksége a kutyáknak kutyaházra?

Amennyiben a kutyája rendszeresen hosszabb ideig tartózkodik a kertben, vagy szabadon futkározik a telken, egy kutyaház mindenképpen jó ötlet. Ha tavasztól őszig sokat vannak kint a kertben, egy kutyaházzal kényelmes búvóhelyet biztosíthat kutyájának.

Ha távollétében kutyája kint a kertben őrzi a házat, szintén javasolt egy kutyaházat felállítania, hogy megvédje kedvencét az időjárás viszontagságaitól.

Apropó kert: kutyája imád a kertben lenni és felásni azt? Cikkünkben bővebben utánaolvashat a dolognak: ,,Miért ássa fel a kutyám a kertet?

Milyen fát használjunk, ha a kutyaház házilag készül?

Egy kültéri kutyaháznak masszívnak és tartósnak kell lennie. Hogy kiállja az időjárás viszontagságainak próbáit, megfelelő anyagból kell készülnie. Tipp: A rozsdamentes acélból készült szögek időjárásállóak! Fafajtákból pedig a következőket ajánljuk:

Vörösfenyő

A vörösfenyő kifejezetten sok gyantát tartalmaz, így időjárásálló. Nem csoda hát, hogy rengeteg kerti bútor készül ebből a fából. Kutyaház építésére mi is ezt a fát ajánljuk Önnek leginkább. Mindazonáltal érdemes tudni, hogy más fafajtákhoz képes valamivel drágább.

Lucfenyő

A lucfenyőnek számos előnye van: könnyű, elasztikus és természetes favédő anyagokkal kezelve viszonylag hosszúéletű. Ára pedig kedvezőbb, mint a vörösfenyőé.

Erdei fenyő

Az erdei fenyő a különböző fafajták jolly jokere, méghozzá kiváló áron. Sok kerítést készítenek például ebből a fából. Kültéri területre az impregnált erdei fenyő, az ún. ,,thermo erdei fenyő” alkalmas.

Mekkora kutyaházra van szüksége a kutyáknak?

Aki azt gondolja, minél nagyobb, annál jobb, a hideg évszakokban mindenképpen kitol kedvencével. Hiszen, ha a kutyaház túlságosan nagy, nem nyújt elegendő védelmet a hideg ellen.

Hogy megtalálja a megfelelő méretet, legjobb, ha leméri kutyáját. A következő méretekre lesz szüksége: marmagasság, valamint az állat pofájától a farka tövéig tartó hossza. Végül pedig becsülje meg, mekkora helyre van kutyájának szüksége, hogy megfordulhasson, például, ha összegömbölyödve fekszik.

A mért értékekhez adjon hozzá 20%-ot. Ezzel a módszerrel meghatározhatja a kutyaház magasságát, szélességét és mélységét, így pedig könnyedén kiszámolhatja a szükséges alapanyag mennyiségét.

Mekkora legyen a kutyaház bejárata?

Ennek a kiszámításához szintén kutyája marmagasságára lesz szüksége. Az ajtó magassága ugyanis ideális esetben a marmagasság 0,8-szorosa.

Kutyaházépítés a gyakorlatban

A kutyaház építéséhez rengeteg különböző útmutató létezik. Legjobb, ha először megnéz néhány különböző fajtájú kutyaházat és felméri, mely paraméterek tetszenek Önnek a legjobban. Ha kézügyessége engedi, fogjon is hozzá a megvalósításához! Készítsen egy vázlatot és vásároljon be a barkácsáruházban.

Győződjön meg róla továbbá, hogy minden szükséges szerszám megtalálható-e háztartásában. Szüksége lesz például fafúróra, akkumulátoros csavarbehajtó, szögmérő és colstok. A bejárat kivágásához pedig egy fűrészre is szüksége lesz.

Kutyaház házilag, építse saját kezűleg: a legfontosabb tippek

A kutyaház padlója

Javasoljuk, hogy a kutyaház padlólapja és a talaj között hagyjon némi távolságot. Kombináljon okosan: legyen a kutyaház alja egy raklap, melyet helyezzen egyenes kövekre. Így a kutyaház nem közvetlenül a földön áll majd, tehát nem hűl le olyan gyorsan.

A kutyaház oldalsó falai

A kutyaház oldalsó, első és hátsó falai – hacsak nem egy raklapokból épített verzióról van szó, amiről mindjárt bővebben is írunk majd – fából készült lécekből és deszkákból állnak. Bejárata az első falon található, melyet fűrésszel vághat megfelelő méretűre.

Fontos, hogy a padlólapot és az oldalakat gondosan csavarozza össze. Minden pontatlanság ahhoz vezethet, hogy a kutyaház instabil lesz. Legjobb tehát, ha a lyukakat előre kifúrja, így a fa nem fog meghasadni. Mivel a kutyaház kültérre készül, a kapcsokkal való rögzítés nem a legjobb megoldás.

Ha a kutyaházat télen is használni fogja kedvence, javasoljuk, hogy a belső oldalakat borítsa be hungarocellel. Ez kiválóan szigetel, kutyája azonban nem tudja megenni.

A kutyaház tetőjének megépítése

Lapos tető vagy nyeregtető? Ön dönt! Természetesen a döntés függ kézügyességétől is. A lapos tetőt könnyebb megépíteni.

Az alapanyagot illetően több lehetőség is van: használhat faléceket, hullámlemezt vagy kátránypapírt. Természetesen kulcsfontosságú, hogy a tető esőálló anyagból készüljön. Ez mindenekelőtt azoknál a kutyaházaknál fontos, melyek mindenféle védelem nélkül állnak a szabadban.

Raklapokból is készülhet kutyaház házilag

Ha raklapokból épít kutyaházat, egyszerűbb dolga lesz! Az egyszerhasználatos raklapok kiválóan alkalmasak erre, hiszen általában kisebb méretűek, mint a sztenderd Euro-raklapok. Ahogy pedig már a neve is sejteti, általában olcsóbban beszerezhetőek, mivel nincs rajtuk betétdíj.

Azért is érdemes egyszerhasználatos raklapokból dolgoznia, mert sokkal gyorsabban haladhat velük, hiszen kiváló vázat fognak alkotni a kutyaháznak. Fontos azonban, hogy ellenőrizze, nem maradtak-e a raklapokban szögek vagy kapcsok.

A kutyaház építése gyerekeknek is kiváló szórakozás lehet.

saját készítésű kutyaház © Ilike / stock.adobe.com

Az utolsó simítás: a saját készítésű kutyaház impregnálása

Teljesen mindegy, hogy falécekből vagy raklapokból építette meg kedvence új búvóhelyét – az impregnálás megóvja majd a különböző elszíneződésektől. Figyeljen azonban arra, hogy olyan impregnáló anyagot használjon, mely nem mérgező az állatok számára.

A felhasznált fa fajtájától függetlenül a lenolaj például kiváló védelmet biztosít, de léteznek vízálló festékek is. Legjobb, ha tanácsot kér a barkácsáruházban, melyik impregnáló anyag illik leginkább az Ön által használt fához. Ha le fogja festeni a kutyaházat, érdemes lecsiszolni előtte.

Fontos: A folyamat végén ellenőrizze, hogy nincsenek-e éles szegélyek, vagy kiálló csavarok, melyek sérülést okozhatnának kedvencének.

A fából készült kutyaházak szigetelése

Ha a kutyák sokat vannak kint a kertben télen, szükségük van egy száraz, meleg búvóhelyre. Ez megoldható például úgy, ha beborítja a belső falakat hungarocellel, kvázi egy ,,szendvicskeksz” mintájára.

Mit lehet tenni még annak érdekében, hogy a kutyaházban kellemes meleg legyen? A későbbiekben említett Spike Comfort kutyaházban például méretre szabott szigetelés van. A padlólapra pedig érdemes szalmát, vagy puha kutyapárnát helyezni, mint például a Vetbed Isobed kutyafekhely, vagy a különösen népszerű SnuggleSafe melegítő párnát.

Szeretnénk még egyszer kihangsúlyozni, hogy különösen a hidegebb évszakokban fontos, hogy a kutyaház padlózata és a talaj között legyen némi távolság.

Kertépítéssel kapcsolatban pedig a következő cikkeinkből tájékozódhat: A kerti tó építése, Macskabiztos kert, 10 tipp a sündisznóbarát kerthez

Alternatívák: kutyaház vásárlása

A kutyaház sajátkezű építésébe csak akkor fogjon, ha örömét leli a barkácsolásban. Az Ön kézügyességétől és a kiválasztott design nehézségi fokától függően az elkészítési idő öt órától akár három munkanapig is terjedhet. Ehhez pedig még hozzájönnek az alapanyag költségei.

Inkább készen vásárolna kutyaházat? Semmi gond! A zooplus online shopjában számos modell megtalálható, különböző méretekben: kutyaházak vásárlása. Kettőt rögtön be is mutatunk Önnek: Az Amszterdam kutyaház percek alatt használatra kész. Felnyitható teteje kifejezetten praktikus takarításkor, továbbá található benne egy beépített rozsdamentes acél vizes tálka ia. A Spike Comfort kutyaház pedig időjárásálló, padlózata pedig védve van a hidegtől, hiszen apró falábakon áll.

A leghasznosabb cikkeink
2 min

Kutya nevek

Az idő során a kutyák az emberek hű társaivá és családtagjaivá váltak. Ez az erős kapcsolat abból is látszik, hogy a gazdik szorgosan fáradoznak azon, hogy megtalálják kedvencük számára a megfelelő nevet. A névkeresés aztán egyre inkább türelemjátékká válik – vannak, akik a klasszikus nevekre szavaznak, míg mások a feltűnőbbekre.

4 min

Kölyökkutya kiválasztása

Egy kutyabarát szíve egyből hevesebben kezd dobogni, amint belepillant az alomládába. Az aprócska kutyusok annyira édesek, hogy az ember legszívesebben mindet hazavinné magával.