Home Office Macskával

home ffice macskával, macskával otthonról dolgozni

Különösen olyan krízishelyzetben, mint például a koronavírusjárvány, az otthonunk négy fala között elvégezhető munka aranyat ér. Nemcsak emiatt kínál egyre több cég home office lehetőséget vagy rugalmas irodai napokat munkavállalói számára. Vállalkozók, szabadúszók vagy az órákra felkészülő tanárok is sok időt tölthetnek otthon az íróasztalnál – nem mindig egyedül, hiszen sokan osztják meg dolgozószobájukat bársonytalpú kedvencükkel. Hogyan is működik a közösségi munkavégzés, a home office macskával? A továbbiakban szeretnénk pár tippet adni ezzel kapcsolatban!

Felmehet a cica az íróasztalra?

Általában a legtöbb macskabarát azt válaszolja erre a kérdésre, hogy miért ne – az „Együtt aludjunk-e a macskánkkal?” kérdésre adott válasszal ellentétben. A billentyűzetre kerülő pár macskaszőr vagy a munkához rendelkezésre álló kevesebb hely ellenére nagyon megnyugtatóan hatnak a szobatigrisek az emberre az otthoni munka során és csökkentik a stresszt a mindennapokban. Azonban ha Ön nem szeretné, hogy cicája felmenjen az íróasztalra, akkor a kezdetektől fogva ne engedje neki és ne tegyen kivételt egyszer sem. Alakítson ki kedvence számára az Ön közelében egy kényelmes alvóhelyet. Ha mégis meg akarná hódítani az íróasztalt, akkor következetesen mindig tegye le onnan. Újra és újra….

Hol van a legjobb alvóhely a cica számára az íróasztalon?

Ön dolgozik – cicája alszik. Igazán idilli, mivel egy békésen alvó macska nyugtatóan és inspirálóan hat egyidejűleg az emberre. Akkor sikerül a legjobban a durmolás, ha jó fekhelyet biztosít a számára. Az Ön szobatigrise bárhova felmehet? Pompás. Sokukat varázslatosan vonzza gazdijuk öle vagy válla, hogy oda kucorodjanak. Azonban ami öt percig még elviselhető, az már fél óra után inkább kellemetlenné is válhat. Ezért jobb lehet, ha saját alvóhelyet kap kedvence az asztalon. Tipp: aki nagy íróasztallal rendelkezik, az egy pihe-puha macskaágynak helyet adhat ott. Így tényleg az Ön közvetlen közelébe kerülhet. Közben Ön nyugodtan mozoghat és olykor-olykor megsimogathatja a fejecskéjét. „Munkahelyi kockázatot” jelenthet, hogy a macska mancsa időről időre a billentyűzeten landoljon.

Home office macskával: kreatív szünetek a szobatigrissel

Aki hosszú ideig táblázatok kitöltésével foglalatoskodik vagy éppen egy nehéz telefonbeszélgetést tudhat maga mögött, annak sokat segíthet egy ötperces villámlazítás. A macska ideális kolléga ehhez. Ragadja meg kedvenc játékátegy labdát, egy játékpálcát vagy csak egy összegyűrt papírdarabot és hagyja, hogy cicája levadássza. Ez erősíti cicája kötődését, edzi is őt és a rövid szünet után Ön is újult erővel vághat a munkába.

A cicával töltött home office-ra vonatkozó „játékszabályok“

Macskája bőszen nyávogva játékra hívja, Önön pedig nagy a nyomás a szűkös határidő miatt? Alapvetően fontos, hogy mindig Ön kezdeményezze a közös játékot. Így kedvence egyáltalán nem szokik rá arra, hogy ő kuncsorogjon érte. Ha benti cicája van, ajánlott arról gondoskodnia, hogy kellőképpen lefoglalja. Természetesen ehhez hozzátartozik a rendszeres játék és szeretgetés is. Az egyedül tartott macskák könnyen elunják magukat benti tartás esetén. Az a legjobb, ha két szobatigrisnek ad otthont, akik lefoglalják egymást. Így talán nyugodtabban tud otthon dolgozni. Azokat a cicákat, akiknek biztonságos kert áll a rendelkezésükre vagy ki szoktak járni, udvariasan meg lehet kérni, hogy hagyják el a házat, ha nagy nyomás nehezedik Önre a munka miatt.

mit katze zu hause arbeiten

Milyen foglalkoztató játékok alkalmasak a cicák számára?

Aki koncentráltan szeretne dolgozni, annak nyugalomra van szüksége. De mi van akkor, ha bársonytalpú kedvence inkább mégis játszani szeretne? Persze, hogy ilyenkor! Azonnal! Azt javasoljuk, hogy tartson kéznél ilyen esetre különféle foglalkoztató játékokat. Ezek alatt minden olyan játékot értünk, melyekkel szobatigrise az Ön közreműködése nélkül elütheti idejét. A következőkben felsorolunk pár ötletet, hogyan foglalhatja le cicáját:

  • Szimatszőnyeg, amit száraz eledellel vagy jutalomfalattal tölt meg
  • Tegyen összegyűrt újságpapírokat egy dobozba és rejtsen el közé jutalomfalatokat
  • Macskamentával vagy macskagyökérrel töltött párna
  • Különféle, cicáknak való intelligenciajátékok
  • Snackkel tölthető labdák
  • Foglalkoztató táblák, melyekbe snackek tölthetők

A változatosság még érdekesebbé teszi a játékokat. Pár nap után tegye el például a szimatszőnyeget és vegyen elő egy másik játékot, így jobban felkelti a macska érdeklődését az adott játék a szünet miatt.

Hogyan kerüljem el, hogy cicám káoszt okozzon az íróasztalon?

Mindenekelőtt a fiatal bársonytalpú kedvencekre vonatkozik az, hogy számukra minden izgalmas. Tehát próbálja inkább humorral kezelni, ha négylábú kis barátja el akarja csenni golyóstollát, mancsával a monitort tapicskolja vagy éppen az egerére heveredik. A fontos dokumentumokat ajánlott biztonságba helyeznie, hiszen azokba bele is haraphat kedvence vagy egy malőr következtében pont azokra a papírokra ürítheti gyomortartalmát. A fiatal vagy ügyetlen cicáktól lehetőleg óvjuk a forró folyadékot tartalmazó, törékeny csészéket, illetve bögréket. Ez azt jelenti, hogy a lehető legtávolabb tartsa tőle azokat. Szeret nassolni az asztalnál? Vigyázat, hiszen kis kedvence is érdeklődhet a finomságok iránt. Legyen különösen óvatos, ha csokoládét szokott fogyasztani idegei nyugtatása érdekében, hiszen az mérgező a cicák számára.

Otthonról dolgozni cicával: adatvédelem

Különösen a fiatal cicák szeretik mancsaikkal a billentyűzetet püfölni vagy éppen végig sétálni rajta. Ezért rendszeresen mentse el az adatokat gépén. Akkor is, amikor elhagyja irodáját. Egyes macskagazdik nem is veszik észre egyből a cicájuk által végzett változtatásokat, ami később dupla akkora bosszúságot is okozhat. Tehát a szünetek után mindig ellenőrizze, hogy a dokumentum még tényleg az „elmentett” állapotban van-e.

Állatok számára biztonságos munkahely

Elsősorban a fiatal cicáknál áll fenn annak a veszélye, hogy valamilyen kis tárgyat lenyeljenek vagy megrágják a kábelt. Ezért zárja el a gemkapcsokat, radírgumikat vagy tintapatronokat, hogy kis szőrmókja ne tudjon beléjük harapni vagy lenyelni azokat. A legjobb, ha a számítógép, a modem és a lámpák kábelét kábelcsatornával védi. Az idő előrehaladtával jobban fel tudja majd mérni kedvence viselkedését. Azonban az elején semmiképpen ne hagyja felügyelet nélkül otthoni irodájában, ha ott veszélyek leselkednek rá.

Sok örömet és jó együttműködést kívánunk Önnek cicájával otthoni irodájában!

A leghasznosabb cikkeink
6 min

A macska kommunikációjának megértése

Kétfajta cicakommunikációt különböztetünk meg, az egyik a verbális, a másik pedig a non-verbális kommunikáció. A második alatt a macska testbeszédét értjük és főleg a farok különböző tartását jelenti.