6 ok amiért ne ajándékozz macskát

macskát karácsonyra

A gyerekek göcsörtös betűkkel azt írták a kívánságlistára, hogy „cica“? Vagy a testvére „totál cukinak“ találja a kiscicákat? Akkor bizony Ön is eljátszik a gondolattal, hogy esetleg egy kölyökmacskát ajándékozzon karácsonyra. Egyáltalán nem jó ötlet! Az alábbiakban elmagyarázzuk, miért nem alkalmasak a macskák karácsonyi ajándéknak.

6 indok – ezért nem jó karácsonyi ajándék egy cica

 • Felelősséget nem ajándékozhatunk vele

Egy kismacska mindenekelőtt aranyos. De ezzel azért 15 – 20 macskaév is együtt jár. Mielőtt egy macskát bárki is magához venne, tisztáznia kell a következő kérdéseket:

 • Valamennyi családtag egyetért a cica beköltöztetésével?
 • Benti vagy szabadban is tartott, kijárós lesz-e a macska?
 • A benti cicáknak sem jó a fajtársaik nélkül élni. Van arra lehetőség, hogy egy második cicát is befogadjon?
 • Rendelkezésére állnak a macskatartással kapcsolatban felmerülő anyagi eszközök?
 • Készen áll arra, hogy minden gond és rosszkedv nélkül eltakarítsa a szőrszálakat és a macska okozta szennyeződéseket?
 • Nincs a családban állatszőrre allergiás egyén?
 • Ki fogja tisztítani a macska wc-t?
 • Van elegendő türelme a macska nevelésére?

Ha úgy a felnőttek, mint a gyerekek örömöt szeretnének okozni egy macskának, ezen kérdések mindegyikét már jó előre meg kell válaszolniuk. Ugyan az igaz, hogy a gyerekek egy háziállattal megtanulhatják, hogyan lehet és kell felelősséget vállalni valakiért, valamiért, azonban a felnőtteknek kell biztosítaniuk, hogy az állat boldogan éljen.

karácsonyi ajándék kutyáknak, macskáknak
 • Az állatvédők rossz tapasztalatai

Valaki állatotthonból szeretne karácsonyra örökbe fogadni egy cicát? Az ilyen kívánságokkal szembeni védekezésként sok menhely december közepétől bezárja kapuit egy időre, s nem közvetít ki állatokat. Mivel hogy túl sok szomorú tapasztalatot szereztek már abban, hogy sok, karácsonyra új otthonba közvetített cica pár hét múlva ismét visszakerült a menhelyre.
Túl megterhelő és időigényes, túl sokat karmolászik, túl drága – ezen okokat hallva vélhető, hogy aki így nyilatkozik, spontán döntés alapján vette magához az állatot. Vagy ajándékba kapta. Aki komolyan érdeklődik egy állati lakótárs iránt, igazán várhat, amíg elmúlnak az ünnepnapok.

Ön már örökbe fogadott egy cicát? Keresgéljen macskáknak való karácsonyi ajándék-ötleteink között!

 • Az állatok nem hatásos meglepetések

Egy aranyos kis cica természetesen fantasztikus látvány lenne a szeretet ünnepén. De az igazi állatbarátok mellőzik ezt a hatást. Hiszen a cica valamennyi leendő családtagjának teljes nyugalomban fel kellene készülnie az új lakótárs érkezésére. A gyerekeknek már a macska beköltözése előtt tisztában kellenen lenniük az állattal való bánásmódot illető egyértelmű szabályokat érintően. S az egymással való óvatos ismerkedésre a nyugodt környezete a legjobb.

 • Karácsonyi nyüzsgés

Apropó „nyugodt környezet“ – pont ez az, ami a legtöbb családban hiányzik. Rokonlátogatások, karácsonyi énekek, ajándékok kicsomagolása – ez a program. S ebben a karácsonyi zűrzavarban egy kiscica vagy egy újonnan érkezett felnőtt macska bizony igen nehéz helyzetben van új élete nyugodt indulásához. Aztán egy arra alkalmasnak látszó pillanatban felugrik a feldíszített karácsonyfára, vagy a betlehemi jászolban helyezi magát kényelembe.
Hiszen a karácsonyi időszakban különösen sok veszély leselkedik felfedező kedvű cicájára. Ha szeretne magához venni egy cicát, annak beköltöztetését tegye inkább a karácsony utáni időszakra!

katze tannenbaum
 • Inkább maga válassza ki azt állatot, amellyel együtt szeretne élni!

Ismerjük el: a gyerekek minden cicának örülnek. De még ők is tudnak profitálni abból, ha az új kis lakótárs kikeresése közös családi feladattá válik. A kicsit nagyobb gyerekekkel közösen keressék fel azokat a tenyésztőket, akik szóba jöhetnek, vagy esetleg a közeli menhelyet. A macskatenyésztőkkel vagy az állatotthon dolgozóival közösen át tudják gondolni, melyik kis állat illik Önökhöz a legjobban. Ha ebben a gyerekek elejétől fogva részt vesznek, akkor már az elején megtanulják, mi az a felelősség, ami egy új kis lakótárs befogadásával együtt jár. A felnőttekre pedig mindenképp érvényes: nemcsak tudatosan kell dönteniük egy állat mellett, hanem az új lakótársat maguknak is kell kiválasztaniuk.

 • A macskák családtagok

Állatokat sohasem lenne szabad tárgyakként ajándékozni. Legyen az egy kis hízelkedős cicamica, vagy egy mindig karmolászós rosszcsont: minden cicának megvan a maga egyénisége, amit új otthonába is magával visz. Akinek gyerekei vannak, s azok egy kiscicát szeretnének, el kell magyaráznia nekik, hogy miért nem szabad és kell az embernek négylábú családtagokat ajándékoznia.
Így már a legkisebbek is megtanulják a cicákkal való tiszteletteljes bánásmódot. Beszéljen már az ünnepek előtt gyermekével, hogy az ne élje bele magát hamis elvárások alapján felépített elképzelésekbe!

Macska mint karácsonyi ajándék – vannak kivételek?

Karácsonykor az egész család együtt ünnepel, sok ember szabadságon van. S ha egy családtag éppen egy macskára vágyik, s a többiek is egyetértenek: nem lenne a cica mégiscsak jó ajándék?
Inkább várja meg az ünnepnapok leteltét! Az igazi macskabarátok türelmesek, s nem „ajándékként“ kezelik a cicákat. A karácsonyi ajándékokkal inkább csak növelje a macskára várás örömét!

Milyen „állati jó“ alternatívák léteznek még?

Könyv vagy utalvány

Ha ismeretségi körében valaki egy cica magához vételét tervezi, ezt a családjában vagy barátai között található macskabarátot megörvendeztetheti valami olyan karácsonyi ajándékkal, ami összefügg a jövendőbeli kis jövevénnyel.
Mi a véleménye pl. egy puha macskaágyikóról vagy egy utalványról? A gyerekek egy koruknak megfelelő, macska témájú könyvvel is jól felkészülhetnek az új családtagra. Jól ismert, hogy ha valaminek már előre örülünk, az a legszebb örömök egyike.

Ne ajándékozzon állatot!

Gyermeke nagyon szeretne egy cicát. Nem lehet, hogy ezt a vágyát majd a közeljövőben teljesíti? A plüssállatok csak a legkisebbek számára jelentenek alternatívát. A kicsit nagyobb gyerekek ettől inkább csak csalódottá válnak. Nekik inkább magyarázza el – karácsonytól függetlenül -, miért nem tud és akar éppen akkor magához fogadni egy cicát! Kutassanak együtt megfelelő alternatíva után! Talán tartanak a lakóhelyéhez közeli menhelyen gyerekeknek és fiataloknak való rendezvényeket? Mert a fiatal macskabarátok ott sok jót tudnak tenni az arra rászoruló kutyák és macskák érdekében.

A leghasznosabb cikkeink
6 min

A macska kommunikációjának megértése

Kétfajta cicakommunikációt különböztetünk meg, az egyik a verbális, a másik pedig a non-verbális kommunikáció. A második alatt a macska testbeszédét értjük és főleg a farok különböző tartását jelenti.