Macska kaparófa házilag építése: tippek és útmutató

macska kaparófa házilag

A macskák számára a kaparófa kalandos játszóhely, kilátótorony és búvóhely egyben, ezenkívül a karmok élesítésére is szolgál. Minden macskának érdemes hát beszerezni egyet. Ha azonban saját maga építené meg a kaparófát, saját ízlésére és macskája egyéni igényeire szabhatja azt. Cikkünkben minden fontos információt megtalál a macska kaparófa házilag építéséhez, valamint útmutatót egy nyírfatörzsből készülő modell elkészítéséhez.

A macska kaparófa házilag építésének előnyei

Egy házilag elkészített macska kaparófának megvan az az előnye, hogy teljesen saját elképzelései szerint alakíthatja. A fa fajtáját, az ülőfelület anyagát és színét is szabadon választhatja például ki, valamint a macskabútort lakása stílusához és méretéhez is igazíthatja.

Macskája saját igényeire szabva

Ezenkívül természetesen cicája preferenciáit és igényeit is számításba veheti: kedvence szeret a kaparófán tornászni, vagy inkább kényelmesen fekszik egy könnyen elérhető felületen? A macska kaparófa megalkotása során figyelembe veheti mindezeket. Ha cicája például már idősebb és mozgásában korlátozott, a rézsútokat és a lépcsőfokokat megépítheti úgy, hogy könnyebb legyen felmászni rájuk.

Amennyiben esetleg több cicája is van, lehet, hogy nagyobb kaparófára van szüksége, melyen mindegyik kedvence elfér.

Ha tehát szeret barkácsolni, egy DIY-kaparófa elkészítésével nem csak macskájának, hanem magának is örömet szerezhet.

Kaparófa építése házilag: erre érdemes figyelnie

Az interneten számos útmutató elérhető a saját készítésű kaparófákhoz. Szerszámokat és tartozékokat barkácsáruházban vásárolhat, s akár még IKEA-bútorokat is átalakíthat kaparófává. Mindegy, milyen típusú modellt szeretne építeni, mielőtt elkezdené a barkácsolást, ezeket érdemes figyelembe vennie:

 • Ha természetes anyagból építi meg a kaparófa törzsét, fontos, hogy a fa ne legyen friss. Felhasználás előtt hetekig állnia kell, nehogy később megvetemedjen.
 • A fakéreg alatt számos rovar él, így azt érdemes rögtön eltávolítani.
 • Az alsó törzsnek elég hosszúnak kell lennie ahhoz, hogy cicája ki tudjon nyújtózni annak mentén, és kényelmesen végigkaparhassa azt.
 • Amennyiben a törzs felülete sima, tekerje be egy szizálrostból készült zsinórral. Így egy kellően durva felületet kap, mely ideális a karmok élesítéséhez.
 • Ne feledkezzen meg a statikáról sem: minél magasabb a kaparófa, annál stabilabbnak kell lennie. A kaparófa talapzatának így kellően nehéznek és nagy méretűnek kell lennie, valamint szükség esetén akár érdemes a kaparófát a falhoz vagy a plafonhoz is rögzíteni.
 • Kizárólag olyan alapanyagokat használjon fel, melyek nem károsak az egészségre. Erre leginkább a festékek és a ragasztók esetében fontos figyelnie. Ha körbetekeri a törzset egy szizálzsinórral, vagy bevonja a fekvőfelületeket textillel, olyan anyagokat használjon csak, melyek nem tartalmaznak káros vegyszereket.
 • A kaparófa építésénél kerüljön minden olyat alapanyagot, mely sérülést okozhat cicájának: tűzőkapcsokat, kiálló szögeket és csavarokat, illetve a faforgácsot is. Minden felületet alaposan csiszoljon le.
 • Mérje ki pontosan, hová is fogja állítani a kaparófát. Fontos, hogy kellő nagyságú tér legyen mellette, ahonnan cicája majd felugorhat rá.
 • Mielőtt hozzákezd a munkához, készítsen egy részletes vázlatot, hogy tisztában legyen vele, milyen alapanyagokra van szüksége.

Tipp: Ha nem szeretne várni a fatörzs kiszáradására, érdeklődjön egy asztalosnál, hátha neki van már egy régebben tárolt darabja.

macska kaparja a fa törzsét

Útmutató nyírfából készült macska kaparófa készítéséhez

Kedvet kapott hozzá, hogy saját kezűleg építsen cicájának kaparófát? Ha nyírfát használ a törzs alapanyagául egyszerű dolga lesz, valamint egy kis természetet is becsempészhet lakásban tartott cicája számára.

Bár a nyírfakéreg kívülről nem olyan tetszetős, megvan az az előnye, hogy nem rejt túl sok rovart, így a nyírfatörzsről nem szükséges leszednie a kérget. Ha azonban más fajtájú fát választ, mindenképpen távolítsa el a kérget.

A nyírfa további előnyei: Nem szükséges bevonni szizálzsinórral. Ezenkívül nem fog felborulni, mivel kiválóan rögzíthető a plafonon.

Alapanyagok a macska kaparófa házilag építéséhez:

 • egy szobamagasságú nyírfatörzs
 • egy fa deszkalap, kb. 2 x 20 x 60 cm (a törzs méretétől függően)
 • egy süllyesztett fejű facsavar, 6 mm x 100 mm
 • fába csavarható falhorog a törzshöz
 • szemes csavar
 • tipli a szemes csavarhoz

Fontos: Kérjük a szemes csavarhoz való tipli vásárlásakor vegye figyelembe, milyen típusú plafonja van. Egy betonplafonhoz például másféle tipli kell, mint egy fából készülthez.

A DIY-kaparófához szükséges szerszámok:

 • fűrész
 • csavarozó gép
 • fúrógép
 • 1 fafúró (5mm)
 • megfelelő fúróhegy a fába csavarható falhoroghoz és tipli
 • metszőolló/ágvágó

A munkafolyamat lépései

 1. Válassza ki, hová fogja tenni a DIY-kaparófát.
 2. Amennyiben szükséges, vágja le a törzsről a felesleges ágakat egy metszőolló/ágvágó segítségével.
 3. A fűrész segítségével vágja a törzset a kívánt hosszúságra. Ennek kiszámításakor a szoba magasságából vonja ki a rögíztő horog hosszát. Ügyeljen rá a vágáskor, hogy a levágott felület egyenes legyen.
 4. A talapzathoz csavarozza bele alulról a facsavart a deszkába. Fontos, hogy a csavar középen legyen és ne álljon ki, különben felsértheti a padlót. Ha nem sikerül könnyedén becsavarnia, érdemes a fúróval egy kis lyukat előfúrni a számára.
 5. Csavarozza össze a nyírfatörzset a talapzattal. A fatörzset is előfúrhatja, így könnyebb lesz majd az összecsavarozás.
 6. Most jön a fába csavarható falhorog behelyezése a fatörzs tetejébe. Ezzel tudja később rögzíteni majd a kaparófát a plafonra.
 7. Fúrjon egy lyukat a plafonba ott, ahol a kaparófa később állni fog, majd helyezze bele a tiplit, majd csavarja be a szemes csavart.
 8. Most állítsa fel a kaparófát és akassza bele a horgot a szemes csavarba. A csavar meneteinek segítségével beállíthatja a kívánt magasságot.

Tipp: Nincs fűrésze vagy nem biztos annyira a dolgában? Kérdezzen utána egy asztalosnál vagy egy barkácsboltban, hátha ott méretre tudják vágni önnek a törzset.

Fekvőfelületek felszerelése

Ha a fatörzsön ágak is vannak, kiegészítheti azt fekvőfelületekkel is. Ehhez használhat odaillő deszkákat vagy faszeleteket, melyeket az ágvillákra helyez. A barkácsboltból vásárolt szögekkel pedig könnyedén rögzítheti is őket.

Kész a műalkotás: Akkor pihenjen le a megérdemelt munka után, és figyelje meg, hogyan veszi birtokba macskája az új bútort.

Ha azonban túlságosan fáradtságosnak találná a kaparófa házilag való elkészítését, a zooplus online shopjában számos különböző macska kaparófát talál.

A leghasznosabb cikkeink
6 min

A macska kommunikációjának megértése

Kétfajta cicakommunikációt különböztetünk meg, az egyik a verbális, a másik pedig a non-verbális kommunikáció. A második alatt a macska testbeszédét értjük és főleg a farok különböző tartását jelenti.