Macskák visszaszoktatása a mindennapokba a koronavírus után

macska egyedül otthon a koronavírus után

A koronavírus-járvány miatt sok ember több időt töltött otthon: az iroda helyett a home office, a mozi vagy a szórakozóhelyek helyett a kanapé a kedvenc sorozattal, a városi vásárolgatás helyett pedig az online vásárlás került előtérbe. Időközben viszont már ismét többet vagyunk úton, a covid 19 miatti korlátozások egyre kevésbé vannak jelen az életünkben. Elszigetelődéstől vissza a mindennapokba – ez hogyan érinti háziállatainkat? Szeretnénk pár tippet adni azzal kapcsolatban, hogy tudja macskáját visszaszoktatni a „régi-új” körülményekhez a koronavírus után.

A macska a megszokások rabja

Sok olyan cicagazdi, aki egyik napról a másikra home office-ra váltott, jól ismeri bársonytalpú kedvence csodálkozó pillantását. Egyeseknek még az a benyomása is lehet, hogy macskáját zavarja a kétlábú lakótársak állandó jelenléte. Nem csoda, hiszen a cicák a megszokások rabjai. Ezért nagyra értékelik a biztonságot adó napi rituálékat. Ehhez hozzátartoznak azok az órák is, amelyeket rendszerint emberek nélkül töltenek. Mindazonáltal ez azt jelenti, hogy ha kedvence hozzászokott ahhoz, hogy családtagjai napközben otthon vannak, akkor a későbbiekben nem akar nélkülük lenni. Azonban a macskák alapvetően önállóbbak, mint a kutyák és saját maguk alakítják a napjukat. Ez elsősorban a kijárós cicákra vonatkozik. Ennek ellenére egyes macskákat mégis megvisel az átállás. Az Ön négylábúja is idetartozik?

Arra utaló jelek, hogy macskája szenved a koronavírus miatti elszigetelődés vége miatt:

 • A cica nyávogva áll az ajtónál, amikor elmegy otthonról
 • Elkezdi hirtelen kaparni a tapétát vagy az ajtót
 • Szobatisztaság hiánya – ennek oka mindig állatorvossal tisztázandó
 • Megtámadja Önt, ha a bejárati ajtó felé indul
 • Megzavarja az éjszakai alvást
 • Kiegyensúlyozatlannak hat, gyakrabban nyávog

Mit tegyen, ha macskája a korlátozások feloldása, a koronavírus után szeparációs szorongásban szenved vagy unatkozik? Adunk pár tippet ezzel kapcsolatban!

Hogy előzhető meg a legjobban?

Akár a covid 19 miatti karantén, akár egy törött láb gondoskodik arról, hogy a mindennapjai teljes mértékben otthon zajlódjanak, mindenképpen azt jelenti, hogy több időt tölthet együtt cicájával

Mindazonáltal tanácsos tudatosan kisebb „szüneteket” tartani a cicával való nonstop összezárásból. Nyugodtan ignorálja időnként, ha játszani szeretne Önnel. Ne engedje a bújós cicának, hogy mindig az ölében legyen. Ettől függetlenül még Ön marad az, aki mindig örömet okoz cicájának a mindennapokban, ugyanakkor már nem folyamatosan Önre fókuszál. Az önállóbb macskák gyorsabban visszaszoknak a karantén előtti időkben érvényes szokásokhoz.

Lassú változtatás

Tegnap karantén – ma ismét iroda és munka után vacsora étteremben? Nem jó ötlet, ha macskával él együtt. Lassan szoktassa vissza négylábúját az egyedülléthez. Ha ismét egész nap az irodában dolgozik, az első időszakban töltse otthon inkább a munka utáni időt. Még akkor is, ha alkalma nyílna találkozni rég nem látott barátokkal, várjon ezzel pár napot. Vagy élvezze a viszontlátás örömét étterem helyett az erkélyen vagy a kertben.

Új rituálé bevezetése

Sok macskagazdi többet foglalkozott a koronavírus miatti elszigetelődés alatt négylábújával. Segítsen neki új rituálékkal, hogy újra hozzászokjon a korábban szokványos hétköznapokhoz! Mit szólna egy közös extra játékhoz az esti lefekvés előtt? A kanapén való összebújás szintén sok szobatigrisnek tetszik. Tudatosan és rendszeresen szánjon időt kedvencére! A közös rituálék segítenek a mindennapok rendezésében és biztonságot közvetítenek.

Van elegendő társasága cicájának?

Azok, akik két bújós szobatigrissel élnek együtt, nem nagyon hiszik el, hogy a macskák magányos állatok. A legtöbb lakásban tartott macska jobb életminőségnek örvend egy fajtárssal karöltve. Ha két egymással jó kapcsolatot ápoló cica él együtt, akkor több időre maradhat távol otthonától és rossz lelkiismeret nélkül mehet el nyaralni egy jó cicaszitter felfogadását követően.

Egyedül élő benti macskája unatkozik otthon, miután Ön visszatért a karantén vagy kijárási korlátozás után a mindennapokba? Akkor egy másik cica társasága megoldást kínálhat. Ha egy macskát soha nem szocializáltak megfelelően és már évek óta egyedül él, akkor nehéz lehet az összeszoktatás. Minél fiatalabb és toleránsabb a cicus, annál jobban élvezi majd a négylábú lakótárs társaságát. Tapasztalt menhelyi dolgozók vagy tenyésztők tanácsot tudnak adni azt illetően, hogy szóba jöhet-e egy másik macska az Ön esetében, és ha igen, milyen legyen az. Alapvetően érdemes hasonló korú új szobatigrist választani, aki összeegyeztethető vérmérséklettel rendelkezik.

macskával a covid után © Evrymmnt / stock.adobe.com

Macskaajtó kijárós cicáknak

A kijárós macskákat kevésbé érdekli, hogy „konzervnyitójuk” mikor és mennyi ideig van otthon; főleg akkor, ha macskaajtó van beszerelve nekik. Ha a macska például csak akkor mehet ki, amikor Ön otthon van, akkor a koronavírus miatti elszigetelődés után problémák adódhatnak.

Minden esetben jó ötlet lehet egy automatikusan működő macskaajtó. Különféle modellek kaphatók a piacon, melyek csak az Ön cicáját engedik be a házba, a hívatlan vendégek pedig kinn maradnak. Ha a macskaajtó programozható, akkor például különféle időpontokat állíthat, amikor cicája szabadon ki- és bejárkálhat vagy amikor csak egy irányba tud közlekedni. Már vannak olyan rugalmas macskaajtók is, melyek egy alkalmazással irányíthatók és ellenőrizhetők. Így mindig tudja, hogy kedvence hol tartózkodik éppen. Így a legtöbb kijárós cica számára nem jelent problémát, ha Ön ismét sokat van távol.

Szeparációs szorongás elkerülése frissen örökbe fogadott macskáknál

A kijárási korlátozások alatt fogadott be egy cicát? Ebben az esetben tanácsos lassú átmenetet biztosítani a mindennapokba való visszatérés előtt. Nagyon nehéz lehet, ha eddig soha nem kellett egyedül lennie kedvencének, mert mindig volt otthon valaki. Természetesen itt is érdemes megemlíteni, hogy lehetőség szerint két benti macskát tartson. Ilyenkor sokkal ritkábban jelentkezik szeparációs szorongás. Azt gyanítja, hogy bársonytalpúi mégis rosszul érzik magukat, amikor elhagyja a lakást? Akkor a lehető leggyorsabban készítse fel őket az egyedüllétre. Ideális esetben fokozatosan tegye ezt és kerülje a tipikus „távozási jeleket”. Fogja meg például az slusszkulcsot és vegye fel a kabátot, de csak a konyhába menjen. Több percre hagyja el otthonát teljesen spontán módon táska nélkül. Fokozatosan emelje ezeket az időtartamokat.

Tippek: így szoktassa macskáját a mindennapokhoz a kijárási korlátozás vagy karantén, koronavírus után

 • A kijárási korlátozás vagy karantén alatt ne koncentráljon teljesen csak a macskára
 • Szánjon elegendő időt a játékra és összebújásra
 • Egyke benti macskák esetében lehetőleg fogadjon örökbe egy fajtársat
 • Tartós magatartásproblémák vagy vizeletspriccelés esetén forduljon állatorvoshoz
 • A feromonspray segíthet macskájának megnyugodni
 • Benti macskák esetében: egy jó kilátást biztosító kaparófa eltereli a figyelmüket
 • Kijárós cicák esetében: a vezérelhető macskaajtók önállóbbá teszik őket
 • Lassan szoktassa hozzá az egyedülléthez
A leghasznosabb cikkeink
6 min

A macska kommunikációjának megértése

Kétfajta cicakommunikációt különböztetünk meg, az egyik a verbális, a másik pedig a non-verbális kommunikáció. A második alatt a macska testbeszédét értjük és főleg a farok különböző tartását jelenti.