Macska, mint példakép: Ezeket tanulhatjuk meg kedvencünktől

macska, mint példakép

Elegancia, testkontroll, kecsesség – sok macskagazdi csodálja cicáját ezekért a tulajdonságokért. Másoknak viszont inkább ügyetlen, bújós macskái vannak, akik mindenekelőtt hangos dorombolással hívják fel magukra a figyelmet. De bármennyire is különbözőek a macskák, sok viselkedésminta egyszerűen minden macskára jellemző. Mi, emberek is tanulhatunk tőlük egy-két dolgot. Olvasson tovább, s megtudhatja, miben érdemes példaképként tekintenie macskájára, és mit tanulhatunk tőlük mi, emberek.

Reggeli rutin

A hosszú alvás után észvesztő káoszban indul a napja? Nos, a macskáknál ez szóba sem jöhet! Pihenésüket egy kis macskajóga-leckével koronázzák meg, és nagyokat nyújtóznak. Bársonytalpú kedvence csak akkor kezd neki napi teendőinek, amikor teste és elméje egyaránt felébredt.

Egy nyugodt reggeli rutin sok embernek jót tenne. Mit szólna néhány napüdvözlő jógapózhoz a reggeli tea vagy kávé előtt? Ez mozgásban tartja a testet, s Ön tudatosan kezdheti a napot. Az újságolvasás, a kocogás vagy a házi készítésű Bircher müzli elfogyasztása szintén személyes kedvenc rutinjává válhat, ami pozitívan indítja majd napját.

Wellness

Apropó rutin: a macskák esetében ez magában foglalja az alapos szőrápolást is. Ebben az esetben a ,,cicamosdás” azt jelenti, hogy a bársonytalpúak naponta körülbelül három órát töltenek szőrük ápolásával. Az érdes nyelvükkel végzett ápoló masszázs simítja a szőrzetet és serkenti a vérkeringést.

Mit tanulhatunk a macskától, mint példaképünktől? Hogy szánjunk időt a testünkre és az egészségünkre! Ehhez nem napi több órára van szükség, hanem sokkal inkább egy tudatos elhatározásra: Igen, szeretnék valami jót tenni magammal!

Kényeztesse magát egy masszázzsal, ha vállai feszültek. Vagy próbáljon ki egy új peelinget és arcmaszkot, aztán pihenjen egy jó könyvvel, amíg az kifejti hatását. Teste és lelke meg fogja hálálni.

lustálkodó macska © onephoto / stock.adobe.com

A relaxáció művészete

A macskabarátok már csak tudják: A négylábúak a relaxáció mesterei! Megtalálják a számukra legkényelmesebb helyeket, és olyannyira kényelembe helyezik magukat, hogy mi, emberek már attól is megnyugszunk, ha csak nézzük őket. A 16 órás szunyókálást azért nem kell szó szerint átvennünk, de érdemes tudatosan ügyelni arra, hogy minden nap legalább hét-nyolc órát aludjunk.

Építsük be apró pihenőket a napi rutinunkba: Helyezze magát kényelembe a kanapén egy könyvvel és egy békésen szundikáló macskával. Az okostelefonját pedig némítsa le, így teljesen ki tud majd kapcsolódni.

Megtanulni hűnek lenni önmagunkhoz

A macskák nem színlelnek – még az Ön kedvéért sem. Ha nincs kedvük valamit csinálni, azt világosan tudtunkra adják. Ezt is érdemes lenne megtanulnunk tőlük. Persze nem jó ötlet, ha a mindennapokban állandóan önkényesen viselkedünk, de a saját igényeinkre és kívánságainkra való odafigyelés fontos a jó közérzethez.

Legközelebb tehát, mielőtt bokros teendői ellenére pluszmunkát vállal, vagy elmegy valahová, ahová nincs igazán kedve, tudatosítsa magában: egyszerűen nemet is mondhat.

Megőrizni a játék örömét

Még a legmagasztosabb macska is képes izgatott kiscicává változni, ha meglát egy macskapecát. A vágyott tárgy levadászása rabul ejti a macska minden érzékszervét. Az önfeledt játék pedig igazi kikapcsolódást jelent a mindennapi életből.

A macskáktól nemcsak azt érdemes eltanulnunk, hogy velük együtt játsszunk. A tollas macskapeca helyett kereshet más, macskája nélküli elfoglaltságokat is magának, melyek segítségével teljesen kikapcsolódhat és szórakozhat. Mit szólna, ha elkezdene a festéssel kísérletezni? Karateórák? Esetleg beléphetne végre a helyi kórusba, ahelyett, hogy csak a zuhanyzóban dalol! A macskáktól, mint példaképektől ugyanis tudjuk: mindent szabad, amihez csak kedve szottyan – a lényeg, hogy közben jólérezze magát!

játék macskával © DoraZett / stock.adobe.com

Megtanulni kíváncsinak maradni

A macskának ezen tulajdonsága arra is emlékeztet bennünket, hogy őrizzük meg a bennünk élő gyermeket: A macskák kíváncsiak. Mi az a zizegés a zacskóban? Sőt, a zacskó már önmagában érdekes, hiszen mindig van valami izgalmas felfedezni való!

Maradjunk kíváncsiak – ez nemcsak a zacskók és társaik tartalmára vonatkozik, hanem érvényes más kultúrákra vagy embertársainkra is. Mert aki azt hiszi, hogy valamiről vagy valakiről már mindent tud, az elveszíti a felfedezés örömét.

Türelmesnek lenni

A dolgokat nem érdemes siettetni. Néha nehéz elfogadnunk, hogy bizonyos dolgok időbe telnek: A várakozás megviseli az idegeket. Ezen a téren is van mit tanulni a macskáktól! Aki látott már macskát egy egérlyuk előtt, az a megfelelő pillanatban figyelhette meg a szakértőt: A macska egyre csak koncentrál. Ugyanakkor a várakozással spórol az erején, hiszen tudja, előbb vagy utóbb, de elő fog bújni az egér.

Legyen szó fogyókúráról, új nyelv megtanulásáról vagy bármilyen továbbképzésről: A macskáktól megtanulhatjuk, hogy érdemes koncentrálnunk, és nem szem elől téveszteni a céljainkat.

Örülni az apró dolgoknak

Talán bevallhatjuk, hogy néhány macska tényleg igazi kis díva. De itt azonban nem anyagi dolgokról van szó. Mert a macskákat ugyan nem érdekli, hogy a macskaágy 15 vagy 100 euróba került. A lényeg, hogy kényelmes legyen. Sok gazdinak ismerős az ezt igazoló helyzet: csomagot kaptak – a macska pedig azonnal kényelembe helyezi magát a kartondobozba. Egy kis darab összegyűrt újságpapír pedig akár negyedórányi játékot is nyújthat. A macskáktól megtanulhatjuk, hogy örüljünk a mindennapi apróságoknak is.

macska kartondobozban © New Africa / stock.adobe.com

A pillanatnak élni

A macskák nem aggódnak a holnap miatt – élvezik a pillanatot. Mi, emberek mindent a lehető legpontosabban meg akarunk tervezni, hogy biztosra mehessünk. Ellenkező esetben pedig aggódunk amiatt, hogy mit hoz a holnap.

Az előre gondolkodás alapvetően hasznos tulajdonság. De milyen jó dolog is itt és most élvezni a pillanatot! A macskák a krónikus betegségben szenvedőket is inspirálhatják például arra, hogy egy pillanatra hagyják maguk mögött a gondjaikat, kapcsoljanak ki, s éljék meg tudatosan a pillanatot. Aki így feltöltődik a mindennapokban, frissebben állhat neki a következő feladatnak.

Következtetés: A macska igazi példakép

A gyakorlat azt mutatja, hogy a macskák igazi életművészek, akik sok kétlábú coachot helyettesíthetnek. Persze nem minden viselkedésmódjuk illik bele az emberi mindennapokba, és nem kell mindent lemásolni. De mindenesetre, ha bízunk a saját ösztöneinkben, jó úton járunk. A macskák jó példát mutatnak.

A leghasznosabb cikkeink
6 min

A macska kommunikációjának megértése

Kétfajta cicakommunikációt különböztetünk meg, az egyik a verbális, a másik pedig a non-verbális kommunikáció. A második alatt a macska testbeszédét értjük és főleg a farok különböző tartását jelenti.