Miért tesznek jót a macskák az egészségünknek?

Miért tesznek jót a macskák az egészségünknek

Alig létezik pihentetőbb és ellazítóbb nesz egy macska dorombolásánál. És a macskatulajdonosok bizony, igazolni tudják, hogy a cicával való együttélés egészségük javára válik. Ez a kijelentés ténylegesen tudományosan igazolható. Az alábbiakban elolvashatja, miért is tesznek jót a macskák az egészségünknek.

1. A cicák csökkentik a stressz szintjét

Amerikai kutatók tesztekkel ki tudták mutatni, hogy a macskák csökkentik gazdájuk stressz-szintjét. A cica simogatásával fokozottan választódnak ki boldogság-hormonok, miközben a stressz-hormonok termelése alábbhagy. A macska dorombolása erősíti a kikapcsolódási és ellazulási hatást.
A tanulmány céljából a kutató team egy olyan szakmai csoport után nézett, melynek tagjai napi szinten igen nagy stressznek kitettek, s végül is az egyedülálló tőzsdei ügynökök mellett döntött. És ténylegesen tudták igazolni, hogy a macska jelenléte pozitív hatást gyakorolt a tesztszemélyre. Olyan tipikus stressz-szimptómákat vizsgáltak, mint az emelkedő vérnyomás, növekvő szívfrekvencia és az izzadás. A macskával lévő tesztszemélyek lényegesen higgadtabban reagáltak stressz-helyzetekben.

2. A macskák jót tesznek a szívnek

Ha Ön stresszes, vérnyomása megemelkedik. Aki pedig tartósan magas vérnyomásban szenved, annál sokkal nagyobb a szív- és keringési megbetegedések kockázata. Mivel a cicák pozitív kihatással vannak stresszességünk szintjére, ennek megfelelően csökken a megbetegedések rizikója is. Ténylegesen azt az eredményt szolgáltatták a tanulmányok, hogy a macskás háztartásokban 30%-kal kevesebb szívinfarktus fordult elő.

3. A macskák gyógyítják a csontokat

A macskadorombolás ellazító hatású. De még ennél sokkal többet is tud! Tanulmányok igazolják, hogy a macska által kiadott egyenletes zúgó-búgó hang gyógyító hatást gyakorol a csontokra. Így a macskák eltörött csontjai sokkal gyorsabban gyógyulnak, mint ahogyan az más emlős állatok esetében történik. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy ennek hátterében a kereken 25 Hz frekvenciájú dorombolás áll. A kutatók vibrációs készülékekkel imitálták ezt a frekvenciát, s az emberi csontokra való gyógyító hatást is igazolták.

4. A cicák csökkentik a gyermekek allergiás tüneteinek esélyét

Az újsütetű szülőket gyakran aggodalommal tölti el, hogy vajon macskájuk nem gyakorolhat-e negatív hatást kis utóduk egészségére. De ténylegesen éppen az ellenkezője az igaz! Tanulmányok bizonyítják, hogy a cica közelségében felnőtt gyerekek esetében alacsonyabb az allergiás megbetegedések rizikója. Mindenesetre ez csak akkor érvényes, ha nem voltak allergiás előzmények a családban.

Jó tudni

Azok a gyerekek, akik cicával nőnek fel, más előnyöket is élvezhetnek. Ezt is igazolja egynéhány tanulmány. Így pl. a cicák pozitívan hatnak a gyermekek személyiség-fejlődésére. A kicsik gyorsan megtanulják a felelősségvállalást, s magasabb fokú szociális kompetencia fejlődik ki bennük.

Γάτα με αγόρι

5. A macskák nagyon finom érzékekkel bírnak

Úgy tűnik, a cicáknak igencsak finom antennáik vannak a mi hogyanlétünk megítélésére. Így nyilvánvalóan észreveszik, ha nem érezzük jól magunkat, vagy ha betegek vagyunk. S léteznek olyan történetek, melyek sejtetni engedik, hogy valójában milyen finomérzésűek a cicák. Nézzük például az Oscar nevű kandúrt. Oscar egy amerikai ápolási intézményben él, ahol minden nap a folyosókon kószál, s meglátogatja a pácienseket. S ami a különleges a dologban: úgy tűnik, észleli, ha valamelyik páciens hamarosan meg fog halni. Előrejelzései olyannyira precízek, hogy ha Oscar kandúr valakihez hosszabban odafekszik, az ápoló személyzet értesíti a hozzátartozókat.

6. A macskák terapeuták is lehetnek

Az emberre gyakorolt pozitív hatásuknak köszönhetően a cicákat időközben már állatokkal megtámogatott terápiára is használják. A terápiás macskák segíthetnek pl. az idősebb demenciás embereknek vagy a figyelemhiányos gyerekeknek. Jó érzéssel töltik el a pácienst, s mellettük csökken az egyedüllét érzése. Emellett kisebbé tehetik a terapeuta és páciens közötti távolságot. Vagyis terápiás céllal igen sokféleképpen lehet használni a cicákat.

Jó tudni

A terápiás macskák nem részesülnek semmilyen speciális kiképzésben. Persze, nem árt, ha az adott cica emberbarát, és idegenekkel szemben nyitott. Tehát alapvetően szinte minden macska alkalmas lehet ilyen feladatra. A müncheni állatotthon például életre hívta a „Gyerekek olvasnak fel macskáknak“ projektet. Az úgynevezett olvasó-kutyákhoz hasonló módon ebben az esetben a cicáknak olvasnak fel rendszeresen a gyengén olvasó gyerekek. Hiszen a macska nagyon jó hallgatóság, s nem kritizál. Ez pedig biztonságot ad a gyerekeknek, s segít abban, hogy megtanuljanak olvasni. Mindeközben az állotthon cicái élvezhetik a kis látogatók simogatásait.

Fedezze fel széles macskaeledel– és macskafelszerelés-kínálatunkat! Tanulmányozza a zooplus-shop ajánlatait!

A leghasznosabb cikkeink
6 min

A macska kommunikációjának megértése

Kétfajta cicakommunikációt különböztetünk meg, az egyik a verbális, a másik pedig a non-verbális kommunikáció. A második alatt a macska testbeszédét értjük és főleg a farok különböző tartását jelenti.