Hol lehet macskát vásárolni?

Hol lehet macskát vásárolni

Macskavásárlás

Vége a tanakodásnak, agyalásnak, számolgatásnak. Eldöntötte, macskát szeretne tartani. Gratulálunk! Izgalmas időszak vár Önre. De hol lehet egyáltalán macskát vásárolni?

Sok ok van rá, hogy miért szeressük a macskákat. Bizonyára Ön is álmodozott már a kanapén eltöltött összebújós estékről és a macskájával közös játékról. Talán vásárolt is már spontán néhány macskatartáshoz szükséges kelléket. Melyik macskarajongó tudna ellenállni az édes játékegereknek, innovatív játékpálcáknak vagy a lakása stílusához pont passzoló etetőtálnak. Valószínűleg alaposan végiggondolta, hogy néz ki az Ön álommacskája, milyen tulajdonságokkal rendelkezik, vagy nem akar-e esetleg rögtön két macskának otthont nyújtani.

Mikor a legjobb választás a menhely és mikor kell tenyésztőhöz fordulni? Vagy álommacskáját éppen a helyi újság apróhirdetéseit olvasva találja meg? Mit tudnak a macskákat kínáló állatkereskedések? Hol talál rá új négylábú családtagjára? vc_column_text]

Átgondolandó kérdések a vásárlás előtt

Csak semmi aggodalom: nincs „egyetlen helyes“ út a macskakeresésben, ahogy „rossz“ sincsen. Hogyan és hol veszi meg macskáját, leginkább az Ön elképzeléseitől és vágyaitól függ. Hitbéli kérdéssé vált már macskabarát körökben, hogy indokolt-e tenyésztőhöz fordulni, vagy az ember inkább nyújtson otthont egy menhelyen élő elhagyott macskának. Nos, aki tenyésztésben gondolkodik, az nem az állatmenhelyeken fog rátalálni macskájára. Aki semelyik macskafajt nem részesíti előnyben és egy kialakult személyiséggel rendelkező felnőtt macskát keres, annak érdemes körül néznie a menhelyeken.

Éppen ezért kell először tisztáznia, hogy milyen elvárásokat támaszt új élettársával szemben. Előnyben részesíti a nemes fajtatiszta macskákat, vagy eljátszott már a gondolattal, hogy otthont nyújt egy rosszsorsú macskának. Álommacskája nyugodt és rendelkezik élettapasztalattal, vagy inkább szeretné látni ahogy a kis szőrpamacs felnő? Vagy talán éppen társat keres a család macskája számára?

Macska az állatvédőktől

Minden évben ezernyi gazdátlan macska köt ki a menhelyeken. Közülük nem mind talált macska. Sokukat gazdájuk adja át a helyi állatvédőknek vagy egykori tulajdonosuk halála után kerülnek oda. A legtöbb állatmenhelyen különösen tavasszal és ősszel, valamint a karácsonyi ünnepeket követően nő meg drasztikusan a macskaházak lakóinak száma. Az állatmenhely egy igazi olvasztótégely, ahol minden fajtájú és karakterű macska megtalálható, függetlenül attól, hogy öreg vagy fiatal, fajtatiszta vagy kóbor, rövid vagy hosszúszőrű, sztoikus vagy érzékeny– a helyi állatmenhely körüli séta során mindent látunk, ami létezik.

A városi legendákkal ellentétben a menhelyről származó macskák nem „bolondok“ és nem is „megtörtek“. Persze találni itt is olyan macskákat, akik félénkek vagy agresszívek a többi macskával szemben. De az esetek többségében a menhelyi macskák is csak normális macskák. Az élet viszontagságai után a menhelyen ismét magukra találnak. A menhely csak átmeneti megoldás lehet számukra, noha az egyesületek megpróbálják védenceik életét a lehető legkellemesebbé tenni. Ritkák a kis ketrecek, ehelyett a macskák inkább kisebb csoportokban élnek és gyakran ki is mehetnek. A munkatársak és az önkéntes segítők azon fáradoznak, hogy minden egyes állat megkapja a kellő mennyiségű simogatást és rendszeres játékidőt. Jól ismerik védenceiket és be tudnak számolni a jellemükről és igényeikről. Az egészségügyi ellátást sem szabad elhanyagolni, ezért kell a menhelyről származó macskákat oltani, féregteleníteni és ivartalanítani. Néha azonban a kismacskákat úgy adják át, hogy bizonyos korukban kell őket nemzőképtelenné tenni. Nyomós oka van a korlátozásnak, ugyanis két macska szaporodásából egy évben 12 kiscica születik. Két év alatt ebből gyorsan lesz 66, három év után 350, négy év után 2200, ami tíz év után 80 millió macskát jelent! A macskák ivartalanítása ezért egyúttal az állatok védelmét is jelenti.

Mindez persze pénzbe kerül. Ezért a macskákat a menhelyekből nem elajándékozzák, hanem egy gondozási díj kifizetése után adják át. Általában ez az összeg 30 000 forint körül van és meg sem közelíti a macska menhelybéli ellátásának költségét, de visszatartja azokat, aki hirtelen felindulásból döntenek, ezen kívül az állatvédőknek lehetőségük van a menhelyen maradó macskáknak eledelt, gyógyszert és egyéb szükséges kellékeket beszerezni.

Egyébként is az állatvédelem nem egyenlő a menhelyekkel. Sok egyesület magán gondozó helyet működtet és egyáltalán nem üzemeltet helyben menhelyet. Gyakran előre időpontot kell egyeztetni a gondozó családdal ahhoz, hogy meg tudjuk nézni az egyik kiadható macskát. Nincs lehetőség nyitvatartási idő szerinti spontán látogatásokra, ezért ez a megaoldás egy kicsit körülményesebb az érdeklődők számára. Cserébe a menhelyi állatok családi körben élnek amíg ki nem közvetítik őket. A gondozó szülők általában nagyon szorosan kötődnek az állatokhoz és nagyon alaposan le tudják írni a macska jellemét és igényeit, ezen kívül az átadást követően is tudnak tanácsot és támogatást nyújtani. Ne féljen tehát felhívni olyan állatvédő egyesületet, amelyik csak magán gondozóhelyet működtet!

Macska vásárlása tenyésztőtől

Ha valaki egy bizonyos macskafaj iránt érdeklődik vagy maga is szeretne hosszútávon tenyészteni, gyakran az első útja a tenyésztőhöz vezet. Mivel itt tudja, hogy mit kap: a macskák fajtatisztasága sokkal több a pusztán a külső jegyeknél. Az egyes fajok tenyésztési szabályzata nem csak egy bizonyos megjelenést ír elő, hanem a jellemvonásokra is kitér: míg például a keleti macskafajok élénkebbnek és kommunikatívabbnak számítanak, addig a brit rövidszőrű inkább nyugodt természetű.

Az áhított macska kiválasztása előtt a megfelelő tenyésztő kiválasztása a legfontosabb. Már a legelején igyekezzen távolságot tartani az úgynevezett „szaporítóktól“. Ők csak a profitra hajtanak. Az elvihető cicákat gyakran úgy hirdetik, hogy „papírok nélküli fajtamacskák“ és gyakran olcsóbbak a szakavatott, felelősségteljes tenyésztőknél kapható fajtatiszta társaiknál. Ám ennek a jutányosnak tűnő vételnek később drága ára van. Az egyes állatok válogatás nélküli párosítása után a egészségmegőrzés, egészséges táplálkozás és a kellő mértékű szocializáció is elmarad. Ehhez jön még, hogy a „szaporítók“ gyakran többféle macskafajjal foglalkoznak, így egyszerre több alomról is gondoskodnak. A választék nagyobb, de az egyes macskák jólétét figyelmen kívül hagyják. Ennek következménye a nemkívánatos almok születése, a kielégítő genetikai ismeretek hiánya miatt előforduló genetikai betegségek, egészségügyi problémák és az elégtelen szocializáció más macskákkal, ami viselkedési problémákhoz vezethet.

Ezzel szemben a hivatásos tenyésztő a szívén viseli az állat jóllétét és a faj fennmaradását. Mivel a szükséges oltások, állatorvosi vizsgálatok, a fajspecifikus eledel és a minőségi ellenőrzést biztosító tenyésztői egyesületi tagság költséges, emellett egy felelősségteljes tenyésztő éjjel-nappal gondozza állatait, ezért egy fajtatiszta macska drágább mint „papírok nélküli“ társai. Általában megéri, mivel tudhatja, hogy egy kiegyensúlyozott, egészséges macskát fogad be a családjába.

Miről is lehet felismerni egy felelősségteljes tenyésztőt? Egy komoly tenyésztő tagja a sok tenyésztői egyesület valamelyikének. Végeredményben befolyással van a faj alakulására. A tenyésztői szabályzat korlátozásnak tűnhet a laikusok számára, de ennek megléte biztosítja a faj fennmaradását. A papír az egyetlen bizonyíték arra, hogy valóban fajtatiszta macskát vásárol, mivel ezt csak tenyésztői egyesület tagjaként igényelheti a tenyésztő.

Ha a tenyésztő minden macskának, cicának, szüleiknek és ivartalan állatnak meg szeretné adni a kellő figyelmet, az csak korlátozott számú tenyészállat és alom gondozása mellett lehetséges. Évente és macskánként egy, esetleg két alom születését engedi az állatok egészsége. Lehet, hogy be kell iktatni egy tenyésztési szünetet is pihenés céljából. Ez sajnos azt is jelentheti, hogy heteket, vagy akár hónapokat is várnia kell, míg a tenyésztőtől kiscicát hozhat el.

A macskatenyésztéshez sok idő és nagy szív kell, ezért sok tenyésztő a macskáit családként tartja. Elvégre a kiscicáknak jó kapcsolatot kell kialakítaniuk az emberekkel és más állatokkal! Ez azt is jelenti, hogy a tenyésztő rengeteg mindent el tud mondani jövőbeni macskájának jelleméről. Megismerheti a macskamamát és talán még az apát is, így benyomást szerezhet arról, hogyan fog macskája a jövőben fejlődni.

Beszerzés magánszemélytől

Másik alternatívaként magánszemélytől is lehet macskát vásárolni. Néha akkor cselekszünk felelősségteljes macskabarátként, ha az ő érdekükben elengedjük őket. Vannak olyan cicatulajdonosok, akik költözés, allergia, vagy munkahelyi okokból továbbadják kedvencüket. Ahelyett, hogy az állatvédőknek adnák őket, keresnek inkább egy új családot a kis szőrpamacsuknak. Feladnak egy hirdetést az Interneten vagy a helyi újságban és így kutatnak olyan cicabarátok után, akik jó vagy akár még jobb otthont tudnak biztosítani négylábújuknak. Érdeklődőként sok mindent megtudhat a macskáról, szokásairól és jelleméről. Ne csodálkozzon azonban, ha Önt is alaposan szemügyre veszik – végülis Ön is csak olyan helyre adná macskáját, ahol megfelelő otthonra talál! Magánszemélytől gyakran gondozási díj és szerződés ellenében lehet macskákat átvenni kellékekkel együtt.

A gazdaságok fölösleges kiscicáinak továbbadása is általában magánúton történik. Egyetlen nem ivartalanított macskapár egy év alatt 66 utódot is nemzhet Ha a gazdaságokban élő macskákat nem ivartalanítják vagy sterilizálják a kiscicák száma gyorsan növekszik. Egy alom édes, puha cicusra nagyon jó ránézni és nincs olyan macskabarát, aki ellen tudna állni nekik. Ennek ellenére lehetőség szerint tartózkodjon a spontánvásárlástól: aki nem ivartalanítja a macskáját, az valószínűleg nem is gondoskodik a féregtelenítésről, paraziták írtásáról, oltásokról vagy a fajspecifikus táplálásról. Az édes kölyökcicák korai alultápláltságtól szenvedhetnek a talán túl fiatal cicamama hiányos anyateje miatt. A legtöbb esetben alig 12 hetesek a macskák, amikor átadják őket. Ebben a korban kellő mértékben szocializálódnak és meg tanultak mindent az anyukájuktól és testvéreiktől, amit egy macskának tudnia kell. Gondoljon arra is, hogy a kis vadócok idővel nyugodtabbak lesznek, de soha sem lesznek higgadt, lakásban szerető macskák. Aki egy gazdaságból származó macska mellett dönt, annak sok türelmet, elegendő helyet és ideális esetben egy hasonló korú játszópajtást kell biztosítania számára.

Szintén fontos: győződjön meg róla, hogy az idős úr, aki azonnal öt fiatal macska számára keres megfelelő otthont, vajon nem egy szaporító!

Macskavásárlás: látogatás az állatkereskedésben

Hihetetlen, de igaz: macskavásárlás céljából elegendő besétálni egy állatkereskedésbe. Praktikus megoldás! Nem igaz?

Bár drágább, mint az állatvédőktől beszerezni a macskát és ritkán tudnak papírt felmutatni, vagy a tenyésztési körülményekről tájékoztatást adni, de a kereslet magas. Nem csoda! Az állatkereskedésekben széles az alkalmi vevőkör! Emellett az üzletben vásárlás nagyon praktikus és kényelmes. Végülis itt nem kell gondozási szerződést kötni, vagy éppen új alomra várni a fajtatiszta macskából. A spontán vásárlások így előre programozottak. Mindenesetre ez nem a macskák érdekeit szolgálja!

Végeredményben ezek a macskák többnyire ismeretlen forrásból származnak és nyereséggel továbbértékesítik őket. Az állat származásáról, jelleméről nem áll rendelkezésre információ. Azonban ha spontán vásárol macskát, akkor több helyet csinál más állatoknak, akiknek eddig 5 négyzetmméteren kellett tengődniük. Aki üzletből vásárol macskát, annak tisztában kell lennie, hogy ezzel az állatkereskedés ilyen formáját támogatja.

Hogyan dönt?

Láthatja! Ha macskát szeretne vásárolni, sok lehetősége van. Gondolja át alaposan, mit szeretne Ön és a családja, milyen életet tud nyújtani a jövőbeni négylábú lakótárs számára. Aztán itt az ideje, hogy megismerje lehetséges négylábú családtagját. Sok sikert kívánunk hozzá!

A leghasznosabb cikkeink
6 min

A macska kommunikációjának megértése

Kétfajta cicakommunikációt különböztetünk meg, az egyik a verbális, a másik pedig a non-verbális kommunikáció. A második alatt a macska testbeszédét értjük és főleg a farok különböző tartását jelenti.