Macskabútor kiválasztása

Macskabútor kiválasztása

Macskabútor kiválasztása

Miért van szükség macskabútorra??

A macskák számára rendkívül fontos a macskabútor, hiszen mozgásigényüket minden nap ki kell elégíteniük. S ehhez minél több macskabútor áll rendelkezésükre, annál jobb a helyzet.
Főleg a házban, lakásban tartott macskák esetében nagyon lényeges, hogy adott legyen ez a mozgási lehetőség. A szabadban sokat tartózkodó cicáknál ennek nem olyan nagy a fontossága, de azért a ilyen kinti macskák is örülnek annak, ha izgalmas kaparó- és mászási lehetőségek biztosítottak a számukra.

A macskabútorok, kaparófák a mindennapi karomélezést is szolgálják, ami karmaik szükséges ápolását , valamint izmaik és inaik tréningjét is biztosítja Emellett a karmolászás extrém stressz-leépítő módon is hat a cicára, s erre az állat mindenképp keres lehetőséget: kaparóbútor hiánya esetén bizony a lakásban kutat valamiféle alternatíva után – ami aztán nem annyira örvendetes a macskatartók számára.

A macska kaparó-magatartása

A cicatartók gyakran panaszkodnak a lakásban randalírozó macskákra, melyek összekarmolásszák a bútort, s megkárosítják a lakberendezést. Ez a viselkedés a macskák karomélezésre való késztetéséből adódik, amit akkor gyakorolnak, ha nem áll rendelkezésükre megfelelő macskabútor. Ezek a cicák egyszerűen nem találnak más csatornát arra, hogy frusztrációjukat levezessék.

Ezért mindenképp figyelembe kell venni, hogy egy karmolászó cica teljes mértékben normális és fajának megfelelő magatartást tanúsít, és karmainak élezése miatt soha nem szabad megbüntetni!
Ha meg kívánja óvni bútorait, és a macskájához való jó viszonyt is szeretné ápolni, nagy fontossággal bír, hogy kedvence számára minél nagyszerűbb macskabútorokat biztosítson.

Erre figyeljen a macskabútor kiválasztásánál

Főleg a félénk cicák igénylik feltétlenül a magasan lévő helyeket. Azok biztonságos visszavonulási helyként és kilátópontként is szolgálnak számukra, ahonnét a cicák mindent jól megfigyelhetnek. A bátrabb, környezetük iránt nagyobb bizalmat tápláló macskák egy kaparószőnyegnek is örülnek.

A fentieken túl ügyelni kell a jó minőségre is, hogy a bútor ne menjen túl gyorsan tönkre, ne törjön el, hiszen legrosszabb esetben még az állat is megsérülhet. Vagyis irányadó a felhasznált anyag és annak feldolgozása.

A zooplus online-shopban számtalan minőségi kaparóbútort találhat.

A választásnál a macska méretét is figyelembe kell venni. Egyes fajták, mint pl. a maine coon akár 8 kg-ot is nyomhatnak, s ennek megfelelően számukra nagy és stabil macskabútorról kell gondoskodni.

Ha pedig 3 vagy annál is több cica él a háztartásban, javasolt több macskabútort beszerezni, mert különben könnyen összeütközésekre kerülhet sor.
A lakásban keressen a kaparófának olyan stratégiailag megfelelő helyet, ami a macska nézőpontjából valóban alkalmasnak mutatkozik. Erre a következő helyek a legjobbak:

  • A cica alvóhelye és a macska wc között
  • A macska alvó- és etetőhelye között
  • A bejárati- és az erkélyajtó között
A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.