Kaparófa vagy macskabútor?

Macskabútor vagy kaparófa

Kaparófa vagy macskabútor?

A piacon igencsak sokféle macskabútor található – az egyszerű kaparódeszkáktól kezdve a kaparószőnyegeken át egészen a mindenféle méretű kaparófákig. De mégis: mi a jobb a macskámnak? A kaparófa vagy más macskabútor? Tömören megfogalmazva a választ: az a fontos, hogy macskája ki tudja elégíteni veleszületett kaparási, karomélezési ösztönét. Bármely fajtájú kaparóbútornak megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Miért fontos a kaparófa?

A kaparás cicáink alapvető szükséglete. Nemcsak a lakásban élő macskáknak, de a szabadban sokat tartózkodóknak is kell élezniük a karmaikat, hogy lekoptassák a fölösleges szaruszövetet. De emellett a macska a kaparászással területet is jelöl. A látható jelek egyértelmű üzenetet hordoznak: itt én élek. A talplabdákon elhelyezkedő illatmirigyek pedig jó közérzetet okozó hormont bocsátanak ki. Így minden cica egyéni névjegykártyát hagy vissza maga után.
Ha egy macska költözik be otthonába, az etetőtálak és a macskatoalett mellett egy valami még nagyon fontos: a megfelelő kaparási, karomélezési alkalmatosság. Ha macskájának nincs arra lehetősége, hogy kaparásra vonatkozó igényét fajának megfelelő módon ki tudja elégíteni, bizony, a bútorokat és kárpitokat fogja erre a célra használni. Ez nem valamiféle macska-protestálási magatartás – egyszerűen az állatnak nincs más módja és lehetősége, hogy veleszületett ösztönének eleget tehessen.

Az én cicám számára melyik kaparási lehetőség a legalkalmasabb?

A kicsi lakásban élő macskabarátok gyakran kétségbe vonják, hogy a cicák kis térben is boldogok lehetnének. Azonban jó híreink vannak: a macska fajának megfelelő tartásához nem a négyzetméterek száma az irányadó, hanem a rendelkezésre álló hely felhasználásának módja.


A nagy kaparófák úgynevezett „harmadik dimenziót“ kínálnak a macskáknak: a sok platform lehetőséget nyújt a cicának, hogy a teret teljes magasságában kihasználja. Itt a macska nemcsak kaparni tud, hanem játszani, szunyókálni is, vagy a környezetét is szemmel tarthatja, megfigyelheti. A kaparófák tökéletes megoldást jelentenek a macskacsaládok és aktív cicák számára. A kisebb kaparó-alkalmatosságok kevesebb lehetőséget nyújtanak az állatnak,hogy igazán kiélhesse, kitombolhassa magát. Sok kisebb kaparóoszlophoz vagy hordó formájú kaparóbútorhoz tartozik platform is, ezeken azonban a macska nem tud olyan magasra mászni, mint a mennyezetig érő kaparófákon. Sok kaparószőnyeg és deszka falra szerelhető, s így macskája kedvére nyújtózhat rajtuk, s jólesően élezheti a karmait. Ezeknél viszont hiányzik a mászás és a környezet magasról történő megfigyelésének lehetősége.

Viszont a kaparószőnyegek és kaparódeszkák jóval kisebb helyigénnyel bírnak, mint a kaparófák. Főleg olyan macskabarátok számára valók, akik kicsi lakásban élnek. Kedvence ezeken ugyan nem tud függőlegesen mászni, azonban ha további kilátási- és játéklehetőséggel kombinálja őket, ezek a helytakarékos macskabútorok is lehetnek a megfelelő macskaotthon nagyszerű tartozékai. Kiegészítésképp biztosíthat macskája számára pl. egy polcot, amit egy kényelmes párnával kiváló pihenőhellyé rendezhet be.

A design

Talán apait, anyait beleadott otthona berendezésébe, s egy kaparófa egyáltalán nem illik bele a design-elképzeléseibe. Semmi probléma: nagyon sok modern kaparófa, -szőnyeg, -deszka, -oszlop is létezik manapság, amelyek bármely lakásba passzolnak.

A döntés: kaparófa vagy más macskabútor legyen?

Kaparódeszka, kaparóoszlop, kaparószőnyeg vagy kaparófa? A döntés teljes mértékben attól függ, hogy Ön és macskája melyiket preferálja jobban. Az Ön kedvence inkább nyugodt vagy különösen aktív? Örömmel mászik magasra vagy inkább szívesebben tölti idejét lustálkodással, szunyókálással? Gyakran segít néhány pillantás a saját lakókörnyezetére: vannak eddig nem használt felületek, amelyek megfelelnének egy kaparófának? Szeretné beintegrálni a kaparóbútort a már adott környezetbe, vagy inkább a a különösen helytakarékos megoldást keresi?
Kívánjuk, hogy macskája sok örömét lelje a kaparásban, mászásban, játékban és szunyókálásban!


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.