Klikker tréning macskáknak

macska klikker tréning

Szeretné leszoktatni macskáját a kanapé kaparásáról, vagy megtanítani neki néhány trükköt? Akkor jó megoldás lehet a macskaneveléshez a szórakoztató, tudományosan elismert klikker tréning!

Mi is az a klikker?

A klikker egy kis szerkentyű. Ha megnyomja a beleépített gombot, az eszköz egy kattanó hangot hallat, pont mint a kattogó béka játékok. Ez a hang akkor jön létre, mikor a feszültség alatt álló fémdarab a nyomógomb hatására kattan egyet. Hogy a kis eszköz kényelmesen feküdjön a kézben, a legtöbb modell cseppformájú.

A klikker kiválasztásakor érdemes arra ügyelni, hogy az megfeleljen macskája igényeinek. Mivel a macskák köztudottan kiválóan hallanak, lehetséges, hogy a klikker hangja túl hangos lesz kedvencének. Vásárlás előtt próbálja tehát ki, hogy macskája nem találja-e ijesztőnek a klikker hangját. Ha macskája érdeklődően de nyugodtan reagál, akkor megfelelő eszközt választott a klikker tréninghez.

Tulajdonképen miért is kellene Önnek klikkert vásárolnia? Nem elég, ha egyszerűen megdicséri macskáját? Az a helyzet, hogy sajnos nem.

Az emberi hang ugyanis mindig máshogy hangzik, attól függően, hogy éppen szomorúak vagy jókedvűek vagyunk, esetleg megfáztunk-e. Bársonytalpú barátaink füle pedig olyan érzékeny, hogy azonnal észreveszi a különbséget. A klikker hangja ezzel ellentétben viszont mindig ugyanolyan.

Praktikus klikker a macskatréninghez

  • A klikker hangjával megerősítheti a helyes viselkedést és mérsékelheti a helytelent.
  • A klikker tréning módszere tudományos kutatások eredményein nyugszik
  • Könnyen fekszik a kézben, mivel cseppformájú.

Hogyan működik a klikker tréning macskák esetében?

A klikker téning egy tudományosan elfogadott tréningezési módszer számos háziállat esetében, mint például a lovak, kutyák és macskák. Célja, hogy hangjának segítségével mérsékelje a helytelen viselkedési módokat, valamint, hogy célzott gyakorlás keretében ösztönözze a helyes viselkedést.

Néhány macska igencsak makacs. Ha Önnek is ilyen cicája van, egy klikker segítségével azonban őt is tanulásra motiválhatja. A lényeg: Ha macskája helyesen viselkedik, erősítse meg azt a klikker hangjával és adjon neki egy finom jutalomfalatot. A módszer tehát a jutalmazásra alapoz, s nem pedig a büntetésre vagy kényszerítésre.

Ez pedig tehát azt jelenti, ha macskája nem épp az elvárt módon viselkedik, annak nincs negatív következménye. A jutalom miatt önmagában egyértelmű lesz az állatnak, hogy megéri résztvennie a tréningen. Ezzel a technikával olyan macskákat is tud majd ösztönözni, akik általában véve inkább lusták vagy csökönyösek.

Ha rendszeresen gyakorol bársonytalpú barátjával, akár a következőket is elérhetik:

  • Új parancsok betanítása
  • Helytelen viselkedési formák korrigálása
  • Az Önök közötti bizalom megerősítése

A klikker helyes használata

Ha macskája helyesen viselkedik, nyomja meg a gombot és adjon neki egy jutalomfalatot. Ennyi lenne az elmélet. De hogyan is kezdjünk bele a klikker tréningbe?

A macskák klikker tréningjét ideális esetben egy csendes helyen érdemes tartani. Távolítson el minden zavaró tényezőt a helyiségből, mely elterelhetné macskája figyelmét. Mutassa meg macskájának a klikkert. A macskának meg kell értenie, hogy a klikkelés hangja után rögtön jön a jutalom. Figyeljen rá oda, hogy a hanghatás és a jutalomfalat között maximum 2 másodperc teljen el.

Érdemes már egészen kis korban (3-7 hetes) elkezdeni a klikker tréninget. Gyakorolják naponta akár többször is, míg cicája már ismeri a klikkelés hangját és összekapcsolja a jutalmazással. A szakértők ezt az elvet ,,klasszikus kondicionálásnak” hívják.

Hozzon létre egy semleges hanghatást (klikkelés), majd kapcsolja össze egy elsődleges ösztönzővel (jutalomfalat). Egy hétköznapi példával mindjárt könnyebb megérteni a dolgot: Ugye az Ön macskája is boldogan szalad, amint meghallja az eledeles zacskó csörgését?

A klasszikus kondicionálás mellett létezik az operáns kondicionálás is. Macskájának egy bizonyos viselkedést kell ugyanis a jutalmazással összekötni. Példának vehetjük az ,,Ül!” gyakorlatot: Amint cicája leül, mondja ki érthetően az ,,Ül!” parancsszót, majd rögtön utána klikkeljen. Ekkor már csak meg kell jutalmaznia cicáját. Ezt úgy teheti meg a legkönnyebben, ha a jutalomfalatot vagy a játékot közvetlenül kedvence feje fölött tartja. Rendszerint a macskák ilyenkor le is ülnek, hogy jobban rálássanak a jutalomra.

macska klikker tréning © chendongshan / stock.adobe.com

Mire érdemes figyelni a klikker tréning közben?

Az időzítés nagyon fontos! Ha nem közvetlenül a klikkelés után jutalmazza meg macskáját, akkor ő nem fogja összekapcsolni a jutalmat a hanghatással. Mindig koncentráljon és figyeljen a reakciós időre.

Ha egy idő után kedvence már nem érdeklődik annyira a klikker tréning iránt, tartson egy kis szünetet. Ugyanis ha cicájának nincs kedve, akkor nincs kedve. Az erőltetéstől pedig csak rosszabb lesz. Tartsanak inkább több, de rövidebb tréninget, nehogy macskáját túlterhelje vagy elijessze.

Mikor érdemes bevetni a klikkert?

A klikker tréning számos lehetőséget rejt magában. Ha cicája például retteg az állatorvosi látogatástól, lehet, hogy a klikker megoldást nyújthat. Más stresszes szituációkat szintén segíthet játékosan kezelni, hogy cicája megnyugodjon.

Ha kedvence helytelenül viselkedik és megjelöli egyes bútordarabjait, erről is leszoktathatja játékosan. Amennyiben macskája kicsit kedvtelen és unott, a klikker tréning kiváló alternatívát nyújthat a hagyományos játékokkal szemben.

A leghasznosabb cikkeink
5 min

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.

3 min

Macskamenta

A macskamenta botanikai szempontból az ajakosvirágúak rendjébe tartozik. Nevét az ivarérett cicákra ható nagy vonzerejéről kapta.
4 min

Pórázhoz szoktatni a macskát

Macska pórázon? Jó ötlet ez? Hát persze! Helyes tréning és a megfelelő macskahám segítségével macskája szívesen visel majd pórázt és úgy vonul majd, mint a modellek a kifutón. Olvasson tovább és megtudhatja, hogyan szoktassa rá macskáját a póráz használatára.