Macska trükkök okos macskáknak

macska trükkök

Miért is jók a macska trükkök? A mi hőn szeretett minitigriseink kíváncsi felfedezők, és szeretik a gazdival közös elfoglaltságokat. Ha nem szeretnénk, hogy teljességgel csak a kanapén durmolászó szobacicusokká váljanak, fontos, hogy változatosságot biztosítsunk számukra. Olyan feladatokat kapjanak, melyek trenírozzák okos kis fejecskéjüket. Még az alapvetően szabadban élő macskák is örömmel veszik, ha a gazdi foglalkozik velük, s különböző macska trükköket sajátíthatnak el.

“Elkészülni, vigyázz, kész!“ – macska trükkök!

A kis bársonyos talpú kedvencével való tréningezést jól elő kell készíteni. Először is fontos a rutin, ami azt jelenti, hogy mindig ugyanazon a helyen és teljesen nyugodt környezetben trenírozzanak. Négylábú barátja zene és más háttérzajok nélkül tud legjobban koncentrálni a feladatára. Közben mindig tartson kéznél egy ízletes jutalomfalatot, amellyel pozitívan megerősítheti a trükk betanításának egyes lépéseit. Lehet ez akár valamilyen ízletes szárazeledel is – így kedvence tulajdonképpen “ledolgozza“ napi eledeladagja egy részét. Ugyan végül is bármilyen korú macskát lehet oktatni, a nagyon fiatal cicák olykor képtelenek a trükkökre koncentrálni. A velük való foglalkozás általában egyéves koruk körül válik könnyebbé. Gyakorlataink alapja a klasszikus kondicionálás: a macska pozitív megerősítéssel tanul meg egy bizonyos viselkedést. A legtöbb macska már a mindennapokban is kondicionált rutinokat, egyfajta betanult cselekvést mutat: mi történik, ha Ön kinyitja a szekrényt, ahol a finom Felix Fantastic macskasnacket tartja? Amint okos kis kedvence meghallja a szekrényajtó mozdulását, máris odarohan a finom falatokra várva. Ezt az alapelvet használjuk fel a trükkökhöz is.

Macska trükkök parancsszavainak bevezetése:

Mielőtt belevágnánk, néhány szó a “parancsok használatáról”. A parancsszavakra történő elvárt cselekvés akkor funkcionál, ha a macska már elsajátította az adott trükköt. Ha Ön a kiképzés során biztos abban, hogy a cica a következő másodpercekben a kívánt viselkedést fogja mutatni, adjon neki egy megfelelő parancsot! Ez lehet szóbeli – ilyenkor mindig ügyeljen ugyanarra a hangsúlyozásra -, vagy például mindig ugyanazt a gesztust tegye a kezével! Addig gyakoroljanak, amíg a macska “parancsra” nem mutatja a kívánt viselkedést – de ne feledje: mindig a szórakozás legyen az előtérben! Fontos: ha a macska már megbízhatóan megtanulta az adott parancsot, csak akkor jutalmazza meg, ha “parancsra” hajtja végre a trükköt, s akkor ne, ha az állat az adott viselkedést magától produkálja!

  • Keltse fel macskája érdeklődését!

Első pillantásra ez a legkevésbé látványos a macska trükkök közül, de ugyanakkor ez a tréning alapja. Ugyanis egy ízletes jutalmat kapcsolunk össze valamilyen hanggal, mégpedig a mi pozitív megerősítésünk szerepében. Lehet ez például egy klikker hangja vagy egy rövid cuppantás az ajkaival – azonban a hangnak mindig ugyanannak kell lennie, hogy a macska felismerhesse. S hogyan tudja kondicionálni macskáját? Üljön le a közelébe, s dobjon elé egy darabka jutalomfalatot, például a változatos FELIX macskasnackek egyikét – valószínűleg a cica mindenek elébe helyezi, hogy megkaparintsa a finomságot. Kedvence tehát örül a jutalomfalatnak – ugyanakkor Ön ad egy hangjelzést. Néhányszor ismételje ezt meg, amíg a macska meg nem tanulja: “ez a hang azt mutatja, hogy kiérdemeltem a jutalmat!”. Ez a kondicionálás mindig az elején kerül sorra, és fontos, hogy a macska bensőségesnek érezze. A legjobb, ha a gyakorlatot több egymást követő napon is megismétlik, amíg nem lesz egyértelmű, hogy a macska megértette az elvet. Ha a tréning során kiadja azt a bizonyos hangjelzést, és a macska várakozásteljesen figyel Önre, biztos lehet abban, hogy a kondicionálás sikeres volt. És így tovább mehet a dolog!

Felix Knabber Mix original
  • “Gyere ide!“

Macskatulajdonosként valószínűleg már tudja: szeretett bársonyos talpú barátaink megbízhatóan odajönnek, ha hívjuk őket. De erre általában csak akkor kerül sor, ha éppen úgy tartja a kedvük, vagy ha kiszimatolják egy jó nagy tálnyi szaftos eledel pompás illatát. Egy kis gyakorlással drasztikusan megnövelheti a siker arányát – legalábbis, ha a macskája éppen “tréning-hangulatban” van. Ha a cicus gyomra tömve, és éppen a radiátoron durmol, erőteljesen csökken a siker esélye. A következőképpen taníthatja meg macskájának, hogy “gyere ide!”: üljön le előtte a földre, és mutasson neki a kezében néhány darab kis finomságot, például Felix KnabberMix snacket!

Amikor a macska odajön Önhöz, mondja neki például azt, hogy “gyere ide!” Fontos, hogy mindig ugyanazt az utasítást adja – és amikor odaér Önhöz a macska, adjon neki egy darabkát a csemegéből! Üljön le, és ismételje meg az előbbieket, akár tízszer is, amíg az első tréning végére ér! Tipp: ha a kis kedvence Ön után szaladna, hogy gyorsabban elérje a csábító falatokat, dobjon egy darabkát kb. két méterre, s így teremtsen Önök között ismét egy kis távolságot!

A trénig következő lépéseként aztán csak annyit mondjon, hogy “gyere ide!”, viszont rejtse el a jutalomfalatot – ha a macska odajön Önhöz, megkaphatja a hőn áhított jutalmat, ha nem történik semmi, akkor egy lépéssel vissza kell lépniük a tanulásban. Tipp: Ehhez a gyakorlathoz nem feltétlenül szükséges akusztikus jel, például egy klikker, de kiegészítésként akár használhatja is: jutalmazza macskáját megerősítő hanggal minden alkalommal, amikor a megfelelő irányba tesz egy lépést.

  • “Állj két lábra!”

Tartson egy jutalomfalatot macskája feje fölé, nem túl nagy távolságban – ilyenkor sok cica már automatikusan a hátsó mancsára ül, hogy élvezhesse a kis “zsákmányt”. Bátorítsa a macskát klikkerrel vagy a megszokott megerősítő jelzéssel, ha az a megfelelő irányba – vagyis felfelé – mozog. Fontos: ne a karmok használatát jutalmazza, hanem csak azokat a próbálkozásokat, amelyek során a macska csupán megmutatja mellső mancsait – különben könnyen meglehet, hogy ezen trükk gyakorlása közben el kell szenvednie jónéhány karmolást. Ezután a kívánt céltól függően finomíthatja, csiszolgathatja a macska trükköt: például, ha azt szeretné, hogy a macskája rövid ideig maradjon “két lábon áll” pozícióban – jutalmazza meg egy plusz falat finomsággal minden alkalommal, amikor egy kicsit tovább két lábon marad. Végül kombinálhat egy parancsot a kívánt viselkedéssel.

  • “Ülj le!“

Az “Ülj le!” és “Feküdj le!” parancsok telesítésére nemcsak a kutyák képesek. Ha azt szeretné, hogy macskája leüljön, tartson egy jutalomfalatot vagy egy érdekes játékot az álló macska feje fölé, és amikor a macska figyelmes lesz rá, mozdítsa kissé hátrafelé! A legtöbb macska automatikusan leül, hogy a “zsákmányt” szem előtt tartsa. Ezt azonnal jutalmazza meg valami kis finomsággal és hangbéli megerősítéssel! Egy másik lehetőség az lenne, ha jutalomfalattal és hangjelzéssel jutalmazná a macskát, ha az véletlenszerűen “ül” pozícióba kerül, azonban ne feledje: ennek csak akkor van értelme, ha azonnal megjutalmazza az állatot, miután leült, s nem kell még előbb kiszaladnia a konyhába, hogy megkeresse a jutalomfalatot.

Felix Crispies

Tehát vagy legyen mindig kéznél a jutalom, vagy olyan helyzeteket használjon, amelyekről tudja, hogy a macska hamarosan le fog ülni. Ezt a módszert “capturing”-nak nevezik – amikor is pozitívan megerősítjük a kívánt mindennapi viselkedést. Az “Ülj le!” jó kiindulópont a további macska trükkökhöz!

  • “Add a mancsod!“ avagy „adj egy pacsit!“

A “pacsizás“ minden bizonnyal a legkedveltebb trükkök egyike. De hogyan tegyük ezt a macskánk számára is kivitelezhetővé? Legjobb, ha az “ülj le!” már jól ismeri a cica, hiszen ez számára az optimális pozíció. Amikor kedvence leül Ön elé, egyik kezét tegye laposan a padlóra, és a cica kéz iránti érdeklődést jutalmazza hangjelzéssel és jutalomfalattal! Következő allépésben megerősítjük, hogy a macska szaglássza a laposan fekvő kezet – ha több tréningintervallumon keresztül megbízhatóan szimatol, ismét egy lépéssel tovább megyünk: most a macskának oda kell adnia a mancsát, mielőtt jutalomfalatot kapna: ehhez a szokásos módon tegye a kezét laposan a macska elé. Mikor a macska a szaglászás után nem kapja meg a megszokott módon a jutalomfalatot, kísérletezni fog, hogyan juthatna hozzá, és előbb-utóbb a mancsával megérinti az Ön kezét. Ekkor érkezik el a megfelelő alkalom a pozitív megerősítésre. Ezután növelje az időtartamot, amíg a cica az Ön kezében tartja a mancsát: csak 2-3 másodperc után jutalmazza meg, és végül lassan emelje fel egy kicsit a kezét! Ha az okos kis bársonyos talpú elsajátítja ezt, akkor bevezethet egy parancsot.

macska pacsi © zsv3207 / stock.adobe.com
  • ”High Five – adj egy ötöst!”

A jól ismert “Adj egy ötöst!” figurához macskájának már ismernie kell az “ül” és “add a mancsod” macska trükköket. Ezután már csak néhány lépés a hőn áhított kézbe manccsal való belecsapás: az “add a mancsod“ helyzetből egyszerűen emelje egyre feljebb a kezét, és fordítsa “Adj egy ötöst” pozícióba! Négylábú tréningpartnerét jutalmazza lépésről lépésre hangjelzéssel és finomsággal! Ha kedvence ingerült lenne, térjenek vissza a klasszikus “add a mancsod” felkéréshez, mielőtt lassan újra előrehaladnának! Mikor a macska már elsajátította ezt a trükköt, bevezethet rá egy parancsot – vagy egyszerűen csak használhatja a kinyújtott kezét.

  • “Feküdj le!“

Különféle lehetőségek vannak arra, hogy macskája megtanulja a “feküdj le és maradj itt!“ trükköt. Például vegyen a kezébe egy jutalomfalatot, és a finomságot mindvégig a markában tartva lassan tegye a kezét a padlóra! Macskája valamikor valószínűleg odafekszik a keze elé. Amikor az első arra utaló jeleket tapasztalja, hogy kedvence le fog feküdni, adja neki oda a jutalomfalatot, és próbálja egyre inkább fekvő helyzetre bírni! Az elvárt viselkedést erősítse meg az ismerős hangjelzéssel! Miután a macska megértette, hogy mit vár el tőle, bevezethet egy parancsot – erre különösen alkalmas a kéz lefelé mozgatásának gesztusa. A “feküdj le!” alternatívájaként használhatod a capturing-ot is (lásd “ülj le!”) – például akkor, ha tudja, hogy kedvence örömmel Ön mellé huppan a kanapéra egy kis nyugodt esti lustálkodásra.

Felix Mini Filet
  • “Hemperegj!”

Ehhez a trükkhöz az “feküdj le!” a kiinduló helyzet. Amikor macskája Ön előtt fekszik, egyik kezét lassan mozgassa az állat fölött – így tudják azt gyakorolni, hogy a cicának az oldalára, majd a hátára kelljen fordulnia ahhoz, hogy szemével követni tudja az Ön kezét. Ilyen módon mozgatott kezében ne tartson jutalomfalatot, de minden egyes helyes irányú mozgást jutalmazzon valamilyen finom kis snackkel és egy hangjelzéssel – amíg a macska végül egészen átfordul, és teljesíti a kívánt hempergést. Ezt a trükköt mindig ugyanarról az oldalról gyakorolják! Ha mindkét oldalról szeretné megtanítani ezt a trükköt, akkor mindkettőt külön-külön kell gyakorolnia, mert a hol jobbról, hol balról eleinte összezavarhatja a cicát. Ha a macska már elsajátította ezt a mutatványt, bevezethet valamilyen akusztikus parancsot, vagy használhatja a továbbiakban is a macska fölött mozgatott kezét.

  • “Ugorj!”

Amikor a macska Ön előtt áll, tartson elé egy karikát a padló közelében, és egy jutalomfalatkával próbálja rábírni arra, hogy a karikán áthaladjon! Legyen türelmes, ha macskája eleinte kissé szkeptikus lenne. Amikor a macska már biztonsággal áthalad a karikán, emelje egy kicsit magasabbra, és lassan növelje a magasságot – mindaddig, amíg a macskának már ugrania kell ahhoz, hogy átmenjen a karikán. Ha kis kedvence átmenne a karika alatt, tegyenek egy lépést visszafelé a tréningben! Vigyázat: csak olyan magasra tartsa a karikát, hogy a macska még látható erőfeszítés nélkül képes legyen átugrani azt, és győződjön meg róla, hogy a padlózat nem csúszik. Tipp: egy másik megoldásként a macska a kinyújtott karját is átugorhatja. Ha már sikeresek a próbálkozások, akkor maradhat a már megszokott gesztusnál – karika vagy kinyújtott kar -, vagy bevezethet egy új parancsot, például “Hopp!“.

  • “Szlalom”

A szlalomfutás nemcsak szoros kapcsolatot és komoly kötődést igényel ember és macska között, hanem némi koordinációt is mindkét fél részéről. A cél az, hogy a macska a gazdi szétterpesztett lábai között fusson. Hasonlóan a karikán való átugráshoz, a macskát lépésről lépésre, egy-egy étvágygerjesztő csemegével terelgetheti a kívánt irányba, hogy az Ön szétterpesztett lábait kerülgetve nyolcasokat, azaz tipikus szlalom-vonalat írjon le. A cica mindig az Ön hátrébb lévő lába mellől induljon! A szlalom különösen elegánsnak tűnik, amikor mindketten folyamatosan mozgásban vannak. Lassan és türelemmel gyakorolja kedvencével ezeket a mozdulatokat! Természetesen vigyázzon arra, nehogy véletlenül rálépjen a cica mancsára – ezért csak nagyon óvatosan haladjon előre!

Felix KnabberMix

Végül néhány tipp: A macska trükkök betanítása előterében mindig a szórakozásnak kell állnia. A legjobb, ha naponta vagy kétnaponta néhány percet gyakorol négylábú barátjával. Akár előre eldöntheti, hogy minden egyes tréningre fix számú jutalomfalatot szán – például 10 darab Felix snacket. Ne feledje: az időzítés döntő jelentőségű – a kívánt viselkedést azonnal jutalmazza! A gyakorlatot mindig úgy fejezzék be, hogy a macska sikerélményt szerezzen. Akkor is, ha ez egy kis hátralépést is jelentene a cél eléréséhez vezető úton. Ha kis tréningpartnere gyakorlat közben a szőrét nyalogatná, akkor is tegyen egy kis visszalépést a gyakorlatban. Az ilyen és ehhez hasonló viselkedések pótcselekvések, és azt jelzik, hogy négylábú barátja nem tudja, mit vár el tőle. Az ismerős trükköket rendszeresen ismételjék, hogy cicája ne felejtse el azokat.

A biztonsággal betanult macska trükkök a mindennapi életbe is beilleszthetők: macskája éppen éhesen várja az ízletes eledelt? Csináltasson vele végig egy mutatványt, mielőtt letenné elé a finom falatokkal megtöltött etetőtálat.

A leghasznosabb cikkeink
5 min

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.

3 min

Macskamenta

A macskamenta botanikai szempontból az ajakosvirágúak rendjébe tartozik. Nevét az ivarérett cicákra ható nagy vonzerejéről kapta.
4 min

Pórázhoz szoktatni a macskát

Macska pórázon? Jó ötlet ez? Hát persze! Helyes tréning és a megfelelő macskahám segítségével macskája szívesen visel majd pórázt és úgy vonul majd, mint a modellek a kifutón. Olvasson tovább és megtudhatja, hogyan szoktassa rá macskáját a póráz használatára.