Repülés cicával

Repülés cicával

Repülés cicával

A repülőút érthető módon kevésbé kedvelt a négylábúak körében, mint az autós utazás. Az ismeretlen szagok, a hangos zajok és a nyomáskülönbség különösen kellemetlenné teszi a repülést még a higgadt cicák számára is. Sajnos mégis vannak olyan esetek, amikor nem kerülhető el, hogy magával vigye macskáját a repülőútra. Akár másik országba való költözésről vagy hosszabb külföldön való tartózkodásról legyen szó, egy kis előkészülettel valamennyire kellemesebbé teheti ezt a tortúrát bársonytalpú kedvence számára.

Jogi oldala

Aki macsekjával szeretné megkísérelni a repülést, annak ajánlott az adott légi társaságnál az érvényben lévő előírások iránt érdeklődnie. Míg egyes légi társaságok semmilyen állatot nem engednek fel a fedélzetre, hanem csak poggyásztérben engedélyezik szállításukat, ezzel szemben mások lehetővé teszik szigorú feltételek mellett a fedélzeten való utazást is. Mindenesetre a szállítódobozok súlyára és méretére vonatkozó szabályok különböznek. A legtöbb esetben azokat a textilből készült utazótáskákat, melyek kifejezetten alkalmasak a repülőutakra, részesítik előnyben. Általában már a repülőjegy foglalásakor be kell jelenteni az állatokat és gyakran felszámolnak ezért egy bizonyos extra díjat is.
Ha elutazik külföldre, ezenkívül még ügyelni kell a célország beutazási előírásaira. Az adott ország nagykövetségének honlapján kaphat további felvilágosítást ezzel kapcsolatban. A beutazási feltételektől függően a cicának szüksége van egészségügyi bizonyítványra vagy bizonyos oltásokra. Ezenkívül az EU-s állatútlevél mindenképpen kötelező. Kérjük, ne felejtse el magával vinni az összes dokumentumot!

Macska a repülőn: gyógyszerek

Ha jót szeretne cicusának, akkor nem ajánljuk a nyugtatókat. Sok légitársaság kifejezetten tiltja is ezek használatát. Ennek oka, hogy a gyógyszerek a levegőben sokkal erőseb hatást fejtenek ki, mint a földön és ezek nem láthatók előre. Emiatt egyre több társaság dönt amellett, hogy nem szállít állatokat elkábított állapotban – sem a fedélzeten, sem a poggyásztérben.
Aki meg szeretné nyugtatni macskáját, azt ajánljuk, hogy feromon tartalmú spray-t, mint pl. Feliway, Felifriend, vagy pedig Bach-virágeszenciát használjon. Utóbbi állatkereskedésekben is kapható homeopátiás szer Bach-virágok keverékéből. Továbbá a triptofán aminosavat tartalmazó táplálékkiegészítők elősegítik a szerotonin nevű boldogsághormon kiválasztását az agyban és ezáltal nyugodt közérzetet biztosítanak.

Biztonsági ellenőrzés

A biztonsági ellenőrzésen ki kell venni a szállítóboxból a fedélzeten utazó cicát. Ahhoz, hogy ezt megtegye, kérje, hogy bocsátsanak rendelkezésre egy külön helyiséget és mutasson rá arra, hogy senkinek sem segít, ha elszabadul a cica, hiszen feltarthatja a légi közlekedést – gyakran megéri makacsnak lenni!

katze im flugzeug blickt aus fenster

A repülőút alatt

A repülőútra való előkészület mindenképpen kivételes helyzet– a repülőn való tartózkodás és a magasban keletkezett nyomás minden másnak mondható csak kellemesnek nem a szőrpamacs számára. A cicák jellemüktől függően különféleképpen reagálhatnak a repülésre: egyesek nyugodtak maradnak, mások pedig hangosan panaszkodnak. Míg mások pedig pánikba eshetnek vagy szapora lehet légzésük. Nem számít, hogyan alakul: a repülés során a cicának végig a szállítóboxban kell maradnia. Ezt az előírásnak megfelelően be kell zárni és a helyén kell maradnia. Ezeknek a rendelkezéseknek megvan az oka: senki nem szeretné, hogy kiszabaduljon és szaladgáljon macskája egy repülőn. Így elkerülhető az órákon át tartó keresés, illetve, az hogy olyan emberekhez menjen oda, akik esetlegesen allergiásak a macskaszőrre vagy valamilyen fóbiájuk van a nyávogó szőrpamacsokkal kapcsolatban, valamint.

A repülőút hosszától függően biztosan szeretne közben vizet adni kedvencének vagy egyszerűen csak megnyugtatni. Egy kis korty víz vagy egy kis macskapaszta nyelésre ösztönzik cicáját, ami segíthet a nyomáskiegyenlítésben. Nem minden macska szeretne inni az utazás alatt, sokan a szomjúságérzet ellenére is elutasítják a folyadékbevitelt. Azoknak az állatoknak, akik megbíznak gazdájukban, egy fecskendő segítségével lehet a szájukba spriccelni egy kis vizet. A szállítóbox nyílásán keresztül vagy az utazótáska cipzárának kinyitásával tudja ezt megtenni. Ne sértődjön meg, ha cicája hátrál vagy akár Önre fúj. A repülőn való tartózkodás kivételes esetnek számít, ezért legyen elnéző!

A klímaberendezésnek köszönhetően általában hűvös van a repülőn. Ha egy kendővel lefedi a szállítóboxot, azzal megvédheti a huzattól. Habár azt Önnek kell tudnia, hogy ez ideális megoldás-e cicája számára, mert nem minden állat szeret sötétben utazni. Sok utazótáskát úgy alakítottak ki, hogy több ablaka van, amelyek tépőzár segítségével könnyen kinyithatók, illetve bezárhatók.

Megérkezés

Végre landoltak! Habár a legtöbb esetben még nem ér véget az utazás, amikor megérkeznek a reptérre. Attól függően, hogy melyik országba utazott, át kell mennie a vámellenőrzésen. Ez nem mindig érinti a háziállatokat– azonban minden esetben kéznél kell lennie az állat egészségügyi bizonyítványának és útlevelének. Ezek nélkül nem lehet beutazni, sőt gyakran visszautazni sem. További információt az adott követség honlapján találhat.

Repülés után

Amikor megérkeznek otthonába, a szállásra vagy az új lakásba, kicsit még ingatagon állhat kedvence a lábain. Biztosítson számára nyugalmat és hagyja, hogy nyugodtan kifújja magát! A beszoktatási idő alatt szintén segítségére lehet a Feliway vagy a Bach-virágesszencia.

„Jó utat” és minden jót kívánunk Önnek és cicájának!

A leghasznosabb cikkeink
6 min

Autós utazás macskával

A macskák nem szívesen utaznak. Minden helyváltoztatás tiszta stressz ezeknek az érzékeny állatoknak, hiszen a szokatlan zajok és szagok még az erősebb természetű cicákat is idegessé teszik.
6 min

Repülés cicával

A repülőút érthető módon kevésbé kedvelt a négylábúak körében, mint az autós utazás. Az ismeretlen szagok, a hangos zajok és a nyomáskülönbség különösen kellemetlenné teszi a repülést még a higgadt
5 min

Macskával a vonaton

Egy macska sem szereti elhagyni otthonát, azonban ha költözésről vagy hosszabb utazásról van szó, akkor ez elkerülhetetlen. Ha a gazdiknak ráadásul nincs autójuk akkor még az állatorvoshoz is tömegközlekedéssel kell menni. Lehetséges ez? Hát persze! Ha megfogadja ezt a néhány tippet, akkor biztosan gond nélkül telik majd a vonatút!