Utazás macskával

Utazás macskával

A macskával való utazás alapos tervezést igényel

A macskapanzió istentelenül tele van, a kedves szomszédnak már megint nincs ideje, a család túl messze lakik, a barátok pedig mind nyaralnak. Ha a macskájával akar utazni, sok dolog adhat okot az aggodalomra. A gazdik két alternatíva közül választhatnak: vagy elfeledkeznek a tervezett utazásról és otthon próbálják meg kellemesen eltölteni az időt, vagy „egyszerűen” csak magukkal viszik macskájukat az útra.
Amíg országon belül marad és az utazás egész ideje alatt egy szállása van, addig nem igen jelent nagy kihívást a macska utaztatása. Természetesen ehhez az is kell, hogy a nyaralóhelyre lehessen állatokat vinni. Az utazókörutak vagy stresszes üzleti utak alkalmával azonban jobb, ha nem viszi magával macskáját. Egyes esetekben a külföldi utazás problémás lehet: szigorú beutazási szabályozások, megfelelő egészségügyi igazolások, érvényes oltások, de akár még egy hónapos karanténra is szükség lehet, ha négylábúját magával szeretné vinni. Természetesen ezek az előírások mind megalapozottak és átgondoltak. Végül is állata egészségét szolgálják. A gazdinak azonban rengeteg kényelmetlenséget okoznak.

Mit kell még az utazás megkezdése előtt mindenképpen elintézni?

Aki macskáját magával szeretné vinni külföldre, annak már jóval az utazás előtt utána kell érdeklődnie a szükséges elintéznivalóknak. Az aktuális beutazási szabályozásokról az állategészségügyi hivataloknál érdeklődhet. Természetesen a saját állatorvosát is megkérdezheti, aki ennek megfelelően, azonnal beadhatja a szükséges oltásokat is. Ne felejtse el megkérdezni a nyaralóhelyet, hogy egyáltalán szabad e állatot vinni hozzájuk! Ne számítson arra, hogy a tulajdonos, megérkezéskor a macska megpillantását követően beadja a derekát és megengedi az ott tartózkodását. Szinte az összes hotelnek és nyaralóhelynek megvan a saját házirendje, amihez következetesen tartják is magukat.

Karantén

Mielőtt útra kelne macskájával, mindenképpen nézze meg a célba vett ország beutazási feltételeit. Egyes, az Európai Unión kívüli országokban, például Ausztráliában és Új-Zélandon, nagyon szigorú szabályozások vonatkoznak a macskák beutazására. Előkészítésként a macskának egy ideig karanténban kell lennie. Ennek tényleg csak akkor tegyék ki a macskát, ha végleges költözésről van szó. Egy pár hetes nyaralásért nem éri meg kitenni a macskát ennek a tortúrának. A karantén állomások nagyon sterilek és nem veszik figyelembe a macskák igényeit. Sajnos az is előfordul, hogy az állatok elpusztulnak a karanténban és a gazdi lehetőségei eléggé korlátozottak, ami a macskának és a gazdának is tortúrát jelent. A karantén költségeit pedig az állat gazdája fizeti.

Veszettség

A veszettséggel fertőződött állat 6 hónapon belül betegszik meg, ezért a betegségnek még a karanténban meg kell mutatkoznia. A betegség későbbi fellángolása nem jellemző. Norvégia és Svédország is sok éven át kitartott a karantén mellett. Öt éve azonban fellélegezhettek a gazdik: feloldották a karantént. Norvégiába és Svédországba való utazás esetén azonban még midnig nehézségekkel kell számolnia annak, aki macskáját is magával vinné. A macskák nem lehetnek 1 hónapnál fiatalabbak és az utazást megelőző 10 napban féregtelenítést kell rajtuk végrehajtani. A skandinávok ezen kívül még egy vérvételt is megkövetelnek, amiben a veszettség elleni antitesteket tesztelik. Ezt a tesztet a veszettség elleni oltás beadása után – legkorábban 4 hónappal – lehet megejteni. Az állategészségügyi bizonyítványt pedig az utazást megelőző 10 napban kell kiállíttatni.

Beutazási feltételek

A legtöbb európai országban elegendő, ha az állat rendelkezik az állategészségügyi igazolással, ami 10 napnál nem régebbi és, ha a cica az utazást megelőző egy évben kapott veszettség elleni oltást. A macskanátha, macska panleukopenia vírus elleni és a leukózis elleni oltás beadásának pedig minden macskatartó számára egyértelműnek kellene lennie. Ugyan ki akarná kedvencét feleslegesen veszélybe sodorni? Méghozzá egy abszolút megelőzhető betegséggel, amiben az állat egyébként valószínűleg elpusztulna.
Egyes országok, mint például Finnország, ragaszkodnak ahhoz, hogy az állat olyan anyaggal legyen beoltva, ami náluk is hivatalosan elismert oltásnak számít. Az oltási könyvnek pedig (legalábbis Finnországban) német, angol és finn illetve svéd nyelvűnek kell lennie. Más európai országban elegendő, ha az oltási könyv háromnyelvű (angol, német, francia). Mivel a beutazási feltételek sűrűn változnak, érdemes minél korábban tájékozódni az aktuális szabályokról és azonnal beszerezni a szükséges oltásokat. Ha valaki arra számít, hogy a beutazási feltételek tavalyhoz képest nem változtak, akkor olyan kellemetlen meglepetésben lehet része, amelyek dugába dönthetik az utazást.

Hogyan szállítsam a macskámat?

Ha sikerült minden formalitást elintézni, akkor jöhet a tervezést második fázisa: a macskának egy biztonságos hordozóban kell utaznia. A műanyagból készült transportboxok a legmegfelelőbbek erre a célra. Könnyen tisztítható, a macska nem tud kitörni belőle és könnyű hordozni. A fonott kosarak vagy a szövettáskák, szellőzőkkel talán vonzóbbnak tűnhetnek, de nem olyan alkalmasak, ha hosszú útról van szó. A fonott kosarak túl ormótlanok, a puha táskák pedig egyszerűen nem nyújtanak elegendő védelmet. A műanyag hordozók az autós utazásra, a repülős utazásra, és a vonatos utazásra is megfelelőek. (Amennyiben a repülős utazást választják macskájával, akkor ezt időben jelezze a légitársaság felé!

Az utazási felszerelés

Természetesen a macska wc is az utazási felszerelés részét képezi. Nincs szükségük feltétlenül a megszokott, otthoni nagy macskawc-re: egy praktikus kis wc sokkal jobban illik az utazáshoz és a nyaralóhelyen is jó hasznát veszik. A macskaalom, az alomlapát , a műanyagzacskó, a konzerves, és a szárazeledel, a jutalomfalatok, az itató és etetőtál, a fésűk és kefék, a párna és a játékok mind elengedhetetlenek az utazás során.
Megeshet, hogy a megszokott fajtájú eledelt nem találja meg a nyaralóhely üzleteiben, vagy csak a megszokottnál sokkal drágábban. Az új eledel nagy megterhelést jelenthet cicája számára. A macskák anyagcseréje csak lassan áll át az új eledelre. Ha hosszabb idejű külföldi utazást tervez, akkor okosan járjon el macskája gyomra érdekében. Az új eledelre való átállást legalább egy héten keresztül, fokozatosan végezze. Lassan csökkentse a megszokott eledel arányát, ezzel párhuzamosan növelje az új táp arányát. Macskája szervezetének így elegendő ideje lesz az átállásra.

Az utazás alatt

Amennyiben macskájával szeretne utazni, tartsa észben, hogy a legtöbb macska nehezen viseli az autós utazást. Rosszullét, idegesség léphet fel. Ha macskája már a rövidebb utakon is hányással reagál vagy, ha túlzottan fél, akkor meg kell könnyíteni a helyzetét. Állatorvosa minden bizonnyal tud olyan nyugtatót ajánlani, ami az állatot több órára elaltatja.

katzen reisen mit leine und transportbox

Ez az intézkedés a cica érdekeit szolgálja és nem mellesleg a gazdi is nyugodtan kezdheti meg az utazást. A kevésbé érzékeny macskáknak elegendő, ha szeretett gazdájuk a közelben van és lágy szavakkal, simogatással nyugtatgatja. A macskát a szállítódobozból még akkor sem szabad kiengedni, ha az állat jól viseli az utazást és magabiztos. A szabadon mozgó macskák elterelhetik a vezető figyelmét. A macska kiengedése tehát meggondolatlanság és nagy veszélybe sodorhatja az embereket és az állatot egyaránt. Baleset esetén a cica sokkal nagyobb biztonságban van a dobozon belül. Ha a hátsó ülésen ül, akkor egy nagyobb fékezésnél vagy balesetnél könnyen keresztülrepülhet az utazótéren. Egy ilyen eset nagy rémületet okozhat a macskának, ami szintén veszélyt jelent az utazóknak.

Hőguta

Aki délre utazna macskájával, az vegye figyelembe a hőmérséklet alakulását is. A magas hőmérséklet veszélyezteti az állat egészségét és hőgutát okozhat. Az autóban mindig kellemes legyen a hőmérséklet, a huzatot kerüljék el. Óvatosan a pihenőkkel: ha kávészünetet vagy kisebb pihenőket tart, mindig ügyeljen rá, hogy az autó árnyékban álljon, és az ablakok legyenek résnyire nyitva, hogy friss levegő juthasson az autóba. Közvetlen napsütésnél a belső hőmérséklet nagyon gyorsan eléri a veszélyes hőfokot. Ha nagy a forróság, időről időre kínálja meg macskáját vízzel.

Fertőzések és paraziták

Minden nyaralási célpontnak megvannak a maga buktatói, legalábbis ami a parazita és fertőzésveszélyt illeti. Megeshet, hogy macskánk külföldön olyan kórokozókkal találkozik, amilyenekkel otthon nem. Ezért minden külföldi utazás előtt érdemes az állatorvossal megbeszélni a megelőzés módszereit. Az állatorvos tájékoztatni fogja Önt a lehetséges rizikókról és megelőzési lehetőségekről. A csapvízzel mindig legyen óvatos: egyes országokban a csapvíz minősége nagyon rossz, ivásra alkalmatlan. Ez pedig nem csak az emberekre, hanem az állatokra is igaz. A macskákat is megtámadhatják bélbaktériumok, amik folyamatos hasmenést okoznak. Szénsavmentes ásványvizet csaknem minden szupermarketben lehet kapni és jó alternatívát jelenthetnek. A kutyákkal ellentétben a macskák nem vesznek részt a város felderítésében, de ez jól is van így. A más állatokkal való érintkezés, fertőződéshez vezethet.

Mégis csak otthon a legjobb?

Ha magával szeretné vinni macskáját az utazásra, akkor tisztában kell lennie a kockázatokkal. Természetesen magával viheti a nyaralásra vagy egy sürgős üzleti útra. Egyes négylábúaknak és kétlábúaknak egy ilyen kaland ígéretes lehet. De a macskákról általánosságban elmondható, hogy jobban szeretnek a saját territóriumukban maradni és a gazdi akár több hetes távolmaradását is mindenféle maradandó sérülés nélkül bírják ki. Aki időben kezdi el a tervezést, az biztosan talál macskájának megfelelő gondozót.

Mit pakoljunk macskánk „bőröndjébe”?

✓ Oltási könyv

✓ Egészségügyi bizonyítvány

✓ Transportbox

✓ Takaró és párna

✓ Macskatoalett

✓ Alom

✓ Alomlapát

✓ Műanyagzacskó

✓ Etető- és itatótálak

✓ Nedves- és szárazeledel

✓ Vitaminok és snack

✓ Szükséges gyógyszerek

✓ Fésű és kefe

✓ Játékszer

✓ Az állatorvos telefonszáma

A leghasznosabb cikkeink
6 min

Autós utazás macskával

A macskák nem szívesen utaznak. Minden helyváltoztatás tiszta stressz ezeknek az érzékeny állatoknak, hiszen a szokatlan zajok és szagok még az erősebb természetű cicákat is idegessé teszik.
6 min

Repülés cicával

A repülőút érthető módon kevésbé kedvelt a négylábúak körében, mint az autós utazás. Az ismeretlen szagok, a hangos zajok és a nyomáskülönbség különösen kellemetlenné teszi a repülést még a higgadt
5 min

Macskával a vonaton

Egy macska sem szereti elhagyni otthonát, azonban ha költözésről vagy hosszabb utazásról van szó, akkor ez elkerülhetetlen. Ha a gazdiknak ráadásul nincs autójuk akkor még az állatorvoshoz is tömegközlekedéssel kell menni. Lehetséges ez? Hát persze! Ha megfogadja ezt a néhány tippet, akkor biztosan gond nélkül telik majd a vonatút!