Hőguta macskáknál This article is verified by a vet

hőguta macskáknál

A nyár sok napsütéssel és magas hőmérséklettel jár. Miközben jómagunkat hűvös italokkal és a hűs habokba való mártózással hűtjük, macskáink számára gyorsan problémává válhat a nyári hőség. Ha hőgutát kapnak, életveszélyes helyzetbe kerülhetnek. Az alábbiakban szeretnénk rávilágítani, hogyan ismerhető fel idejében a hőguta, s miként tudunk a legjobban bársonyos talpú barátaink segítségére sietni.

Hogyan ismerhető fel, hogy egy cica hőgutát kapott?

Szerencsére van néhány jele annak, ha kedvence számára gondot okoz a hőség leküzdése. Az életveszélyes hőguta gyakori tünetei macskáknál és más állatoknál a következők:

  • Gyakoribb levegővétel szájon át történő lélegzéssel (légszomj)
  • Általános nyugtalan, gyenge állapot, kimerültség jelei, öntudatlanság
  • Adott esetben hányás
  • Sokk szimptómái: halvány nyálkahártyák, megemelkedett pulzusszám, lapos légzés
  • A testhőmérséklet 40 fok fölé emelkedése

Elsősegély: hogyan segíthetek macskámnak?

Ha egy cicánál hőguta jelei mutatkoznak, gyorsan kell cselekedni, ez ugyanis ellenintézkedések nélkül rendkívül életveszélyes lehet. Van azonban néhány olyan elsősegély-jellegű intézkedés, amit Ön is meg tud tenni kedvencével.
Először is nagyon fontos, hogy nyugodt maradjon. Az Ön idegeskedése a cicára is átragad. Ez a stressz pedig csak még további hőtermelést indukál.
Első lépésben gondoskodjon hűvös, árnyékos környezetről, ahol macskája kipihenheti magát. Emellett kínáljon az állatnak hűvös ivóvizet! Ezenkívül aktívan hűtse le a cicát! Ehhez nedves törölközőbe csavarhatja az állatot, esetleg óvatosan lezuhanyozhatja hideg vízzel. Így ugyanis a bőrön elpárolog a nedvesség, hűtő hatású atmoszférát teremtve.

Mikor kell állatorvoshoz fordulni?

Ha macskája állapota nem javulna, vagy sokkosság jeleit mutatná, feltétlenül fel kell keresniük az < állatorvost. Szállítás közben is ügyeljen a hűvös környezetre! Az autóban is megteheti pl., hogy az állatot egy nedves törölközőbe csavarja.
Az állatorvosnak megvan a lehetősége arra, hogy a macskát intenzíven megfigyelje, s keringését stabilizálja. A túlhevült cicák általában nedvességterápiában részesülnek – infúziók formájában. Ezt kaphatja az állat injekciók segítségével, vagy közvetlenül a vénáiba adva.
Emellett kiegészítésként hűtőmatracok és takarók segítenek lehűteni az állatot. Mivel egy hőguta gyakran életveszélyes állapotot jelent, a túlhevült macskák élet-paramétereit azok normalizálódásáig intenzíven figyelni kell.

Mi is az a hőguta?

A hőgutát orvosi berkekben hőpirexiaként vagy -hiperpirexiaként is emlegetik. Akkor lép fel, amikor a macska testhőmérséklete hőtolulás hatására 40 fok fölé emelkedik. Következtében szív- és keringési zavarok jönnek léte.
Ezzel szemben napszúrást ritkábban kapnak a macskák, mivel a napszúrás esetében az agyhártya hőhatás okozta károsodásáról van szó. Ez általában nálunk, embereknél fordul elő.

Hogyan működik a macska testében a hőszabályozás?

A hőszabályozás úgy az ember, mint a macska esetében az agyban történik. Pontosabban mondva a köztes-agyban lévő hipotalamusz az illetékes. Az agyhoz speciális mérőszenzorok (receptorok) útján jut el az az információ, hogy milyen magas az aktuális belső testhőmérséklet (jelenlegi, aktuális érték). Ezek a receptorok a macska egész testében elosztva megtalálhatók. A mért aktuális érték aztán összehasonlításra kerül a névleges értékkel.
Ha a két érték eltér egymástól, a szervezet különféle mechanizmusok útján tudja szabályozni a testhőmérsékletet:

Túl hideg: jelenlegi érték < névleges érték

Valamilyen megnövekedett testi aktivitás (pl. Izomremegés, reszketés) útján hő termelődik.

Túl meleg: jelenlegi érték > névleges érték

A macskák lihegnek, árnyékos helyet keresnek, vagy fokozott mértékben tisztogatják a szőrüket, hogy benedvesítsék azt. Ezek a történések, ill. cselekedetek azt a célt szolgálják, hogy hőleadás történjen.

hőguta macskáknál

Melyek lehetnek a macska hőguta okai?

Ahhoz, hogy egy cica esetében el tudja kerülni a veszélyes hőgutát, fontos azt tudnia, egyáltalán hogyan is jön az létre. A leggyakoribb okok közé a következők számítanak:

  • … túl hosszú ideig történő tartózkodás olyan helyen, ahol nagyon magas környezeti hőmérséklet uralkodik, s nincs lehetőség semmilyen lehűlésre. Ezen helyek közé tartozik mindenekelőtt az autó.
  • … nagyon erős testi aktivitás, miközben a hőleadás gyengített, ill. korlátozott. Ez az eset lép fel pl. akkor, amikor a levegő nedvességtartalma nagyon magas.

Tudnak a cicák izzadni?

Különféle – ekkrin és apokrin – izzadságmirigyek léteznek. Míg az ekkrin izzadságmirigyek a hőháztartást szabályozzák, az apokrin izzadságmirigyek illatanyagokat termelnek.
A macskáknak – az emberrel ellentétben – szinte kizárólag apokrin izzadságmirigyeik vannak. Ekkrin izzadságmirigyek csak a nem szőrös bőrön találhatók, vagyis a talppárnákon és a lábujjak közötti területen. Ezért aztán a cicák nincsenek abban a helyzetben, hogy izzadság útján leadják a felesleges hőt.

Hogyan kerülhető el, hogy a cica hőgutát kapjon?

Fontos: egy autó akár 20 fokos külső hőmérséklet mellett is gyorsan hőkamrává változhat – függetlenül attól, hogy nyitva vannak-e az ablakok, vagy sem. Ezért a macskákat, kutyákat és más állatokat sohasem szabad hosszabb időre az autóban hagyni.
Emellett – különösen a rendkívül forró napokon – gondoskodjon elegendő mennyiségű ivóvízről az állat számára, s ha van rá lehetősége, sötétítse be a helyiségeket! Az itatókutakkal kiválóan tudja ivásra ösztönözni macskáját, és egyúttal megakadályozhatja a cica dehidratálódását. Ezenkívül segítenek a hőleadásban a különböző hűtőpárnák, – matracok. A nedves takaró, törölköző is nagyon jót tud tenni túlhevült macskájának.
Ha kedvence nagyon szenvedne a magas külső hőmérséklettől, állatorvosuktól informálódhat az esetleges szőrnyírás lehetőségéről. Hogy ez lehetséges-e vagy sem, többek között a fajta függvénye.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!