Hőguta macskáknál This article is verified by a vet

hőguta macskáknál

A nyár sok napsütéssel és magas hőmérséklettel jár. Miközben jómagunkat hűvös italokkal és a hűs habokba való mártózással hűtjük, macskáink számára gyorsan problémává válhat a nyári hőség. Ha hőgutát kapnak, életveszélyes helyzetbe kerülhetnek. Az alábbiakban szeretnénk rávilágítani, hogyan ismerhető fel idejében a hőguta, s miként tudunk a legjobban bársonyos talpú barátaink segítségére sietni.

Hogyan ismerhető fel, hogy egy cica hőgutát kapott?

Szerencsére van néhány jele annak, ha kedvence számára gondot okoz a hőség leküzdése. Az életveszélyes hőguta gyakori tünetei macskáknál és más állatoknál a következők:

  • Gyakoribb levegővétel szájon át történő lélegzéssel (légszomj)
  • Általános nyugtalan, gyenge állapot, kimerültség jelei, öntudatlanság
  • Adott esetben hányás
  • Sokk szimptómái: halvány nyálkahártyák, megemelkedett pulzusszám, lapos légzés
  • A testhőmérséklet 40 fok fölé emelkedése

Elsősegély: hogyan segíthetek macskámnak?

Ha egy cicánál hőguta jelei mutatkoznak, gyorsan kell cselekedni, ez ugyanis ellenintézkedések nélkül rendkívül életveszélyes lehet. Van azonban néhány olyan elsősegély-jellegű intézkedés, amit Ön is meg tud tenni kedvencével.

Először is nagyon fontos, hogy nyugodt maradjon. Az Ön idegeskedése a cicára is átragad. Ez a stressz pedig csak még további hőtermelést indukál.

Első lépésben gondoskodjon hűvös, árnyékos környezetről, ahol macskája kipihenheti magát. Emellett kínáljon az állatnak hűvös ivóvizet! Ezenkívül aktívan hűtse le a cicát! Ehhez nedves törölközőbe csavarhatja az állatot, esetleg óvatosan lezuhanyozhatja hideg vízzel. Így ugyanis a bőrön elpárolog a nedvesség, hűtő hatású atmoszférát teremtve.

Mikor kell állatorvoshoz fordulni?

Ha macskája állapota nem javulna, vagy sokkosság jeleit mutatná, feltétlenül fel kell keresniük az < állatorvost. Szállítás közben is ügyeljen a hűvös környezetre! Az autóban is megteheti pl., hogy az állatot egy nedves törölközőbe csavarja.

Az állatorvosnak megvan a lehetősége arra, hogy a macskát intenzíven megfigyelje, s keringését stabilizálja. A túlhevült cicák általában nedvességterápiában részesülnek – infúziók formájában. Ezt kaphatja az állat injekciók segítségével, vagy közvetlenül a vénáiba adva.

Emellett kiegészítésként hűtőmatracok és takarók segítenek lehűteni az állatot. Mivel egy hőguta gyakran életveszélyes állapotot jelent, a túlhevült macskák élet-paramétereit azok normalizálódásáig intenzíven figyelni kell.

Mi is az a hőguta?

A hőgutát orvosi berkekben hőpirexiaként vagy -hiperpirexiaként is emlegetik. Akkor lép fel, amikor a macska testhőmérséklete hőtolulás hatására 40 fok fölé emelkedik. Következtében szív- és keringési zavarok jönnek léte.

Ezzel szemben napszúrást ritkábban kapnak a macskák, mivel a napszúrás esetében az agyhártya hőhatás okozta károsodásáról van szó. Ez általában nálunk, embereknél fordul elő.

Hogyan működik a macska testében a hőszabályozás?

A hőszabályozás úgy az ember, mint a macska esetében az agyban történik. Pontosabban mondva a köztes-agyban lévő hipotalamusz az illetékes. Az agyhoz speciális mérőszenzorok (receptorok) útján jut el az az információ, hogy milyen magas az aktuális belső testhőmérséklet (jelenlegi, aktuális érték). Ezek a receptorok a macska egész testében elosztva megtalálhatók. A mért aktuális érték aztán összehasonlításra kerül a névleges értékkel.

Ha a két érték eltér egymástól, a szervezet különféle mechanizmusok útján tudja szabályozni a testhőmérsékletet:

Túl hideg: jelenlegi érték < névleges érték

Valamilyen megnövekedett testi aktivitás (pl. Izomremegés, reszketés) útján hő termelődik.

Túl meleg: jelenlegi érték > névleges érték

A macskák lihegnek, árnyékos helyet keresnek, vagy fokozott mértékben tisztogatják a szőrüket, hogy benedvesítsék azt. Ezek a történések, ill. cselekedetek azt a célt szolgálják, hogy hőleadás történjen.

hőguta macskáknál © B. Plank/ imBILDE.at / stock.adobe.com

Melyek lehetnek a macska hőguta okai?

Ahhoz, hogy egy cica esetében el tudja kerülni a veszélyes hőgutát, fontos azt tudnia, egyáltalán hogyan is jön az létre. A leggyakoribb okok közé a következők számítanak:

  • … túl hosszú ideig történő tartózkodás olyan helyen, ahol nagyon magas környezeti hőmérséklet uralkodik, s nincs lehetőség semmilyen lehűlésre. Ezen helyek közé tartozik mindenekelőtt az autó.
  • … nagyon erős testi aktivitás, miközben a hőleadás gyengített, ill. korlátozott. Ez az eset lép fel pl. akkor, amikor a levegő nedvességtartalma nagyon magas.

Tudnak a cicák izzadni?

Különféle – ekkrin és apokrin – izzadságmirigyek léteznek. Míg az ekkrin izzadságmirigyek a hőháztartást szabályozzák, az apokrin izzadságmirigyek illatanyagokat termelnek.

A macskáknak – az emberrel ellentétben – szinte kizárólag apokrin izzadságmirigyeik vannak. Ekkrin izzadságmirigyek csak a nem szőrös bőrön találhatók, vagyis a talppárnákon és a lábujjak közötti területen. Ezért aztán a cicák nincsenek abban a helyzetben, hogy izzadság útján leadják a felesleges hőt.

Hogyan kerülhető el, hogy a cica hőgutát kapjon?

Fontos: egy autó akár 20 fokos külső hőmérséklet mellett is gyorsan hőkamrává változhat – függetlenül attól, hogy nyitva vannak-e az ablakok, vagy sem. Ezért a macskákat, kutyákat és más állatokat sohasem szabad hosszabb időre az autóban hagyni.

Emellett – különösen a rendkívül forró napokon – gondoskodjon elegendő mennyiségű ivóvízről az állat számára, s ha van rá lehetősége, sötétítse be a helyiségeket! Az itatókutakkal kiválóan tudja ivásra ösztönözni macskáját, és egyúttal megakadályozhatja a cica dehidratálódását. Ezenkívül segítenek a hőleadásban a különböző hűtőpárnák, – matracok. A nedves takaró, törölköző is nagyon jót tud tenni túlhevült macskájának.

Ha kedvence nagyon szenvedne a magas külső hőmérséklettől, állatorvosuktól informálódhat az esetleges szőrnyírás lehetőségéről. Hogy ez lehetséges-e vagy sem, többek között a fajta függvénye.

Források:

tiermedizinportal.de

https://flexikon.doccheck.com/de/Hitzschlag

https://flexikon.doccheck.com/ (Schweißdrüse)


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Es gibt wohl kaum etwas Niedlicheres auf der Welt als Katzenbabys. Doch leider finden nicht alle Kitten ein schönes Zuhause. Wenn sich Katzen unkontrolliert paaren und vermehren, ist für ihren Nachwuchs ein Leben im Elend quasi vorprogrammiert. Indem Sie Ihre Katze kastrieren lassen, beugen Sie daher unnötigem Leid vor. Wie eine Kastration bei Katzen abläuft, was es zu beachten gilt und wie sich die Sterilisation davon unterscheidet, haben wir für Sie zusammengefasst.