Macska bolha: felismerés és kezelés This article is verified by a vet

macska bolha

Ha macskája hirtelen erős viszketéstől szenved, meglehet, hogy macska bolha áll a háttérben. Ezek a paraziták nemcsak kellemetlenek, hanem gyakran további problémákat is okoznak. Az alábbiakban összefoglaljuk Önnek, hogyan ismerheti fel és kezelheti sikeresen macskája bolhásságát.

Veszélyes a macska bolha?

Első pillantásra az erős viszketéstől eltekintve a bolhák nem jelentenek túl nagy veszélyt. A bolhafertőzésnek azonban mindig lehetnek további következményei:

  • Bolhanyál-allergia: amikor a macska bolha megcsípi az állatot, nyálat választ ki. Ez felelős a viszketésért. Egyes macskák allergiás tünetekkel reagálnak a bolha nyálára, ami különösen erős viszketéshez vezet.
  • Férgesség: a bolhák hordozhatják a galandféreg lárváit. Ha a macska szőrzetápolás vagy vakarózás közben megeszik egy bolhát, a peték a macska bélrendszerébe kerülnek. Ezért kell féregtelenítenie macskáját, ha bolhás.
  • Vérszegénység (anémia): a nagyon súlyos bolhafertőzés jelentős vérveszteséggel járhat, és vérszegénységhez vezethet.
  • Haemobartonellosis: ezt a fertőző betegséget a mycoplasmák családjába tartozó baktériumok (haemobartonella felis) okozzák. Ezeket a macska vörösvértestjeit elpusztító baktériumokat a bolhák terjesztik.
  • Bartonellózis (macskakarmolási betegség): a bolhák a bartonella fő hordozói. Magában a macskában a baktérium általában nem okoz tüneteket, de ember esetében a bartonellózis betegséghez vezet.

Tünetek: melyek a macskák bolhafertőzésének jelei?

A macskáknál a bolhákkal való érintettség legfontosabb tünete a viszketés. Ha tehát macskája feltűnően gyakran vakarózik, a bolháknak a gyanúsítottak listájának élén kell állniuk.

További jelek lehetnek az olyan helyi bőrreakciók, mint például a vörös foltok  A bolhacsípések vakarása szintén pustulákhoz (a bőr gyulladásos elváltozásai) és pörkösödéshez vezethet.

Diagnózis: hogyan lehet felismerni, hogy a macska bolhás?

A fertőzöttség súlyosságától függően a macskák bolhássága már szabad szemmel is felismerhető a szőrzetet szemlélve. A csípések és a bőrpír szintén fontos nyomok – főleg a bolhák által kedvelt területeken (fülek, hát, farok, has és a comb belső felülete).

Ha szabad szemmel nem látja a bolhákat, ellenőrizze, hogy talál-e bolhaürüléket:

  • Ehhez helyezze macskáját egy sima, világos felületre – például a csempézett padlóra vagy a fürdőkádba!
  • Majd fésülje át macskája szőrzetét a lehető legsűrűbb fogú fésűvel! Ha bolhaürülék van jelen, az vagy fennakad a bolhafésűben fekete szemcsék, morzsák formájában, vagy pedig lepotyog.
  • Ezeket a morzsákat tegye fehér ruhára, és nedvesítse meg azokat!
  • Ha a kis szemcsék körül vöröses foltok keletkeznek, az bolhaürülékre utal, mivel az ürülék a macska megemésztett vérét tartalmazza.

Terápia: hogyan lehet eredményesen megszabadulni a macskabolháktól?

A sikeres macska bolha kezelés mindig két komponensből áll:

1. Kezelje a bolhákkal fertőzött macskát!

Először is természetesen a macskán élősködő és annak életét megnehezítő bolhákat kell megfékeznie. Erre a célra különböző hatóanyagú és alkalmazási módú gyógyszerek állnak rendelkezésre. Választhat a nyakörvek, a spot-on-ok és a tabletták között.

A legtöbb gyógyszer nem csak a kifejlett bolhákat pusztítja el. Megakadályozzák a peték lerakását ill. a lárvák fejlődését is. Ennek ellenére a kezelést négyhetes időközönként, összesen háromszor el kell végeznie.

Az említett kellékeket és készítményeket  megtalálhatja és megrendelheti a zooplus online shopjában

2. Kezelje a környezetet és minden más állatot!

Ha a háztartásban más állatok is élnek, profilaktikus célból mindegyiket kell kezelni bolhák ellen. Más esetben a háziállatok folyamatosan megfertőzik egymást. Hasonló módon féregteleníteni is kell a háztartásban élő összes állatot, mivel a galandférgek is   átvihetők mindegyikre.

Emellett: a bolhapopulációnak csak mintegy öt százaléka van ténylegesen a macskán. Ezért feltétlenül kezelnie kell egész otthonát a bolhák ellen. Fordítson különös figyelmet azokra a sötét helyekre, ahová a lárvák szívesen húzódnak vissza – ilyenek például a padló rései vagy a szőnyegek alsó oldala.

Mindent alaposan porszívózzon ki, majd a porszívózsákot azonnal dobja ki – lehetőleg külön becsomagolva! Különösen nagyobb mértékű fertőzés esetén hatékonynak bizonyulhatnak a környezet kezelésére a „foggerek“ azaz ködképző gépek is.

Mindemellett minden mosható takarót, alátétet és hasonló tárgyat tegyen be a mosógépbe, s legalább 60 fokon mossa ki azokat!

Károsak-e a parazitaellenes szerek a macskák számára?

A parazitaellenes szerekkel kapcsolatban számos fenntartás létezik. Mindenekelőtt sok macskatulajdonost aggaszt az a tény, hogy ezek idegmérgek. Azonban a rovarokkal ellentétben az embereknek és a macskáknak van egy úgynevezett vér-agy gátjuk. Így esetükben a hatóanyag nem jut el oda, ahol kárt okozhatna.

Természetesen előfordulnak a bolhaellenes gyógyszerekkel való összeférhetetlenségek is,  hiszen jó hatásai mellett sajnos minden gyógyszernek lehetnek mellékhatásai is. Manapság azonban már olyan széles a gyógyszer-választék, hogy minden bizonnyal Ön is talál olyat, amit macskája jobban tud tolerálni.

Mindemellett léteznek azonban problémás hatóanyagok is: a permetrin, a flumetrin és a deltametrin például mérgező hatású a macskákra. Ezért mindig győződjön meg arról, hogy az adott termék macskák számára megfelelő és engedélyezett-e!

Léteznek házi szerek is a macska bolha ellen?

Egyedileg és enyhe fertőzés esetén egyes házi szerek – így például az ecetes spray vagy a gyógynövényes főzetek – is hatásosak lehetnek a bolhák ellen. Ezek a kíméletes módszerek azonban súlyos fertőzések esetén nem alkalmasak. Hiszen ezek a készítmények mind az ember szaglóérzékére, mind a macska  tisztaságra irányuló igényére nézve problémát jelenthetnek.

A jóváhagyott gyógyszerek széles skáláján minden bizonnyal mindegyik macska számára megtalálható az a megfelelő szer, amellyel az állat megbízhatóan megszabadítható a bolháktól.

Prognózis és megelőzés: mennyire nehéz megszabadulni a macskabolháktól?

Ha macskáját és otthonát az ajánlott módon kezeli, nem jelenthet gondot, hogy gyorsan megszabaduljon ezektől az élősködőktől. De általános érvénnyel igaz, hogy jobb félni, mint megijedni – vagyis a macskának (is) jobb a megelőzés, mint a kezelés a már megtörtént baj esetén.

Ugyanazok a szerek, melyeket a bolhafertőzés leküzdésére használunk, alkalmasak a megelőzésre is. Emellett ezen gyógyszerek nagy része a kullancsok ellen is hatásos. Így egyszerre kétféle parazitától is megvédheti macskáját.

Különösen fontos a megelőzés, ha kedvence bolhanyál-allergiában szenved. Mivel ekkor már egyetlen bolhacsípés is masszív viszketést válthat ki, ilyen esetben rendszeresen használjon élősködők elleni szereket!

Milyen okok vannak a háttérben: hogyan alakul ki a macska bolhafertőzése?

A macskák általában akkor fertőződnek meg a bolhákkal, amikor más fertőzött állatokkal  kerülnek kapcsolatba De leselkedhetnek paraziták a fertőzött tárgyakon is. A macskabolhák például szívesen fészkelnek az olyan szövetekben, mint a szőnyegek, párnák és kanapék.

Emellett a lakóterek sajnos ideális feltételeket biztosítanak a bolhák fejlődéséhez. Ha pedig a körülmények nem optimálisak, a bolhák egyszerűen bebábozódnak, és így akár több hónapig is életben maradhatnak – még számukra kedvezőtlen környezetben is.

közeli bolha felvétel © constantincornel / stock.adobe.com

Kis kitérő: tulajdonképpen mik is azok a bolhák?

A több mint 2.000 fajjal rendelkező bolhák az emlősök és madarak leggyakoribb élősködői közé tartoznak. A macskák és kutyák körében a macska bolha (ctenocephalides felis) a leggyakoribb. De más fajok, például a kutyabolha (ctenocephalides canis) vagy a sünbolha (archaeopsylla erinacei) is szívesen táplálkozik macskáink vérével.

A bolhák egy-hat milliméter hosszú, oldalirányban lapított, szárny nélküli rovarok. Erős ugró lábaiknak köszönhetően akár 25 centiméterre is elugranak. A macskabolhák színe a világosbarnától a sötétbarnáig terjed, és erőteljes szúró-szívó szájszervvel rendelkeznek. 

A bolhák szaporodása

A bolhák a petéből három lárvastádiumon keresztül fejlődnek bábbá, majd kifejlett bolhává alakulnak.

A kifejlett nőstények röviddel a macskában való megtelepedésük után elkezdenek vért szívni, és körülbelül egy nap múlva lerakják első petéiket. A nőstény bolha 50-100 napos élettartama alatt naponta átlagosan 30 petét rak le.

A peték olyan helyekre potyognak, ahol a macska gyakran tartózkodik, így pl. az alvóhelyére, vagy oda, ahol lustálkodni, pihenni szokott. A bolhapeték ott fejlődnek tovább, amíg el nem érik a bábállapotot. Ha a külső körülmények kedvezőtlenek a bolhák további fejlődéséhez, a bebábozódott lárvák a gubóban akár 50 hétig is életben maradhatnak.


Franziska Pantelic, Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Pantelic

Több éve támogatom a zooplus magazint széleskörű szaktudásommal. Már 2009- óta állatorvosi engedéllyel rendelkezem, és jelenleg egy mobil kisállatpraxist működtetek Münchenben.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!