Utazás Kutyával – Autó vs. Repülő

Utazás Kutyával - Autó vagy Repülő

Kutyabarátok legszívesebben mindenhova magukkal viszik négylábú kedvenceiket. Ha az utazás csak a városon belülre korlátozódik, akkor magától értetődő, hogy a kutya mindenhova kíséri gazdáját. De mi történik akkor, ha egy nyaralásról van szó? Milyen lehetőségeink vannak, ha messzire költözünk? Elvihetjük magunkkal a kutyát akár a repülőgépen is? Vagy a kutyatartóknak ajánlottabb hosszabb utakra is autóval menni?

Egy kis nyaralás-feeling a konzervdobozból: Rocco világkörüli út-változat

Jogi kérdések

Be a kocsiba és már indulhatunk is – természetesen nem ilyen egyszerű a helyzet, ha az ember repülővel akar utazni. A kutyás repülőutat alaposan meg kell tervezni. A szabályok légitársaságonként és célországonként változnak. Alapvetően a kutyákat is be kell jelenteni a jegyfoglaláskor, a legtöbb esetben plusz díjat is kell fizetnünk. Egyes légitársaságok semmilyen állatot nem engednek fel a fedélzetre, máshol pedig kutyánknak csak egy bizonyos súly után kell a csomagtérben utaznia. De pont a nagyobb kutyafajták esetében a csomagtéri utazás nagyon kényelmetlen és sokszor félelmetes is lehet…
Az autóval való kutyás utazás ebből a szempontból problémamentesebb. Azonban itt is érvényes: Ha külföldre utazik, be kell tartani a célország jogszabályait a beutazással kapcsolatban. Az ehhez szükséges információkat megtalálja az illetékes nagykövetség honlapján. Az adott ország beutazási szabályai szerint kutyájának szüksége van egy egészségügyi igazolásra vagy meghatározott oltásokra. Csakugyan kötelező az Európai útlevél beszerzése. Ne felejtse el, hogy e dokumentumoknak az utazás teljes ideje alatt kéznél kell tartani, egészen megérkezésig!

A biztonság

Manapság a repülő számít a legbiztonságosabb utazási eszköznek. Azonban akinek a kutyája a csomagtérben utazik, nem tudja szem előtt tartani az állatot és az esetlegesen fellépő problámákra nem tud időben reagálni. Ez a tény egy kicsit veszélyessé teszi az utazást a négylábúak számára.
Egyébiránt: A repülőúton tekintsünk el a nyugtatók és egyéb gyógyszerek alkalmazásától. Sőt, egyes légitársaságok kifejezetten megtiltják a használatukat. A gyógyszerek a levegőben ugyanis sokkal erősebben hatnak, emiatt hatásuk előre nem ismerhető. Ezért egyre több légitársaság dönt úgy, hogy sem a kabinban, sem pedig a csomagtérben nem utazhat benyugtatózott állat.
Aki a saját autójával utazik, annak mindig a keze ügyében van kutyája. Pánikhelyzetben vagy rosszullét esetén tehát az egész idő alatt megnyugtathatja kutyáját. Már a tény, hogy emberek között van, sok kutyára nyugtatólag hat. Így az autóval való utazás sokkal biztonságosabb. De még az autóban is ügyelni kell a biztonságra, ezért érdemes rácsot, övet vagy kutyaszállító boxot biztosítani kutyájának. A kiváló minőségű felszerelés kényelmesebbé teszi az utazást és baleset esetén megóvja kutyája életét.

A kényelem

Megállhat, ha szeretne. Gázt adhat, ha a kutyahólyag már nem bírja tovább: az autós utazás sokkal kényelmesebb a kutya és az ember számára egyaránt. Mindkét fél ki tudja nyújtóztatni végtagjait és nincs órákig a repülőgépbe bezárva. Míg a repülés ideje alatt kutyájának semmit nem szabad ennie és innia, addig ez a saját autóban nem probléma.
Ezért az autós utazás sokkal kényelmesebb kutyája számára, mint a repülés. Természetesen, a kivétel erősíti a szabályt – vannak olyan kutyák, akik legszívesebben egész életükben repülnének. Ők azonban valószínűleg a kisebbség.

A költségek

Még egy érv az autózás mellett: A költségek. Aki autóval utazik, az már beleszámította a költségekbe a benzint és az olajat. Az, hogy a kutya is az utastérben lesz, ezeken a költségeken, semmit sem változtat. Ezzel szemben a repülés igen drága lehet! A pótdíjak légitársaságonként eltérő árban, de a kutya nagyságától és súlyától függenek. Különösképpen, akkor lesz nagy ez az összes, ha a családhoz nem egy, hanem rögtön kettő, vagy több négylábú is tartozik. Aki tehát spórolni szeretne, annak tanácsosabb autóval elindulnia.

A megszokás

A kutyák életük során sűrűn utaznak csomagtartóban. Ezért viszonylag könnyű a kutyákat a hosszabb utazásokhoz hozzászoktatni. Ellenben a repüléssel… A hordozó boxhoz még csak-csak hozzászoktatja kutyáját, de a repüléshez már nehezebb. A repülés és az ahhoz kapcsolódó ellenőrzések sokszor sokkolóan hathatnak szőrös kedvenceinkre.

A távolság

Még ha sok minden is szól az autózás mellett, van egy érv, amiben nem győzhet a repüléssel szemben: a távolság. Autóval elutazhat Olaszországig vagy Spanyolországba, sőt még egész Európát is átutazhatják. Azonban, ha Amerikába vagy Afrikába tart, muszáj a repülőre szállnia.
Mindazonáltal: A repülés kényelmetlen és stresszes lehet kutyája számára. Ha csak egy nyaralásról van szó, akkor érdemes a kutyapanziót a repüléssel szemben előnyben részesíteni. Ha azonban egy több hónapos utazásról, vagy külföldre való költözésről van szó, nem marad más választás: a kutyának is utaznia kell. Ebben az esetben jól készítse fel kutyáját a hosszú útra, szoktassa hozzá az hordozó boxhoz és kétség esetén használjon homeopátiás nyugtatókat. A triptofán tartalmú táplálékkiegészítők segítenek a serotin nevű boldogsághormon egyenletes elosztásában, és ez által nyugtatólag hatnak a kutya szervezetére.
Ön dönt, mi minden esetre jó utat kívánunk Önnek és kutyájának is!

A leghasznosabb cikkeink
2 min

Autózás kutyával

Az utóbbi években sokat fejlesztettek az autókon utasvédelmi szempontból: A légzsákok, az oldallégzsákok, az ütközésvédelem csak néhány példa erre.
2 min

Kutyák utazási betegsége

Néhány kortársunknak bizony nem túlzottan alkalmasak az olyan modern közlekedési eszközök, mint az autó, busz, hajó vagy repülőgép, mert ezeket használva rendszeresen rosszul lesznek, hányingert kapna