Kutyák utazási betegsége

Kutyák utazási betegsége

Az állatok is tudnak ‘állatira’ szenvedni

Néhány kortársunknak bizony nem túlzottan alkalmasak az olyan modern közlekedési eszközök, mint az autó, busz, hajó vagy repülőgép, mert ezeket használva rendszeresen rosszul lesznek, hányingert kapnak. Minden jel arra mutat, hogy az ő szervezetük csak a lovaskocsikat vagy kerékpárokat tudja tolerálni. S mindez négylábú barátainkra is érvényes.

Hogyan vehetjük észre, hogy egy állat nem bírja az utazást?

Kutyája utazás közben kedvetlen, fáradt és gyakran ásít vagy különösen nyugtalanná válik, erősen nyáladzik, vagy talán még hány is? Ezek az útibetegség klasszikus szindrómái, melyeknek kiváltó oka az autó mozgása vagy a szokatlan útizajok való félelem lehet. De még az utazást legjobban tűrő állat is könnyen elhányhatja magát, ha éppen előtte ette meg a kedvenc eledelét. Autózás esetében a „józanság“ és mértéktartás előnyös emberre és állatra nézve egyaránt.

Rá lehet szoktatni egy állatot az autózásra?

Kutyakölyköket vagy akár idősebb állatokat is úgy lehet a legjobban hozzászoktatni az autóhoz, ha bizalmat alakítunk ki iránta az állatban. Az első rövid, tesztelési célzatú autózás során különösen megnyugtató és bizalomkeltő tud lenni a simogatás és a megnyugtató szavak. S minden ilyen próbaút után kapjon valamit dicséretként az állat. A kutyák esetében ez lehet pl. egy jó kis séta vagy egy játékkal eltöltött óra. S a következő utak mindig kicsit hosszabbak lehetnek. Ha rászánja az időt, hogy kedvencét lépésenként és stresszmentesen szoktassa hozzá az autózáshoz, hamarosan nyerhet magának egy rendkívül lelkes útitársat.

Mi a teendő, ha az állat továbbra is rosszul érzi magát?

Különösen érzékenyebb állatok esetében az „utazós tréning“ kezdetén szükségessé válhat valamilyen enyhébb gyógyszer alkalmazása. Állatorvosa felírja Önöknek a megfelelő orvosságot, melyek között vannak növényi vagy homeopátiás termékek is. Ez utóbbiak esetében fontos a homeopátiás állattípus. Az egyedi típushoz és viselkedésmódhoz igazítva az alábbi szerek jöhetnek szóba: apomorphinum muriaticum, borax, cocculus, hyoscyamus, nux vomica, passiflora incarnata, petroleum, tabacum. A növények közül különösen a gyömbér javasolható, ami a gyógyszertárakban kapszulás formában is kapható. Ezek a szerek magukénak mondhatják azt az előnyt, hogy nincs kábító ill. álmosító mellékhatásuk. Amint pedig a kutya hozzászokott az autózáshoz, általában ezektől az apró kis „segítőtársakról“ is le lehet mondani.

Mire ügyeljünk általánosságban autózás közben ?

Ha kedvencével hosszabb útra – pl. nyaralásra – utazik, az utat gyakori szünetekkel szakítsa meg, hogy a kutya vizet ihasson és elvégezhesse a dolgát! Emellett gondoskodjon az utastér jó szellőzéséről, hogy ne alakuljon ki túl nagy forróság! Az említett intézkedések végül is az Ön javát is szolgálják!

A leghasznosabb cikkeink
2 min

Autózás kutyával

Az utóbbi években sokat fejlesztettek az autókon utasvédelmi szempontból: A légzsákok, az oldallégzsákok, az ütközésvédelem csak néhány példa erre.
2 min

Kutyák utazási betegsége

Néhány kortársunknak bizony nem túlzottan alkalmasak az olyan modern közlekedési eszközök, mint az autó, busz, hajó vagy repülőgép, mert ezeket használva rendszeresen rosszul lesznek, hányingert kapna