Szüksége van egy kutyának fajtaspecifikus eledelre?

fajtaspecifikus kutyatáp

A kutyaeledelekből óriási a kínálat, ami néhány gazdit tanácstalanná tehet a megfelelő termék kiválasztásakor. Különösen a fajtaspecifikus kutyatáp terén nagy a bizonytalanság: Egy kutyának tényleg fajtaspecifikus tápra van szüksége? Tudjon meg többet arról, hogy miért nagyon előnyös, ha egy kutya a fajtájára jellemző igényeknek megfelelő eledelt kap.

A kutyafajták kialakulása

Minden ma ismert kutyafajta a farkastól származik. Néhányan közülük természetes módon alakultak ki, mások az emberek tudatos tenyésztése nyomán. A farkasok háziasítása azzal kezdődött, hogy az emberek farkaskölyköket tartottak háziállatként. Eltűnt a vadállatok emberekkel szemben érzett félelme és elkísérték őket a vadászatra. Ahogy a farkas természete egyre változott, a kinézete is módosult. A háziasítás folyamata a világ különböző részein történt, ahol a helyi körülményekhez és az uralkodó éghajlati viszonyokhoz igazodva különböző kutyafajták alakultak ki.

Az utazók révén az egyes fajták a világ más pontjaira is eljutottak, ahol aztán tovább szaporodtak és új fajták keletkeztek. Időközben az ember is elkezdte őket tudatosan tenyészteni, mely során az emberek támogatása érdekében bizonyos jellembéli tulajdonságokat illetve testi adottságokat hangsúlyoztak.

Így hoztak létre például olyan fajtákat, amelyek fizikumuk, képességeik és jellemük miatt különösen alkalmasak vadászatra, terelésre vagy az emberek védelmére. A kutyafajtáknak nemcsak sajátos tulajdonságai vannak, hanem különleges igényei is. Ez tükröződik az táplálkozásbéli követelményekben is.

A fajtaspecifikus kutyatáp előnyei?

A fajtaspecifikus kutyatáp hozzájárul kutyája egészségének megőrzéséhez. Az eledel összeállításakor ügyeltek az egyes kutyafajták speciális táplálkozási igényeire. Vannak például hízásra hajlamos fajták, melyeknek a csökkentett kalóriatartalommal rendelkező tápok segítenek mérsékelni a túlzott energiabevitelt, az ideális testsúly megőrzését illetve a túlsúly miatt bekövetkező betegségek megelőzését . A fajtára jellemző betegségekre, mint például az ízületi problémákra is pozitívan hatnak a fajtaspecifikus tápok. Összességében a fajtaspecifikus tápok célja, hogy megfelelő választ adjon az egyes kutyafajták tápanyagprofiljára. További előny még, hogy az eledel darabkáinak mérete igazodik az állkapocs és a harapás méretéhez.

1. példa: kutyaeledel Labrador Retrievereknek

A Labrador Retriever a túlsúlyra hajlamos kutyafajták közé tartozik. Nem ok nélkül: a Labradore szeret enni és mindent megtenne egy extra adag ételért. Tanulmányok igazolják, hogy a habzsolás okai a génekben rejlenek. A génmódosítás miatt bizonyos Labradoroknál hiányoznak azok a hírvivő anyagok, melyek az éhségérzet leállításáért felelősek. A „zabálógénnel“ rendelkező Labradorok tulajdonképpen állandóan éhesek. Speciálisan a Labradorok számára kifejlesztett eledel ennek megfelelően alacsonyabb energiatartalommal bír és teltség érzését nyújtó összetevőket tartalmaz. Méretéből adódóan a Labrador hajlamos az ízületi problémákra, melyekre szintén pozitívan hat a fajtaspecifikus kutyatáp, mivel a betegségek megelőzése érdekében olyan olyan tápanyagokat tartalmaz, melyek támogatják a természetes ízületi működését.

2. példa: Kutyaeledel Németjuhászok számára

A Német juhászok is hajlamosak az ízületi problémákra, mely érzékeny emésztéssel is párosul. Ideális esetben az eledelüknek ízületek működését támogató könnyen emészthető tápanyagokat kell tartalmaznia. Az adalékok erősítik az immunrendszer ellenállóképességét. A Német juhászok számára kifejlesztett fajtaspecifikus eledeleket megtalálja webshopunkban.

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Melyik emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek árthatnak kutyájának?

Habár a kutyákat a történelem során az ételmaradékok eltávolítására használták és sokan részben még manapság is ezt teszik, természetesen ajánlott csak nekik való eledelt a táljukba tenni. Azonban nyilvánvalóan olykor-olykor egy falat finomság még megengedett– ezt kutyusa egészsége fenntartása miatt érdemes betartani. Mindazonáltal egyes emberi fogyasztásra alkalmas ételek nagyon károsak vagy akár mérgezőek is lehetnek az állatokra nézve. Tehát teljesen jogosan merül fel bennünk a kérdés egy-egy falat odaadása előtt: "Vajon mit nem ehet a kutya?!". Ezért a gazdinak tanácsos tisztában lennie azzal, hogy mely élelmiszereket eheti, illetve nem eheti szeretett négylábú barátja. Abban az esetben, ha ennek ellenére kutyusa megeszik olyasvalamit, amit nem kéne, haladéktalanul forduljon állatorvoshoz. A szakember meg fogja kérdezni Öntől, hogy mennyi idő telt el az élelmiszer felfalása óta és milyen mennyiségben fogyasztott belőle. Ezen információk alapján megkezdi a megfelelő terápiát. Néha sajnos csak későn kap segítséget kedvencünk, ezért feltétlenül fontos, hogy elkerülje, kutyusa számára nem ehető táplálékot és adott esetben a lehető leggyorsabban cselekedjen, hogy meg tudja menteni kutyáját.
4 min

Kutyatorta sütése: Három finom recept

Szülinapja van a kutyájának? Akkor talán kap egy új játékot. A szülinapja megünneplésére süthet neki egy finom kutyasütit vagy kutyatortát is. Nem is olyan nehéz, mint gondolná. Az alábbiakban talál három receptet, amely biztosan ízleni fog a négylábú kedvencének.