Bio kutyatáp

bio kutyatáp

A bio manapság nagyon trendi: nemcsak az emberi táplálékot illetően, hanem már az állateledelek területén is egyre több fogyasztó tér át a biominőségre. De pontosan mi is rejlik a bio kutyatáp termékekben és valóban jobb kutyusa számára, mint a hagyományos táp?

A boltok polcai és a webshopok is tele vannak már háziállatoknak készült bio kutyatáp márkák termékeivel. Különösen a bio kutyatáp márkák száma növekedett meg rohamosan az utóbbi években. A sok új gyártó mellett számos már régóta fennálló eledelgyártó is szélesítette termékpalettáját és átállt az ökológiailag fenntartható előállításra. Majdnem mindegyik cég esetében igaz, hogy a bio kutyatáp drágább a hagyományosnál. Így azok a kutyatartók, akik biováltozattal töltik meg kedvencük etetőtálját, kb. napi 5 eurós költséggel számolhatnak. Kifizeti ezt a többletköltséget, vagy inkább úgy gondolja, hogy a bio csak szükségtelen luxus kutyája számára? Ez a kérdés nem válaszolható meg egyszerűen igennel vagy nemmel, mivel a bio nem feltétlenül jobb minőséget jelent, hanem sokkal inkább olyan különféle irányzatokkal köthető össze, amelyek nemcsak az összetevőket, hanem a származási helyet és a gyártást is érintik. Ezért megéri jobban utána nézni a dolognak.

Sok ellenőrzés, sok bio védjegy

Ahhoz, hogy egy kutyaeledel bio védjegyet kaphasson, a gyártónak meg kell felelnie bizonyos kritériumoknak, amit a megfelelő ellenőrző szervezetek rendszeresen ellenőriznek. Olykor, ha úgy is tűnik, hogy értékesítési okokból elég önkényesen használják a bio kifejezést – általában a nemzeti bio védjegy csak akkor kerülhet a csomagolásra, ha a termék és annak előállítási folyamata megfelel az ország ökológiai rendeletében foglaltaknak. 2010 óta Európában az EU világoszöld ökológiai logója minden bioélelmiszer számára kötelező érvényű, ami azt jelenti, hogy a termékeknek eleget kell tenniük az EK ökológiai rendelet előírásainak.

Ez úgy biztosítható, hogy ellenőrzik az összetevőket, a gyártást és a feldolgozást. Az egyik kitétel szerint pl. az összetevők legalább 95%-ának ökológiai gazdaságból kell származnia. Csupán 5% használható fel hagyományos gazdaságból kizárólag akkor, ha az adott hozzávalók nem kaphatók biominőségben. Az EU-s ökológiai védjegy használatának előfeltétele, hogy az egész termelési lánc nyomon követhető és átlátható legyen. Az ökológiai ellenőrző-tanúsító szervezet, amely az EU-rendelkezések betartását felügyeli, kódszáma mellett minden felhasznált összetevő származási helyét fel kell tüntetni a csomagoláson. A nemzeti és EU-s bio logó mellett különböző bio termelőegyesületek védjegyével is találkozhatunk a termékeken. Sok bio kutyatáp gyártó tagja ilyen egyesületnek, mint pl. a Demeter, Biokreis, Ecoland vagy Bioland. Ezen privát egyesületek irányelvei gyakran túlszárnyalják az európai vagy nemzeti minimumkövetelményeket. Mivel ezek nagyrészt nagyon átfogóak, ezért a következőkben csak az alapvető kritériumokra szeretnénk kitérni.

A haszonállatok megfelelő tartása

A kutyák természetükből adódóan húsevő állatok, ezért eledelük túlnyomó része húsból áll. A hagyományos tápokkal szemben ebben az esetben a feldolgozott hús nem származhat tömeges állattartásból. A bio kutyatáp előállításához használt haszonállatok tartásának ökológiailag korrektnek és fajtának megfelelőnek kell lennie. Az ellenőrök ügyelnek az állatok elfogadható elhelyezésére és természetes fejlődésére. Nem kaphatnak megelőző antibiotikumot vagy növekedésserkentő anyagokat és elegendő lehetőséget kell biztosítani számukra a mozgásra. Ezért az egy adott területen tartott disznók vagy marhák száma pontosan meg van határozva. Ezenkívül az istállókat szalmával bélelik ki, ami kényelmesebb a patás állatok számára, mint a fadeszkákkal fedett vagy betonaljzat. Továbbá nem „ösztönözhetik“ áramfeszültséggel a haszonállatokat szállításuk során. A haszonállatok szállítása során nem alkalmazható áramütés.

A géntechnika és a vegyi anyagok mellőzése

Habár a bio kutyatáp termékekben általában ugyanazokat az összetevőket használják, mint a hagyományos eledelekben, azonban az a különbség, hogy azok biominőségűek. Ezért a géntechnika tilos mind a növényi, mind az állati összetevők esetében. Ezenkívül ezek az eledelek nem tartalmaznak mesterséges ízfokozókat sem. A biotápban lévő gabonafélék és egyéb növényi alkotóelemek termelése során nem alkalmazhatnak műtrágyát vagy peszticideket (növényvédőszereket). Továbbá egyes gyártók mellőzik az olyan állati melléktermékeket is, mint a pata, a szarv vagy a csont. Mindenesetre ez utóbbi nincs törvényileg előírva, ezért alapvetően tartalmazhat az eledel ilyen vágóhídi hulladékot, amennyiben az is bioüzemből származik és feltüntetik az összetevők listáján.

Egészség

A vegyi adalékanyagok és tartósítószerek mellőzése miatt a bio kutyatáp természetesen kiválóan alkalmas ételallergiás ebek számára. Mindazonáltal vásárlás előtt ajánlott gondosan ellenőrizni az összetevőket, hogy az eledel valóban antiallergén-e. Mivel a törvényalkotó nem írja elő a vegyi anyagok teljes mértékű mellőzését, előfordulhat, hogy olyan biotápra bukkan, amely vegyi anyagokat és esetleg még állati lisztet is tartalmaz. Az biztos, hogy a bioeledel csak olyan összetevőkből készülhet, amelyek géntechnikailag nem módosítottak vagy nem szennyezték be növényvédőszerekkel. Ökológiai szempontból a biokutyaeledel biztosan a legjobb választás. A bioüzemek ezenkívül mellőzik a tömeges állattartást, megfelelően tartják a haszonállatokat és nem alkalmaznak a növények termesztése során növényvédőszereket.

Azonban a bio kutyatáp egészségesebb is kutyusa számára? Nem feltétlenül. Vizsgálatok kimutatták, hogy a bio kutyaeledel tápanyagtartalma nem magasabb, mint a hagyományos tápoké. Bár a bioösszetevők ökológiailag fenntartható gazdaságból származnak, azonban nem feltétlenül tápanyagdúsabbak, mint a hagyományosak. A tápanyagtartalom szempontjából kevésbé lényeges a bio védjegy, hanem sokkal inkább a friss hozzávalók számítanak. Amennyiben kutyusa eddig hagyományos eledelt kapott, akkor se aggódjon! Egy egészséges kutya ugyanolyan jól fejlődik a hagyományos táppal, mint a bioval. Ha ebe hajlamos bizonyos betegségekre, illetve ételallergiára vagy -intoleranciára, ajánljuk, hogy egyeztessen állatorvosával, hogy milyen alternatíva létezik az eddigi táplálálék kiváltására. Talán ebben az esetben segíthet a bio kutyaeledel négylábújának.

Konklúzió

Végső soron azt kell eldöntenie, hogy meg tudja-e engedni magának a bio kutyatáp vásárlását. Mivel a bio kutyaeledel tápanyagtartalma hasonló a hagyományoséhoz, a többletköltséget ne közvetlenül egészségügyi szempontból számolja ki. Ugyanis a biotermékek vásárlásával nagymértékben hozzájárul a környezet és az állatok védelméhez is.

Egyébként: ha már eldöntötte, hogy a jövőben átáll a biotermékekre, ajánlott ezt fokozatosan tenni. A hirtelen tápváltás hasmenéshez vagy más emésztési problémához vezethet. Ezért csak apránként cserélje le a régit úgy, hogy egyre többet kever hozzá az új eledelből. Így azt megnézheti, hogy ízlik-e négylábújának a bio kutyatáp. Egyes kutyák számára ugyanis szokatlan lehet az ízfokozók hiánya. Egy idő után azonban biztosan hozzászokik majd és élvezi a bioösszetevők tiszta ízét.

Jó étvágyat kívánunk kutyusának!

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Melyik emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek árthatnak kutyájának?

Habár a kutyákat a történelem során az ételmaradékok eltávolítására használták és sokan részben még manapság is ezt teszik, természetesen ajánlott csak nekik való eledelt a táljukba tenni. Azonban nyilvánvalóan olykor-olykor egy falat finomság még megengedett– ezt kutyusa egészsége fenntartása miatt érdemes betartani.

7 min

Kutyafagyi saját kezűleg – 7 egyszerű recept

A forró nyári napokon majdhogynem nincs is jobb egy frissítő fagyinál. Ezt alátámasztja a kutyák vágyakozó pillantása a fagyos finomságra. Receptjeink segítségével egyszerűen készíthet sajátkezűleg ízletes kutyafagyit és egészséges hűsítő csemegével lepheti meg kedvencét.