Kutyáknak eper? Erre kell ügyelnie This article is verified by a vet

kutyának eper

Kicsi, piros és zamatos: igen, ez a földieper. Igazi vitaminbombaként nekünk, embereknek valóságos „szupereledelnek” számít, és még négylábú barátaink is ritkán tudnak ellenállni ennek az édes csemegének. De szabad a kutyáknak epret enniük? 

Egészséges-e az eper a kutyák számára?

Bár egyesek az epret a bogyósok közé sorolják, valójában az eper egy dióféle, pontosabban kollektív dióféle. A földieper tehát álterméséért termesztett “látszat-gyümölcs” – a sok kis barna pötty ezeken a finomságon ténylegesen sok apró diócska.

Egy dolog azonban már régóta ismert és vitathatatlan: az eper tele van tápanyagokkal , melyek a kutyák számára is egészségesek lehetnek.

 Az eper, mint értékes tápanyagforrás

 Az eper számos egészséges növényi anyagot tartalmaz. Ezért „szuperélelmiszernek” is tartják ezt a finomságot, és nagyon népszerű úgy az emberek, mint az állatok táplálkozásában.

Az eper egészséges, mivel:

  •   Flavonoidokat és fenolsavakat (a polifenolok másodlagos növényi anyagait) tartalmazza – ezek gyulladáscsökkentők, és megelőzhetik a szív- és érrendszeri betegségeket
  •   Gazdag B1- (tiamin), B9- (folsav) és K-vitaminban
  •   100 grammja több C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék
  •   Fontos ásványi anyagok – például réz, mangán és cink – is vannak az eperben

 Kutyáknak eper? Ezekre kell ügyelnie

Igen, a kutyák megehetik az epret. Arra azonban mindig figyeljen, hogy az eper érett, ideális esetben kezeletlen legyen, és ne tartalmazzon romlott részeket! És a mennyiség is fontos – az alapszabály, hogy inkább mértékkel!

 Minden kutyának jó az eper?

A legtöbb kutya jól tolerálja az epret. Ha azonban kedvence epret fogyasztva allergiás tüneteket produkál vagy cukorbetegségben szenved, az eper kerülendő kutyája étrendjéből.

Megjegyzés: beteg kutyák táplálását általánosságban tanácsos megbeszélni az állatorvossal.

Ehetnek a kutyák cukrozott epret?

Még ha Ön szereti is kicsit megédesíteni az epret cukorral vagy mézzel, a kutyájának szánt epernek kezeletlennek, bárminemű hozzáadott anyagtól mentesnek kell lennie.

Szabad a kutyáknak fagyasztott epret enniük?

Egy kis hűvös snackfalat ízletes változatosságot jelenthet – különösen a forró nyári hónapokban.  Nyugodtan kínáljon kutyájának napi egy vagy két szem fagyasztott epret – mindaddig, amíg az frissen fagyasztott és nem cukrozott!

 Mennyi epret ehet a kutyám?

Az, hogy kutyája mennyi epret ehet, az állat testsúlyától függ. Egy nagy, egészséges kutya általában több epret tolerál, mint egy kicsi. Kezdje kisebb mennyiséggel, így megtudhatja, hogy az Ön kedvence esetében mi a helyzet.

Teszteljen kisebb mennyiségekkel!

Általánosan azonban nem ismertek olyan adatok, hogy testsúly-kilogrammonként és naponként mennyi epret tolerálnak a kutyák. Ezért először tanácsos egy kevéske vagy kisebb darab eperrel megkínálni kedvencét, és megnézni, hogyan tolerálja azt. Ha minden rendben van, óvatosan növelheti a mennyiséget.

Figyelem!  Az emésztési problémák és az elhízás elkerülése érdekében ne adjon kutyájának egyszerre túl sok epret!

  Árthat-e a kutyáknak a földieper?

Szerencsére az eper nem tartalmaz olyan káros anyagokat, amelyek kis mennyiségben is problémákat okozhatnának. Ezek a piros snackfalatok nem mérgezőek kutyája számára. Ennek ellenére érdemes figyelembe vennie a következő szempontokat:

Ne becsülje alá a cukortartalmat!

Még ha olyannyira ízletes is az eper, ne adjon belőle túl sokat kedvencének! Hiszen mint minden gyümölcs, az eper is tartalmaz fruktózt, aminek túlzott fogyasztása kutyák esetében is elhízáshoz vezethet. A túlzott mértékű eperfogyasztás emésztési problémákat – így például hasmenést – is kiválthat.

Eperallergia kutyák esetében

Ugyan nem sok kutya szenved tőle, de kutyák is lehetnek allergiásak az eperre. Különösen óvatosnak kell lennie, ha kutyája allergiás a diófélékre, mivel az ilyen élelmiszerek között keresztallergia áll fenn.

Informálódjon részletesebben az allergia tüneteiről és kezeléséről magazinunk kutyák allergiájával foglalkozó cikkében!

 

Következtetés: szabad a kutyámnak epret ennie?

Az eper igazi vitaminbomba, és kutyák számára is megfelelő, egészséges, ízletes snack étkezések között. Megfelelő mennyiségben fogyasztva a legtöbb kutya általában jól tolerálja az epret.

Ne adjon azonban belőle túl sokat kedvencének, mivel magas cukortartalma emésztési problémákhoz vagy elhízáshoz vezethet! Ha kutyája rosszul reagál az eperre, ne kínáljon többet belőle, és ha kétségei támadnának, forduljon állatorvoshoz!

Hasonló témájú magazin-cikkek, melyek szintén érdekelhetik Önt:


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
7 min

Melyik emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek árthatnak kutyájának?

Habár a kutyákat a történelem során az ételmaradékok eltávolítására használták és sokan részben még manapság is ezt teszik, természetesen ajánlott csak nekik való eledelt a táljukba tenni. Azonban nyilvánvalóan olykor-olykor egy falat finomság még megengedett– ezt kutyusa egészsége fenntartása miatt érdemes betartani.

7 min

Kutyafagyi saját kezűleg – 7 egyszerű recept

A forró nyári napokon majdhogynem nincs is jobb egy frissítő fagyinál. Ezt alátámasztja a kutyák vágyakozó pillantása a fagyos finomságra. Receptjeink segítségével egyszerűen készíthet sajátkezűleg ízletes kutyafagyit és egészséges hűsítő csemegével lepheti meg kedvencét.